Άνω Θεσσαλονίκη: Η οχύρωση της πόλης και το φρούριο των Παλαιολόγων

Άνω Θεσσαλονίκη

Όλοι γνωρίζουμε την Θεσσαλονίκη, την πόλη του έρωτα, τον Λευκό Πύργο, την παραλία και γενικότερα την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτή. Αυτό όμως, που δεν γνωρίζουμε, είναι ότι η ομορφιά της πόλης αυτής εκτείνεται και σε άλλα μέρη της, τα οποία φανερώνουν το κάποτε ανατολικό της παρελθόν. Ένα από αυτά τα μέρη είναι η Άνω Πόλη. 

Η Άνω Πόλη, που αποτελεί το βορειότερο τμήμα της πόλης, μοιάζει με τοπίο βγαλμένο από παραμύθι: Γραφικές μονοκατοικίες που έχουν διασωθεί από την πυρκαγιά του 1917 απείραχτες από το πέρασμα των χρόνων μας δίνουν την εντύπωση, ότι ακολουθώντας το δαιδαλώδες δίκτυο από δρομάκια, που κείτονται ενδιάμεσα τους θα δούμε σε κάθε πλευρά της παιδιά να παίζουν, να γελούν, μεγαλύτερες ηλικίες να περπατούν στους δρόμους. Πλέον, οι επιχειρήσεις, που έχουν ανοίξει εκεί έχουν δώσει στην Άνω Πόλη μια διαφορετική νότα, χωρίς όμως να παρεμβαίνουν στην ιστορική όψη της. Προχωρώντας μπορεί κανείς επίσης να διακρίνει, ότι οι υπάρχοντες πολυκατοικίες δεν υπερβαίνουν τους τρεις ορόφους προσπαθώντας έτσι να μοιάζουν αρχιτεκτονικά στις αναπαλαιωμένες μονοκατοικίες, προσπάθεια που πολλές στέφεται με επιτυχία.

Άνω Θεσσαλονίκη

Advertisements
Ad 14

Ένα από τα πιο γοητευτικά σημεία που θα συναντήσει κανείς στη διαδρομή του αυτή είναι τα Βυζαντινά Τείχη. Τα Βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης έχουν σήμερα μήκος περίπου 4 χιλιομέτρων, αλλά η αρχική περίμετρος που κάλυπταν ήταν περί τα 8 χιλιόμετρα και το ύψος τους ήταν 10-12 μέτρα. Το τείχος για πολλούς αιώνες περιέβαλλε την πόλη, περιλαμβάνοντας στη νοτιοδυτική πλευρά προς το Θερμαϊκό κόλπο παραθαλάσσια τείχη, τα οποία όμως σήμερα δεν υπάρχουν. Στη βορειοανατολική πλευρά ανεβαίνει προς τα υψώματα, περιλαμβάνοντας ακρόπολη, μέσα στην οποία βρίσκεται και το αμυντικό σύμπλεγμα του Επταπυργίου. Στο δυτικό και ανατολικό τείχος υπάρχουν τριγωνικοί πρόβολοι, ενώ στα πιο ψηλά σημεία και ιδίως στο τμήμα που χωρίζει την Ακρόπολη υπάρχουν ορθογώνιοι πύργοι.

Διαβάστε επίσης  Κως: Η νήσος του Ιπποκράτη

Σήμερα, τα Βυζαντινά Τείχη υπάγονται στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης. Φτάνοντας κάνεις στα περίφημα αυτά Τείχη, μπορεί με ευκολία να διακρίνει ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη από ψηλά. Περιττό είναι να αναφέρουμε, ότι η θέα είναι υπέροχη γι’ αυτό και η Θεσσαλονίκη αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς κατοίκους της πόλης: Το μόνο που φαίνεται είναι ο Θερμαϊκός Κόλπος με τα πολλά φώτα, που πέφτουν πάνω του κάνοντας τον να γεμίζει χρώματα μες τη μέση της νύχτας, αλλά και τα φώτα των σπιτιών, τα οποία κάνουν τους ανθρώπους, που τα κοιτούν να μη νιώθουν μόνοι, θεραπεύοντας κάθε αίσθημα μοναξιάς που μπορεί να τους έχει καταβάλει.

Κατά την περιήγησή σας στα Κάστρα της πόλης μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στα γραφικά καφενεία και ταβερνάκια που συναντάται στο δρόμο σας. Θα σας μεταφέρουν σε άλλη εποχή, ενώ ταυτόχρονα θα γεύεστε ολόκληρη την Ελλάδα στο πιάτο σας με τα καλούδια, που θα σας προσφέρουν. Οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα φιλικοί, καθώς στέκονται έξω από τα μαγαζιά τους για να σας προσελκύσουν να καθίσετε μαζί τους και να σχολιάσετε την ομορφιά, που απλώνεται μπροστά σας.

Άνω Θεσσαλονίκη

Στο βορειοδυτικό άκρο των τειχών της Θεσσαλονίκης μέσα στην Ακρόπολη βρίσκεται το φρούριο του Επταπυργίου, γνωστό και ως Γεντί Κουλέ (Yedi Kule=7 πύργοι). Σύμφωνα με την παράδοση, η ονομασία «Επταπύργιον» προήλθε από τους επτά πύργους που βρισκόταν στην Βόρεια πλευρά του κάστρου της Ακροπόλεως. Οι Πορτάρες στο βόρειο τμήμα των τειχών αποτελούν το πέρασμα προς τον κυρίως πολεοδομικό ιστό της πόλης. Σε ό,τι αφορά το μωσαϊκό των παραδόσεων της, η Ανατολική Πορτάρα αποτέλεσε το πέρασμα από τη ζωή στην αθανασία του θρύλου για μια νεαρή και όμορφη μέλλουσα νύφη, που επέλεξε το θάνατο αντί για το συμβιβασμό, κάνοντας την -ως πνεύμα πλέον- το μεταφυσικό σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Διαβάστε επίσης  Νέστος: το ποτάμι της ζωής

Άνω Θεσσαλονίκη

Το φρούριο του Επταπυργίου, συνώνυμο του τρόμου λόγω της σκληρής φυλακής που στέγαζε, είναι χτισμένο κατά τα παλαιοχριστιανικά χρόνια, τον 14ο αιώνα δηλαδή, και αποτελείται από δυο τμήματα: Το βυζαντινό φρούριο καθώς και τα νεότερα κτίσματα των φυλακών, που έχουν τοποθετηθεί εντός και εκτός του φρουρίου. Κάπου στο 1890 χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή. Το παράρτημα που βρίσκονταν στο βορειοανατολικό πύργου καταστράφηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ στη νότια πλευρά του κάστρου υπήρχε η διοίκηση. Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής από το 1941 ως το 1944 εκτελέστηκαν στις φυλακές του Γεντί Κουλέ 45 Έλληνες πατριώτες από τις γερμανικές αρχές κατοχής. Ο χώρος εκτελέσεων βρισκόταν 300 μέτρα έξω από τις φυλακές, όπου εκτελέστηκαν αρκετοί κατάδικοι, αλλά και αγωνιστές από τις γερμανικές δυνάμεις την περίοδο της κατοχής. Τέλος,το 1989 οι φυλακές μεταφέρθηκαν στα Διαβατά και το Γεντί Κουλέ πλέον αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Άνω Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη, λοιπόν, εκτός ότι είναι μια πανέμορφη πόλη, διαθέτει επίσης ιστορικά μνημεία (Βυζαντινά Τείχη, Γεντί Κουλέ, Λευκός Πύργος) και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια από τις πιο όμορφες πόλεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αν εκτιμήσει κανείς φυσικά την γοητεία, που αποπνέει.

Άνω Θεσσαλονίκη


Πηγές:

Σύνταξη κειμένου: Χρυσή Οικονόμου

Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Σακελλαρίου

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Παλάτι Αιγών Διεθνής κριτική

Καταδίκη για το Παλάτι Αιγών: Διεθνής Κριτική στην Ελλάδα

Διεθνής Κριτική: Αμφισβητούνται οι Αποκαταστατικές Εργασίες στο Παλάτι των Αιγών/Βεργίνας

The Turkish Detective: Εγκλήματα με άρωμα… Κωνσταντινούπολης

Εγκλήματα στην ΠόληΗ σειρά The Turkish Detective είναι από εκείνες