Άγνωστοι αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα

Νικόπολη
Πηγή εικόνας: https://www.alphafreepress.gr/

Οι αρχαιολογικοί χώροι στην  Ελλάδα  είναι πολλοί και  ξεχωρίζουν για την σπουδαιότητά τους και την ιστορικότητά τους.

Άλλοι είναι περισσότερο και άλλοι λιγότερο γνωστοί.

Οι λιγότερο δημοφιλείς αρχαιολογικοί χώροι στην  Ελλάδα ασκούν μία ιδιαίτερη γοητεία.

Αυτοί είναι οι αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα που είναι άγνωστοι σε πολλούς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή εικόνας: https://www.archaiologia.gr/

Νικόπολη

Πρόκειται για την μεγαλύτερη αρχαία πόλη της Ελλάδας. Αν και λίγοι την έχουν ακουστά.

Βρίσκεται περίπου 10 χλμ. έξω από την Πρέβεζα και ήταν η πόλη που έχτισε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Οκταβιανός μετά τη νίκη του στο Άκτιο ενάντια  στον Αντώνιο και στην Κλεοπάτρα της Αιγύπτου.

Το μέγεθος και η έκταση στην οποία απλώνονται τα τείχη της είναι από μόνα τους αρκετά για να εντυπωσιάσουν κάθε επισκέπτη πριν μπει στην αρχαία πόλη.

Τα τείχη είναι βυζαντινά ενώ μέσα στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχουν το εντυπωσιακό ρωμαϊκό ωδείο, οι δύο παλαιοχριστιανικές βασιλικές με τα πολύχρωμα μωσαϊκά τους, οι δεξαμενές του νερού, το στάδιο, το γιγάντιο αρχαίο θέατρο και το Μνημείο του Οκταβιανού.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα αξιοθέατα που υπάρχουν στη Νικόπολη.

 

αρχαιολογικός χώρος
Πηγή εικόνας:  https://www.voria.gr/

Στάγειρα

Πρόκειται για τη γενέτειρα του Αριστοτέλη που ο ίδιος εγκατέλειψε για να πάει στην Αθήνα.

Τα Στάγειρα είναι ένας από τους ομορφότερους αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας, καθώς είναι από τους λίγους που ακουμπούν στη θάλασσα.

Η πόλη ιδρύθηκε το 665 π. Χ. από αποίκους που ήρθαν από την Άνδρο, έγιναν τμήμα της Αθηναϊκής Συμμαχίας, την οποία απαρνήθηκαν λίγο πριν τον Πελοποννησιακό Πόλεμο στον οποίο ήταν με τους Σπαρτιάτες και τελικά ενσωματώθηκαν στο βασίλειο του Φιλίππου της Μακεδονίας.

Από τα εντυπωσιακότερα σημεία της αρχαίας πόλης σήμερα, ξεχωρίζουν η πρώιμη κλασική οχύρωση της, η οποία διατηρείται σε ικανοποιητικό βαθμό.

Επίσης, υπάρχει η Αγορά με την όμορφη Στοά των κλασικών χρόνων, ένα αρχαϊκό ιερό και τα σπίτια κλασικών και ελληνιστικών χρόνων.

 

Πηγή εικόνας: https://www.lifo.gr/

Μαντίνεια

Έξω από την Τρίπολη βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πόλεις της αρχαιότητας.

Μόνιμος ανταγωνιστής της Σπάρτης, η πόλη που σύμφωνα με τον μύθο ίδρυσε ο εγγονός του Πελασγού Μαντινέας, καταστράφηκε από το βασιλιά της Σπάρτης το 385 π. Χ. και ξανά φτιάχτηκε το 370 π. Χ.

Τα σημαντικότερα μνημεία στον αρχαιολογικό χώρο της Μαντίνειας είναι το αρχαίο θέατρο, το Βουλευτήριο, τα τμήματα της αρχαίας Αγοράς, τα ρωμαϊκά λουτρά και ένας ναός που ήταν αφιερωμένος στη Μεσοπολίτιδα  Αρτέμιδα.

Απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει ο χριστιανικός ναός της Αγίας Φωτεινής, ένα οικοδόμημα παράξενο καθώς είναι μισό βυζαντινό και μισό αρχαιοελληνικό .

 

αρχαιολογικός χώρος
Πηγή εικόνας: https://www.salaminionvima.gr/salamis/

Κασσώπη

Στην  Ήπειρο και συγκεκριμένα κοντά στον Ζάλογγο βρίσκεται η εντυπωσιακά συμμετρική πόλη της Κασσώπης, της αρχαίας πρωτεύουσας των Κασσωπαίων.

Οι Κασσωπαίοι ήταν Θεσπρωτείς που διακρίθηκαν κυρίως στο εμπόριο δια θαλάσσης.

Η πόλη είναι κτισμένη κατά το Ιπποδάμειο σύστημα, η Κασσώπη διέθετε 20 παράλληλους δρόμους που μεταξύ τους απείχαν 30 μ. και διασταυρώνονταν με τους πλατύτερους δρόμους, σχηματίζοντας 60 περίπου οικοδομικά τετράγωνα.

Σήμερα, ο αρχαιολογικός χώρος είναι καταπράσινος και μπορεί κανείς να δει τα κυκλώπεια πολυγωνικά τείχη, το ιερό της Αφροδίτης, τα δύο αρχαία θέατρα της πόλης, τον θολωτό μακεδονικό τάφο και τις Στοές της αρχαίας Αγοράς.

 

αρχαιολογικός χώρος
Πηγή εικόνας: https://www.archaiologia.gr/

 

Μεσσήνη

Η πόλη που έχτισε ο Θηβαίος στρατηγός Επαμεινώνδας τον χειμώνα του 370 π. Χ. μετά τη νίκη του ενάντια στους Σπαρτιάτες  για να συμβολίζει την ελεύθερη Μεσσηνία, αποτελεί έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο.

Η Μεσσήνη υπήρξε το πολιτιστικό κέντρο της περιοχής για περίπου 6 αιώνες, μέχρι να ερημωθεί από την επιδρομή των Γότθων.

Σήμερα σώζεται η Αρχαία Μεσσήνη με το μικρό της θέατρο, το Εκκλησιαστήριο με τα χαρακτηριστικά χρωματιστά μωσαϊκά, το Ασκληπιείο, η Κρήνη της Αρσινόης και το υποβλητικό Στάδιο, το μέγεθος και η θέα του οποίου είναι μοναδικά.

Είναι σαφώς ένας από τα ωραιότερα αρχαία μέρη που αξίζει να δείτε.

 

Αυτοί  είναι οι αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα που αξίζει να επισκεφτείτε και  να θαυμάσετε ακόμα και αν δεν είστε λάτρεις της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας.

Πηγή άρθρου:

  • https://www.in2life.gr/escape/infoguide/article/297971/5-agnostoi-arhaiologikoi-horoi-sthn-ellada.html

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεωργία Γιούπα

Πτυχιούχος της Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;