Όρμος του Οδυσσέα: Εκεί που η μυθολογία συναντά τη φυσική ομορφιά

Όρμος του Οδυσσέα

Ο όρμος του Οδυσσέα βρίσκεται ανατολικά της Αμμουδιάς στην περιοχή της Πάργας, στον νομό της Πρέβεζας στην Ήπειρο, κοντά στο χωριό Βαλανιδοράχη. Εκεί λοιπόν υπάρχει μια αμμώδης και ρηχή παραλία, ιδανική για παραθεριστές και ντόπιους που επιθυμούν να απολαύσουν τα μπάνια τους και την ηρεμία που προσφέρει ο απόμερος όρμος. Πρόκειται για ένα μικρό όρμο με αμμώδη παραλία και θίνες, που περικλείονται από ένα πλούσιο δάσος χαλεπίου πεύκης. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο όρμος του Οδυσσέα προσελκύει πολλούς επισκέπτες, όπως άλλωστε και οι άλλες παραλίες της περιοχής.

Ο όρμος του Οδυσσέα είναι η απόλυτη ευτυχία του κατασκηνωτή, ίσως στο σημείο που κατά την μυθολογία βρισκόταν οι σειρήνες που μάγευαν τους ναυτικούς με το τραγούδι τους, αλλά και τους ναυτικούς του Οδυσσέα. Ελεύθερο camping πολλά σταθερά τροχόσπιτα, και δύο μόνιμες εξυπηρετικότατες καντίνες. Υπάρχει αρκετό ελεύθερο νερό για εφοδιασμό, αλλά και αρκετή γαλήνη σε πάρα μα πάρα πολύ καλή θάλασσα με ψιλή άμμο.

Όρμος του Οδυσσέα

Για να βρείτε την παραλία Όρμος του Οδυσσέα, ακολουθήστε τις οδηγίες για τη διαδρομή που αναφέρονται στην παραλία “Σκάλα”. Θα προσπεράσετε τη διασταύρωση για τη σκάλα και θα συνεχίσετε ευθεία. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος εκτός από το τελευταίο μισό χιλιόμετρο περίπου που είναι ομαλός χωματόδρομος. Οδική πρόσβαση υπάρχει και μέσα από το χωριό Βαλανιδόραχη, αλλά είναι κάπως πιο μπερδεμένη.

Η παραλία είναι γνωστή ακόμα σε αρκετούς και με το παλιό της όνομα “Κερέντζα”, το οποίο λόγω της ενετικής καταγωγής του εγκαταλείφθηκε σιγά σιγά και τώρα κυριαρχεί το ελληνικό όνομα “Όρμος του Οδυσσέα”. Το όνομα θα πρέπει βέβαια να έχει και μια αιτιολογημένη βάση: Από ό,τι λένε, η περιγραφή του Ομήρου στην Οδύσσεια “δείχνει” αυτόν εδώ τον όρμο και εξιστορεί ότι εδώ αποβιβάστηκε κάποια στιγμή ο Οδυσσέας. Οι πληροφορίες όμως είναι συγκεχυμένες, από ό,τι διαπίστωσα, γιατί άλλοι υποστηρίζουν ότι η ιστορία αυτή αναφέρεται στον όρμο της Αμμουδιάς, λίγο πιο βόρεια. Δύσκολο να βγει συμπέρασμα γιατί και οι δύο όρμοι είναι ρηχοί και αμμώδεις με ποτάμι να εκβάλλει δίπλα τους. Το όνομα πάντως είναι “τραβηχτικό” για τους τουρίστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συνέχεια της Οδύσσειας

Τα πάθη του Οδυσσέα, σύμφωνα με το ομηρικό έπος, τελειώνουν, όταν μετά από πολλά χρόνια περιπλάνησης, φτάνει στην Ιθάκη, σκοτώνει τους μνηστήρες που πολιορκούσαν την Πηνελόπη και ζει ευτυχισμένος μέχρι τα γεράματά του. Σύμφωνα με την «Τηλεγονία», η οποία κατά πολλούς θεωρείται η συνέχεια της Οδύσσειας, ο Οδυσσέας ήταν πικραμένος από τη στάση της Πηνελόπης. Η σύζυγός του, τον αντιμετώπιζε με πικρία και ψυχρότητα, όσο εκείνος της εξιστορούσε τις περιπέτειες του, μακριά από την Ιθάκη. Έδειχνε ενδιαφέρον μόνο όταν ο πολυμήχανος άνδρας της μιλούσε για την Καλυψώ και την Κίρκη. Η Πηνελόπη ζήλευε και το ζευγάρι τσακωνόταν συχνά…

Η προφητεία του Τειρεσία

Ο Οδυσσέας, στην περιπλάνησή του, επισκέφτηκε τον κόσμο των νεκρών, όπως έγραψε ο Όμηρος στην Ι’ ραψωδία της Οδύσσειας. Εκεί, συνάντησε τον νεκρό Τειρεσία, ο οποίος τον συμβούλευσε να εξευμενίσει τον Ποσειδώνα, που παρέμενε οργισμένος μετά τον θάνατο του γιου του, του γίγαντα Πολύφημου, από το χέρι του Οδυσσέα. Παράλληλα, ο μάντης έδωσε στον άνδρα έναν τρομαχτικό χρησμό: Ότι θα τον δολοφονούσε ο γιος του από τη θάλασσα. Με την επιστροφή του στην Ιθάκη, ο Οδυσσέας δεν μπορούσε να ησυχάσει. Τον ταλαιπωρούσε ο χρησμός. Φοβόταν ότι ο Τηλέμαχος αργά ή γρήγορα θα τον σκότωνε. Με μία σπασμωδική κίνηση αποφάσισε να εξορίσει τον γιο του στην Κεφαλλονιά. Ο Οδυσσέας λίγο αργότερα μετάνιωσε και αποφάσισε να φύγει ο ίδιος και να κάνει θυσία στους θεούς. Για να αποφύγει την οργή του θεού της θάλασσας, ο χρησμός έλεγε ότι ο Οδυσσέας έπρεπε να περπατήσει στην στεριά με ένα κουπί στον ώμο και να σταματήσει μόνο όταν κάποιος θα έβλεπε το κουπί και δεν θα γνώριζε τι είναι.

Θεσπρωτία

Ο Οδυσσέας, παράλληλα απειλούνταν από τους συγγενείς των μνηστήρων που είχε σκοτώσει. Παρά το γεγονός ότι η θεά Αθηνά είχε προτείνει ανακωχή, αυτή δεν ήταν εφικτή. Στο νησί κατέφθασε ο Νεοπτόλεμος, ο βασιλιάς των νησιών της Ηπείρου και σαν δικαστής αποφάσισε να φύγει ο Οδυσσέας από την πατρίδα και να επιστρέψει ύστερα από μία δεκαετία. Ο Όμηρος, στην Οδύσσεια ανέφερε πολύ συχνά τους Θεσπρωτούς, με τους οποίους η Ιθάκη είχε φιλικές σχέσεις. Ο Οδυσσέας, έφτασε στη Θεσπρωτία, όταν αποβιβάστηκε σε έναν όρμο, κοντά στη σημερινή Πάργα, ο γνωστός «όρμος του Οδυσσέα». Περιπλανήθηκε στην ενδοχώρα με το κουπί στον ώμο, όταν τον πλησίασε ένας κάτοικος και τον ρώτησε τι κάνει με το «λιχνιστήρι» στην πλάτη του. Το λιχνιστήρι ήταν ένα ξύλο που διαχώριζε το σιτάρι από τα στάχυα. Ο Οδυσσέας, τότε, κάρφωσε το κουπί στο έδαφος και έκανε θυσία στον Ποσειδώνα. Θυσίασε ένα κριάρι, έναν ταύρο κι έναν αγριόχοιρο και ο θεός τον συγχώρεσε.

Όρμος του Οδυσσέα

Ο Οδυσσέας παρέμεινε 10 χρόνια στη Θεσπρωτία, ακολουθώντας τη συμβουλή του Νεοπτολέμου. Παντρεύτηκε την Καλλιδίκη, τη βασίλισσα των Θεσπρωτών και απέκτησαν μαζί έναν γιο, τον Πολυποίτη. Ο Οδυσσέας μάλιστα ηγήθηκε των Θεσπρωτών στον πόλεμο κατά των Βρύγων, αρχηγός των οποίων ήταν ο θεός Άρης. Ο θεός Απόλλωνας, βλέποντας τη ματαιότητα της μάχης, διέταξε ανακωχή. Η Καλλιδίκη πέθανε και ο Οδυσσέας έμεινε στον Θεσπρωτικό θρόνο, μέχρι που ο Πολυποίτης έκλεισε τα εννιά του χρόνια. Παρέδωσε τον θρόνο στον γιο του και πήρε το ταξίδι του γυρισμού στην Ιθάκη…

Τι απέγινε ο Οδυσσέας

Στην Ιθάκη, ο Οδυσσέας, νομίζοντας ότι είχε εκπληρώσει τον χρησμό και αποφύγει τον θάνατο, ήσυχος αποφάσισε να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του στο πλάι της Πηνελόπης. Όμως, δεν υπολόγισε σωστά. Στο λιμάνι της Ιθάκης έφτασε ο ενήλικας πια Τηλέγονος. Ο Τηλέγονος ήταν παιδί της Κίρκης και του Οδυσσέα, και η μητέρα του, του είπε να πάει να τον βρει στην Ιθάκη. Ο νέος όμως μπερδεύτηκε και νόμιζε ότι αραξοβόλησε στην Κέρκυρα, την οποία και άρχισε να λεηλατεί. Ο Οδυσσέας μαζί με τον Τηλέμαχο κατέβηκε στο λιμάνι. Ο Τηλέγονος, όμως, που δεν ήξερε ποιος ήταν ο Οδυσσέας, τον σκότωσε με ένα δόρυ, η κοκάλινη άκρη του οποίου αποτελούνταν από το δηλητηριώδες κεντρί της ουράς ενός σαλαχιού. Έτσι, εκπληρώθηκε και η προφητεία του μάντη Τειρεσία. Ο Τηλέγονος όταν έμαθε ότι σκότωσε τον πατέρα του, μετέφερε το άψυχο σώμα του, την Πηνελόπη και τον Τηλέμαχο στο νησί της Κίρκης. Σύμφωνα με το τέλος της «Τηλεγονίας», η Κίρκη παντρεύτηκε τον Τηλέμαχο και ο Τηλέγονος την Πηνελόπη.

https://www.youtube.com/watch?v=8zgvbuHOc80


Πηγές:

Σύνταξη κειμένου: Μίλτος Γήτας

Επεξεργασία κειμένου: Ελευθερία Σακελλαρίου


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μίλτος Γήτας

Ο Μίλτος Γήτας είναι δημοσιογράφος σε τηλεόραση, ραδιόφωνο κι εφημερίδες. Ζει και εργάζεται στα Γιάννενα. Από παιδί λατρεύει την ποίηση και μέχρι σήμερα έχει εκδώσει 7 ποιητικές συλλογές. Αγαπάει τα βιβλία, τις ταινίες και την καλή μουσική. Σπαταλάει τον χρόνο του συλλέγοντας γραμματόσημα, νομίσματα και χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς! Όνειρο του να ταξιδέψει στα άκρα της γης και να καταφέρει κάποτε, έστω και γέρος, να ζει γράφοντας βιβλία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;