Μέγαρο Παλαιάς Βουλής: Το κόσμημα της οδού Σταδίου

Μέγαρο Παλαιάς Βουλής

Στην χαοτική Αθήνα του 2018, ανάμεσα στα ψηλά μοντέρνα κτίσματα και τους θορυβώδεις δρόμους, δεσπόζει ένα νεοκλασικό κτήριο που σταματά τον χρόνο και σε ταξιδεύει στο παρελθόν. Το Μέγαρο Παλαιάς Βουλής το οποίο βρίσκεται στην οδό Σταδίου αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της πόλης, ενώ σήμερα στεγάζει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Φιλοξένησε σπουδαίες προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής κατά την διάρκεια των 60 χρόνων λειτουργίας του ως Βουλή, ενώ μέσα σε αυτό πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις για την χώρα. Η έναρξη κατασκευής του Μεγάρου χρονολογείται στα 1833, ενώ η ολοκλήρωση στα 1863.

Ιστορία

Το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, το οποίο αποτέλεσε την πρώτη στέγη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική πολιτική ιστορία του 19ου και 20ού αιώνα. Στις αρχές του 1830 συνιστούσε την οικία του Χιώτη τραπεζίτη Αλέξανδρου Κοντόσταυλου, μία οικία από τις πρώτες μετεπαναστατικές της Αθήνας. Την περίοδο 1834-1836, όπου η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε από το Ναύπλιο στην Αθήνα, το κτίριο αποτέλεσε προσωρινό ανάκτορο του βασιλικού ζεύγους μέχρι ο Όθωνας και η Αμαλία να μεταφερθούν στην οικία του Χιώτη τραπεζίτη Σταματίου Δεκόζη Βούρου στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το 1838 χτίστηκε αίθουσα χορού και συμποσίων, ενώ μετά την επανάσταση του 1843 πραγματοποιούνταν στο χώρο συνεδριάσεις τόσο από την Βουλή όσο και από την Γερουσία.

Μέγαρο Παλαιάς Βουλής

Το 1854 ακολούθησε πυρκαγιά που κατέστρεψε το μέγαρο με αποτέλεσμα το κοινοβούλιο να στεγάζεται στην “Παράγκα”. Αυτήν αποτελούσε ένα πρόχειρα κατασκευασμένο κτίριο του 1863 στο πίσω μέρος της πλατείας, που αποτέλεσε την μόνη λύση στο πρόβλημα. Βέβαια τον Αύγουστο του 1858 με πρωτοβουλία της Βασίλισσας Αμαλίας ξεκίνησε η κατασκευή ενός νέου κτιρίου σε σχέδια του Γάλλου αρχ%B


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στεφανία Αποστόλου

Γεννημένη στα Τρίκαλα. Φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Λατρεύει την ποίηση και το θέατρο. Από μικρή ηλικία αρέσκεται να γράφει και διαβάζει βιβλία. Δύναμη και αδυναμία της η παρατηρητικότητα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;