Ο Μεσότοπος και οι άνθρωποι του

Μεσότοπος Λέσβου
Πηγή εικόνας: nealesvou.gr

Ο Μεσότοπος είναι ένα χωριό της Λέσβου 800 περίπου κατοίκων και αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του νέου Δήμου Δυτικής Λέσβου. Το παραδοσιακό αυτό χωριό με τα στενά σοκάκια βρίσκεται σε απόσταση 74 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νησιού, την Μυτιλήνη. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία και όπως θα δούμε και παρακάτω έχουν έντονα ανεπτυγμένα τα χαρακτηριστικά της προσφοράς και της συνεργασίας. Πολύ κοντά στον Μεσότοπο (σε απόσταση 3 χιλιομέτρων), που κάποιες φορές θεωρείται και συνέχεια του, είναι το Ταβάρι, ένα παραθαλάσσιο χωριό με λιγότερους από 100 κατοίκους. Γειτονικές στο Ταβάρι παραλίες είναι ο Ποδαράς και ο Χρούσος, που δημιουργούν το ακρωτήρι Μυρμήγκι, έναν σημαντικό ψαρότοπο.

Ταβάρι-Μεσοτόπου-Λέσβου
Πηγή εικόνας: Ταβάρι-Μεσοτόπου-Λέσβου (Facebook page)

Οι μεσοτοπίτες είναι γνωστοί σε ολόκληρο το νησί για την φιλοξενία τους και τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν. Για να το καταφέρουν αυτό είναι οργανωμένοι σε διαφόρων ειδών συλλόγους, που όλοι όμως έχουν έναν στόχο, την ανάδειξη του χωριού τους, που τόσο αγαπάνε. Οι σύλλογοι αυτοί μάλιστα δεν έχουν όλοι ως έδρα τους το χωριό.

Μεσότοπος
Πηγή εικόνας: Μηνάς Ιωσηφέλλης

Σύλλογος Μεσοτοπιτών «Η Αναγέννηση»

Ο Σύλλογος αυτός ιδρύθηκε το 1975 απ’ τους ξενιτεμένους στην Αθήνα Μεσοτοπίτες και όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του συλλόγου:

 «Ο Σύλλογος με τα χορευτικά, θεατρικά και μουσικά τμήματά του, καθώς και με τη χορωδία του καταγράφει, διασώζει και προβάλλει με αυθεντικό τρόπο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, την πλούσια λαϊκή παράδοση του Μεσοτόπου».

Πρόκειται για έναν σύλλογο με σημαντικό εξωραϊστικό έργο, αξιόλογη κοινωνική δράση και πλούσια προσφορά στο χώρο του πολιτισμού, ενώ παράλληλα έχει βοηθήσει στην ανέγερση και στον εξοπλισμό του Αγροτικού Ιατρείου και του Πνευματικού Κέντρου του χωριού, στην αναβάθμιση του Λαογραφικού Μουσείου, ενώ έχει ιδρύσει Τράπεζα Αίματος  στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Εκδίδει, επίσης, αδιαλείπτως, από το 1977 δίμηνη πολυσέλιδη εφημερίδα και ετήσιο Ημερολόγιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολιτιστικός Σύλλογος «ο Μεσότοπος»

Με έτος ιδρύσεως το 2015, ο σύλλογος διαδέχτηκε τον προηγούμενο πολιτιστικό φορέα του χωριού. Οι δραστηριότητες του περιλαμβάνουν εκμάθηση χορού, μουσικής και διοργάνωση εκδηλώσεων. Η μεγαλύτερη εκδήλωση που διοργανώνει είναι το Μεσοτοπίτικο Καρναβάλι με τους ξακουστούς Κουδουνάτους. Πρόκειται για άνδρες που φέρουν τεράστια κουδούνια, έχουν τα πρόσωπα τους βαμμένα και χορεύουν σε εκκωφαντικούς ρυθμούς, με διάχυτα τα σεξουαλικά υπονοούμενα. Οι «Κουδουνάτοι» συμβολίζουν τις ψυχές πεθαμένων, που έχουν το χάρισμα να γονιμοποιούν τη γη. Φυσικά, τις εκδηλώσεις, συνοδεύουν άφθονο ούζο που παράγεται στον Μεσότοπο, νόστιμοι μεζέδες και η γλυκιά παραδοσιακή κολοκυθόπιτα που φτιάχνουν οι γυναίκες του χωριού.

Μεσότοπος Λέσβου
Πηγή εικόνας: stonisi.gr
Κουδουνάτοι- Μεσότοπος
Πηγή εικόνας: voreioaigaio.ert.gr

Αθλητικός Όμιλος Μεσοτόπου

 Όσον αφορά τον αθλητισμό, ο Μεσότοπος διαθέτει ποδοσφαιρική ομάδα με την ονομασία «Αθλητικός Όμιλος Μεσοτόπου».  Το γήπεδο της ομάδας είναι, μάλιστα, από τα λίγα γήπεδα με χλοοτάπητα στο νησί της Λέσβου. Ένα πραγματικό στολίδι για ολόκληρη την περιοχή.

Γήπεδο Μεσοτόπου
Πηγή εικόνας: mesotopites.weebly.com

Ο ΑΟΜ τα τελευταία χρόνια διοργανώνει κάθε καλοκαίρι Ημιμαραθώνιο Δρόμο στη νοτιοδυτική Λέσβο, με τερματισμό το Ταβάρι. Οι συμμετοχές κάθε χρόνο αυξάνονται και πλέον μιλάμε για έναν θεσμό που έχει καθιερωθεί. Φυσικά και σε αυτή την εκδήλωση οι Μεσοτοπίτες συμμετέχουν εθελοντικά σε όλη την διοργάνωση.

Μεσότοπος Λέσβου
Πηγή εικόνας: Ματούλα Βουδούρη

Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου

Ένας από τους πιο δραστήριους γυναικείους συνεταιρισμούς της Ελλάδος έχει έδρα τον Μεσότοπο και ιδρύθηκε το 1998. Τα προϊόντα που παράγει ο συνεταιρισμός είναι: γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, ηδύποτα, ζυμαρικά και γλυκά του ταψιού. Σε έναν πολυχώρο παραγωγής οι γυναίκες μέλη του συνεταιρισμού καθημερινά δημιουργούν τα παραδοσιακά αυτά προϊόντα τα οποία πωλούνται σε οποιοδήποτε επισκεφτεί τον χώρο τους, αλλά παράλληλα προμηθεύουν και σούπερ μάρκετ, ενώ είναι σε θέση να υποστηρίξουν εκδηλώσεις μέχρι 600 ατόμων.

Μεσότοπος
Πηγή εικόνας: greekgastronomyguide.gr

Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Μεσοτόπου

Με έτος ιδρύσεως το 1923 ο αγροτικός και κτηνοτροφικός συνεταιρισμός Μεσοτόπου απαριθμεί 150 ενεργά μέλη τα οποία καταφέρνουν και συλλέγουν 3,5 εκατ. κιλά πρόβειου γάλατος και γύρω στους 300 με 500 τόνους γιδινό γάλα ετησίως. Με το γάλα αυτό προμηθεύουν εμπόρους και εταιρείες, ενώ από το 2018 παράγουν την δική τους φέτα.

Ταβάρι-Μεσοτόπου-Λέσβου
Πηγή εικόνας: Ταβάρι-Μεσοτόπου-Λέσβου (Facebook page)

Όπως, λοιπόν, γίνεται εύκολα αντιληπτό η μικρή αυτή κοινωνία είναι οργανωμένη σε συλλόγους με κοινά οράματα και στόχους. Ο εθελοντισμός και το μεράκι είναι οι κινητήριοι μοχλοί συνδυασμένοι πάντα με την αγάπη για τον τόπο τους. Ο Μεσότοπος είναι ένας πραγματικός παράδεισος που αξίζει κανείς να επισκεφτεί και να γνωρίσει από κοντά. Πέρα από τις ομορφιές που θα αντικρίσει, θα έχει και την ευκαιρία να γνωρίσει τους ανθρώπους του και να διαπιστώσει πόσο εγκάρδιοι και φιλόξενοι είναι.

Ταβάρι-Μεσοτόπου-Λέσβου
Πηγή εικόνας: Ταβάρι-Μεσοτόπου-Λέσβου (Facebook page)

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

https://el.wikipedia.org/

https://mesotopites.weebly.com/

https://www.ert.gr/

https://www.stonisi.gr/

https://www.greekgastronomyguide.gr/

https://www.tanea.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Ποτούρης

Κάτοχος πτυχίου στην Πολιτισμική Τεχνολογία και Επικοινωνία και μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική. Ζω τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, αλλά με το βλέμμα πάντα στραμμένο στην Ελλάδα. Η παρουσία μου εδώ το επιβεβαιώνει, άλλωστε.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;