Ραγκουτσάρια: Καρναβάλια πριν τα καρναβάλια

εικόνα από fouit.gr

Η ιστορία του εθίμου.

Εδώ και χρόνια αναβιώνουν στην Καστοριά τα Ραγκουτσάρια. Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες  του στα αρχαία χρόνια και σχετίζεται με τα Χειμερινά Διονύσια. Μεταμφιεσμένοι άντρες με προβιές και μάσκες,  χόρευαν στους δρόμους  ζητώντας κεράσματα και φιλοδωρήματα  από τα  σπίτια. Η λέξη Ραγκουτσάρια προέρχεται από το λατινικό rogatores που σημαίνει ζητιάνοι. Η ονομασία αυτή προέκυψε γιατί ήταν ντυμένοι σαν ζητιάνοι και ζητούσαν από τους νοικοκυραίους να τους δώσουν δώρα ώστε να διώξουν τα κακά πνεύματα στα οποία πίστευε ο κόσμος εκείνα τα χρόνια.

Στην Καστοριά  οι “τσαρανιασμένοι ραγκουτσάρηδες”  όπως αποκαλούνταν οι άντρες βαμμένοι με μαύρο χρώμα στο πρόσωπο και στο σώμα, έφτασαν επί Τουρκοκρατίας όπου η παρέλαση γινόταν με την παρουσία ενός Βάκχου για να θυμίζει τις εορτές προς το θεό Διόνυσο. Το 1940-1950  άρχισαν να εμφανίζονται νέες μεταμφιέσεις και η παρέλαση απέκτησε νέα διάσταση κάνοντας όλο και περισσότερους να θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή. Σύμφωνα με τους ντόπιους η γιορτή ήταν ένας τρόπος να ξεχάσουν όλες τις συμφορές του περασμένου χρόνου. Γι ’ αυτό και συνδυάζεται με την Πρωτοχρονιά.

Τα Ραγκουτσάρια σήμερα.

Η έναρξη των Καρναβαλιών πραγματοποιείται κάθε χρόνο 6-8 Ιανουαρίου, δηλαδή από τα Θεοφάνεια και μετά . Τις δύο πρώτες μέρες οι παρέες καρναβαλιστών βγαίνουν στους δρόμους το βράδυ με συνοδεία μουσικών οργάνων παροτρύνοντας και άλλους κατοίκους να συμμετέχουν στο χορό. Η παρέλαση λαμβάνει χώρα στην οδό Μητροπόλεως και στην πλατεία Ομονοίας την τρίτη ημέρα και αποτελεί την κορύφωση των καρναβαλιών. Εκεί όλοι οι καρναβαλιστές ντυμένοι χορεύουν στους ήχους της παραδοσιακής μουσικής και το γλέντι κρατά μέχρι το πρωί. Συνήθως τα θέματα που επιλέγουν  να σατιρίσουν είναι επίκαιρα και προκαλούν το γέλιο των παρευρισκομένων. Στην παρέλαση συμμετέχουν σχολεία και παρέες που παρελαύνουν με τα πόδια, στην συνέχεια βραβεύονται οι καλύτερες συμμετοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

εικόνα από fouit.gr

Η αξία των Ραγκουτσαριών σήμερα.

Πέρα από την συμβολική ερμηνεία του εθίμου, τα Ραγκουτσάρια προσδίδουν σήμερα , μια εύθυμη και διασκεδαστική νότα , προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες από όλη την Ελλάδα ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Γι’ αυτό αν και εσείς, δεν έχετε έρθει ακόμα σε αυτήν την εκδήλωση είναι μία καλή ιδέα για να την υλοποιήσετε από του χρόνου. Εάν θέλετε να ζήσετε τη μαγεία των καρναβαλιών χωρίς να είναι Απόκριες.

εικόνα από fouit.gr

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό

Βικιπαίδεια : Ραγκουτσάρια Καστοριά

Τοπικό site :www. fouit.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεωργία Γιούπα

Πτυχιούχος της Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;