Αρχαία Ολυμπία: η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων

Αφή της Φλόγας
Πηγή εικόνας: mygreekheart.com / Τελετή Αφής της Φλόγας

Ένα μέρος που κάθε τέσσερα χρόνια γίνεται το επίκεντρο όλου του κόσμου. Ένα μέρος στο οποίο η Ολυμπιακή Φλόγα αναβλύζει νοερά μεν αέναα δε στο ρου της ιστορίας. Η γενέτειρα των αρχαίων και των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στέκει αγέρωχη στην καρδιά της Πελοποννήσου για να θυμίζει την ταπεινή, αλλά συνάμα ένδοξη καταγωγή της λαμπρότερης γιορτής του αθλητισμού.

Μια γιορτή της ειρήνης, του ομαδικού πνεύματος και της ευγενούς άμιλλας, αξίες που πρέσβευαν όλοι ανεξαιρέτως οι αθλητές που συμμετείχαν στους Αγώνες της Ολυμπίας. Κάθε πολεμική σύρραξη σταματούσε με τις αντιμαχόμενες πλευρές να κηρύττουν εκεχειρία, προκειμένου οι διαγωνιζόμενοι να προσέλθουν ασφαλείς στον τόπο διεξαγωγής των Αγώνων.

Αυτούς τους Αγώνες αναβίωσε το 1896, ο Γάλλος Πιερ Ντε Κουπερτέν, μετά τις γερμανικές ανασκαφές του 1875, σε συνεργασία με τον Έλληνα, Δημήτριο Βικέλα και έκτοτε η Αρχαία Ολυμπία έχει εξελιχθεί στο σπουδαιότερο ορόσημο του Ολυμπιακού Πνεύματος.

Ένας προορισμός για κάθε επισκέπτη

Η τελετή αφής της φλόγας καθυποτάσσει τη φαντασμαγορική ατμόσφαιρα που επικρατεί πέριξ του χώρου και μαγνητίζει τους τυχερούς που παρακολουθούν από κοντά την ιερή στιγμή παράδοσης της φλόγας. Όπως σε κάθε Ολυμπιάδα, έτσι και φέτος, η φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της για το Τόκιο από την Αρχαία Ολυμπία, ωστόσο η πανδημία διέκοψε απότομα την πορεία της προς την ιαπωνική πρωτεύουσα.

Όσοι σκοπεύουν να κάνουν τον γύρο της Πελοποννήσου, πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβουν την Αρχαία Ολυμπία στα σχέδιά τους. Μια βόλτα στο πάντα φιλόξενο και πολυπολιτισμικό χωριό της Ολυμπίας θα σας κάνει να αισθανθείτε από την πρώτη κιόλας στιγμή ενθουσιασμό που βρίσκεστε στη «μέκκα» του κλασσικού αθλητισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρίστες από κάθε γωνιά της γης συρρέουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες, σε ετήσια βάση, για να θαυμάσουν την μοναδικότητα του μέρους, που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας αρκεί για να πειστείτε ότι τα όσα ακούγονται για την ιερότητα του χώρου, δεν είναι αποκύημα της φαντασίας, αλλά μία πέρα για πέρα ατόφια επαφή του σύγχρονου ανθρώπου με τα ανδραγαθήματα των προγόνων του.

Ο ευρύτερος αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας συγκαταλέγεται φυσικά στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ενώ και το αρχαιολογικό μουσείο που φιλοξενεί ορισμένα από τα σπουδαιότερα και πιο καλοδιατηρημένα γλυπτά του αρχαίου κόσμου αξίζει ειδικής μνείας.

Ο Ερμής του Πραξιτέλη, το ομορφότερο άγαλμα που έχει ανευρεθεί στον ελληνικό χώρο έχει την τιμητική του στο μουσείο, όπως επίσης και η Νίκη του Παιωνίου, αλλά και μέρος από τα διασωθέντα αετώματα του μεγαλεπήβολου Ναού του Δία. Στο εσωτερικό του μουσείου βρίσκονται ακόμα αγάλματα Ρωμαίων αυτοκρατόρων, αλλά και ευρήματα που χρονολογούνται από την πρώτη χριστιανική περίοδο. Με άλλα λόγια, μπαίνοντας στο μουσείο της Ολυμπίας, ενδύεστε τον μανδύα του χρονοταξιδιώτη και περιηγείστε σε διάφορες περιόδους της ιστορίας.

Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας
Πηγή εικόνας: mixanitouxronou.gr / Στα αριστερά ο Ερμής και στα δεξιά η Νίκη

Ο περιβάλλων χώρος

Το εξωτερικό περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου αποπνέει έναν ιδιαίτερο σεβασμό. Δημιουργείται η επιθυμία στον επισκέπτη να εξερευνήσει το σύνολο της ολυμπιακής γης, χωρίς να αφήσει μονοπάτι ανεξιχνίαστο.

Η Αρχαία Ολυμπία ή αλλιώς Άλτις ξεκινά από το ιερό Άλσος, όπου βρίσκονταν οι ναοί, τα διοικητικά κτίρια και οι χώροι προθέρμανσης και φιλοξενίας των αθλητών. Στο κέντρο του Άλσους δεσπόζουν τα ερείπια του Ναού του Δία, που στο εσωτερικό του φιλοξενούσε ένα από τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας: το περιώνυμο Χρυσελεφάντινο Άγαλμα του Δία, δημιουργίας Φειδία και ύψους 12 μέτρων. Σύμφωνα με την παράδοση, μετά την οριστική απαγόρευση των παγανιστικών Ολυμπιακών Αγώνων από τον Θεοδόσιο Α’ το 393 μ.Χ., το περίλαμπρο άγαλμα του Δία μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου κάηκε ολοσχερώς σε πυρκαγιά.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το εργαστήριο του διασημότερου αρχιτέκτονα της αρχαιότητας, Φειδία, ενώ μεταγενέστερα πάνω σε αυτό το οίκημα χτίστηκε χριστιανική εκκλησία. Απέναντι από τον Ναό του Διός βρίσκεται αυτός της Ήρας που χρονολογείται από το 1046 π.Χ.! Μέσα στον ναό της Θεάς του Γάμου βρέθηκε μεταξύ άλλων και το επιβλητικό μαρμάρινο άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλη για το οποίο κάναμε λόγο παραπάνω. Στον περίβολο θα προσέξετε και το Βουλευτήριο, όπου συνέρχονταν η Βουλή των Ηλείων, η οποία ήταν υπεύθυνη για τη διοργάνωση και την τέλεση των Αγώνων.

Πριν φτάσετε στο τεραστίων διαστάσεων στάδιο, θα συναντήσετε το Πρυτανείο, έδρα του Ιερατείου, το Γυμνάσιο, όπου προπονούνταν οι αθλητές, το Λεωνιδαίο, πολυτελείς κατοικίες των επισήμων, το Φιλιππείο, κυκλικό κτίσμα αφιερωμένο στον Δία, κατά τη διάρκεια της μακεδονικής επέλασης και το Πελόπιον, κενοτάφιο που αφιέρωσε ο Ηρακλής προς τιμήν του φίλου του Πέλοπα.

Για να περάσετε στο Στάδιο, θα πρέπει να εισέλθετε μέσα από τη Στοά της Ηχούς, από όπου περνούσαν οι περίφημοι Ελλανοδίκες και οι αθλητές, υπό τις επευφημίες των 40.000 και πλέον θεατών, όπου παρακολουθούσαν τις προσπάθειες των Ολυμπιονικών. Σταθείτε στο κέντρο του Σταδίου, εκεί όπου στεφάνωναν τους νικητές των Αγώνων με τον κλάδο ελαίας. Η ατμόσφαιρα κάτι παραπάνω από μυσταγωγική…

Αγώνων
Πηγή εικόνας: arxaiaolympia.gov.gr / Η Στοά της Ηχούς

Χρήσιμες Πληροφορίες

Απαραίτητα εφόδια για την επίσκεψή σας στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας είναι η υπομονή σας, αφού θα χρειαστεί να αφιερώσετε αρκετές ώρες αν θέλετε να εμβαθύνετε στην απόκοσμη αύρα του τοπίου, πολλά μπουκαλάκια νερό, γυαλιά και καπέλα, αφού ο ήλιος είναι καυτός, ιδιαίτερα αν προτιμήσετε να επισκεφθείτε το μέρος, κατά τους θερινούς μήνες.

Η είσοδος κατά την λεγόμενη υψηλή περίοδο (Απρίλιο – Οκτώβριο) κοστίζει 12 ευρώ για τους ενήλικες, ενώ είναι δωρεάν για μαθητές, φοιτητές εντός ΕΕ και ΑΜΕΑ.

Καλή Απόλαυση!

Πηγή άρθρου:

  • Αρχαία Ολυμπία: Βουτιά στην ιστορία: https://www.in2life.gr/escape/destinations/article/184423/arhaia-olympia-voytia-sthn-istoria.html?fbclid=IwAR1Uf0dWETGKXC7wqjso80VFVSzQl5UNvq8CCsPt37JYqG_KaRz5CymuWT4

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασίλης Ιατρούδης

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπουδάζω στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο ερασιτεχνικά, ενώ μου αρέσει ιδιαίτερα η φωτογραφία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;