Δοϊράνη, η ακριτική λίμνη του βορρά

πηγή: https://www.naturagraeca.com

Βόρεια του Κιλκίς σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων δεσπόζει μια λίμνη με πανέμορφα, σιωπηλά παραλήμνια χωριά, πυκνά δάση και γοητευτικά τοπία για τους λάτρεις της φωτογραφίας. Η Λίμνη Δοϊράνη  θεωρείται μια διασυνοριακή, ιχθότροφος λίμνη στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, μόλις το 1/3 της λίμνης ανήκει στην Ελλάδα.  Σύμφωνα με τον ιστορικό Κ. Σαμσάρης το όνομά της  προέρχεται πιθανώς, από τους αρχαίους Δόβηρες, ενα  Παιονικό φύλο το οποίο κατοικούσε νότια του δέλτα Αξιού. Ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος την αναφέρει στα έργα του με την ονομασία Πρασιά.

Το μήκος της λίμνης από Νότο ως Βορρά είναι 8,9 χιλιόμετρα ενώ το πλάτος της φτάνει τα 7,1 χιλιόμετρα, καθιστώντας τη την τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της Βόρειας Μακεδονίας μετά τη λίμνη ‘Οχριδα (δυσιανοριακή λίμνη μεταξύ Β. Μακεδονίας και Αλβανίας) και τη Μεγάλη Πρέσπα. Το μέγιστο βαθος της λίμνης φτανει στα 4 μέτρα.

Advertisements
Ad 14

Βρίσκεται μεταξύ δύο τεκτονικών πλακών, αυτής που περιλαμβάνει τον ορεινό όγκο του Μπέλλες και αυτής που περιλαμβάνει τη λεκάνη του Αξιού. Η περιοχή θεωρείται απο τους γεολόγους  ιδιαίτερα σεισμογενής, αποτελώντας μέρος του σεισμογενούς τόξου Δοϊράνης – Βόλβης – Άθωνος.

πηγή: από προσωπικό αρχείο

Χλωρίδα και Πανίδα

Όσοι είναι λάτρεις της πεζοπορίας επισκέπτοντας την λίμνη θα έχουν την δυνατότητα να θαυμάσουν ένα πλήθος σπάνιας χλωρίδας και πανίδας που συναντάται βόρεια του νομού Κιλκίς.  Γριβάδια, γουλιανοί, πλατίτσες και τούρνες ειναι κάποια απο τα ψάρια που κατοικούν στην λίμνη. Μόνιμοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ειναι και οι πελεκάνοι οι οποίοι επισκέπτονται την λίμνη για να πάρουν το κολατσίο τους. Μη σας εκπλήξει αν κάποιος πελεκάνος εμφανιστεί μπροστά σας, ψάχνοντας για τροφή, και αυτοί ζουν ελεύθεροι.

Διαβάστε επίσης  Greece Now: Ένα ελληνικό περιοδικό στα Εμιράτα

Στη χλωρίδα της λίμνης συναντάται διάφορα είδη φυτών όπως μυριόφυλλα, ποταμογείτονες, αγριοκάλαμα και ψαθιά. Επίσης,  στις όχθες της  συναντάμε πυκνή βλάστηση από βούρλα και θίνες. Περιβάλλεται από παρόχθια δάση, αποτελούμενα από λευκές ιτιές και πλατάνια. Χαρακτηριστικά είναι τα αναρριχητικά φυτά που αναπτύσσονται στα δέντρα. Στα βορειοανατολικά της λίμνης, βρίσκεται το δάσος των Μουριών (ή Χίλια Δέντρα), απόγονος ενός αρχαίου αλλουβιακού δάσους, που σήμερα καταλαμβάνει 600 στρέμματα και αποτελεί σημαντικό σταθμό ανάπαυσης για τα αποδημητικά πουλιά. Το δάσος έχει χαρακτηριστεί μνημείο της φύσης και αποτελείται από βελανιδιές, σκλήθρα, φράξους και υπέργηρα πλατάνια. Επιπροσθέτως ενα μεγάλο μέρος της λίμνης, έκτασης 21,05 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι προστατευόμενος βιότοπος του Natura 2000.

πηγή: από προσωπικό αρχείο

 Δυο λαοί μια λίμνη

Ο πληθυσμός που ζει γύρω από τη Λίμνη Δοϊράνη υπολογίζεται κοντά στα 10.000. Ο κύριος όγκος του πληθυσμού ασχολείται κυρίως με τη γεωργία, την αλιεία και την κτηνοτροφία. Επιπροσθέτως ο τοπικός  πληθυσμός γνώρισε πολλές δημογραφικές διακυμάνσεις μετά τη χάραξη των συνόρων και τα γεγονότα που ακολούθησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται απο τους ειδικούς δημογράφους και από τις δυο πλευρές της λίμνης μια μικρή άυξησή του πληθυσμού.

Οι δύο λαοί, που ζουν και αγαπούν τη λίμνη, βιοπορούν από αυτή και
ξέρουν ότι μόνο μέσα από τη συνδιαχείριση και σύμπραξη μπορούν να τη φροντίσουν και να τη διατηρήσουν. Η λίμνη αποτελεί παράδειγμα συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ των δυο λαών.

Πηγές: 

  1. Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, τομ. Θ’, σελ. 470
  2. Αναπτυξιακή Εταιρεία Kιλκίς: Μελέτη αγροτουριστικής ανάπτυξης λίµνης ∆οϊράνης” 2002.
  3. kilkis.org. . «Περιηγητική διαδρομή Λίμνης Δοϊράνης». Ανακτήθηκε στις 2020-05-05.
Διαβάστε επίσης  Η ιστορική Μονή Βελλάς στο Καλπάκι Ιωαννίνων

Λέγομαι Μπαλαμπάνης Δημήτριος είμαι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, μου αρέσουν τα ταξίδια, η φωτογραφία και να διαβάζω βιβλία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

επεξεργασμένα τρόφιμα

Η επίδραση των επεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Οι
Ποδήλατο: Τα οφέλη του στην υγεία

Ποδήλατο: Τα οφέλη του στην υγεία

Το ποδήλατο αποτελεί μια καλή πηγή βελτίωσης τόσο της σωματικής,