Η σπηλιά του δράκου: Μύθος ή αλήθεια;

(εικόνα από mapio.net)

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

 

 

 

 

Εδώ και χρόνια και συγκεκριμένα το 1940 ανακαλύφτηκε στην Καστοριά η σπηλιά του δράκου. Πρόκειται για μία σπηλιά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης και ονομάστηκε έτσι γιατί η είσοδός της μοιάζει με δράκο. Στο εσωτερικό της υπάρχουν μεγάλα χερσαία και λιμναία τμήματα γεμάτα από σταλακτίτες και σταλαγμίτες καθώς και μία μεγάλη και βαθιά λίμνη. H θερμοκρασία εντός της σπηλιάς είναι σταθερή στους 16-18ο C ενώ η υγρασία φτάνει στο 90%.

Μέσα στην σπηλιά του δράκου δεν έχουν βρεθεί ίχνη ανθρώπινης παρουσίας αλλά οστά αρκούδας που έχουν ιστορία 10.000 ετών σύμφωνα με τους ερευνητές- αρχαιολόγους  πρόκειται για την σπηλαία άρκτο, μία από τις μεγαλύτερες αρκούδες που έχουν ζήσει και ζυγίζει μέχρι και ½  τόνο ενώ το ύψος της μπορεί να φτάσει τα 2,5 μ σε όρθια στάση.

(εικόνα από unknowngreece.gr)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ιστορία του μύθου

Πριν από πολλούς αιώνες είχε γίνει γνωστός ο μύθος του δράκου από τον οποίο πήρε το όνομά του η σπηλιά. Μετά την ίδρυση της Καστοριάς ο βασιλιάς Κάστωρ είχε φιλοξενούμενο τον αδερφό του Πολυδεύκη. Θέλοντας λοιπόν να τον ξεναγήσει του έδειξε την τεράστια σπηλιά που είχε ως φύλακα έναν δράκο που φυσούσε και έβγαζε από το στόμα του φλόγες και δηλητηριώδης ατμούς. O δράκος προστάτευε το χρυσωρυχείο που υπήρχε μέσα στην σπηλιά. Τότε ο βασιλιάς υποσχέθηκε πολλά δώρα σε αυτόν που θα σκότωνε τον δράκο. Έτσι εμφανίστηκε ένας νεαρός άντρας που πάλεψε μαζί του κατάφερε να τον σκοτώσει. Ο δράκος χτυπήθηκε και έπλεε νεκρός πάνω στα νερά της λίμνης. Το γεγονός αυτό χαροποίησε όλους τους κατοίκους της πόλης οι οποίοι έσπευσαν με αναμμένους δαυλούς να μπουν μέσα στην σπηλιά για να δουν τι υπήρχε.

Σε ένα μέρος που στένευε η σήραγγα οι δαυλοί έσβησαν και έπεσε πυκνό σκοτάδι στην σπηλιά, τότε ακούστηκε μια φωνή να λέει ότι εκείνοι που θα έπαιρναν μια χούφτα από τη λάσπη που πατούσαν θα το μετανιώσουν αλλά και εκείνοι που δεν θα έπαιρναν θα το μετάνιωναν επίσης. Έτσι, οι πιο θαρραλέοι πήραν και βγαίνοντας έξω από την σπηλιά είδαν τη λάσπη να γίνεται υγρή χρυσόσκονη.

(εικόνα από traveltipsgr.blogspot.com)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η σπηλιά του δράκου σήμερα αποτελεί ένα από  τα σπουδαιότερα «μνημεία της φύσης» και είναι ανοιχτή για όλους του επισκέπτες. Όλη η σπηλιά έχει μήκος 300μ. φυσικής διαδρομής ενώ η έξοδος γίνεται μέσω τεχνητής σήραγγας 35μ. η οποία λειτουργεί ταυτόχρονα και ως μουσειακός χώρος με πληροφοριακό υλικό σχετικά με την ιστορία, τον μύθο, τις φάσεις κατασκευής αλλά και αξιοποίησης του σπηλαίου.  Σήμερα η 25 λεπτη  διαδρομή μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω tablet με ηχογραφημένη ξενάγηση. Mεταφρασμένη σε 10 γλώσσες κι ηχογραφημένη σε 7,διευκολύνοντας κατά πολύ τους ξένους επισκέπτες.

Η σπηλιά του δράκου είναι ανοιχτή όλες τις μέρες και σε περιμένει για να την επισκεφτείς!

 

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο:

Hotels-kastoria.gr

Kastoria.gov.gr

Mapio.net

Traveltips.gr.blogspot.com

Spilaiodrakoukast.gr

Unknowngreece.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεωργία Γιούπα

Πτυχιούχος της Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;