Παιχνίδια Δαμίγος: Το πιο παλιό «παιχνιδάδικο» της Ελλάδας

SHARE:

Παιχνίδια Δαμίγος

Στον αριθμό 3 της οδού Λυκούργου της Αθήνας βρίσκεται εδώ και 93 χρόνια το μαγαζί παιχνιδιών Δαμίγος. Ήδη από την εντυπωσιακή βιτρίνα νομίζεις ότι βλέπεις εικόνες από παραμύθια και ένα γλυκά νοσταλγικό παρελθόν. Μπορεί οι τωρινές γενιές να μην έχουν προλάβει τα παιχνίδια που προσφέρονται στο μαγαζί αυτό αλλά η ομορφιά και η γλυκύτητα τους  αγγίζει κάθε καρδιά παιδική ή γέρικη. Αποτελώντας πια το πιο παλιό παιχνιδάδικο της Ελλάδας το μαγαζί παιχνιδιών Δαμίγος στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας  είναι ένας χώρος με ιστορία, μαγεία και άρωμα μιας άλλης εποχής.

Η ίδρυση του μαγαζιού

Δαμίγος

Πριν από έναν αιώνα περίπου, το 1925, ο παππούς της οικογένειας ήρθε από την Σαντορίνη στην Αθήνα και ίδρυσε τα «Παιχνίδια Δαμίγος». Απασχολούμενος ήδη με τις εισαγωγές παιχνιδιών αλλά και την πώληση σκελετών γυαλιών, είχε γνώση στο εμπόριο και ειδικά στο παιχνίδι. Το μαγαζί πέρασε στο γιο του Νίκο Δαμίγο και τώρα πια στις εγγονές του Μυρτώ και Μαρίνα Δαμίγου καθιστώντας τους μια οικογένεια παιχνιδάδων. Παράλληλα σταθερός παράγοντας του μαγαζιού αποτελεί ο πωλητής του παιχνιδάδικου κύριος Βασίλης, ο οποίος εργάζεται εκεί τουλάχιστον 40 χρόνια αγαπώντας τα παιχνίδια και τη δουλειά του. Παρά τα χρόνια, την τεχνολογία και τα χέρια που άλλαξε το μαγαζί αυτό ακολουθεί ακόμα την αρχική του φιλοσοφία, αυτή του παραδοσιακού, ποιοτικού κι αυθεντικού παιχνιδιού.

Ένας παραμυθένιος χώρος

Περνώντας το κατώφλι της πόρτας του πιο παλιού παιχνιδάδικου της Ελλάδας, έχοντας μια γεύση από τη βιτρίνα μεταφέρεσαι σε άλλη εποχή. Μουσικά κουτιά δίνουν έναν γλυκό  ρυθμό ενώ τα καρουζέλ κινούνται στον κυκλικό χορό τους. Στρατιωτάκια που είναι σαν να έχουν ξεπηδήσει από το  παραμύθι του Hans Christian Andersen φλερτάρουν με  φίνες μπαλαρίνες και πορσελάνινες κούκλες. Αεροπλανάκια κι αερόστατα κοσμούν την οροφή ενώ στα ράφια συνωστίζονται και κορνάρουν αμαξάκι , με σβούρες και λούτρινα αρκουδάκια. Φυσικά δε λείπουν και νότες από το παρόν, στο μαγαζί αυτό μπορεί κάποιος να βρει επιτραπέζια και κατασκευές που εξάπτουν την παιδική φαντασία και ευφυΐα με εφαρμογή στο σήμερα, όπως puzzles, κουκλοθέaτρο και μοντελισμό.

Advertisement

Δαμίγος

Ένα παιχνιδάδικο για μεγάλα παιδιά

Με την ανέγερση των πολυκαταστημάτων και τη δημιουργία των μαζικών παιχνιδιών το μαγαζί πέρασε σε άλλη εποχή χωρίς όμως να χάσει τη μαγεία του. Η μαζικότητα στη βιομηχανία παιχνιδιών το κατέστησε μοναδικό και ιδιαίτερο. Το πιο παλιό παιχνιδάδικο της Ελλάδας αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση μαγαζιού σαν αυτές που συναντάμε στα βιβλία. Σε αυτό πιο χαρούμενοι είναι οι γονείς παρά τα παιδιά. Πολλοί γονείς φέρνουν τα παιδιά τους ώστε να τα φέρουν σε επαφή με το παλιό ποιοτικό παιχνίδι. Τελικά οι γονείς καταλήγουν να έρχονται σε επαφή με τα παιδικά τους χρόνια και να φεύγουν  με ένα νοσταλγικό χαμόγελο στα χείλη και ένα παιχνίδι στην αγκαλιά. Τα «Παιχνίδια Δαμίγος» όμως αποτελούν καταφύγιο και για άλλους ενήλικες με χόμπι τη συλλογή παλιών παιχνιδιών. Κάποια παιχνίδια μάλιστα απευθύνονται μόνο σε συλλέκτες λόγω του υλικού και της τιμής τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κούκλες από κέλυφος χελώνας, οι οποίες είναι ένα συλλεκτικό παιχνίδι αποτελώντας περισσότερο στολίδι παρά παιχνίδι.

Δαμίγος

Η αξία του παραδοσιακού παιχνιδιού

Πέρα από την μαγεία και την ομορφιά των παλιών παιχνιδιών όμως που προσφέρει το παιχνιδάδικο «Δαμίγος» η αξία τους είναι ακόμη μεγαλύτερη. Το παλιότερο παιχνιδάδικο της Ελλάδας αποτελεί πια παρακαταθήκη του παραδοσιακού μέσα στην μαζικότητα. Σε αυτό το μαγαζί δεν πωλούνται πολυδιαφημιζόμενα παιχνίδια καθώς και η ίδια η πελατεία του δεν τα προτιμά. Το παραδοσιακό παιχνίδι σέβεται την ποιότητα και τη μοναδικότητα. Σχεδόν όλα τα παιχνίδια είναι ξύλινα και πολλά χειροποίητα με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Μια οικογένεια που αγαπά πραγματικά το παιχνίδι δημιούργησε και συντηρεί το πιο παλιό παιχνιδάδικο στην Ελλάδα. Τα «Παιχνίδια Δαμίγος» αποτελούν σχεδόν είδος μουσειακό για την Ελλάδα και τη σύγχρονη εποχή. Παρά την κρίση και τις δυσκολίες της εποχής η οικογένεια Δαμίγου προσπαθεί να συντηρήσει την επιχείρηση της και μαζί μια ολόκληρη εποχή και ιστορία.

Advertisement

Δαμίγος


Πηγές:

Σύνταξη κειμένου: Μάρω Σαμαρά

Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Σακελλαρίου

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σπουδάστρια Φυσικής στο ΕΚΠΑ. Επιτρέπεται να πέσεις αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς κάποια στιγμή.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG