Το μονότοξο γεφύρι στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, σμίλευμα “φύσης” και Ηπειρωτών μαστόρων

SHARE

Κόνιτσα

Στο πολυσχιδές ορεινό ανάγλυφο της Ηπείρου, 64 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, κρύβεται ζωντανή και ατόφια η ομορφιά της Κόνιτσας. Στους πρόποδες του οικισμού εκτείνεται η εύφορη κοιλάδα συναντώνται οι ποταμοί Αώος, Βοϊδομάτης και Σαραντάπορος. O οικισμός κείται αμφιθεατρικά στη πλαγιά του βουνού Τραπεζίτσα, όπου αποτελεί μέρος της οροσειράς της Πίνδου. Η Κόνιτσα έχει περίπου 3.000 κατοίκους και το όνομά του στα σλαβικά σημαίνει αλογότοπος (Kόνι=άλογο, τζα=τόπος).

Τα Μαστοροχώρια στην Κόνιτσα

Από τον 19ο αιώνα στην Ήπειρο, όταν έλεγαν «Μαστοροχώρια» εννοούσαν τα χωριά κτιστάδων της επαρχίας Κόνιτσας. Για περισσότερο από τρεις αιώνες, οι μαστόροι ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και στα Βαλκάνια, ώστε δίκαια έμεινε η φράση, ότι αυτοί “έχτισαν τον κόσμο”.

Τα παλιότερα Μαστοροχώρια είναι η Πυρσόγιαννη και η Βούρμπιανη, όπου στην Πυρσόγιαννη λειτουργεί το Εθνολογικό Μουσείο Ηπειρωτών Μαστόρων. Ένα ξακουστό Μαστοροχώρι και ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ηπείρου, με τους λιγοστούς αλλά πρόσχαρους κατοίκους, η Καστανέα (Καστάνιαννη), τα σπίτια τρίπατα και πετρόχτιστα, τα καλντερίμια και οι ξερολιθιές, ξεπροβάλλουν ανάμεσα από τις καταπράσινες πλαγιές του όρους Γύφτισσα, μέσα στο ρέμα Γκοστανίκο.

Τα λιθόχτιστα χωριά της Κόνιτσας ζωντανεύουν το καλοκαίρι, αφορμή για επιστροφή, ο ήχος από τα κλαρίνα, με τραγούδια αργά, να διαπερνά την σιωπή των βουνών και την ψυχή των ξενιτεμένων, όλοι τραγουδούν και χορεύουν μέχρι τα «ξεχωρίσματα».

Το πέτρινο μονότοξο γεφύρι Κόνιτσας

Κόνιτσα

Τα πέτρινα γεφύρια στέκουν στην καρδιά της ηπειρώτικης φύσης αναλλοίωτα, σύμβολα αλλοτινών καιρών με τους νερόμυλους και τις δρακολίμνες, ένα ταξίδι στα παραμύθια και στις μνήμες. Μια ζεύξη ανθρώπων, φύσης, ένας δίαυλος επικοινωνίας με τους ανθρώπους και το παρελθόν. Κατοίκους περήφανους και καλοσυνάτους, με βαθιά οικολογική συνείδηση που ξέρουν να ζουν αρμονικά με το περιβάλλον και επαίρονται για την ηπειρώτικη καταγωγή τους.

Advertisement

Η ιστορική εξέλιξη του γεφυριού Κόνιτσας

Στην νοτιοδυτική άκρη της πόλης, ακριβώς στην είσοδο της χαράδρας του Αώου, βρίσκεται το μεγάλο μονότοξο γεφύρι της Κόνιτσας, το οποίο κτίστηκε το 1870-71 από συνεργείο 50 μαστόρων με επικεφαλής τον πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο από την Πυρσόγιαννη. Στην ίδια θέση είχε κατασκευαστεί, το 1823, ένα ξύλινο γεφύρι, το οποίο όμως δεν άντεξε την ορμή του ποταμού και καταστράφηκε πολύ σύντομα. Το σημερινό πέτρινο γεφύρι έχει διαστάσεις 36 μέτρα άνοιγμα και 20 μέτρα ύψος, ενώ κάτω από την καμάρα του διακρίνεται η μικρή καμπάνα που σήμαινε, για να προειδοποιήσει τους περαστικούς να μην διαβούν το γεφύρι όταν φυσούσε δυνατός άνεμος από το εσωτερικό της χαράδρας, οπότε και υπήρχε κίνδυνος να παρασυρθούν και να πέσουν. Το γεφύρι χτίστηκε με δωρεές των κατοίκων της πόλης και κυρίως του Γιαννιώτη Ιωάννη Λούλη, ο οποίες διέθεσε περίπου τα μισά από τα 120.000 γρόσια που κόστισε η κατασκευή του.

Κόνιτσα

Ο Γιάννης Λυμπερόπουλου με καταγωγή από την Κόνιτσα στο βιβλίο του “Παζαριού ανατομή” περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την ιστορία του γεφυριού, χαρακτηριζοντάς το μοναδικό, μονότονο, χάρμα τέχνης και ομορφιάς. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ένωνε δυο κόσμους τους Ζαγορισίους και του Κονιτσιώτες. “Οι Κονιτσιώτες έλεγαν τους Ζαγορισίους καντηλοκλέφτες και οι Ζαγορισίοι τους Κονιτσιώτες τραχανάδες…” Ο Γιάννης Λούλης με την γενναιοδωρία του και την συνδρομή πολλών Κονιτσιωτών κατάφερε να ενώσει τους ανθρώπους μεταξύ τους, αλλά και τον ανθρώπινο πολιτισμό με τη φύση. Το γεφύρι της Κόνιτσας στέκεται εκεί αγέρωχο να αντιστέκεται στο χρόνο. Αντιστάθηκε ακόμη και στα κανόνια Τούρκων, που το 1913 προσπάθησαν να το ανατινάξουν, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας, όποιος το διαβεί νιώθει πως αγγίζει ένα μνημείο μιας άλλης εποχής, που κάθε πέτρα του έχει μέσα της την αγάπη των ευεργετών, αλλά και τον πόνο και το μεράκι των μαστόρων. Γοητεύεσαι από την τελειότητά του, ένα έργο ανθρώπινο, απόλυτα εναρμονισμένο με τη ηπειρώτικη γη.

Advertisement

Αώος Ποταμός

Κόνιτσα

Οι ποταμοί Αώος και Βοϊδομάτης είναι ιδανικοί για rafting και kayak και διαθέτουν διαδρομές εύκολες και δύσκολες, που φτάνουν έως και τα 27 χλμ. σε μήκος. Η περισσότερο προσφιλής διαδρομή στον Αώο ποταμό αρχίζει από τη γέφυρα του Αώου ανάμεσα από τα χωριά Παλιοσέλι και Βρυσοχώρι και καταλήγει στη γέφυρα της Κόνιτσας. Η διαδρομή είναι υψηλών απαιτήσεων, αφού έχει συνεχόμενη υψηλή δυσκολία V και VI βαθμών, το μήκος της είναι 15 χλμ. και η διάρκειά της από 4 έως 8 ώρες, ανάλογα με την παροχή του ποταμού. Η κατάβαση μπορεί να γίνει και με kayak, monoraft ή hot dog. Επιλεγμένα τμήματα της διαδρομής, που έχουν μικρότερο βαθμό δυσκολίας, ιδίως από την περιοχή της Μονής Στομίου και χαμηλότερα, μπορεί να γίνουν ευκολότερα.

Η Διαδρομή για Extreme Sport

Στον Βοϊδομάτη η κλασική διαδρομή αρχίζει από τη γέφυρα Αρίστης-Παπίγκου, ακολουθεί μια καταπράσινη διαδρομή στο φαράγγι του Βοϊδομάτη και καταλήγει στην έξοδο του φαραγγιού, στη γέφυρα της Κλειδωνιάς. Η κατάβαση μπορεί να γίνει με rafting, kayak, monoraft ή hot dog. Η διάρκεια της διαδρομής είναι από 1 έως 2 ώρες και ο βαθμός δυσκολίας II. Επίσης, για τους πιο εξεζητημένους λάτρεις του kayak, νωρίς την άνοιξη ενδείκνυται για κατάβαση και ο παραπόταμος του Σαραντάπορου, Κερασοβίτικος και -γιατί όχι- μερικές φορές και ο ίδιος ο Σαραντάπορος.

Συνδυασμός πολιτιστικής κληρονομιάς και μοντέρνων δραστηριοτήτων

Η επίσκεψη στην γραφική Κόνιτσα Ιωαννίνων θα σας χαρίσει μοναδικές στιγμές γαλήνης και ηρεμίας. Η επαφή στην φύση, με ποικίλες δραστηριότητες και επισκέψεις σε χώρους ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομίας θα σας γεμίσει την διάθεση εισπνέοντας καθαρό αέρα στο πλούσιο φυσικό κάλλος της περιοχής. Υπό την οπτική ματιά του περαστικού και των κατοίκων συναντάμε από την μία πλευρά το γραφικό παρελθόν, την ιστορία του τόπου όπου περπατώντας διακρίνουμε τα πετρόχτιστα σπίτια, τα στενοσάκκα, πολιτιστικά μνημεία -όπως την οικία του πάτερ Παΐσιου, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια στον οικισμό-, μοναστήρια, δρακόλιμνες. Από την άλλη πλευρά το σύγχρονο, τα extreme αθλήματα, τα καλοκαιρινά πανεπιστήμια, πολιτιστικές εκδηλώσεις-συναυλίες και εκθέσεις αγροτικών προϊόντων.

Advertisement

Πηγές:

Σύνταξη κειμένου: Ευθύμιος-Σπυρίδων Γεωργίου

Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Σακελλαρίου

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Απόφοιτος στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης στη Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Εργαζόμενος ως δημοσιογράφος σε εφημερίδα της Δυτικής Μακεδονίας. Συμμετοχή σε συνέδρια, ημερίδες, summer school σχετικά με πολιτιστική κληρονομιά, πολεοδομική ιστορία και αρχιτεκτονική. Ασχολείται με τον αθλητισμό συμμετοχή σε αγώνες στο εξωτερικό και την Ελλάδα.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG