Στενωσιά: το ιστορικό χωριό της Μεσσηνίας

Πηγή: Gargalianoionline.gr

Η Στενωσιά είναι ένα χωριό στη Μεσσηνία που αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών λόγω των καταρρακτών και του φυσικού τοπίου. Από τα πιο όμορφα ελληνικά χωριά, βρίσκεται κοντά στην Πύλο, από την οποία απέχει περίπου 11,5 χιλιόμετρα, σε υψόμετρο 177 μέτρα. Με βάση την απογραφή του 2011, έχει 446 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με αγροτικές εργασίες και το εμπόριο.

Η ιστορία της Στενωσιάς

Το χωριό έχει μακρόχρονη ιστορία στην Μεσσηνία, αποτελώντας κατά την αρχαιότητα τμήμα του βασιλείου του Νέστορα, της αρχαίας Πύλου. Ο οικισμός, αναφέρεται τουλάχιστον από την εποχή της Ενετοκρατίας με ονομασίες, όπως ο Λέζαγας ή το Λέζαγα, από το 1927 ως η Στενοσιά και από το 1940 ως σήμερα ως η Στενωσιά.

Β΄ Ενετοκρατία

Την εποχή της Β΄ Ενετοκρατίας αναφερόταν ως Λέζαγα. Ο οικισμός αναφέρεται επίσης σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο, μέσω της κτήσης τους, η οποία είναι γνωστή και ως Βασίλειο του Μορέως (1688-1715). Το χωριό Λέζαγα (Lesaga), ανήκε, το 1689, στην επαρχία του Ναβαρίνου, μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).

Β’ Τουρκοκρατία

Μετά το 1715, όταν οι Τούρκοι έδιωξαν τους Ενετούς από τον Μωριά και ξαναγύρισαν, μετονόμασαν τη Βαρωνία της Μεθώνης σε Βιλαέτι της Αρκαδιάς. Κατά την περίοδο που η ευρύτερη περιοχή της Πυλίας τελούσε υπό τη Β’ Οθωμανική Κατοχή (1715-1821), το χωριό Λέζαγα ή Λέζαγδα υπαγόταν στον Καζά Ναβαρίνου. Το χωριό αναφερόταν στα οθωμανικά τουρκικά ως Elyas Aga.

Στενωσιά Μεσσηνία
Πηγή: Messinia.mobi

Οι εκπληκτικής ομορφιάς καταρράκτες

Η Στενωσιά είναι ένα φιλόξενο χωριό και παράλληλα μια ιδανική πρόταση για τους φίλους του εναλλακτικού τουρισμού. Επίσης, μπορεί να αποτελέσει όαση δροσιάς και αφορμή για οικογενειακές αποδράσεις, καθώς τα τοπία ολόγυρα είναι μαγευτικά. Αρχής γενομένης από τους μοναδικούς της καταρράκτες που γίνονται πόλος έλξης των επισκεπτών όλες τις εποχές του έτους, το χωριό είναι ένας μικρός καταπράσινος παράδεισος.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγο έξω από το χωριό υπάρχει ένα καταπράσινο φαράγγι που διασχίζει ένας ήρεμος ποταμός, με μικρούς καταρράκτες και λιμνούλες. Είναι στο συνολικό του μήκος 3-4 χιλιόμετρα και καταλήγει στον γνωστό καταρράκτη Καλαμάρη της Πυλίας. Εκτός από το ανεπανάληπτο φυσικό του περιβάλλον έχει ιδιαίτερη αξία να σημειώσουμε πως εκεί οι Ιταλοί έφτιαξαν φράγμα και δημιούργησαν τον πρώτο υδροηλεκτρικό σταθμό της Μεσσηνίας που ηλεκτροδοτούσε την Πύλο.

Νέδα - Καταρράκτες - Στενωσιά
Πηγή: Infomust.gr

Οι υπέροχοι καταρράκτες του ποταμού Νέδα

Η Νέδα (το μοναδικό ποτάμι με ελληνικό όνομα) πηγάζει από το όρος Λύκαιο, στα σύνορα των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Όπως αναφέρει ο Παυσανίας, η Νέδα όριζε από την αρχαιότητα τα σύνορα των δυο νομών. Εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος, μεταξύ των ακτών της Κυπαρισσίας και της Ζαχάρως.

Ο ποταμός σε ένα μεγάλο τμήμα του διασχίζει χαράδρα με πολύ πλούσια βλάστηση. Κατά μήκος της πορείας του δημιουργούνται καταρράκτες. Ο μεγαλύτερος βρίσκεται κοντά στην Φιγαλεία και έχει ύψος περίπου 50 μέτρα.

Στενωσιά
Πηγή: Gargalianoionline.gr

Πηγές

Στενωσιά. Ανακτήθηκε από Messinia.mobi (τελευταία προβολή 03/04/2021 στις 15:30).

Στενωσιά Μεσσηνίας. Ανακτήθηκε από En.wikipedia.org (τελευταία προβολή 03/04/2021 στις 17:00).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Καλαϊτζίδου

Είμαι απόφοιτη Ιστορικού και μένω μόνιμα στην Κατερίνη. Λατρεύω τη μουσική, τα βιβλία και φυσικά τα ταξίδια. Όνειρο μου είναι να ταξιδέψω σε όσες περισσότερες χώρες του εξωτερικού μπορώ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;