Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο) Κόνιτσας: Ανέγγιχτη φυσική ομορφιά & άφθονα νερά (Β’ Μέρος)

SHARE

Κεράσοβο

Το Κεράσοβο, σκαρφαλωμένο στην οροσειρά του Κασιδιάρη, δαρμένο από χιόνια και βροχές, στέκει εκεί ψηλά μοναχικό, και μας περιμένει πάντα απλόχωρο και φιλόξενο να μας δεχτεί και να μας καλωσορίσει. Να ανοίξει τα λιγοστά του σπίτια και να μας φιλοξενήσει, να μας φιλέψει πίτες και καλούδια, να μας τραγουδήσει με κλαρίνα και λαούτα, να μας πει παραμύθια και ιστορίες παλιές, μα και νεότερες, για ανθρώπους που γεννήθηκαν, έζησαν και έκλεισαν τα μάτια τους στα χώματά του. Τώρα στο Κεράσοβο δε ζουν πολλοί, ζουν όμως περισσότεροι με την εικόνα του, με τις χαρές και τις ομορφιές που απλόχερα σκορπάει, έστω και αν μπορούν να τις χαρούν λίγες μόνο φορές το χρόνο. Η πέτρα και τα φτωχικά χώματα ανάγκασαν πολλούς Κερασοβίτες να ξενιτευτούν και να ζήσουν μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες, όμως η ίδια πέτρα τους έμαθε να αγωνίζονται για τη ζωή και τα ιδανικά τους.

Το Κεράσοβο απέχει 51 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, 16 χιλιόμετρα από τον κόμβο του Καλπακίου και μόλις 3 χιλιόμετρα από τη νέα εθνική οδό Ιωαννίνων-Κακκαβιάς (θέση «Χάνι Δελβινάκι»), με την οποία συνδέεται με ασφαλτοστρωμένο δρόμο (16η Επαρχιακή Οδός προς Θεσπρωτία). Είναι τοποθετημένο στην πύλη της περιοχής «Λάκα Πωγωνίου» ή («Λάκα Μουχτάρη»), η οποία βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Κασιδιάρης, με υψόμετρο 1.329 μέτρα (θέση Σιούτιστα), και Μουργκάνα .Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε μια πλαγιά, στους πρόποδες του υψώματος Αηλιάς Τάτση. Το υψόμετρο του χωριού είναι 740 μέτρα στην κεντρική του πλατεία, τη «Ρούγα», η οποία τα τελευταία χρόνια αναπλάστηκε με δαπάνη των αδελφών Π. Τζαβέλλα.

Κεράσοβο

Από την πλατεία αυτή αγναντεύεις έναν πραγματικά μεγάλο ορίζοντα, με περίγυρο τη Μουργκάνα (μέγιστο ύψος 1.806 μέτρα), τα Ακροκεραύνια, τη Νεμέρτσικα, το Μακρύκαμπο και τη Ρονίτσα. Απέναντι προβάλλει η κορυφογραμμή των ελληνοαλαβανικών συνόρων και πίσω τους τα βορειοηπειρώτικα χωριά της Δερόπολης και ο κάμπος της, με τον ποταμό Δρίνο και τους παραποτάμους του. Στο βάθος της κοιλάδας, σε μια πλαγιά, είναι χτισμένο το Αργυρόκαστρο και απέναντί του το Λιμπόχοβο. Πίσω από τα Ακροκεραύνια βρίσκονται το Δέλβινο και οι Άγιοι Σαράντα. Δώθε από τα σύνορα αγναντεύεις τα χωριά του Κάτω Πωγωνίου. Κάτω από τη Νεμέρτσικα είναι τα χωριά του Άνω Πωγωνίου και πίσω από το Μακρύκαμπο τα λίγα χωριά του Πωγωνίου που βρίκονται από την άλλη μεριά των συνόρων.

Advertisement

Από τον όμορφο γειτονικό λόφο του Ραϊδιού, με τα απόκρημνα βράχια, αγναντεύεις τα χωριά της Λάκκας Πωγωνίου, το Περιστέρι, τη Στρατίνιστα, τη Χαραυγή, τα Κτίσματα, την Καστανή, ως την Αγία Μαρίνα και τη Λάβδανη. Πάνω από το χωριό, στην κορυφή του βουνού του Κερασόβου, η οποία είναι προέκταση του Κασιδιάρη, σε υψόμετρο 1.120 μέτρα, βρίσκεται το εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία. Από εκεί η θέα είναι πανοραμική, αφού απλώνονται μπροστά σου η Λίμνη της Ζαραβίνας (Νεζερός), ο κάμπος του Παρακαλάμου, το Καλπάκι και πιο πέρα το Πάπιγκο, το Μιτσικέλι, ο Σμόλικας και ο Γράμμος. Προς τα δυτικά διακρίνονται επίσης τα όρη των Κουρεντών και του Σουλίου.

Ιεροί ναοί, εξωκλήσια και εικονίσματα

Συνήθεια παλιά ήταν στα χωριά του Πωγωνίου το χτίσιμο οικογενειακών εικονισμάτων γύρω από τους οικισμούς. Κάθε τέτοιο εικόνισμα, «’κόνισμα», όπως λέγεται στη ντοπιολαλιά, ήταν αφιερωμένο στον προστάτη Άγιο της κάθε οικογένειας ή σε κάποιον Άγιο που σε δύσκολες στιγμές στάθηκε βοηθός της. Τα εικονίσματα αυτά ήταν γνωστά στο χωριό με το όνομα της οικογένειας που είχε φροντίσει για το χτίσιμο και για τη συντήρησή τους.

Κεράσοβο

Ένα από τα παλαιότερα εικονίσματα οικογένειας Κερασοβιτών ήταν το «’κόνισμα του Ξίνη», της οικογένειας Ξεΐνη, στην τοποθεσία «Παλιοκλήσι», στη Γάλιανη. Σύμφωνα με παλιά έγγραφα της εποχής της Τουρκοκρατίας, στη Γάλιανη υπήρχε ομώνυμος μικρός οικισμός ο οποίος ερημώθηκε, μάλλον από επιδημική ασθένεια, και οι επιζήσαντες κάτοικοί του εγκαταστάθηκαν στο Δελβινάκι και στο Κεράσοβο. Η οικογένεια Ξεΐνη διατηρούσε μέχρι τα τελευταία χρόνια χωράφια στην περιοχή. Πιθανόν το εικόνισμα να είχε ανεγερθεί στα ερείπια παλαιότερου μικρού Ιερού Ναού, στον οποίο εκκλησιάζονταν οι κάτοικοι του οικισμού. Σε αυτό συνηγορεί και η ονομασία «Παλιοκλήσι» αλλά και η συστάδα από αιωνόβιες βελανιδιές στην περιοχή, οι οποίες ήταν συνήθεια να φυτεύονται γύρω από εκκλησίες και ξωκλήσια, όπως φαίνεται και από τις άλλες εκκλησίες του Κερασόβου. Από το εικόνισμα αυτό σώζονται σήμερα μόνο λίγα ερείπια. Οι παλιές εικόνες που υπήρχαν σε αυτό ήταν αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Advertisement

Άλλα εικονίσματα στο Κεράσοβο ήταν:

 • Το εικόνισμα της οικογένειας Στράτου, γνωστό και ως «’κόνισμα του Μπούτζου», στα χωράφια ιδιοκτησίας Αντώνιου Στράτου, στην τοποθεσία «Λαμπαδιάρη», στον αμαξιτό δρόμο Κεράσοβο- Χάνι Δελβινακίου. Ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Ανδρέα και σήμερα έχει ανακαινιστεί.
 • Το εικόνισμα «του Δρούμπουλα», πάνω από το βατό δρόμο προς τα παλιά αμπέλια του Κερασόβου, στην τοποθεσία Γκάτζιου, προς τις συστάδες χωραφιών «Παλιάμπελα», «Γλυκονέρι», «Φέλου», «Μπράκη», «Μπάσιου», «Νεζερού». Οι πολύ παλιές εικόνες του έδειχναν την αφιέρωσή του στον Άγιο Δημήτριο, προστάτη Άγιο της οικογένειας Δρούμπουλα. Σήμερα είναι κατεστραμμένο.
 • Το «’κόνισμα του Παππά», στην πίσω πλαγιά του βουνού του Κερασόβου, στο δρόμο προς τα παλιά αμπέλια και κάτω από το δάσος, στην τοποθεσία «κακοπλάι». Ήταν εικόνισμα της ομώνυμης οικογένειας, αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο. Σήμερα είναι κατεστραμμένο.
 • Το εικόνισμα της οικογένειας Βενέτη ή «’κόνισμα του Νάτση», στην τοποθεσία «Φτελιά», στο δρόμο κοντά στο χωριό. Το εικόνισμα αυτό, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει, ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Χριστόφορο, προστάτη Άγιο της οικογένειας Βενέτη.
 • Το «’κόνισμα του Τασούλα», της οικογένειας Τάσση, στον επάνω δρόμο εισόδου στο χωριό, αφιερωμένο στην Παναγία και πρόσφατα αναστηλωμένο από τα παιδιά του Κωνσταντίνου Φιλίππου Τάσση.
 • Το «’κόνισμα Ραϊδιό», στον ομώνυμο λόφο, το οποίο ανήκει στην οικογένεια Τζαβέλλα. Αναστηλώθηκε πρόσφατα από τα τέκνα του Γεωργίου Τζαβέλλα και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Μηνά.
 • Το «’κόνισμα του Λιάγκου», της οικογένειας Βασιλείου Δ. Λιάγκου, στα χωράφια της οικογένειας Λιάγκου στην τοποθεσία «Φουρλίδα». Ήταν παλιό εικόνισμα, αφιερωμένο στους Άγιους Ταξιάρχες, προστάτες της οικογένειας. Σήμερα έχει ανακαινιστεί.
 • Το εικόνισμα της οικογένειας Καραδήμου, στο στάλο του Καραδήμου, στη θέση Κουτσού.
 • Το εικόνισμα στα παλιά αμπέλια του Κερασόβου, στα δυτικά της λίμνης «Ζαραβίνας», στη θέση «Γκίνκα». Αφιερωμένο στην Παναγία, αναστηλώθηκε τον Αύγουστο του 1996 με εθελοντική εργασία ομάδας Κερασοβιτών.
 • Στην είσοδο του χωριού, από τον κεντρικό δρόμο, στέκεται το εικόνισμα του Θεοδώρου Πέτρου Ξεΐνη, πρόσφατα ανακατασκευασμένο στη θέση παλαιότερου εικονίσματος που γκρεμίστηκε κατά τα έργα διάνοιξης του δρόμου.
 • Περί το 1950, στην κάτω γωνία του περιβόλου της κεντρικής εκκλησίας του χωριού, έχτισε εικόνισμα αφιερωμένο στην Παναγία, ο Βασίλειος Κωνσταντίνου Λιάγκος, ο οποίος τότε βρισκόταν απόδημος στην Κωνσταντινούπολη. Το εικόνισμα καταστράφηκε κατά τα έργα συντήρησης του περιβόλου της εκκλησίας.
 • Στη Ρούγα, στην κεντρική πλατεία του χωριού, είχε κατασκευαστεί το 1960 εικόνισμα από το Δημήτριο Βέτσα, το οποίο καταστράφηκε κατά τα έργα της ανακατασκευής της.
 • Σύμφωνα με πληροφορίες, εικόνισμα αφιερωμένο στην Αγία Μαρίνα υπήρχε και στο Χάνι του Δελβινακίου, δεν είναι όμως γνωστό σε ποια οικογένεια ανήκε.

Τα παραπάνω εικονίσματα, μαζί με τους τρεις Ιερούς Ναούς του χωριού, δηλαδή αυτόν της Κοίμησης της Θεοτόκου και τα εξωκλήσια του Αγίου Αθανασίου και του Προφήτη Ηλία, αποτελούσαν σύμβολα της πίστης των χωριανών μας. Ιερό θεωρούνταν επίσης και το υπεραιωνόβιο «δέντρο του Μπούτζου», κοντά στην τοποθεσία «Πάντζαρη». Μέσα στην κουφάλα του, σύμφωνα με μια παλιά παράδοση, υπήρχε αρχικά η εικόνα του Προφήτη Ηλία. Από εκεί η εικόνα έφευγε και την έβρισκαν στη θέση που σήμερα είναι χτισμένο το εξωκλήσι του Αϊ- Λιά. Ήταν πολύ μεγάλο δέντρο και πρόσφατα κατέπεσε χτυπημένο από κεραυνό.

Advertisement

Κεράσοβο

Το χτίσιμο εικονισμάτων από τις οικογένειες, περιμετρικά του χωριού καθώς και στα περάσματα προς τα χωράφια και τα αμπέλια τους, αποσκοπούσε, μέσα από την πίστη των κατοίκων, στην προστασία του χωριού και των περιουσιών τους από τους κατακτητές, από επιδημικές ασθένειες και από θεομηνίες, αλλά και στην εξουδετέρωση υπερφυσικών όντων, τα οποία, σύμφωνα με τις δοξασίες, κατοικούσαν σε ορισμένες τοποθεσίες. Πολλές ήταν οι διηγήσεις των παλαιών του χωριού για την ύπαρξη «νεράιδων» και «ξωτικών» σε βρύσες, χαράδρες και περάσματα, όπου, μετά το σούρουπο, άρχιζαν το γλέντι τους με τραγούδια και «λαλούμενα». Οι παλιές γιαγιάδες είχαν να διηγηθούν πως τις είχαν ακούσει στους λάκκους, στο «μαρμαρένιο», προς τη Γάλιανη, στο Ραϊδιό ή στη Διαολόραχη. Γυρίζοντας αποκαμωμένοι οι ξωμάχοι από τις δουλειές τους, ανάβοντας το καντήλι και κάνοντας το σταυρό τους στα «’κονίσματα», έπαιρναν θάρρος να συνεχίσουν το δρόμο τους, έχοντας τη συντροφιά και την προστασία της Παναγίας ή κάποιου Αγίου.

Σήμερα, σε όποια εικονίσματα είναι ακόμη όρθια, πολύ σπάνια ανάβει καντήλι και μόνο σε όσα βρίσκονται σε βατό δρόμο. Ελάχιστοι άνθρωποι υπάρχουν πια στο χωριό αλλά και η πίστη έχει ατονήσει. Οι «νεράιδες» και οι «ξωτικές» χάθηκαν με την έλευση της τεχνολογίας, ή μάλλον «μετακόμισαν» στις κινηματογραφικές αίθουσες. Όσο όμως τα εικονίσματα στέκουν ακόμη όρθια, έστω και αν δεν επιτελούν τους σκοπούς για τους οποίους χτίστηκαν ή δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες, ανησυχίες και φοβίες, εμείς οφείλουμε να τα διατηρήσουμε ως μνημεία πίστης και μέρος του λαϊκού πολιτισμού των προγόνων μας.

Λαογραφικό Μουσείο

Στην Αγία Παρασκευή Κόνιτσας από τον Αύγουστο του 2010 λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο. Είναι ένα σημαντικό αξιοθέατο καθώς στεγάζει περισσότερα από 400 εκθέματα σε ένα πετρόχτιστο διατηρητέο κτήριο στην πλατεία του χωριού. Οι κάτοικοι το αγκάλιασαν με πραγματική αγάπη και πρόσφεραν τα καλύτερα κειμήλια που είχαν στα σπίτια τους και το αποτέλεσμα είναι το Λαογραφικό μας Μουσείο να περιλαμβάνει στις προθήκες του πραγματικούς θησαυρούς.Κεράσοβο

Παραδοσιακή τοπική φορεσιά της περιοχής

Η τοπική γυναικεία ενδυμασία του Πωγωνίου ονομάζεται “τα πωγωνήσια” ή “τα σεγκούνια”. “Αρμάτωμα” είναι ένας συνηθισμένος χαρακτηρισμός της πλήρως “εξοπλισμένης” γιορτινής ενδυμασίας, ενώ χρησιμοποιείται και το ρήμα “ντύνομαι” για να χαρακτηρίσει το επιμελημένο, κυρίως γιορτινό ντύσιμο: “ήβλεπες είκοσι γυναίκες στο χορό να ‘ναι ντυμένες ωραίες…”, “ντυνόμασταν και να δεις πως φαινόμασταν, σαν οι κούπες…”. Φοριόταν στα περισσότερα χωριά της σημερινής επαρχίας Πωγωνίου, εκτός από αυτά που βρίσκονται στη γραμμή των συνόρων (Αγία Μαρίνα, Χαραυγή- Βάλτιστα, Κτίσματα- Αρίνιστα, Νεοχώρι, Μαυρόπουλο, Αργυροχώρι). Στα χωριά αυτά, γνωστά και ως καμποχώρια, φορούσαν τη φορεσιά της Δερόπολης, τα Δεροπολίτικα ή Αρινιστιώτικα, όπως λέγονταν στο Κεράσοβο.

Κεράσοβο

Η σύνθεση της Πωγωνήσιας φορεσιάς παρουσιάζει παραλλαγές, ανάλογα κυρίως με την ηλικιακή και κοινωνική κατάσταση της γυναίκας (αρραβωνιασμένη, παντρεμένη, νέα, περασμένης ηλικίας) αλλά και με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας. Τέλος, διαφοροποιήσεις υπήρχαν από χωριό σε χωριό, κυρίως στα σχέδια των ντουλαμάδων και στον τρόπο που έδεναν την ομπόλια, στο λεγόμενο φακιόλισμα. Μεγάλη σημασία σαν όρος αναφοράς έχει η έννοια “νύφη”, η οποία δε χαρακτηρίζει κατά απόλυτη έννοια μια κοπέλα την ημέρα του γάμου της αλλά γενικότερα τις νιόπαντρες, τις γυναίκες στην καλύτερή τους ηλικία, “που στολίζονται”. Η ιδιαίτερα στολισμένη ενδυμασία “των νυφάδων” αποτελεί την ενδυματολογική παραλλαγή που έφτασε ως τις ημέρες μας, με την “φολκλορική” πλέον χρήση της.

Κεράσοβο

Τα “σεγκούνια” τα πρωτοφορούσαν οι γυναίκες στους αρραβώνες τους και στη συνέχεια αποτελούσαν τον αποκλειστικό τρόπο ένδυσης. Ως τελευταίο χρονικό όριο για τη χρήση της παραδοσιακής ενδυμασίας αναφέρεται ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Επίσης η μόνιμη εγκατάσταση σε κάποιο αστικό κέντρο συνεπαγόταν εγκατάλειψη της τοπικής ενδυμασίας. Τα τελευταία χρόνια πριν την κατάργηση της φορεσιάς οι γυναίκες τη φορούσαν μόνο στο γάμο τους και για μικρό χρονικό διάστημα μετά, “όσο ήταν νυφάδες”, ενώ στη συνέχεια ντύνονταν με φουστάνια. Τα σεγκούνια τα φορούσαν πλέον τις “καλές” μέρες, σε επίσημες εκδηλώσεις. Ως αποκλειστικό και αυτονόητο ένδυμα φοριόταν μόνο από μερικές ηλικιωμένες γυναίκες, μέχρι τη δεκαετία του 1960.

Μονοπάτια

Στην Αγία Παρασκευή έχουν σηματοδοτηθεί τρία ορειβατικά μονοπάτια: το Κ1, το Κ2 και το Κ3. Η επιλογή έγινε με κριτήρια την αισθητική ομορφιά του τοπίου αλλά ταυτόχρονα καλύπτουν μεγάλες περιοχές των βουνών που περιβάλλουν το χωριό κι έτσι ο περιπατητής έχει τη δυνατότητα να απολαύσει με ασφάλεια κάθε διαδρομή και να γνωρίσει τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας.

Μονοπάτι Κ1

Το μονοπάτι Κ1 σημειώνεται στον χάρτη με κόκκινη γραμμή και είναι σηματοδοτημένο με κόκκινες πινακίδες. Η διαδρομή είναι: Αγία Παρασκευή (πλατεία) – Γεφύρι Πλάκας – Βρύση Μηλιάς – Ράχη Μεγαγιάννη – Βρύση Μεγαγιάννης – Γεφύρι Πλάκας – Αγία Παρασκευή. Η διαδρομή από το γεφύρι της Πλάκας μέχρι τη ράχη Μεγαγιάννη αποτελείται από πυκνή βλάστηση μαύρης πεύκης. Από τη ράχη Μεγαγιάννη μέχρι το γεφύρι της Πλάκας είναι λιβάδια. Η διαδρομή είναι περίπου 9,2 χμ και θα την διανύσετε σε 2.30 ώρες κατά προσέγγιση. Θα συναντήσετε πόσιμο νερό με τη βοήθεια σχετικής σήμανσης.

Μονοπάτι Κ2

Το μονοπάτι Κ2 σημειώνεται στον χάρτη με κίτρινη γραμμή και είναι σηματοδοτημένο με κίτρινες πινακίδες.  Θα ξεκινήσετε από τη νεροτριβή, 2 χμ. έξω από την Αγία Παρασκευή στο δρόμο προς Φούρκα. Αφού περάσετε το ξύλινο γεφύρι, θα ανηφορίσετε αμέσως δεξιά παράλληλα με την κοίτη του Βαθύλακκου. Ακολουθείτε τις κίτρινες πινακίδες σε μια πορεία περίπου 4 ωρών. Όταν φτάσετε στην κορυφογραμμή, θα συναντήσετε το μονοπάτι που έρχεται από τη Σαμαρίνα. Στρίβετε δεξιά για την Δρακόλιμνη του Σμόλικα.  Στην πορεία θα συναντήσετε πόσιμο νερό με τη βοήθεια σχετικής σήμανσης.

Μονοπάτι Κ3

Το μονοπάτι Κ3 σημειώνεται στον χάρτη με πορτοκαλή γραμμή και είναι σηματοδοτημένο με πορτοκαλί πινακίδες. Ξεκινάει από την Αγία Παρασκευή, από το εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου και μετά από το γεφυράκι του Κερασοβίτικου ποταμού κατευθύνεται βόρεια του χωριού. Το μονοπάτι Κ3 μέχρι την τοποθεσία Ντουραλή, διάρκειας 3 ωρών περίπου, ταυτίζεται με το εθνικό μονοπάτι Ο3 που οδηγεί στο χωριό Δροσοπηγή. Μετά κατευθύνεται αριστερά. Μετά από πορεία 3 ωρών ακόμη επιστρέφετε στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Στο μονοπάτι Κ3 θα συναντήσετε τα εξωκκλήσια του Αγίου Θεοδοσίου και κοντά στο χωριό την Αγία Τριάδα.  Πόσιμο νερό υπάρχει σε αρκετά σημεία και θα το βρείτε εύκολα με τη βοήθεια σχετικής σήμανσης. Όλα τα τοπικά μονοπάτια χαρακτηρίζονται από μέτριο βαθμό δυσκολίας.

Το εθνικό ορειβατικό μονοπάτι Ο3

Το μονοπάτι Ο3 συνδέει τα Γιάννενα με το Γράμμο. Ξεκινάει από τη βόρεια πλευρά της λίμνης των Ιωαννίνων και αφού διασχίσει το βουνό Μιτσικέλι, περνάει από τα Ζαγοροχώρια Κήποι, Βίτσα, Μονοδέντρι, διασχίζει το φαράγγι του Βίκου, ανεβαίνει στο Πάπιγκο, διασχίζει το βουνό Τύμφη, περνάει από τα χωριό Βρυσοχώρι και Πάδες, διασχίζει το Σμόλικα και από το χωριό Αγία Παρασκευή περνάει το Σαραντάπορο και καταλήγει στο Γράμμο όπου ανταμώνει το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6. (Τα στοιχεία είναι από φυλλάδιο των Εκδόσεων ΑΝΑΒΑΣΗ). Από την Αγία Παρασκευή αρχίζει η ανάβαση για την κορυφή του Σμόλικα. Μετά από 4 ώρες πορεία φτάνουμε στη Δρακόλιμνη και στη συνέχεια μετά από 1 ώρα πεζοπορία φθάνουμε στη κορυφή Σμόλικας (Σημείο) υψ. 2637 μ. Επιστροφή από την ίδια διαδρομή.

Κεράσοβο

Η πορεία του μονοπατιού Ο3 από την Αγία Παρασκευή μέχρι το χωριό Δροσοπηγή έχει σηματοδοτηθεί με πινακίδες τετράγωνες με κόκκινο ρόμβο σε λευκό φόντο όπως όλο το μονοπάτι Ο3 με τη βοήθεια του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων (2014) και της Αδελφότητας του χωριού. Στον χάρτη το μονοπάτι Ο3 είναι χαραγμένο με μπλε γραμμή. Έχει καταγραφεί σε GPS και θα το βρείτε στη διεύθυνση www.kerasovo.gr . Η διάρκεια της πορείας από την Αγία Παρασκευή μέχρι την Δροσοπηγή είναι 4 ώρες περίπου. Θα συναντήσετε πόσιμο νερό με τη βοήθεια σχετικής σήμανσης.  Η διαδρομή είναι μέτριας δυσκολίας.


Πηγές:

Σύνταξη κειμένου: Μίλτος Γήτας

Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Σακελλαρίου

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ο Μίλτος Γήτας είναι δημοσιογράφος σε τηλεόραση, ραδιόφωνο κι εφημερίδες. Ζει και εργάζεται στα Γιάννενα. Από παιδί λατρεύει την ποίηση και μέχρι σήμερα έχει εκδώσει 7 ποιητικές συλλογές. Αγαπάει τα βιβλία, τις ταινίες και την καλή μουσική. Σπαταλάει τον χρόνο του συλλέγοντας γραμματόσημα, νομίσματα και χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς! Όνειρο του να ταξιδέψει στα άκρα της γης και να καταφέρει κάποτε, έστω και γέρος, να ζει γράφοντας βιβλία.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG