Έρμονες Κέρκυρας, ένα παράθυρο στη μυθολογία

 

Πηγή εικόνας (https://www.corfuland.gr/)

 

Τα χωριά της Ελλάδας αλλά και γενικότερα όλες οι τοπικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο είναι θεματοφύλακες της παράδοσης, της ιστορίας και κάθε στοιχείου που συνθέτει τον πολιτισμικό πλούτο ενός έθνους. Αυτοί οι οικισμοί, αναπτυγμένοι ή μη, θα παραμένουν για πάντα  ένα παράθυρο στις ρίζες μας και στην φύση, μια ωδή στην απλότητα και ταυτόχρονα ένα μεγαλείο. Ένα τέτοιο μέρος είναι το χωριό Έρμονες, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Κέρκυρας. Βέβαια, όσον αφορά το νησί αυτό είναι αδύνατο να ξεχωρίσει κανείς ένα μόνο μέρος, αλλά για αυτή τη φορά ας ταξιδέψουμε νοερά στον κόλπο των Ερμόνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κόλπος

Οι Έρμονες είναι φωλιασμένοι σε έναν αμμώδη κόλπο, ανάμεσα σε δύο απόκρημνες πλαγιές στην δυτική ακτή της Κέρκυρας.  Ο οικισμός έχει υψόμετρο 195 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, βρίσκεται στη “μέση ” της Κέρκυρας και απέχει 15,5 χιλιόμετρα από την πόλη και 14,5 από το αεροδρόμιο. Όσο για την παραλία τους, θεωρείται μία από τις καλύτερες παραλίες του νησιού. Φανταστείτε μία τεράστια αμμώδη παραλία με βότσαλα, στεφανωμένη από οργιώδη βλάστηση και καταπράσινους λόφους.

Το καλύτερο όμως δώρο ο κόλπος το φυλάει για όποιον τολμηρό πάρει το καραβάκι από την παραλία των Ερμόνων και “κινήσει” να δει τους γύρω κόλπους και τις παραλίες που είναι κυριολεκτικά μια έκπληξη ομορφιάς. Η ειδυλλιακή παραλία Γιάλι ή Γυαλί, όπου μπορείς να φτάσεις μόνο από τη θάλασσα, είναι σίγουρα η πιο εντυπωσιακή. Έπειτα, οι λογιών λογιών σπηλιές, άλλες μικρές άλλες μεγάλες, όπου τρυπώνει το φως της ημέρας και δημιουργεί αντανακλάσεις, συνθέτουν ένα σκηνικό παραμυθένιο που σε γεμίσει με χαρά και δέος για την φύση.

Σχέση του κόλπου με τη μυθολογία

Αρκετοί από αυτούς που ερμηνεύουν την Οδύσσεια ισχυρίζονται ότι αυτό είναι το μέρος όπου ο Οδυσσέας έφτασε ταλαιπωρημένος ναυαγός στο νησί των Φαιάκων και βρήκε την όμορφη πριγκίπισσα Ναυσικά και τις δούλες της που έπλεναν τα ρούχα τους.  Συγκεκριμένα, η ραψωδία ε’ της Οδύσσειας του επικού ποιητή Ομήρου περιλαμβάνει τη μετάβαση του Οδυσσέα από το νησί της Καλυψούς στη Σχερία, το νησί των Φαιάκων. Το έπος του Ομήρου “Οδύσσεια”, στηρίζεται σε ιστορικά στοιχεία και το νησί των Φαιάκων, ο τόπος όπου βγήκε ο μυθικός βασιλιάς Οδυσσέας, αναμφισβήτητα, ήταν η Κέρκυρα, όπως έχουν υποστηρίξει πολλοί ερευνητές και αναλυτές της ομηρικής γεωγραφίας.

Όπως αναφέρει ο John Freely στο βιβλίο του ”Ταξιδεύοντας στη Μεσόγειο με τον Όμηρο”, οι Έρμονες είναι μια από κορυφαίες υποψηφιότητες, μαζί τον Αφιώνα και την Παλαιοκαστρίτσα, στις τοποθεσίες που έχουν ταυτιστεί με το μέρος όπου βγήκε κολυμπώντας στην ακτή ο Οδυσσέας. Ο συγγραφέας μάλιστα έχοντας επιθεωρήσει και τους τρεις όρμους συμφωνεί με τον Ερνλ Μπράντφορντ ότι οι Έρμονες ήταν ένας από τους σταθμούς του μυθικού ήρωα.

Τουρισμός

Ο οικισμός των Ερμόνων διαθέτει τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, δύο εστιατόρια, μια καφετέρια-μπαρ και ένα μίνι μάρκετ. Φτάνοντας στο χωριό και παρατηρώντας τον οικισμό σε όλη την έκτασή του αισθάνεται κανείς ότι θα ήταν όμορφο να έχει αξιοποιηθεί περισσότερο ο τόπος αυτός, με εγκαταστάσεις που θα έχουν αισθητική αναβάθμισης και θα αποδίδουν τον κατάλληλο σεβασμό στο περιβάλλον. Ωστόσο, ο επισκέπτης ανταμείβεται από την θάλασσα, το φυσικό κάλλος και την μυρωδιά της αρχέγονης παρουσίας . Η παραλία είναι κατά το ήμισυ οργανωμένη με beach bar, ενώ στο υπόλοιπο κομμάτι της συχνάζουν όχι μόνο τουρίστες αλλά και ντόπιοι από τα γύρω χωριά. Είναι ξεχωριστή εμπειρία να βρεθείς ανάμεσα σε Κερκυραίους για να ακούσεις την τουλάχιστον μοναδική χαρακτηριστική του νησιού διάλεκτο, να ακούσεις δηλαδή “κορφιάτικες παρόλες”.

Γύρω περιοχές

Οι Έρμονες είναι επίσης μία εξαιρετική βάση για εξορμήσεις, καθώς βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από πολλά γραφικά χωριά της Κέρκυρας, καθώς και πανέμορφες παραλίες. Μπορείτε να επισκεφθείτε παραδοσιακά χωριά όπως οι Λιαπάδες, ο Πέλεκας και ο Βάτος. Όσο για παραλίες, η Γλυφάδα και η Μυρτιώτισσα, δύο από τις καλύτερες παραλίες στην Κέρκυρα, βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από τους Έρμονες.

Αγαπητέ Οδυσσέα,

σε ευχαριστούμε που μας εμφύτευσες τις έννοιες της περιπέτειας, της υπομονής, της πίστης και άλλες πολλές.

 

Πηγές: www.corfuland.gr

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στέλλα Aραμπατζή

Η Στέλλα είναι πτυχιούχος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;