100 Κτήρια – 100 Ιστορίες: Τα κτήρια μιλούν, τα κτήρια αφηγούνται

100 Κτήρια - 100 Ιστορίες: Τα κτήρια μιλούν, τα κτήρια αφηγούνται
πηγή εικόνας: www.androsportal.gr

Η δράση «100 Κτήρια – 100 Ιστορίες»

Γίνεται άραγε ένα κτήριο να μιλήσει; Γίνεται οι τοίχοι να αποκτήσουν φωνή; Το HERMeS είναι ένα Σύστημα Ψηφιακής Διαχείρισης Ιστορικών Κτηρίων της Ερμούπολης (αν και έχει χρησιμοποιηθεί και για άλλες περιοχές στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό). Πρόκειται ουσιαστικά για μία ψηφιακή συλλογή ιστορικών κτηρίων που βασικό στόχο έχει να αξιολογήσει την ευπάθειά τους, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την προληπτική παρέμβαση σε κάθε κτήριο, ώστε να μην καταρρεύσει. Στο πλαίσιο αυτό οι δημιουργοί της πλατφόρμας σκέφτηκαν να τοποθετήσουν μία πινακίδα QR Code στην όψη κάθε κτηρίου προκειμένου ο επισκέπτης, σκανάρωντάς το, να πηγαίνει στην πλατφόρμα του HERMeS και να βλέπει την πληροφορία που οι υπεύθυνοι θα είχαν δημιουργήσει.Όλο αυτό ήταν η δράση «100 Κτήρια – 100 Ιστορίες». Ωστόσο, τί θα ήταν πιο ουσιαστικό; Να γράψει μία ομάδα ατόμων την ψηφιακή ιστορία των κτηρίων της Ερμούπολης ή μήπως οι πολίτες είχαν κάτι καλύτερο και πιο άγνωστο να αναφέρουν για το κάθε κτήριο; Έτσι η δράση «100/100», όπως αναφέρεται πολύ συχνά για συντομία, έθεσε νέες βάσεις και έγινε πιο αλληλο-επιδραστική με τους πολίτες, οι οποίοι θα συμβάλουν πιο ενεργά στο ψηφιακό αποτύπωμα/αρχείο της Ερμούπολης.

Αυτή η δράση απευθύνεται σε κατοίκους, δημότες, φορείς, μαθητές, φοιτητές, Πολιτιστικούς Οργανισμούς, επαγγελματίες και γενικά όποιος είναι φίλος της Ερμούπολης και έχει να πει μία ιστορία για την πόλη ή για ένα κτήριο. Δεν είναι απαραίτητο να είναι ο ιδιοκτήτης. Μπορεί να «υιοθετήσει» κάποιο κτήριο. Η ιστορία αυτή δεν είναι απαραίτητο να έχει «βιβλιογραφικές πληροφορίες». Μπορεί να αφορά μία απλή ανάμνηση, μία παλιά φωτογραφία, ένα τραγούδι, μία αφήγηση από τον παππού και τη γιαγιά ή ακόμα και ένα γεγονός από το σήμερα. Έτσι, προκειμένου αυτές οι ιστορίες να καταγραφούν και να διασωθούν, δημιουργήθηκε μία νεοσύστατη, εθελοντική ομάδα «HERMeS», με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Σύρου. Αρχικά, έρχεται σε επικοινωνία με αυτούς τους ανθρώπους που αναλαμβάνουν το ρόλο του αφηγητή και «παίρνει» υλικό για την ιστορία. Στη συνέχεια, το ψηφιοποιεί δημιουργώντας ολιγόλεπτα βίντεο, δηλαδή την ιστορία, την οποία θα τα συνδέσει με κάποιο κτήριο της πόλης, γιατί υπάρχουν ιστορίες που φαινομενικά δε συνδέονται άμεσα με κάποιο κτήριο. Τέλος, θα τις «τοποθετήσει» στην ανάλογη πινακίδα έξω από το ανάλογο κτήριο. Πάνω στην κάθε πινακίδα θα υπάρχουν τα λογότυπα των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών Οργανισμών με δράση στην Πολιτιστική Κληρονομιά καθώς και του Ευρωπαϊκού έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τονίζοντας έτσι τη σημασία του κτηρίου και της ιστορίας του όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

11 Μαρτίου 2019

100 Κτήρια - 100 Ιστορίες
Πρόσκληση για την εκδήλωση | πηγή εικόνας: www.logotypos.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αριθμός 100 δεν είναι απόλυτος. Στόχος, της δράσης αυτής είναι να αποκτήσουν πάνω από 100 αξιόλογα κτήρια το δικό τους QR code, τη δική τους ιστορία. Οι πρώτες ιστορίες διαμορφώθηκαν ήδη την περασμένη χρονιά και παρουσιάστηκαν στις 11 Μαρτίου 2019 στο Θέατρο Απόλλων με τους ιδιοκτήτες και τους δημιουργούς των ιστοριών να παραλαμβάνουν την πινακίδα του κτηρίου τους. Πιο συγκεκριμένα:

Το Δημοτικό Σχολείο της Άνω Σύρου και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Από γενιά σε γενιά» δημιούργησαν δύο ιστορίες, η μία για το ΚΑΠΗ Σύρου και η άλλη για το Λύκειο Ελληνίδων. Την επόμενη ιστορία την ανέλαβε μία ομάδα 22 παιδιών της Σύρου και μέσω του Anima Syros 11, κατά τη διάρκεια του workshop «Syros otherwise – Unravelling the History» (μεταφ. «Η Σύρος αλλιώς:  Ξετυλίγοντας την ιστορία του Νησιού») παρουσίασαν τα Ταφικά Μνημεία του Αγίου Γεωργίου ή αλλιώς ένα από τα σπουδαιότερα κοιμητήρια της χώρας. Σειρά έχει το Λοιμοκαθαρτήριο στα Λαζαρέτα, το οποίο το «υιοθέτησε» και κατέγραψε την ιστορίας του το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Σύρου. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με το Ινστιτούτο Κυβέλη του οποίου τη δράση/ιστορία αφηγήθηκε η κα. Βαλεντίνη Ποταμιάνου και ταξιδεύει τους θεατές στα μαστιχόδεντρα της Χίου. Η επόμενη πινακίδα απονεμήθηκε  στο κτήριο της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου στεγάζεται το Τμήμα Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων με την ιστορία του να βασίζεται σε εφαρμογές που έχουν φτιάξει οι ίδιοι οι φοιτητές και προσεγγίζουν με σύγχρονο τρόπο τη βιομηχανική πολιτιστική κληρονομιά της Ερμούπολης. Ιστορία απέκτησε και το Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη στην Άνω Σύρο, αφού μία ομάδα του Πανεπιστημίου στη Σύρο έχει αναλάβει να δημιουργήσει το πρώτο και μοναδικό εικονικό μουσείο ρεμπέτικης μουσικής στον κόσμο, μέσω της ψηφιοποίησης της μεγαλύτερης αρχειακής συλλογής δίσκων, έντυπου και οπτικού υλικού, συσκευών και μουσικών οργάνων με θέμα το ρεμπέτικο, που ανήκει στο συλλέκτη Παναγιώτη Κουνάδη. Η δράση των «Μικρών Ξεναγών» αποτελεί την ιστορία που θα τοποθετηθεί έξω από το Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης το οποίο στεγάζεται σε αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου της Ερμούπολης. Η ιστορία των Μικρών Ξεναγών έχει ξεκινήσει από το 1993 και τη γράφουν παιδιά μέχρι 12 ετών και 26 χρόνια της δράσης αυτής 6.000 παιδιά από τη Σύρο έχουν ξεναγήσει στην Ερμούπολη πολύ μεγάλες προσωπικότητες του εξωτερικού αλλά και του εγχώριου – πολιτικού κυρίως – κόσμου. Την τελευταία ιστορία ανέλαβε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, το οποίο «υιοθετώντας» το Αρχοντικό Νικολαΐδη (πιο γνωστό ως Αρχοντικό Κοή) ανέλαβε να παρουσιάσει τις οροφογραφίες από γνωστά κτήρια της πόλης με τον τίτλο «Οι ουρανοί της Ερμούπολης». Η βραδιά αυτή ολοκληρώθηκε με τη Νεανική – Παιδική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων ενώ στους χώρους του Θεάτρου υπήρχε Έκθεση Βραβευμένων Φωτογραφιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Φωτογραφιών δράσεων ΕΣΠΑ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Τα κτήρια μιλούν
Τέτοιες πινακίδες με QR code δόθηκαν στην εκδήλωση. Η συγκεκριμένη έχει τοποθετηθεί στο ισόγειο του Θεάτρου Απόλλων. Πηγή εικόνας: www.thinkhermes.com/100-100

 

Σήμερα, αν πάει κάποιος επίσκεψη στην Ερμούπολη, δε θα μπορέσει να εντοπίσει αυτές τις πινακίδες, αλλά και αν εντοπίσει κάποια (βλ. Λύκειο Ελληνίδων / Μέγαρο Πετρίτζη) το QR code θα είναι χωρίς περιεχόμενο. Αυτό συμβαίνει γιατί ακόμα γίνονται πιλοτικά δοκιμές στα κτήρια εν αναμονή της επίσημης άδειας από το Υπουργείου Πολιτισμού. Ωστόσο, η ομάδα του 100/100 συνεχίζει να καταγράφει ιστορίες, και θα συνεχίσει όσο υπάρχουν αξιόλογα κτήρια και άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το μύθο τους. Γιατί, όπως λέει και ο υπεύθυνος της δράσης, Π. Χατζηγρηγορίου  «Τα σπίτια μιλούν, αρκεί να μάθουμε να τα ακούμε». Μάλιστα, η ομάδα ήταν έτοιμη να παρουσιάσει κι άλλες ιστορίες φέτος, σε άλλο μέρος αυτή τη φορά, αλλά λόγω της κατάστασης όλη η διαδικασία αναβλήθηκε. Η δράση αυτή αποσκοπεί α) στο να διαπιστώσουν οι ιδιοκτήτες την αξία του κτηρίου τους β) στην αλληλεπίδραση της τοπικής και μη κοινωνίας με το ίδιο το κτήριο και την άγνωστη ιστορία του δ) οι πολίτες και οι επισκέπτες να παρατηρούν πιο προσεκτικά και ουσιαστικά τα κτήρια γ) στην ενημέρωση και άμεση ευαισθητοποίηση για τη διατήρηση και διάσωση εμβληματικών κτηρίων της πόλης στα οποία με μία πιο εστιασμένη ματιά θα δούμε ότι η «Αρχοντική Ερμούπολη» ίσως να μην είναι και τόσο αρχοντική τελικά. Άλλωστε, η Σύρος δεν είναι μόνο το Δημαρχείο της και το Θέατρο Απόλλων, η Άνω Σύρος και ο Μάρκος Βαμβακάρης, τα λουκούμια και οι χαλβαδόπιτες…

 

100 Κτήρια
Πιλοτική τοποθέτηση QR code έξω από κτήριο (πηγή: https://www.facebook.com/pg/thinkhermes/photos/?ref=page_internal)

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

8ο ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ: Πολιτισμός και Ψηφιακή Τεχνολογία ( http://syrosinstitute.eu/wp-content/uploads/2019/01/.pdf)

Σύρος – Θέατρο Απόλλων 11-3-2019 Παρουσίαση της δράσης:”100 κτήρια – 100 ιστορίες”. (https://www.youtube.com/watch?v=mXq-t8Q7jkw&t=423s)

«100 Κτήρια – 100 Ιστορίες» του Ινστιτούτου Σύρου και της Heritage Management e-Society- HERMES (http://www.androsportal.gr/100-ktiria-100-istories-tou-institoutou-sirou-ke-tis-heritage-management-e-society-hermes/)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Ρομπάκη

Είναι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Σύρο. Της αρέσει η έρευνα, η ιστορία και οι χώροι πολιτισμού, κυρίως τα μουσεία. Δεν είναι πολύ fun των social media αλλά τα χρησιμοποιεί για επικοινωνία και ενημέρωση.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;