Ανθούσα: Η ιστορία της, το φυσικό κάλλος και η γαλήνη

SHARE:

Ανθούσα

Ανθούσα Αττικής. Ένας δήμος ίσως άγνωστος για τους περισσότερους, καθώς πολλοί είναι εκείνοι, που δε γνωρίζουν την ύπαρξή του ή ότι ανήκει στην Αττική. Η Ανθούσα είναι μια από τις δημοτικές ενότητες του Δήμου Παλλήνης, που βρίσκεται στην Ανατολική περιφερειακή ενότητα των Αθηνών, μαζί με το Γέρακα και την Παλλήνη. Απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και μόλις 2 από την Παλλήνη. Η γεωγραφική ένταξη του βρίσκεται στα βόρεια Μεσόγεια. Τα τελευταία έτη έχει ενωθεί με το αστικό ιστό του λεκανοπεδίου Αττικής με τη πεδιάδα των Μεσογείων. Ανήκει στο συγκρότημα της πόλης των Αθηνών. Η έκταση της κοινότητας ανέρχεται στα 3,9 χλμ. το τετραγωνικό και εκτείνεται από τους αγρούς της Παλλήνης μέχρι και τη ράχη του Ντραφίου.

Ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 3.000 κατοίκους σύμφωνα με τη πρόσφατη απογραφή που έγινε το 2001 ενώ αντίθετα αποτελεί και τη τοπική διοικητική οντότητα με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή αύξηση κατά τη δεκαετία του ’80. Έτσι, ο πληθυσμός της αυξήθηκε κατά τέσσερις φορές αφού από εκείνη τη περίοδο ξεκινά ουσιαστικά ο επικοισμός της.

Η ερμηνεία της ονομασίας της 

Το όνομα της αποτελεί προσωνύμιο της Παναγίας της Ανθούσης καθώς και το κέντρο αναπτύσσεται τριγύρω από τον πιο κεντρικό ναό της περιοχής εν ονόματι Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αποτελεί μια από τις περιοχές η οποία είναι αμιγώς κατοικημένη με αυστηρούς θεσμούς και κανονισμούς μιας πιο ήπιας δόμησης καθότι εδρεύεται σε μεγάλο υψόμετρο λίγο πριν τις πενταλικές πλαγιές.

Κατά το 2004 η περιοχή είναι απομονωμένη και αποτελεί τόπο κατοικίας πολλών αγροτών, κτηνοτρόφων και γεωργών, εργαζομένων στη ζώνη του Τριγώνου και στους αγρούς του Αγίου Αθανασίου.

Μετά τα σημαντικά έργα που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή συνδέεται με τα δύο αστικά κέντρα μέσα των διαπεπλατυσμένων λεωφόρων Ανθούσας και Μαραθώνος, του Μετρό και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, της Αττικής Οδού και της Περιφερειακής Υμηττού. Έκτοτε προσελκύει και το οικιστικό ενδιαφέρον των μεσαίων και των υψηλών αστικών στρωμάτων. Κάθε οικισμός αναπτύσσει το δικό της πολιτιστικό σύλλογο, όπως “Ατλαντίς”, “Άνοιξη”, “ΟΣΑΜ” κ.ά. συμβάλλοντας στην ανάπλαση και πολιτιστική ανάδειξη της κάθε γειτονιάς.

Advertisement

Ανθούσα

Στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της περιοχής συγκαταλέγονται το φυσικό κάλλος και η γαλήνη του πεντελικού τοπίου. Η Ανθούσα είναι γνωστή για την πληθώρα θρησκευτικών χώρων και αθλητικών συγκροτημάτων. Μεγάλες εκτάσεις στις νότιες προσβάσεις καταλαμβάνουν οι αίθουσες των εκθέσεων που την κατέστησαν γνωστή στην Αττική, καθώς και η πίστα κάρτ επί της κεντρικής λεωφόρου. Η Ανθούσα εξυπηρετεί και τον εφοδιασμό των αστικών λεωφορείων μέσω του σταθμού φυσικού αερίου και του αμαξοστασίου της. Στα μειονεκτήματα της περιοχής συγκαταλέγεται η στασιμότητα στην κατασκευή σχολικών συγκροτημάτων και η κακή συντήρηση των δημόσιων κτιριακών εγκαταστάσεων.

Ιστορική Αναδρομή

Κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας τεράστιες εκτάσεις περνούν στα χέρια των Τούρκων μεγαλογαιοκτημόνων, ενώ με την ίδρυση της Ιεράς Μονής Πεντέλης ολόκληρη η έκταση “γεροτσακούλι” από τη Ραφήνα μέχρι τα Βριλήσσια τίθεται στην ιδιοκτησία της.

Το 10ο αιώνα μ.Χ. αρχίζει η οικοδόμηση πληθώρας χριστιανικών ναών στις πλαγιές του Πεντελικού Όρους, κάτι που σηματοδοτεί την ταύτιση της Πεντέλης με το χριστιανισμό. Με την απελευθέρωση του τουρκικού ζυγού και τη συγκρότηση του νεοελληνικού έθνους η Ιερά Μονή εξακολουθεί να είναι ο κύριος ιδιοκτήτης του βουνού, το οποίο προσφέρεται για τις ασκητικές ανάγκες των μοναχών.

Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής οι κάτοικοι της Πεντέλης προσφέρουν καταφύγιο στους Αθηναίους αντάρτες και υφίστανται τα αντίποινα από τους Γερμανούς, με πιο χαρακτηριστική τη σύλληψη των ανδρών του χωριού Νταού και την εκτέλεσή τους την ημέρα της Αγίας Μαρίνας στο λόφο Λεφίδη στην Παλλήνη ως αντίποινο για την εκτέλεση του Γερμανού Φρουράρχου στη Ραφήνα. Στις πλαγιές του βουνού δρουν διάφοροι όπως αντάρτες, Σαρακατσαναίοι βοσκοί, που τρέφονται με την παραγωγή τους και προσφέρουν ένα κομμάτι ψωμί στους Αθηναίους κατά την περίοδο της πείνας.

Ανθούσα

Οι εκτάσεις της περιοχής μέχρι και τα πρόσφατα χρόνια χρησιμοποιούνται από τους Παλληνείς για τις γωργικές, κτηνοτροφικές και λοιπές δραστηριότητές τους. Με τη σταδιακή αστικοποίηση της γειτονικής πόλης και την καθιέρωσή της ως σημαντικό οικονομικό κέντρο της Ανατολικής Αττικής, όταν κοντινοί δήμοι του πεντελικού όρους εντάσσονταν στο αθηναϊκό συγκρότημα,εμφανίζεται και μια σχετικά χαμηλής όχλησης βιομηχανική ανάπτυξη στον κόμβο της Παλλήνης και συγκεκριμένα στο Τρίγωνο Ανθούσας. Μέχρι και τη δεκαετία του ’80 η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη και ο πληθυσμός αποτελείται από απογόνους των Σαρακατσαναίων της Πεντέλης και των βοσκών του Μαραθώνα. Στο δυτικό κομμάτι του χωριού ιδρύεται ο Οργανισμός Στέγασης Άστεγων Μικροαστών (ΟΣΑΜ), προκειμένου να καλύψει τις οικιστικές ανάγκες των “απόκληρων” της μεσοαστικής τάξης των Αθηνών. Όταν πλέον το λεκανοπέδιο καλύπτεται πλήρως από κατοικίες Αθηναίων, πολλοί αστοί προσανατολίζονται σε πιο απομακρυσμένες περιοχές για την κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών. Το κέντρο της κοινότητος πέριξ του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου αναπτύσσεται σταδιακά και εντάσσεται στο σχέδιο πόλεως.

Advertisement

Κατά τις δεκαετίες του ’80, ’90(ιδιαίτερα τα έτη 1995 και 1998) αλλά και της πρώτης δεκαετίας του 21ου αίωνα η περιοχή απειλείται από τις πυρκαγιές που κατακλύζουν το πεντελικό τοπίο και αφανίζουν ένα μεγάλο μέρος της ομορφιάς του και αρκετές κατοικίες. Στο χωριό, οι διάσπαρτοι οικισμοί ιδρύουν τους τοπικούς εξωραϊστικούς συλλόγους, που αναλαμβάνουν, μαζί με τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Κράτους εκ μέρους της κοινότητας, την ανάπλαση κεντρικών σημείων της περιοχής. Στο βορειοανατολικό άκρο της πόλης αναγνωρίζεται η ζώνη προστασίας της πεντελικής πανίδας που αποτελείται από αλεπούδες, λαγούς και άλλα μικρότερα ζώα. Παράλληλα, χαράσσεται το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλεως, ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 αφήνουν το στίγμα τους  στην ανάπτυξη της περιοχής.

Ανθούσα
Πύργος Ανθούσας

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα περιοχής

Η αρχική σχεδίαση της περιοχής ήταν αρκετά μικρή και αποτελείται από πέντε μικρότερα τετράγωνα. Έπειτα από το οικιστικό ενδιαφέρον που κατείχαν στο εξής τα Μεσόγεια ως ένας τόπος μόνιμης κατοικίας, έτσι ξεκίνησε και η επέκταση του σχεδίου κατασκευής και οικοδόμησης της Ανθούσας, που προβλεπόταν να είναι έτοιμο κατά τη χρονιά του 2010. Σημαντικό χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός πως οι εκτάσεις γης και τα οικόπεδα στην Ανθούσα είναι μικρά και κατακερματισμένα. Βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται η οικοδόμηση πολυώροφων κτηρίων καθώς στα μικρά γήπεδα της ημιορεινής κοινότητος οικοδομούνται μονοκατοικίες. Το τελεταίο διάστημα έχουν κάνει την εμφάνισή τους πιο επιβαρείς οικοδομικά κατοικίες και εναπόκειται στην τοπική αρχή να θεσπίσει αυστηρούς κανονισμούς δόμησης και εμπορικότητος, ώστε να υπάρξει μια ανάπτυξη πιο ήπια από της Νέας Πεντέλης και σε καμία περίπτωση να μην μιμηθεί το παράδειγμα του Ντραφίου.


Πηγή:

Σύνταξη κειμένου: Ανθή Σακκά

Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Σακελλαρίου

Advertisement

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννημένη στη Λαμία, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο τμήμα Κλασσικών Σπουδών και Φιλολογίας. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται ενεργά με την συγγραφή άρθρων και πολύ περισσότερο μυθιστορημάτων και παιδικών παραμυθιών. Λατρεύει την ανάγνωση βιβλίων καθώς επίσης και την ωραία μουσική. Πιστεύει πως ο κόσμος κατακτάται με υπομονή και επιμονή για κάτι ακόμη καλύτερο!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG