Νέα Μάκρη: Μια νέα πόλη δημιουργείται με την έλευση προσφύγων

Νέα Μάκρη

Νέα Μάκρη Αττικής. Η Νέα Μάκρη είναι περιοχή – πόλη που βρίσκεται βορειοανατολικά της Αττικής. Ανήκει διοικητικά στον δήμο Μαραθώνα, σύμφωνα με τη πιο πρόσφατη απογραφή του 2011. Ανέρχεται ωστόσο στους 15.000 κατοίκους περίπου. Όσον αφορά στη γεωγραφική της θέση, η Νέα Μάκρη συνορεύει στη βόρεια πλευρά της με τον Μαραθώνα, στη νότια πλευρά της με τη Ραφήνα, στη δυτική πλευρά με τον ορεινό όγκο του Πεντελικού, ενώ βρέχεται ανατολικά από το Νότιο Ευβοϊκό σε μήκος ακτών 10 χιλιομέτρων. Το κέντρο της πόλης απέχει περίπου 32 χιλιόμετρα από την Αθήνα μέσω των δύο μεγαλύτερων λεωφόρων, αυτών της Μεσογείου  και του Μαραθώνος. Από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών- Ελευθέριο Βενιζέλο- απέχει περίπου 12 χιλιόμετρα μέσω της λεωφόρου Μαραθώνος και της Αττικής Οδού. Προσβάσεις έχει ακόμα από την Παλαιά Πεντέλη μέσω της Λεωφόρου Πεντέλης και από Κηφισιά και Εκάλη μέσω της Λεωφόρου Διονύσου.

Ιστορική Αναδρομή

Η πόλη της Νέας Μάκρης ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1924 από τον Αντώνιο Τζιζή, όταν έφθασαν οι πρώτοι κάτοικοί της, πρόσφυγες από τα παράλια της Λυκίας της Μικράς Ασίας, από τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη και Λεβίσσι. Οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην θέση Ξυλοκέριζα Αττικής το 1923 στην περιοχή που είναι γνωστή σήμερα ως Αγία Μαρίνα, το πρώτο βήμα ήταν η απαλλοτρίωση της βαλτώδους περιοχής από τα οικόπεδα που ήταν μέχρι τότε ιδιοκτησία της Μονής Πεντέλης έργο της επαναστατικής κυβέρνησης Ν. Πλαστήρα. Οι πρόσφυγες βρήκαν στην περιοχή μερικές οικογένειες Σαρακατσάνων κτηνοτρόφων στις περιοχές Ξυλοκέριζα και Ανατολή όπως επίσης άλλες 7 οικογένειες προσφύγων που έφτασαν από την Σμύρνη στον πρώτο διωγμό των χριστιανών το 1913, σύμφωνα με την απογραφή που έγινε το 1920 ο συνολικός αριθμός των κατοίκων έφτασε στους 90. Ωστόσο, οι πρόσφυγες απέκτησαν φιλικές σχέσεις με τους Σαρακατσάνους πράγμα το οποίο σήμανε πως οι φιλικές τους διαθέσεις τους βοήθησαν στην οικοδόμηση μιας καινούριας πόλης.  αλλά οι σχέσεις με τους κατοίκους του γειτονικού οικισμού του Μαραθώνα ήταν για πολλές δεκαετίες πολύ εχθρικές. Η οριστική διανομή των κτημάτων ολοκληρώθηκε το 1931 τα κτήματα δόθηκαν με κλήρο σε 86 οικογένειες Μακρολιβησιανών, 6 οικογένειες Σμυρνιών και λίγους ακτήμονες, το 1948 έγινε η τελευταία διανομή σε στρατεύσιμους του Ελληνο – Αλβανικού πολέμου και ακτήμονες.

Νέα Μάκρη
Νέα Μάκρη, δεκαετία του ’70

Κατά τις πρώτες δεκαετίες υπήρξε καθαρά ένας από τους αγροτικούς οικισμούς που ταχύτατα αναπτυσσόταν, οι πρόσφυγες συνάντησαν πολλές δυσκολίες από την μορφολογία της περιοχής με τους βάλτους και τους πυκνούς θάμνους. Μετά την περίοδο της Κατοχής ξεκίνησαν οι πρώτες σοβαρές προσπάθειες για την εκβιομηχάνιση του οικισμού με αύξηση της εμπορικής δραστηριότητας των επιχειρηματιών της Νέας Μάκρης και την κατασκευή πολλών τουβλοκάμινων.

Η πιο σοβαρή προσπάθεια έγινε από τον επιχειρηματία Χαρίτωνα Τριανταφυλλόπουλο με την κατασκευή εργοστασίου προιόντων πορσελάνης (1952) και πυρίμαχων υλικών με πρώτες ύλες από ιδιότητα ορυχεία του επιχειρηματία στην Μήλο. Το εργοστάσιο πορσελάνης του Τριανταφυλλόπουλου ήταν για 15 χρόνια ο βασικός προμηθευτής της ΔΕΗ σε πυρίμαχο υλικών, εξυπηρετούσε πλήθος από εργάτες της Νέας Μάκρης και των γύρω περιοχών, έκλεισε (1969) λόγω υπέροχων χρεών του επιχειρηματία στην Τράπεζα Πειραιώς. Την ίδια εποχή το 1953 άρχισε να κατασκευάζεται στα βόρεια της Νέας Μάκρης η Αμερικάνικη Βάση Τηλεπικοινωνιών που βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με άλλες Αμερικάνικες βάσεις στην περιοχή της Πεντέλης, οι βάσεις λειτούργησαν ως το 1990 τότε έκλεισαν για να γίνει στην θέση τους το μεγάλο αθλητικό κέντρο. Η οικιστική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Νέας Μάκρης τα τελευταία χρόνια υπήρξε ραγδαία. Έχει έκταση 36.662 στρέμματα και ο μόνιμος πληθυσμός της ανέρχεται στους 13.986 κατοίκους. Ως παραθεριστικό κέντρο, το καλοκαίρι, ξεπερνά τους 55.000 – 60.000 κατοίκους μιας και έχει χιλιάδες μόνιμους παραθεριστές που διαθέτουν εξοχική κατοικία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταβολές στη διοίκηση

Σχεδόν από τις αρχές της ίδρυσης της Νέας Μάκρης αποτέλεσε πλέον  έδρα οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης. Το 1926 συστάθηκε η κοινότητα Νέας Μάκρης η οποία αποσπάστηκε από την κοινότητα Μαραθώνα στην οποία ανήκε μέχρι πρότινος. Έδρα της οποίας  ορίστηκε η Νέα Μάκρη και μέσα στα όριά της συμπεριέλαβε τους οικισμούς Μάτι Αττικής, Αγία Μαρίνα (πρώην Γεροσακούλι), Ανατολή (πρώην Ραπεντόσα), Άγιος Ανδρέας, Ζούμπερι, Ξυλοκέριζα και Βάλτος ενώ αργότερα εντάχθηκε στην κοινότητα ο Νέος Βουτζάς. Το 1990 η κοινότητα αναγνωρίστηκε σε δήμο ο οποίος παρέμεινε αμετάβλητος και μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας.

Νέα Μάκρη
Ο δρόμος προς τη Νέα Μάκρη

Πρώην Αμερικανική Βάση

Η Νέα Μάκρη ήταν ευρέως γνωστή τις περασμένες δεκαετίες για την εγκατάσταση της πρώην Αμερικανικής βάσης Τηλεποικωνιών στη βόρεια πλευρά της πόλης, μόλις σε απόσταση περίπου 8,5 χλμ. από την κορυφή της Πεντέλης η οποία λειτούργησε για πρώτη φορά έως το 1990. Μια χρονιά που έκλεισε με απώτερο σκοπό να τραπεί σήμερα σε αθλητικό πάρκο. Η κατασκευή της αυτή ξεκίνησε το 1953 επικοινωνούσε με άλλες τηλεπικοινωνιακές βάσεις της Πεντέλης με την διαφορά ότι η βάση της Νέας Μάκρης ήταν καθαρά Αμερικάνικη σε αντίθεση με τις άλλες βάσεις της Πεντέλης που χρησιμοποιούσε το ΝΑΤΟ και το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Οι βάσεις ήταν υπόγειες, δεν είχε γίνει γνωστή η κατασκευή τους στο κοινό για λόγους ασφάλειας εξυπηρετούσε τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη στον έκτο στόλο, τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και τις Αμερικανικές δυνάμεις στη νοτιοανατολική Ασία.

Όμως, η λειτουργία της σταμάτησε το 1950 με πρωτοβουλία των ίδιων των Αμερικανών, διότι λόγω της θέσης της δεν εξυπηρετούσε σε ικανοποιητικό επίπεδο τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις και έτσι στη θέση αυτών κατασκευάστηκε ένα Αθλητικό και Πολιτιστικό πάρκο Νέας Μάκρης. Το πάρκο αυτό αποτελεί σήμερα ένα απόν τα μεγαλύτερα και σύγχρονα πάρκα της Ανατολικής Αττικής, σε μια έκταση περίπου 40 στρεμμάτων. Η είσοδος είναι από την Λεωφόρο Μαραθώνος με πολύ εύκολη πρόσβαση, διαθέτει εκτός από τα γήπεδα κλειστή αίθουσα κινηματογράφου 350 θέσεων, ανοιχτό αμφιθέατρο 800 θέσεων, κυλικεία, καφετέρια, γραφεία διοίκησης και 250 θέσεις parking.

 


Πηγή: 

Σύνταξη κειμένου: Ανθή Σακκά

Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Σακελλαρίου


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σακκά Ανθή

Γεννημένη στη Λαμία, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο τμήμα Κλασσικών Σπουδών και Φιλολογίας. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται ενεργά με την συγγραφή άρθρων και πολύ περισσότερο μυθιστορημάτων και παιδικών παραμυθιών. Λατρεύει την ανάγνωση βιβλίων καθώς επίσης και την ωραία μουσική. Πιστεύει πως ο κόσμος κατακτάται με υπομονή και επιμονή για κάτι ακόμη καλύτερο!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;