Κυριακάτικη εξόρμηση στο Πόρτο Λάγος

Από τις πρώτες προτιμήσεις των ταξιδιωτών που επισκέπτονται τη Θράκη, το Πόρτο Λάγος καταφέρνει να συνδυάσει το πράσινο του δάσους με τα βαθυγάλαζα νερά του Αιγαίου Πελάγους σε μια μαγευτική τοποθεσία. Γεωγραφικά το Πόρτο Λάγος βρίσκεται στα σύνορα των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, στο σημείο όπου η λίμνη Βιστωνίδα ενώνεται με το θρακικό πέλαγος. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Αβδήρων. Οι ντόπιοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία, την παραγωγή αλατιού και τον τουρισμό, ο οποίος γνώρισε τεράστια άνθηση τα τελευταία χρόνια. Το μικρό, ήσυχο λιμάνι του Πόρτο Λάγους εξυπηρετεί τις βάρκες και τα καΐκια των τοπικών αλιέων. Ωστόσο, όμως, υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές για εμπορικά πλοία. Στις γραφικές ταβέρνες του χωριού μπορεί κανείς να δοκιμάσει φρέσκα ψάρια και ειδικότερα το λικουρίνο (ψάρι της περιοχής), το οποίο προτείνουν ανεπιφύλακτα οι ντόπιοι κάτοικοι. Με την κυριακάτικη βόλτα στο Πόρτο Λάγος στον επισκέπτη δίνεται η ευκαιρία να περπατήσει στην παραλία της κοινότητας και να χαζέψει το παζάρι που στήνεται κάθε Κυριακή πρωί.

Πηγή: RodopiNews.gr

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου

Χιλιάδες είναι οι επισκέπτες και προσκυνητές που έρχονται στο Πόρτο Λάγος με σκοπό να επισκεφτούν το εντυπωσιακό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου του “νοικοκύρη”. Υπάρχει και ένα δεύτερο μικρότερο παρεκκλήσι, στο οποίο βρίσκεται το αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Παντάνασσας. Σύμφωνα με την παράδοση ένας άγιος ασκητής μόναζε στην περιοχή, η οποία επί τουρκοκρατίας ανήκε σε κάποιον μπέη. Όταν η κόρη του μπέη αρρώστησε, ο ασκητής την θεράπευσε. Ως δείγμα ευγνωμοσύνης, η περιοχή δόθηκε ως δώρο από τον μπέη στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους.

Υπάρχει και μια παλαιότερη ιστορία, κατά την οποία λέγεται ότι το μετόχι του Αγίου Νικολάου εγκαινιάστηκε από τον Πατριάρχη Νεκτάριο υπό την παρουσία του βυζαντινού αυτοκράτορα Αρκαδίου. Κατόπιν, η μονή αφιερώθηκε στην Παναγία, η οποία τον έσωσε από ένα ναυάγιο κατά την επιστροφή του από τη Ρώμη.

Πόρτο Λάγος
Πηγή: iefimerida.gr
Πόρτο Λάγος άρθρο
Πηγή: iefimerida.gr
Πόρτο Λάγος
Πηγή: προσωπικό αρχείο αρθρογράφου

Τα μοναστικά αυτά κτίσματα ενώνονται τόσο μεταξύ τους όσο και με τη στεριά με ξύλινες γέφυρες που κατασκευάστηκαν μέσα στη λίμνη. Είναι ιδιαίτερα φιλόξενα και καλοφροντισμένα, γεμάτα με λουλούδια και φυτά κάθε εποχής. Ο συνδυασμός του τοπίου του υδροβιότοπου με την πνευματικότητα του μοναστηριού αποπνέει στους επισκέπτες μια αίσθηση μυστικισμού και κατάνυξης. Τέλος, η μονή είναι το σημαντικότερο πνευματικό κέντρο των κατοίκων της περιοχής του Πόρτο Λάγος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υδροβιότοπος της Βιστωνίδας

Η 4η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, η Βιστωνίδα, με συνολική έκταση 45 τ.χλμ., αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους υδροβιότοπους παγκοσμίως. Στη λίμνη εκβάλουν τρεις μικροί ποταμοί που την τροφοδοτούν με νερό. Δεκάδες είδη σπάνιων πτηνών που ζουν στη λίμνη προστατεύονται από τη σύμβαση Ραμσάρ. Μαζί με το Δέλτα Νέστου εντάσσεται στις περιοχές ειδικής προστασίας της ορνιθοπανίδας της Ε.Ε και στο δίκτυο Natura 2000. Ο επισκέπτης  μπορεί να συναντήσει αγριοπελεκάνους, πελαργούς, φλαμίνγκο και κάποια σπάνια προστατευόμενα είδη που ζουν και αναπαράγονται στη λίμνη. Στο δάσος απέναντι από το λιμάνι του χωριού φωλιάζουν περίπου 600 ζευγάρια λευκοτσικνιάδες και σταχτοτσικνιάδες. Συνολικά έχουν καταμετρηθεί 227 είδη πτηνών. Εντυπωσιακός είναι, επίσης, και ο κόσμος των ψαριών με 21 καταμετρημένα είδη του γλυκού νερού και συνολικά 37 είδη με αυτά που εισέρχονται στη θάλασσα. Τα πιο χαρακτηριστικά είδη του γλυκού νερού είναι το γριβάδι και η θρίτσα και του αλμυρού το χέλι, λαβράκι κ.α.

Υδροβιοτοπος βιστωνιδας
Πηγή: odigosxanthis.gr

 

Πηγή: iefimerifa.gr

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Καλαϊτζίδου

Κατάγομαι από την Κατερίνη, όπου και μένω μόνιμα. Απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. Λατρεύω τη μουσική, τα μουσεία και τα ταξίδια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;