Κοιλάδα Κομψάτου και Θρακικά Μετέωρα: Ένας φυσικός πλούτος

Κοιλάδα Κομψάτου
Πηγή εικόνας: eoskomotinis.blogspot.com

Λίγοι τα γνωρίζουν, ενώ όσοι τα επισκέπτονται μέσω των εξορμήσεων τους τα ερωτεύονται ενώ κάθε χρόνο, κάθε άνοιξη (η καλύτερη περίοδο για να τα επισκεφθείς) είναι πάλι εκεί για να την απολαύσουν. Ο λόγος, για τα Θρακικά Μετέωρα μια ορεινή περιοχή με πλούσιο φυσικό τοπίο και βραχώδη όρη όμοια με τα γνωστά Μετέωρα των Τρικάλων των οποίων τα πετρώματα είναι από ψαμμίτη όπως ομοίως και της Θράκης ενώ στην περιοχή αναπτύσσεται και η Κοιλάδα Κομψάτου, την οποία διασχίζει και το ομώνυμο ποτάμι, με σπάνια βιοποικιλότητα και ένα σημαντικό βασίλειο πτηνών.

Τα Θρακικά Μετέωρα

Τα Θρακικά Μετέωρα ανήκουν γεωγραφικά στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, μερικά χιλιόμετρα πιο πάνω βόρεια από τον οικισμό του Ιασμού και παρα πολύ κοντά στα σύνορα με τα όρια του Νομού Ξάνθης. Τα Θρακικά Μετέωρα περιτριγυρίζονται από τρείς εγκαταλελειμμένους οικισμούς της Αστραίας, του Πολύαρνου και του Εύθυμου. Ο μοναδικός δρόμος για να πλησιάσεις στον χώρο των Μετεώρων και τους οικισμούς είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος η φυσικά πεζός. Ο Δήμος Ιάσμου έχει δημιουργήσει ένα ήρεμο πάρκο αναψυχής λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω αλλά και το καταφύγιο στον Πολύαρνο δημιουργίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου.

Κοιλάδα Κομψάτου
Πηγή εικόνας: iasmos.gr

Τα Θρακικά Μετέωρα διακρίνονται για την πλούσια πανίδα, χλωρίδα και το πλούσιο ζωικό βασίλειο που κυριαρχεί στο μέρος. Πιο ενδεικτικά όποιος αποφασίσεις να επισκεφθεί το πανέμορφο τοπίο αυτό θα συναντήσει φυτά και δέντρα σαν την ρίγανη, την βελανιδιά, την καρυδιά, την αμυγδαλιά, τον κέδρο, την κρανία (από την οποία φτιάχνονται πολύ ωραία ποτά και χυμοί από τον καρπό), σπαθόχορτο και φυσικά το πανέμορφο άγριο κόκκινο λουλούδι παίωνας αλλά και η πασίγνωστη κυδωνιά με την εξωτική γεύση.

Από μεριάς ζωικού βασιλείου συναντάμε αγέλες άγριων αλόγων, λύκους, αγριογούρουνα, λαγοί, αλεπούδες, αιγοπρόβατα και πολύ πρόσφατα έχουν παρατηρηθεί αγριόγατες. Φυσικά δεν λείπουν και κάθε λογής ερπετά όπως οχιές, δεντρογαλιές, ελαφίτες και φυσικά πολλά και διαφορετικά είδη από σαύρες.

Είναι αξιοσημείωτο να σημειώσουμε ότι στην περιοχή μπορεί κανείς να συναντήσει και σπάνια είδη πτηνών όπως ο μαυρογύπας, ο ασπροπάρης και ο μαύρος πελαργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα φυσικά μονοπάτια των Μετεώρων της Κοιλάδας του Κομψάτου

Στην περιοχή γύρω από τα Μετέωρα της Θράκης υπάρχει και η περίφημη Κοιλάδα Κομψάτου, του ομώνυμου ποταμού. Ο ποταμός Κομψάτος ξεκινάει την διαδρομή του από την οροσειρά της Ροδόπης και καταλήγει στην λίμνη Βιστωνίδα, μια διαδρομή 68 χιλιομέτρων. Στην Κοιλάδα Κομψάτου ζουν περίπου 130 διαφορετικά είδη πτηνών, με τα περισσότερα να είναι είδη προς εξαφάνιση. Επίσης στην περιοχή του ποταμού υπάρχει η γέφυρα του Πολύανθου ένα μεσαιωνικό γεφύρι με πολλούς μύθους να αναφέρουν ότι μπορεί να την έχει διασχίσει και ο Μέγας Αλέξανδρος.

Κοιλάδα Κομψάτου
Πηγή εικόνας: naturagraeca.com

Όσον αφορά τα ορειβατικά μονοπάτια και τα μονοπάτια για περίπατο υπάρχει μεγάλος αριθμός επιλογών. Αρχικά από τις όχθες του ποταμού Κομψάτου ξεκινάει το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε6, ενώ το άλλο από το καταφύγιο του Πολύαρνου. Από το εγκαταλελειμμένο χωρίο του Πολύαρνου μέχρι και τα Μετέωρα η απόσταση είναι περίπου 3,5 χιλιόμετρα. Συνεχίζοντας το μονοπάτι το επόμενο χωρίο που συναντάμε είναι ο ακατοίκητος οικισμός της Αστραίας, με χτισμένα λιθόκτιστα σπίτια όπου φυσικά συναντάμε και πολλά μουσουλμανικά κοιμητήρια. Ένα άλλο ορειβατικό μονοπάτι 11 χιλιομέτρων ξεκινά από το χωριό Τσαλαπετεινός μέσω του οικισμού Εύθυμου με προορισμό την Αστραία. Επίσης ορειβατικό μονοπάτι 6 χιλιομέτρων υπάρχει από το χωριό Κορφοβούνι μέχρι το Εύθυμο.

Το πιο σημαντικό που συναντάμε, εκτός από τον φυσικό πλούτο της περιοχής, είναι και τα κτίσματα και τα ανοίγματα στους βράχους τα οποία φημολογείται ότι άνοιγαν οι κτηνοτρόφοι για να διαμένουν.

Όποιος επισκέπτης θέλει να επισκεφθεί τον τόπο υπάρχουν αμέτρητα μονοπάτια, εκτός του διεθνή ορειβατικού μονοπατιού, για να επιλέξουν οι επισκέπτες να περιπλανηθούν. Ιδανική εποχή για να επισκεφθεί κανείς τα Θρακικά Μετέωρα αλλά και την Κοιλάδα Κομψάτου είναι η Άνοιξη αλλά και το καλοκαίρι.


Πηγές:

  • huffingtonpost.gr
  • wikipedia

Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Βαργεμιτζίδης

Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Σακελλαρίου


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Βαργεμιτζίδης

Φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Δ.Π.Θ. Εργάζομαι παράλληλα στην αθλητική ιστοσελίδα thrakisports. Είμαι ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας. Ασχολούμαι με πολιτικά, κοινωνικά και τουριστικά δρώμενα. Εργάστηκα σαν ραδιοφωνικός παραγωγός και ταυτόχρονα διετέλεσα Webmaster και υπεύθυνος επικοινωνίας στην αθλητική ομάδα Α.Ε. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ VOLLEYBALL. Ενώ έχω συμμετέχει σε αριθμό Προσομειώσεων, Ημερίδων και Σεμιναρίων.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;