Μπουραζάνι Κόνιτσας: Σπάνια και άγρια ομορφιά

Μπουραζάνι

Γεωγραφία

Το Μπουραζάνι είναι μια εκτεταμένη ημιορεινή περιοχή στα βορειοδυτικά του νομού Ιωαννίνων και βρίσκεται μόλις 10 χλμ. έξω από την Κόνιτσα. Περικλείεται από τους ορεινούς όγκους του Γράμμου, της Τύμφης και του άγνωστου μεθοριακού βουνού Νεμέρτσικα. Η δυναμική υδάτινη παρουσία του ποταμού Αώου, τα πυκνά δρυοδάση και οι άφθονοι λόφοι  κατάστικτοι από πράσινα λιβάδια και μικρές, αλλά εύφορες κοιλάδες καθορίζουν την γεωμορφολογία του τόπου. Μικρά χωριά, αγροτικοί  οικισμοί και διάσπαρτα βυζαντινά, αλλά και μεταβυζαντινά μνημεία μαρτυρούν την παρουσία του ανθρώπου, εδώ και πολλούς αιώνες. Η υποδομή στην περιοχή είναι καλή, ενώ οι παροχές προς τους επισκέπτες συνεχώς βελτιώνονται. Φυσικά όμως τις εντυπώσεις κερδίζει το μοναδικό στο είδος του “Περιβαλλοντικό Πάρκο Μπουραζάνι”.

Μπουραζάνι

Τα αξιοθέατα στο Μπουραζάνι

Από τα πράγματα που αξίζει να σταματήσετε για να θαυμάσετε είναι η νέα γέφυρα. Η γέφυρα κατασκευάστηκε μόλις το 2008. Ο τρόπος κατασκευής της συνδυάζεται με τα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια της περιοχής. Γεφυρώνει τον Αώο. Στην περιοχή υπάρχουν ακόμη νερόμυλος, νεροτριβή και παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Μέσα σ’ ένα εξαιρετικό φυσικό τοπίο με πλούσια βλάστηση και πολλές πηγές που καταλήγουν στον ποταμό Αωό, βρίσκεται ο νερόμυλος Μπουραζανίου. Έχει συνδέσει την ιστορία του με τις κοινωνικοοικονομικές εκφάνσεις της ζωής των κατοίκων του Αηδονοχωρίου και της γύρω περιοχής. Στον εν λειτουργία νερόμυλο στο Μπουραζάνι μπορείτε να παρατηρήσετε τον μηχανισμό και την λειτουργία της μυλόπετρας, τη χρήση της νεροτριβής, του μαντανιού, καθώς επίσης την λειτουργία της γεννήτριας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Όλα αυτά με την παρουσία του τρεχούμενου νερού ως κινητήριος δύναμη. Το κτίσμα  έχει  αναπαλαιωθεί,  το  ίδιο  και οι εγκαταστάσεις. Έτσι, ενώ ο νερόμυλος συνεχίζει να  προσφέρει  τις υπηρεσίες του στους ντόπιους.  Παράλληλα λειτουργεί και ως κέντρο ενημέρωσης για το παρελθόν της υδροκίνησης, αφού στον  ίδιο  χώρο στεγάζεται και το μικρό, αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρον μουσείο. Η περιοχή προσεγγίζεται εύκολα, αφού απέχει μόλις 1 χιλιόμετρο από τη γέφυρα του Αώου.

Μπουραζάνι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Μουσείο φυσικής Ιστορίας

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μουσείο φυσικής ιστορίας που βρίσκεται στο Μπουραζάνι. Στο Μουσείο μπορείτε να δείτε σε φωτογραφική απεικόνιση όλα τα είδη των φυτών και των ζώων της περιοχής. Επίσης θα παρατηρήσετε όλα τα είδη των ψαριών που υπάρχουν στον ποταμό Αώο. H χλωρίδα της περιοχής χαρακτηρίζεται από ένα εξαιρετικά μεγάλο πλούτο σε ορχεοειδή, που αντιστοιχούν στο 15% του συνολικού αριθμού ειδών χλωρίδας της περιοχής. Πρόκειται, από όσο είναι γνωστό, για το μεγαλύτερο αριθμό ορχεοειδών που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα σε μια σχετικά μικρή περιοχή. Συνολικά 850 είδη φυτών και δέντρων, 51 είδη άγριων ορχιδέων, 113 είδη πεταλούδων, 172 είδη πτηνών, 17 είδη ερπετών, 22 είδη λιμπελούλας (με την μεγαλύτερη λιμπελούλα στην Ευρώπη), 12 είδη ψαριών στα σμαραγδένια νερά του Αωού ποταμού.

Μπουραζάνι

Μπουραζάνι

Το Μοναστήρι της Μολυβδοσκεπάστης

Το μοναστήρι, ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Πωγωνάτο, καθώς επέστρεφε από την εκστρατεία του στη Σικελία (671–672 μ.Χ). Το όνομα της Μονής προέρχεται από τις μολύβδινες πλάκες που, αντί για κεραμίδια ή πέτρινες πλάκες, σκέπαζαν το καθολικό της παλιότερα. Στα μετέπειτα χρόνια ανακαινίστηκε από κατοίκους της Πωγωνιανής, οι οποίοι και αγιογράφησαν το καθολικό της, το 1522. Η μονή υπήρξε έδρα της αρχιεπισκοπής Πωγωνιανής από τον 12ο έως τον 17ο αιώνα. Από τον 14ο αιώνα λειτουργούσε σχολή χειρογράφων στην οποία ιεροδιδάσκαλοι δίδασκαν χειρογραφία σε μοναχούς και λαϊκούς. Πολλοί λόγιοι και συγγραφείς της εποχής αποφοίτησαν από τη συγκεκριμένη σχολή. Τον Ιούλιο του 1943 η μονή βομβαρδίστηκε από τους Ναζί, κάηκαν τα κελιά, η τραπεζαρία και λεηλατήθηκε το καθολικό της.

Το σημερινό μοναστήρι της Μολυβδοσκέπαστης διατηρεί τη φρουριακή του όψη, έχει ανακαινισμένα κελιά, δύο καμπαναριά και ωραίο κήπο. Το καθολικό της είναι βυζαντινού ρυθμού, με ψηλό τρούλο και  καλοδιατηρημένες αγιογραφίες του 13ου – 18ου αιώνα. Στη δυτική πλευρά του νάρθηκα υπάρχουν τοιχογραφίες, που απεικονίζουν τον Κωνσταντίνο Πωγωνάτο και τον Ανδρόνικο Παλαιολόγο. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησίας στηρίζεται πάνω σε υπολείμματα παλιότερου μαρμάρινου τέμπλου. Η μονή, σήμερα, είναι ενεργό ανδρικό μοναστήρι και γιορτάζει κάθε χρόνο τον δεκαπενταύγουστο. Στην οροφή του καθολικού επανατοποθετήθηκαν πρόσφατα μολύβδινες πλάκες  και έτσι το μοναστήρι δίκαια συνεχίζει να φέρει τον τίτλο «Μολυβδοσκέπαστη».

Μπουραζάνι

Το Περιβαλλοντικό Πάρκο “Μπουραζάνι”

Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Μπουραζάνι, εκτάσεως 2.050 στρεμμάτων, υπάρχει από το 1916, όταν αγοράσθηκε από τον Ευάγγελο Τάσσο. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκε ως προ-χειμαδιά για τα κοπάδια που μεταξύ των άλλων διέθετε η οικογένεια. Το 1974 άρχισαν τα πρώτα βήματα εγκατάστασης τριχωτών θηραμάτων, με αγορές γεννητόρων από την Γιουγκοσλαβία, Ιταλία και Αυστρία. Το 1992 όμως, και μετά από τέσσερα χρόνια προσπαθειών εγκαινιάστηκε το πρώτο περιβαλλοντικό πάρκο στην Ελλάδα. Περιμετρικά, η περίφραξη του πάρκου φτάνει το 20 χλμ., έχει 2 παρατηρητήρια, περιφερειακές δεξαμενές με ηλεκτραντλίες, οι οποίες παρέχουν αυτονομία νερού.

Κύριος σκοπός του πάρκου είναι η φιλοξενία των ζώων, η διατήρηση της ισορροπίας του ζωϊκού του πληθυσμού, η παρατήρηση των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, η πληροφόρηση σχετικά με τους βιολογικούς κύκλους αυτών, η ενημέρωση πάνω σε θέματα χλωρίδας και πανίδας της περιοχής του Μπουραζανίου, καθώς και οι προσπάθειες για την διαφύλαξη του περιβάλλοντος και του πολιτισμού στην περιοχή.

Μπουραζάνι

Μπουραζάνι


Πηγές:

Σύνταξη κειμένου: Βασιλική Τριανταφυλλοπούλου

Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Σακελλαρίου


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Τριανταφυλλοπούλου

Γεννημένη το 1999 στην Τρίπολη Αρκαδίας κατέληξα να ζω (σ)το Ηράκλειο και να είμαι φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Λατρεύω την παράδοση, τον χορό, τις εκδρομές,το τάβλι και τις μπύρες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;