Το Οχυρό Νυμφαίας που μόνο οι Θρακιώτες θυμούνται

Οχυρό Νυμφαίας
Πηγή εικόνας: museumfinder.gr

Το Οχυρό Νυμφαίας αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά μνημεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και βρίσκεται περίπου 17 με 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της Κομοτηνής ακριβώς στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Το Οχυρό της Νυμφαίας συνδέεται με την ιστορική μάχη τον Απρίλη του 1941 όταν και καταλήφθηκε και εδώ και 20 χρόνια είναι προσβάσιμο προς το κοινό και λειτουργεί σαν μουσείο.

Η ιστορία του Οχυρού

Το Οχυρό Νυμφαίας κτίστηκε και αναβαθμίστηκε, σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, την περίοδο ανάμεσα στο 1936 με 1940, έργο φυσικά του Ιωάννη Μεταξά. Την 1η Μαρτίου, λοιπόν η Βουλγαρία εντάσσεται με τις δυνάμεις του Άξονα, την επόμενη μέρα οι Γερμανικές δυνάμεις άρχισαν την κατάβαση τους προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και μέχρι τέλους Μαρτίου έχουν παραταχθεί σε θέση μάχης απέναντι από το Οχυρό της Νυμφαίας.

Οχυρό Νυμφαίας
Πηγή εικόνας: paratiritis-news.gr

4 αξιωματικοί και 364 oπλίτες αυτή ήταν η ελληνική δύναμη που παρατάχθηκε απέναντι στον Βουλγαρικό Στρατό και την 50ή Γερμανική Μεραρχία. Η μάχη ξεκίνησε το ξημέρωμα της 6ης Απριλίου και αμέσως ο διοικητής του οχυρού ταγματάρχης Αναγνωστός Αλέξανδρος δίνει την διαταγή όλη η δύναμη να κλειστεί μέσα στο Οχυρό. Μετά από σχεδόν μια μέρα άνισης μάχης και με ελάχιστες απώλειες αλλά σοβαρές ο διοικητής διατάζει την παράδοση των ανδρών στους Γερμανούς θεωρόντας ότι έπραξε τα μέγιστα για να κρατήσει τα σύνορα. Οι απώλειες για τους Έλληνες νεκροί 7, τραυματίες 23 και των Γερµανών νεκροί 200, τραυματίες 1.500. Το πρωί της 8ης Απριλίου η ελληνική σημαία κατεβαίνει και επίσημα πλέον από το Οχυρό και η Γερμανική επέλαση στο εσωτερικό της χώρας μέχρι και την Αθήνα ξεκινούσε.

Διαβάστε επίσης  Τσαγκαράδα, το μαγεμένο δάσος του Πηλίου

Το Οχυρό Νυμφαίας σήμερα

Κάθε χρόνο στο χώρο έξω από το οχυρό γιορτάζεται η μάχη του οχυρού στις 9 Απριλίου με την αναβίωση της μάχης. Τις εκδηλώσεις προγραμματίζει και εκδηλώνει η 29η Ταξιαρχία Πεζικού με έδρα την Κομοτηνή. Το Οχυρό Νυμφαίας σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο. Από το πρωί στις 9:30 μέχρι τις 13:30 από την Δευτέρα έως την Παρασκευή. Ενώ κάθε πρώτη Κυριακή του Απριλίου διοργανώνονται εκδηλώσεις προς τιμή των πεσόντων αλλά και αναβίωση της μάχης του Οχυρού. Ταυτόχρονα μέσα στην πόλη και στην 21η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στεγάζεται το Στρατιωτικό Μουσείο Κομοτηνής, το οποίο λειτουργεί Τριτη έως Κυριακή 9:30 με 1:30 το πρωί και είναι ανοιχτό προς το κοινό.

Advertisements
Ad 14
Οχυρό Νυμφαίας
Πηγή εικόνας: museumfinder.gr

Παράλληλα κάθε χρόνο στα τέλη Μαΐου ο Ποντιακός Σύλλογος “H Τραπεζούντα” αναβιώνει τα “Παρχάρια”. Ποντιακό έθιμο που αναδεικνύει και παρουσιάζει τον χώρο γύρω από τα ορεινά ποντιακά χωρία. Κάθε χρόνο λοιπόν ο χώρος γεμίζει με ποντιακούς χορούς από διάφορους ποντιακούς συλλόγους ανα την Ελλάδα και την Θράκη, επίδειξη κατασκευής ποντιακών εδεσμάτων,  έκθεση αγροτικών και μελισσοκομικών εργαλείων και παραδοσιακών οικιακών σκευών, και επίδειξη παραδοσιακής μουσικής και χορού με τη συμμετοχή παραδοσιακών ερμηνευτών και συγκροτημάτων. Κατά καιρούς διοργανώνονται από διάφορες αθλητικές ομάδες αγώνες ανώμαλου δρόμου στο Δασάκι της Νυμφαίας αλλά και περίπατοι για τον απλό κόσμο. Φυσικά και πρέπει να σημειώσουμε ότι και η γύρω περιοχή από το Οχυρό αποτελεί ένα φυσικό μέρος για απόδραση, οπού πολλές ομάδες διοργανώνουν διάφορες αναβάσεις με τα πόδια ή και το ποδήλατο.

Διαβάστε επίσης  Τα ποντιακά ήθη και έθιμα στην Ελλάδα

ΕΟΣ Κομοτηνής

Τέλος το καταφύγιο του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής (ΕΟΣ Κομοτηνής), βρίσκεται στην ορεινή Ροδόπη, σε υψόμετρο 1.050μ. Η πρόσβαση μέσω δρόμου είναι περίπου 33 χλμ και διάρκειας 1:30 ώρας. Ο δασικός δρόμος καταλήγει σε 19 χλμ στο καταφύγιο. Ο δρόμος δεν είναι σε καλή κατάσταση και η πρόσβαση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με όχημα 4×4. Υπάρχει ωστόσο και η δυνατότητα πεζοπορίας για το Καταφύγιο. Η απόσταση μέσω μονοπατιού από την Κομοτηνή είναι 22χλμ. Το μονοπάτι αρχίζει από την Κομοτηνή και συνεχίζει προς το χωριό Σύμβολα. Από εκεί με κατεύθυνση παράλληλα με το Χιονόρεμα (το ποτάμι που εφοδιάζει με νερό την πόλη της Κομοτηνής) φθάνει στο εγκαταλειμμένο χωριό της Μικρής Άδας. Από εκεί συνεχίζει στο δρόμο αριστερά για 50 μέτρα και αρχίζει η σήμανση του μονοπατιού. Από το σημείο αυτό ξεκινάει η ανάβαση 4,5 περίπου χλμ. εύκολης πορείας μέχρι την προσέγγιση του καταφυγίου. Το καταφύγιο διαθέτει 50 κλίνες και είναι πλήρως εξοπλισμένο (ρεύμα από γεννήτρια, νερό, κουζίνα, wc).


Πηγές:

  • museumfinder.gr
  • paratiritis-news.gr
  • xronos.gr
  • pontos-news.gr
  • komotini.gr

Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Βεργεμιτζίδης

Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Σακελλαρίου

Φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Δ.Π.Θ.
Εργάζομαι παράλληλα στην αθλητική ιστοσελίδα thrakisports. Είμαι ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας. Ασχολούμαι με πολιτικά, κοινωνικά και τουριστικά δρώμενα. Εργάστηκα σαν ραδιοφωνικός παραγωγός και ταυτόχρονα διετέλεσα Webmaster και υπεύθυνος επικοινωνίας στην αθλητική ομάδα Α.Ε. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ VOLLEYBALL. Ενώ έχω συμμετέχει σε αριθμό Προσομειώσεων, Ημερίδων και Σεμιναρίων.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

 Πηνελόπη Αλεξίου: Στα χνάρια της ποιητικής συλλογής “Πένθιμη Γη”

Η Πηνελόπη Αλεξίου, κοινωνική ανθρωπολόγος και ποιήτρια, συστήνεται στο λογοτεχνικό
Η Ναυμαχία της Έλλης

Η Ναυμαχία της Έλλης

Τον Δεκέμβριο του 1912 έλαβε χώρα η Ναυμαχία της Έλλης