Κάλαμος και Καστός: Τα άγνωστα μαγευτικά νησιά του Ιονίου 

Κάλαμος και Καστός
Πηγή εικόνας: news.gr

Ο Κάλαμος και ο Καστός είναι δύο νησιά που βρίσκονται νοτιοανατολικά της Λευκάδας, σε μικρή απόσταση από τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας. Η ομορφιά τους μαγεύει τους επισκέπτες. Στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ακόμη και σε Λευκαδίτες, παραμένουν άγνωστα καθώς αποτελούν δυο μικρές κουκίδες στον χάρτη.

Κάλαμος, Καστός, Μεγανήσι.
Τηλεβοΐδες νήσοι. Πηγή εικόνας: Wikipedia.org.

Ο Κάλαμος και ο Καστός ανήκουν στο σύμπλεγμα των τηλεβοΐδων νήσων. Είναι γνωστό πως δεν είναι τα μοναδικά νησιά που βρίσκονται ανάμεσα στη Λευκάδα και την Αιτωλοακαρνανία. Άλλα νησιά του συμπλέγματος είναι το πασίγνωστο Μεγανήσι, το Αρκούδι, ο Άτοκος, η Κύθρος, η Θηλιά, η Φορμίκουλα (ή Φερμέκουλα), το Πρασονήσι, το Προβάτι, το Αλαφονήσι, η Πεταλού και τα Πριγκηπονήσια Λευκάδας (Σκορπιός, Σκορπίδι, Σπάρτη, Μαδουρή, Χελώνη και Τσοκάρι). Πολλά από αυτά παραμένουν άγνωστα σε μεγάλο μέρος των επισκεπτών, αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

Ο Κάλαμος

Πρόκειται για το μεγαλύτερο νησί μιας συστάδας μικρών νήσων. Ανήκει στο Νομό Λευκάδας και βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι κυρίως ορεινό. Έχει υψόμετρο 745 μέτρα και φημίζεται για τις όμορφες παραλίες του. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι αποτελεί μια «μικρογραφία» της Λευκάδας. Η έκταση του είναι 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ κατοικείται από 600 μόνιμους κατοίκους. Δεν κυκλοφορούν οχήματα στο νησί.

Κάλαμος
Κάλαμος. Πηγή φωτογραφίας: thetravellers.gr.

Πάνω σε αυτό υπάρχουν τέσσερις οικισμοί. Είναι ο Κάλαμος, η Επισκοπή, το Κάστρο και το Κεφάλι. Κάποιοι από αυτούς έχουν εγκαταλειφθεί με αποτέλεσμα να δείχνουν σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος.

Ο Καστός

Σε αντίθεση με τον Κάλαμο, ο Καστός αποτελεί το μικρότερο νησί της συστάδας, αλλά και ολόκληρου του Ιονίου Πελάγους. Είναι η μικρότερη κατοικημένη νησίδα των Επτανήσων και προσαρτήθηκε στην Ελλάδα το 1864. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τον Κάλαμο. Σύμφωνα με απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ το 2011, το νησί έχει 78 μόνιμους κατοίκους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι το 1950, το νησί διέθετε 285 κατοίκους και ήταν μέρος της επαρχίας της Ιθάκης. Υπήρχε ακόμη και Δημοτικό σχολείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο νησί υπάρχουν ατελείωτοι ελαιώνες, χαμηλοί λόφοι και δαντελωτές ακτές. Υπάρχει ένας και μοναδικός οικισμός με πέτρινα σπίτια που κατοικούν περίπου 50 άνθρωποι.

Ο ρόλος των νησιών σε μεγάλους σταθμούς της ιστορίας

Τα νησάκια αυτά φαίνεται να έπαιξαν σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια ιστορικών εξελίξεων. Την εποχή της Ελληνική Επανάστασης, φαίνεται να λειτούργησαν ως καταφύγια οικογενειών από την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα αλλά και από την Πελοπόννησο. Μεγάλα ονόματα της Επανάστασης όπως ο Καραϊσκάκης, οι Τζαβελλαίοι, ο Λεπενιώτης, ο Βαρνακιώτης, είχαν εγκαταστήσει τις οικογένειές τους εκεί. Παράλληλα, βρήκαν καταφύγιο καταδιωκόμενοι Σουλιώτες και πολιορκημένοι Μεσολογγίτες.

Κάλαμος και Καστός
Πηγή φωτογραφίας: news.gr.

Πρόσβαση

Η πρόσβαση στα νησάκια γίνεται από τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας με σκάφος. Δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση για αυτοκίνητα. Τα αυτοκίνητα που υπάρχουν στα νησιά αυτά, τα διαθέτουν οι κάτοικοι για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους και των αναγκών των επισκεπτών.

Πηγές:

Κάλαμος – Καστός: Οι καλά κρυμμένοι παράδεισοι του Ιονίου. Ανακτήθηκε από: thetravellers.gr/kalamos-kastos-oi-kala-krymmenoi-paradeisoi-toy-ioniou/ (Τελευταία επίσκεψη: 26/06/2021).

Κάλαμος – Καστός: Μαγευτικά νησάκια στο Ιόνιο Πέλαγος. Ανακτήθηκε από: ethnos.gr/travel/109855_kalamos-kastos-mageytika-nisakia-sto-ionio-pelagos (Τελευταία επίσκεψη: 26/06/2021).

Κάλαμος και Κάστος: Πανέμορφα αλλά άγνωστα στους πολλούς. Ανακτήθηκε από: news.gr/travel/xehorizoyn/article-wide/233068/kalamos-kai-kastos-panemorfa-alla-agnosta-stoys.html (Τελευταία επίσκεψη: 26/06/2021).

Καστός Λευκάδας. Ανακτήθηκε από: el.wikipedia.org/wiki/Καστός_Λευκάδας (Τελευταία επίσκεψη: 26/06/2021).

Κάλαμος Λευκάδας. Ανακτήθηκε από: el.wikipedia.org/wiki/Κάλαμος_Λευκάδας (Τελευταία επίσκεψη: 26/06/2021).

Τηλεβοΐδες νήσοι. Ανακτήθηκε από: el.wikipedia.org/wiki/Τηλεβοΐδες_νήσοι (Τελευταία επίσκεψη: 26/06/2021).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άγγελος Χόρτης

Ο Άγγελος Χόρτης είναι δημοσιογράφος και ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα. Βασικότερο αντικείμενο ενασχόλησης του είναι το ρεπορτάζ στους δρόμους και κόλλησε το «μικρόβιο» της δημοσιογραφίας από αρκετά μικρή ηλικία. Λατρεύει τη Λογοτεχνία, τις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Η Λογοτεχνία και οι ξένες γλώσσες γεμίζουν συνήθως τον ελεύθερο του χρόνο, καθώς ασχολείται με την συγγραφή βιβλίων και με την μετάφραση μικρών κειμένων.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;