Ιωάννινα: Η πόλη με την υπέροχη θρυλική λίμνη

(εικόνα από web-greece.gr)

Τα Ιωάννινα γνωστά και ως Γιάννενα ή Γιάννινα, είναι πόλη της Ηπείρου, έδρα του Δήμου Ιωαννιτών  και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Βρίσκονται στο βορειοδυτικό κομμάτι της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο κέντρο του ομώνυμου λεκανοπεδίου. Είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας με πλούσια πολιτιστική παράδοση και σύγχρονες αναπτυξιακές επιχειρήσεις. Μεταξύ των πολυποίκιλων γεωγραφικών χαρακτηριστικών της περιοχής ξεχωριστή θέση κατέχει η λίμνη Παμβώτιδα, που παράκειται της πόλης.

Η ιστορία της πόλης

Η ίδρυση της πόλης των Ιωαννίνων, αποδίδεται στον Ιουστινιανό, τον 6ο αιώνα μ.Χ. με μετοικεσία των κατοίκων της Ευροίας. Η πρώτη παρουσία της πόλεως με την ονομασία Ιωάννινα, στις ιστορικές πηγές, συναντάται στα πρακτικά της συνόδου του 879, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη και η δεύτερη σε δημοσιευθέν σιγίλιο το έτους 1020, του αυτοκράτορα Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου. Η ονομασία της πιθανότατα οφείλεται στη Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που βρισκόταν στο χώρο του κάστρου και ιδρύθηκε πιθανώς τον 6ο αιώνα μ.Χ. ή επειδή ήταν υπό την προστασία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Μία νέα θεωρία όμως αμφισβήτησε και τις δύο αυτές απόψεις για την προέλευση του ονόματος της πόλης και την ταύτισή της με την Εύροια. Σύμφωνα με αυτήν το όνομα προήλθε από το όνομα Ιωαννίνα, το όνομα της κόρης του Βελισάριου, στρατηγού του Ιουστινιανού.

(εικόνα από visit-ioannina.gr)

Το 13ο αιώνα με την εγκαθίδρυση του Δεσποτάτου της Ηπείρου τα Ιωάννινα ήταν το δεύτερο σημαντικότερο κέντρο της Ηπείρου, μετά την Άρτα. Ο ιδρυτής του Δεσποτάτου Μιχαήλ Α΄ Κομνηνός Δούκας συνέβαλε στην εγκατάσταση στην πόλη επιφανών οικογενειών από την Κωνσταντινούπολη που είχαν διαφύγει λόγω της Άλωσης του 1204 από τους Σταυροφόρους. Από το 1337-1340 ο Ανδρόνικος Γ΄ Παλαιολόγος με τη βοήθεια του Ιωάννη Κατακουζηνού καταλύουν το Δεσποτάτο της Ηπείρου και τα Ιωάννινα περιέρχονται υπό βυζαντινό έλεγχο. Μέχρι την κατάκτησή τους από τους Οθωμανούς το 1430, παρόλο που η πόλη περιήλθε σε Σέρβους και Ιταλούς ηγεμόνες , γνώρισε σημαντική οικονομική και πνευματική άνθιση.

Το 1430 οι Οθωμανοί, υπό τον Σινά Πασά με την είσοδό τους στην πόλη δεσμεύτηκαν με έγγραφη συμφωνία να γίνουν σεβαστά πολλά προνόμια των κατοίκων, κυρίως περιουσιακά και εκκλησιαστικά. Το 1611 σημαντική προσωπικότητα υπήρξε ο Διονύσιος ο Φιλόσοφος, πρώην Επίσκοπος Λάρισας ο οποίος ηγήθηκε μία εξέγερση στην περιοχή που δυστυχώς καταπνίγηκε. Παρ όλη  την αναταραχή, η πόλη επανέκαμψε και οι Γιαννιώτες συνέχισαν τις εμπορικές και χειρωνακτικές δραστηριότητες. Οι εμπορικές σχέσεις με σημαντικά κέντρα της Ευρώπης ήταν έντονες, όπου έμποροι από τα Ιωάννινα ίδρυαν εμπορικούς και τραπεζικούς οίκους. Η σημαντικότατη πνευματική και εκπαιδευτική δραστηριότητα εκείνη την εποχή ήταν απόρροια της οικονομικής ευημερίας που γνώρισε η πόλη. Τα Ιωάννινα αποτέλεσαν το σημαντικότερο κέντρο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Τον 17ο και 18ο αιώνα χτίστηκαν πολλές σχολές: η Επιφανείου, η Μπαλάνειος, η Μαρούτσιος, η Καπλάνειος και αργότερα η Ζωσιμαία σχολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Ιωάννινα απελευθερώθηκαν κατά τους Βαλκανικούς πολέμους και ενσωματώθηκαν στο Ελληνικό κράτος. Συγκεκριμένα, στις 21 Φεβρουαρίου το 1913, τις πρώτες πρωινές ώρες ο Εσσάτ Πασάς παρέδωσε την πόλη στον ελληνικό στρατό ο οποίος εισήλθε μέσα στην πόλη.

(εικόνα από travelioannina.com)

 

Τα Ιωάννινα σήμερα

Σήμερα, τα Ιωάννινα είναι μία από τις σπουδαιότερες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της Ηπείρου. Επίσης, φημίζονται για την κτηνοτροφία (γαλακτοκομικά προϊόντα), την πτηνοτροφία, την αργυροχοΐα, την οινοποιία και τα τελευταία χρόνια για το μάρμαρο που χρησιμοποιείται για διακόσμηση.

Τα Ιωάννινα έχουν πολλά αξιοθέατα που μπορείς και αξίζει να επισκεφτείς. Αρχικά, η λίμνη Παμβώτιδα, το στολίδι της πόλης, λίμνη των θρύλων, της Κυράς Φροσύνης που έπνιξε ο Αλή Πασάς , δίνει στην πόλη τη μοναδική αίσθηση γαλήνης και ομορφιάς.

Το Κάστρο που είναι χτισμένο σε μια μικρή χερσόνησο που προβάλει στη λίμνη και είναι ιδανικό για ένα περίπατο στα δρομάκια του μέσα στα οποία ξαναζωντανεύει ο θρύλος του Αλή – Πασά και της Κυράς Φροσύνης αλλά και η νεότερη ιστορία της πόλης.

Ανάμεσα στις τόσες άλλες ομορφιές των Ιωαννίνων είναι σημαντικό να συμπεριληφθεί και το υπαίθριο θέατρο του Φρόντζου που τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί πλήθος θεατρικών παραστάσεων αλλά και συναυλιών.

Ακόμα, το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Π. Βρέλλη που φιλοξενεί 150 κέρινα ομοιώματα και 36 ιστορικά θέματα εμπνευσμένα από σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας.

(εικόνα από el.wikipedia.org)

 

Τα  Ιωάννινα είναι μία πόλη που μπορεί να βρει κανείς  τα παραδοσιακά κτίσματα, τα  πολυάριθμα αρχοντικά, το ρολόι της κεντρικής πλατείας, καθώς και ένα μεγάλο αριθμό σημείων της πόλης με έντονη ιστορία και πολιτιστική αξία, που αποτελούν εξαίρετα δείγματα της ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής.

Τα Ιωάννινα είναι μια πόλη που συνδυάζει τα πάντα και αξίζει να την επισκεφτείτε για να το διαπιστώσετε και από κοντά!

(εικόνα από el.wikipedia.org)

 

 

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο:

https://el.wikipedia.org/

https://web-greece.gr/destinations/ioannina-epirus

http://www.visitgreece.gr/el/destinations/ioannina

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεωργία Γιούπα

Πτυχιούχος της Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;