Ποσειδώνιο: Το ξενοδοχείο-κόσμημα των Σπετσών

Ποσειδώνιο

Αρχοντικό, πολυτελές με έναν αέρα αριστοκρατίας μιας άλλης εποχής το 5* Ποσειδώνιο ή αλλιώς Poseidonion Grand Hotel αποτελεί ένα κόσμημα για τις Σπέτσες. Πρότυπο φιλοξενίας και κομψότητας το Ποσειδώνιο στεγάζεται από το 1914 σε ένα ανακαινισμένο πια κτίριο στην Ντάπια των Σπετσών. Τόσο το ίδιο το ξενοδοχείο όσο βέβαια και ο ιδρυτής του και ευεργέτης του νησιού Σωτήριος Ανάργυρος έχουν αφήσει το σημάδι τους στην ιστορία.

Σωτήριος Ανάργυρος:

Ο ευπατρίδης ευεργέτης των Σπετσών και του Ποσειδωνίου

Γεννημένος στις Σπέτσες το 1849, ο Σωτήριος Ανάργυρος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του νησιού ιδιαίτερα κατά τον προηγούμενο αιώνα. Ασχολείται από νεαρή ηλικία με τα καπνά έχοντας πρώτα κάνει στάση σε Κωνσταντινούπολη, Ρουμανία, Αίγυπτο, Γαλλία και Αγγλία. Το 1883 το επιχειρηματικό του δαιμόνιο τον οδηγεί στην Αμερική όπου και μεταναστεύει στη Νέα Υόρκη. Τότε ο αμερικανοεβραίος Τόμψον το προσλαμβάνει στην καπνοβιομηχανία του. Στην συνέχεια ο Τόμψον τον υιοθετεί και τελικά ο Ανάργυρος κληρονομεί την καπνοβιομηχανία. Το κληροδότημα αυτό σε συνδυασμό με το δαιμόνιο του στις επιχειρήσεις τον οδηγούν στην επιτυχία, δομώντας μια κολοσσιαία επιχείρηση που εκτείνεται σχεδόν σε όλη την Αμερικανική Ήπειρο.

Ποσειδώνιο

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια γυρίζει στην πατρίδα του τις Σπέτσες το 1894. Ένα χρόνο μετά γνωρίζει και παντρεύεται την δεύτερη εξαδέλφη του Ευγενία Θ. Αναργύρου. Το νέο ζεύγος αμέσως μετά το γάμο του επιστρέφει στην Αμερική όπου μένει για τρία ακόμη χρόνια. Η γυναίκα του όμως νοσταλγεί την πατρίδα γεγονός που οδηγεί τον μεγαλοεπιχειρηματία να πουλήσει την καπνοβιομηχανία. Τα 650.000 δολάρια που κερδίζει με την πώληση της καπνοβιομηχανίας μαζί με την επιστροφή του στο νησί σηματοδοτούν μια νέα εποχή ευμάρειας για τις Σπέτσες. Η προσφορά του στο νησί είναι μεγάλη, μαζί με άλλες επιχειρηματικές κινήσεις και δωρεές είναι και η κατασκευή του ξενοδοχείου «Ποσειδώνιο».

Το ξενοδοχείο ανοίγει

Το καλοκαίρι του 1914 το ξενοδοχείο «Ποσειδώνιο» ανοίγει τις πόρτες του με τα εγκαίνια να φιλοξενούν και τον Ελευθέριο Βενιζέλο προσωπικό φίλο του Ανάργυρου. Έτοιμο πια να προσφέρει την πιο πολυτελή φιλοξενία της εποχής το Ποσειδώνιο ξεχωρίζει για την αισθητική και την κομψότητα του. Το άνοιγμα του ξενοδοχείου προσδίδει κοσμοπολίτικο αέρα στο νησί των Σπετσών εκτοξεύοντας την επισκεψιμότητα για την εποχή καθώς φιλοξενούσε την ελίτ της εποχής των ανωτέρων κοινωνικών στρωμάτων. Βασιλιάδες, πρίγκιπες, πρωθυπουργοί αλλά και δεσπόζουσες παρουσίες από όλο τον κόσμο παραθέριζαν κάθε καλοκαίρι στις Σπέτσες εμπιστευόμενοι πάντα την διαμονή τους στο άψογο αυτό ξενοδοχείο. Το 1928 οι Σπέτσες ορίζονται ως μόνιμο αγκυροβόλιο της περιοχής για τον Αγγλικό στόλο. Έτσι στο εκλεπτυσμένο πελατολόγιο του ξενοδοχείου προστίθενται οι αξιωματικοί του αγγλικού ναυτικού προσδίδοντας ακόμη μεγαλύτερο διεθνές κύρος στο Ποσειδώνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη διάρκεια του Μεσοπολέμου το ξενοδοχείο αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα «πολιτικά στέκια». Στους χώρους του μπορούσε να συναντήσει κανείς εκτός από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον πρίγκιπα Αλέξανδρο, αλλά και τον δικτάτορα Θεόδωρο Πάγκαλο. Τότε κι ενώ ο Πάγκαλος απολάμβανε τις διακοπές του στο νησί έγινε γνωστό, ότι ο Κονδύλης διοργάνωνε κίνημα εναντίον του.

Το κτίσμα

Ποσειδώνιο

Η αρχιτεκτονική του κτιρίου που φιλοξενεί το «Ποσειδώνιο» αποτελεί έμπνευση του ίδιου του ιδιοκτήτη. Ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Ζίζηλας το 1911 ανέλαβε να πραγματοποιήσει το όραμα του Ανάργυρου. Η πρώτη ανακαίνιση του κτιρίου έγινε το 1960. Ενώ η δεύτερη και πιο πρόσφατη ανακαίνιση του ξενοδοχείου έγινε το 2004 με 2009 κρατώντας πάντα ως γνώμονα την αρχική αρχιτεκτονική του κτιρίου και τις πιο σύγχρονες υποδομές.

Στο νέο ανακαινισμένο κτίσμα ή μάλλον κτίσματα καθώς το ξενοδοχείο αποτελείται από δυο κύρια κτίρια  φιλοξενούνται πολυτελή δωμάτια και εντυπωσιακές σουίτες, οι περισσότερες με ιδιωτικό κήπο ή μπαλκόνι. Σε όλους τους χώρους διαφαίνεται ο σεβασμός στο πρωτότυπο αρχιτεκτονικό σχέδιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η λευκή μαρμάρινη σκάλα, της οποίας έχει διατηρηθεί το κάγκελο με κάποιες γυάλινες προσθήκες για λόγους ασφαλείας. Αντικείμενο θαυμασμού αποτελεί ο θόλος στην κύρια όψη του κτιρίου, ο οποίος εσωτερικά αποτελείται από δύο επίπεδα φιλοξενώντας μάλιστα τη σουίτα «La Cupola» του Ποσειδωνίου. Το εσωτερικό συνεχίζει να προκαλεί δέος με την ξύλινη οροφή  με τα καμπύλα δοκάρια να παραπέμπει σε αναποδογυρισμένο σκαρί πλοίου.

Ποσειδώνιο

Ο δισέγγονος του Ιωάννη Μεταξά

Το 2009, λοιπόν, το ανακαινισμένο πια Ποσειδώνιο άνοιξε ξανά τις πύλες του. Στο τιμόνι του από τότε επιτελεί χρέη συνιδιοκτήτη του ο δισέγγονος του Ιωάννη Μεταξά, Γιάννης Περρωτής. Στα πλαίσια του οράματος του Σωτήριου Ανάργυρου ο Περρωτής από το 2003 μαζί με την οικογένεια Βορδώνη ξεκίνησε την «Πρωτοβουλία Σπετσών» έργο που αποσκοπούσε στην παροχή υψηλής ποιότητας τουρισμού και πολιτιστικών δράσεων στις Σπέτσες. Μετά από από πολλά «όχι», ήττες και σκληρή δουλεία του ξενοδοχείο ανακαινίστηκε έχοντας τη σημερινή άρτια μορφή και λειτουργία του.

Ποσειδώνιο

Ένα ξενοδοχείο σημείο αναφοράς για το νησί των Σπετσών, το ξενοδοχείο Ποσειδώνιο συνέδεσε το όνομα του με ιστορικά πρόσωπα και σίγουρα την κομψή φιλοξενία. Μετά από έναν αιώνα συνεχίζει να εκπροσωπεί επάξια το όραμα του ιδρυτή του φέρνοντας την αριστοκρατία που λείπει από την εποχή μας.


Πηγές:

Σύνταξη κειμένου: Μάρω Σαμαρά

Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Σακελλαρίου


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μάρω Σαμαρά

Σπουδάστρια Φυσικής στο ΕΚΠΑ. Επιτρέπεται να πέσεις αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς κάποια στιγμή.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;