Καλάβρυτα: Ο επίγειος παράδεισος της Πελοποννήσου

SHARE

Καλάβρυτα

Τα Καλάβρυτα, η γραφική κωμόπολη της ορεινής Αχαΐας, αποτελούν ένα τουριστικό θέρετρο ιδανικό και για χειμώνα και για καλοκαίρι. Η πλούσια βλάστηση και η υπέροχη ορεινή φύση το καθιστούν κατάλληλο για όλες τις εποχές. Πρόκειται για μία περιοχή, που απαρτίζεται από χιονισμένες βουνοπλαγιές, γραφικά χωριά φωλιασμένα στην μαγεία της φύσης, καθώς και ιστορικά μουσεία. Είναι χτισμένα στις πλαγιές των Αροανίων και σε υψόμετρο 735 μέτρων. Με βάση την απογραφή του 2011,οι κάτοικοι κυμαίνονται στους 1.674.

Το μεγαλείο της φύσης

Ένα αδιαμφισβήτητο στοιχείο της ομορφιάς της φύσης αποτελούν τα Αροάνια Όρη ή αλλιώς Χελμός. Πρόκειται για μία οροσειρά, που το μεγαλύτερο μέρος της αντιστοιχεί στο βορειοανατολικό τμήμα των Καλαβρύτων. Το ύψος της την κατατάσσει στην τρίτη θέση, αγγίζοντας τα 2.355 μέτρα. Το όρος Χελμός είναι γνωστό και για το χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο λειτουργεί από το 1988. Η ίδια η φύση του βουνού, η ιδιότητα του χιονιού, ήταν υπεύθυνη για την απόδοση της ονομασίας του. Ακόμη το μυθολογικό στοιχείο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα Αροάνια Όρη, συγκεκριμένα με τα Ύδατα της Στυγός, τα οποία εικάζεται, πως πήγαζαν από το όρος αυτό, και έχουν συνδεθεί με πολλούς μύθους.

Καλάβρυτα

Ακόμη ένα θαύμα της φύσης αποτελεί το Φαράγγι του Βουραϊκού, βορειοανατολικά των Καλαβρύτων. Το όνομά του προκύπτει από την άμεση σχέση του με τον Βουραϊκό ποταμό και εκτείνεται για 30 χλμ. Ωστόσο το αξιομνημόνευτο στοιχείο του φαραγγιού είναι ο οδοντωτός σιδηρόδρομος, που δημιουργεί μία σχέση επαφής των ανθρώπων με την φύση, καθώς το τρένο διασχίζει το φαράγγι, σήραγγες και γέφυρες. Το τρένο και το τοπίο γίνονται ένα και οι άνθρωποι αποκτούν επικοινωνία με την φύση.

Καλάβρυτα
Καλάβρυτα

Advertisement

Ένας επισκέπτης ωστόσο εκτός της βόλτας με το τρένο, οφείλει να παρευρεθεί στο Σπήλαιο των Λιμνών, κοντά στο χωριό Καστριά. Τι καθιστά μοναδικό αυτό το σπήλαιο σε παγκόσμιο επίπεδο; Οι 13 αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες του, η εντυπωσιακή εσωτερική του διαμόρφωση, που δεν εντοπίζεται σε κανένα άλλο. Ακόμη η αύξηση της ροής του νερού είναι ικανή για την δημιουργία φυσικών καταρρακτών σε διάφορα σημεία του σπηλαίου. Το μήκος του ανέρχεται στα 1980 μέτρα, ωστόσο μόνο τα 500 έχουν αξιοποιηθεί.

Καλάβρυτα

Μοναστήρια

Ιδιαίτερη θέση στον τόπο κατέχουν τα ιστορικά μοναστήρια. Ένα από αυτά είναι η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου. Ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα και αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους χώρους της Ορθοδοξίας. Ένα οκταώροφο συγκρότημα συνδεδεμένο με το άγριο τοπίο της φύσης. Δημιουργήθηκε από τους Θεσσαλονικείς αδελφούς μοναχούς, Συμεών και Θεόδωρο. Το σπήλαιο συνέβαλε σημαντικά στις εξεγέρσεις κατά των Τούρκων το 1770, καθώς και το 1821 υπερασπίζοντας την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Σπουδαία είναι η ιερή εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας, δημιουργημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά, που κατέφυγε στο σπήλαιο για την διάσωσή της.

Καλάβρυτα

Μία ακόμη αρχαία μονή είναι αυτήν της Αγίας Λαύρας που χτίστηκε το 961. Συνέβαλε το 1821 στην εθνεγερσία κατά των Τούρκων με την ύψωση του Λαβάρου και την ορκωμοσία των αγωνιστών από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Το λάβαρο βρίσκεται στην μονή. Η ιερά μονή Αγίου Νικολάου Βλασίας, χτισμένη τον 7ο αιώνα μΧ. και η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακελλαριάς, χτισμένη το 532 μ.Χ. -της οποίας το όνομα, Λιθοστρωτιότισσα, μετατράπηκε σε «Μακελλαριά» εξαιτίας του μακελειού, που έγινε όταν οι Τούρκοι επιχείρησαν να την κατακτήσουν- τοποθετούνται στην περιοχή των Καλαβρύτων. Οι παραπάνω μονές αποτελούν πόλο έλξης για θρησκόληπτους και μη καθώς αποκαλύπτουν όχι μόνο τα δόγματα της πίστεως, αλλά και τον ενεργό ρόλο που διαδραμάτισαν κατά καιρούς.

Advertisement

Ιστορικό υπόβαθρο

Στην αρχαία πόλη Κύναιθα φαίνεται πως είναι χτισμένα τα Καλάβρυτα. Το όνομά τους, που πιθανώς σημαίνει «καλές βρύσες» τους αποδόθηκε την εποχή της Φραγκοκρατίας τον 13 αιώνα μ.Χ. Η περιοχή συμμετείχε και το 1770 και το 1821 στην εξέγερση κατά των Τούρκων με σημείο αναφοράς την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας. Σημαντική εξίσου είναι η σφαγή που σημειώθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1943, που όλος ο ανδρικός πληθυσμός εκτελέστηκε από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και κάηκε όλη η πόλη. Αποτέλεσε ένα από τα δείγματα σκληρών αντιποίνων στην Ελλάδα με περισσότερους από 800 νεκρούς. Η ιστορική υπόσταση των Καλαβρύτων –παρότι άγνωστη στους περισσότερους- συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού.

Δραστηριότητες

Όπως προαναφέρθηκε τα Καλάβρυτα είναι ο ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές, καθώς προσφέρει και ποικιλία δραστηριοτήτων. Το χειμερινό ski στις πίστες και στις βουνοπλαγιές του Χελμού προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες στους skiers. Ακόμη, συνίσταται πεζοπορία και ορειβασία ανάμεσα στην άγρια ομορφιά του τοπίου, περπατώντας στα μυθικά μονοπάτια και βουνά και ανακαλύπτοντας τις μαγευτικές διαδρομές που προσφέρει.

Καλάβρυτα

Τέλος, rafting στον ποταμό Ερύμανθο. Οι αθλητές ξεκινούν από τα Τριπόταμα του Δήμου Αροανίας και φθάνουν στην Αρχαία Ολυμπία συλλέγοντας αλησμόνητες στιγμές και εικόνες. Ενδείκνυται για extreme τύπους και λιγότερο θαρραλέους, καθώς η έκκριση αδρεναλίνης, που προσφέρουν οι δραστηριότητες αποτελούν για τους μεν μία εμπειρία που δεν έχουν ξαναζήσει και για τους δε μία που αδιαμφισβήτητα θα θέλουν να ξαναζήσουν.


Πηγές:

Σύνταξη κειμένου: Στεφανία Αποστόλου

Advertisement

Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Σακελλαρίου

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννημένη στα Τρίκαλα. Φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Λατρεύει την ποίηση και το θέατρο. Από μικρή ηλικία αρέσκεται να γράφει και διαβάζει βιβλία. Δύναμη και αδυναμία της η παρατηρητικότητα.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG