Νησάκι Αγίου Νικολάου: Ο άγνωστος «παράδεισος» έξω από τη Λευκάδα

Το νησάκι του Αγίου Νικολάου.
Πηγή φωτογραφίας: e-motions.gr.

Πρόκειται για ένα νησάκι μαγευτικό σαν να είναι βγαλμένο από παραμύθι. Παρά την ομορφιά του όμως, αν ρωτήσει κάποιος έναν Λευκαδίτη στις μέρες μας για το «νησάκι του Σικελιανού» ή «του Αγίου Νικολάου», πολύ πιθανόν να μην γνωρίζει την ύπαρξη του ή να μην καταλάβει σε ποιο νησί αναφέρεται.

Η «μυστική» και μαγευτική τοποθεσία του

Το «άγνωστο» νησάκι βρίσκεται λίγο πριν την είσοδο της Λευκάδας. Είναι ορατό από το 13ο έως το 15ο χιλ. περίπου της Εθνικής Οδού Λευκάδας-Αμφιλοχίας (Εθνική Οδός 42), οδηγώντας. Πρόκειται για νησάκι αποτελούμενο από άμμο με ελάχιστη βλάστηση, ρηχά νερά γύρω του και βρισκόμενο πολύ κοντά στη στεριά. Επάνω του υπάρχει μόνο ένα κτήριο, το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου από όπου το νησάκι πήρε το όνομα του. Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται με βάρκα.

Το νησάκι.
Πηγή: Google Maps.
Το νησάκι.
Πηγή: Google Maps.
Το νησάκι.
Πηγή: Google Earth.
Πηγή: Google Earth.

Η ονομασία του νησιού και ο Άγγελος Σικελιανός

Το νησάκι ακούγεται ως «νησάκι του Αγίου Νικολάου» ή «νησάκι του Σικελιανού». Η πρώτη προσφώνηση προέκυψε προφανώς από τον ναό του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται επάνω του. Όσο για τη δεύτερη προσφώνηση, οφείλεται στο γεγονός ότι ο Άγγελος Σικελιανός μαζί με τη γυναίκα του Εύα Πάλμερ, το 1907 επέλεξαν να ζήσουν μαζί με τον γιο τους για ένα διάστημα πάνω στο νησί. Μάλιστα, στο νησάκι αυτό ο ποιητής εμπνεύστηκε να γράψει μεγάλο μέρος από τις ποιητικές του συλλογές. Το πιο αξιοσημείωτο κομμάτι όμως αυτής της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι ο Σικελιανός με τη γυναίκα του προσπάθησαν να αποκτήσουν αυτό το νησάκι, χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα.

Το νησί ως λοιμοκαθαρτήριο για τις επιδημίες και το αρχαίο ιερό της Αινειάδος Αφροδίτης

Ιστορικές πηγές που σώζονται αναφέρουν την ύπαρξη αρχαίου ιερού της Αινειάδος Αφροδίτης. Εκτιμάται ότι ο ναός του Αγίου Νικολάου χτίστηκε πάνω στα θεμέλια του αρχαίου αυτού ιερού. Σήμερα στο νησί σώζεται κελί παλαιότερο του ναού, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι Ενετοί ως λοιμοκαθαρτήριο για τις συχνές εκείνη την εποχή επιδημίες.

Από την ημέρα εορτής του νησιού, 14 Μαΐου 2017. Φωτογραφία: Ειρήνη Βονιτσάνου. Πηγή: Golefkas.gr.

Ο κίνδυνος εξαφάνισης του

Πολλοί είναι αυτοί που παρατηρούν ότι στο πέρασμα του χρόνου, λόγω των φυσικών φαινομένων, το νησί αλλάζει εικόνα. Λόγω της εξαιρετικά μικρής έκτασης του και του γεγονότος ότι αποτελείται από άμμο καθίσταται ευάλωτο στα στοιχεία της φύσης και κάνει ορατό τον κίνδυνο εξαφάνισης του στο μέλλον. Σύμφωνα με τοπικά μέσα και ντόπιους, στο παρελθόν υπήρξαν ψαράδες που ενδιαφέρθηκαν για το νησί και το υποστήριξαν με τους τρόπους που μπορούσαν. Όμως, παρά το γεγονός αυτό και παρά τις διάφορες εκκλήσεις που έγιναν από τοπικά ΜΜΕ, η «άγνωστη» ύπαρξη του δυσκολεύει την εύρεση ενδιαφερόμενων. Αυτό είναι κάτι που σε συνδυασμό με την αδιαφορία, μπορεί να σβήσει το νησί από τον χάρτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ημέρα της εορτής του και η πρόσβαση σε αυτό

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο μικρό νησί γιορτάζει την πρώτη Κυριακή μετά τις 10 Μαΐου, ως ανάμνηση της διέλευσης του Ιερού σκηνώματος του Αγίου Νικολάου από τη Λευκάδα το 1087.

Πηγή εικόνας: Lefkadanews.com.

Το νησί και το εκκλησάκι είναι επισκέψιμα μόνο την ημέρα της εορτής. Η πρόσβαση καθίσταται εφικτή με προιάρια, λόγω των ρηχών νερών, που ξεκινούν από την Ε.Ο. 42 Λευκάδας-Αμφιλοχίας από το σημείο που βρίσκεται ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Αντωνίου. Σημαντικό να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι οι βάρκες φτάνουν στο νησί χάρη στην εθελοντική προσφορά ντόπιων ψαράδων. Επίσης, πολλοί είναι αυτοί που φτάνουν στο νησί κολυμπώντας από την παραλία των Διαβασιδίων λόγω της κοντινής απόστασης.

Πηγή εικόνας: Lefkadanews.com.

Πηγές:

Το «νησάκι του Σικελιανού» στη Λευκάδα θυμίζει εξωτικό προορισμό. Ανακτήθηκε από: e-motions.gr/to-nisaki-tou-sikelianou-sti-lefkada-thymizei-eksotiko-proorismo/ (Τελευταία επίσκεψη: 25/12/2021).

Ο Άγιος Νικόλαος στο νησάκι. Ανακτήθηκε από: golefkas.gr/o-agios-nikolas-sto-nisaki/ (Τελευταία επίσκεψη: 25/12/2021).

Το νησάκι του Άη Νικόλα κινδυνεύει! Ανακτήθηκε από: kolivas.de/archives/163649 (Τελευταία επίσκεψη: 25/12/2021).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άγγελος Χόρτης

Ο Άγγελος Χόρτης είναι δημοσιογράφος και ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα. Βασικότερο αντικείμενο ενασχόλησης του είναι το ρεπορτάζ στους δρόμους και κόλλησε το «μικρόβιο» της δημοσιογραφίας από αρκετά μικρή ηλικία. Λατρεύει τη Λογοτεχνία, τις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Η Λογοτεχνία και οι ξένες γλώσσες γεμίζουν συνήθως τον ελεύθερο του χρόνο, καθώς ασχολείται με την συγγραφή βιβλίων και με την μετάφραση μικρών κειμένων.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;