Ζαννίνο: Ένας δημοφιλής δευτεραγωνιστής

Πηγή εικόνας: mixanitouxronou.gr | Ζαννίνο.
Πηγή εικόνας: mixanitouxronou.gr | Ζαννίνο.

Στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, συνήθως οι μεγάλοι σταρ με τους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι το κέντρο της προσοχής. Όμως υπάρχουν κι εκείνοι, οι δευτεραγωνιστές που υπηρετούν ήσυχα την τέχνη τους και όμως γίνονται αγαπητοί από το κοινό. Ένας απ’αυτούς υπήρξε και ο Ζαννίνο, ένας ηθοποιός που διακρίθηκε κυρίως σε δεύτερους ρόλους αλλά κατάφερε να ξεχωρίσει και να γίνει δημοφιλής.


Τα νεανικά χρόνια

Ο Ζαννίνο ήταν ο κατά κόσμον Γιάννης Παπαδόπουλος. Γεννήθηκε στον Γαλατά της Κωνσταντινούπολης, στις 21 Αυγούστου 1923. Οι περιπέτειες του Παπαδόπουλου ξεκινούν από πολύ νωρίς, καθώς η οικογένειά του ήρθε αντιμέτωπη με τον ξεριζωμό. Με τη Συνθήκη της Λωζάννης και την ανταλλαγή των πληθυσμών Ελλάδας – Τουρκίας, η οικογένεια Παπαδόπουλου πήρε το δρόμο της προσφυγιάς. Ο μικρός Γιάννης μαζί με τους γονείς του, Θεόφιλο Παπαδόπουλο και Σοφία, έφτασαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στη Δραπετσώνα του Πειραιά.

Δυστυχώς όμως, το 1937, ο Γιάννης Παπαδόπουλος χάνει τον πατέρα του. Αμέσως ξεκινάει την αναζήτηση εργασίας για να φροντίσει τη μητέρα του και τον εαυτό του. Ο έφηβος και εύσωμος Γιάννης κατάφερε να πιάσει δουλειά ως χορευτής στα μπαλέτα Ραμασόφ που πραγματοποιούσαν παραστάσεις σε διάφορα «καφέ – σαντάν» της εποχής. «Καφέ – σαντάν» (cafés chantant) ονομάζονταν παραδοσιακά καφενεία και ζυθοπωλεία των Αθηνών του Μεσοπολέμου που μετατρέπονταν σε χώρους θεάματος και νέων ειδών διασκέδασης. Τα «καφέ – σαντάν» ήταν γαλλικής προέλευσης και μέσα σε αυτά, έδιναν παραστάσεις τα καλλιτεχνικά «μπουλούκια» της εποχής.

Πηγή εικόνας: patramou.gr | Η οικογένεια του Ζαννίνο όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες Μικρασιάτες, Κωνσταντινουπολίτες και Πόντιοι, πήραν το δρόμο της προσφυγιάς το 1923.
Πηγή εικόνας: patramou.gr | Η οικογένεια του Ζαννίνο όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες Μικρασιάτες, Κωνσταντινουπολίτες και Πόντιοι, πήραν το δρόμο της προσφυγιάς το 1923.

Τα «βαφτίσια» του Ζαννίνο στη «Μάντρα του Αττίκ»

Οι αρχές της δεκαετίας του 1940 και ο πόλεμος, βρίσκουν τον νεαρό Παπαδόπουλο ακόμα χορευτή στα μπαλέτα. Ένα βραδύ, ο θίασος του θα πραγματοποιούσε εμφάνιση στη διάσημη «Μάντρα του Αττίκ». Ο Αττίκ σκόπευε να παρουσιάσει τον νεαρό χορευτή στο κοινό και ρώτησε το όνομά του. Το «Γιάννης» όμως δεν του άρεσε, καθώς το θεώρησε πολύ κοινότυπο και συνηθισμένο για καλλιτέχνη. Τη στιγμή εκείνη, η διευθύντρια του μπαλέτου, Σοφία Ραμαζώφ αναφώνησε «Νίνο, φόρα τις άσπρες μπότες!» και ο Αττίκ απόρησε με την προσφώνηση. Έγινε φανερό πως το παρατσούκλι του Παπαδόπουλου στο μπουλούκι ήταν Νίνο και του το είχε δώσει η Ραμαζώφ. Ο Αττίκ αποκρίθηκε: «Τότε τι Γιάννης και κουραφέξαλα; Γιάννης δηλαδή Ζαν. Ζαν και Νίνο ίσον Ζαννίνο. Έτσι θα σε αναγγείλω, Ζαννίνο» 

Έτσι, ο Αττίκ έγινε ο καλλιτεχνικός νονός του Παπαδόπουλου. Το όνομα Ζαννίνο έμεινε για πάντα. Από τότε, δεν ξαναχρησιμοποίησε το πραγματικό του όνομα που ξεχάστηκε. Το ψευδώνυμο Ζαννίνο χρησιμοποίησε αργότερα και η σύζυγος και η κόρη του. Με αυτό το όνομα έμελλε να μείνει γνωστός στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Ο χορευτής Ζαννίνο, σύντομα έγινε γνωστός στο χώρο της ηθοποιίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή εικόνας: tar.gr | Η «Μάντρα του Αττίκ».

Ο Ζαννίνο γλιτώνει την αγαπημένη του από τον υπόκοσμο

Μεταπολεμικά, κατά τη στρατιωτική του θητεία, ενώ βρισκόταν σε άδεια, ο Ζαννίνο γνώρισε την αγαπημένη του, τη νεαρή ηθοποιό Τζένη, κατά κόσμον Ζαφειρία Σφουντούρη. Συναντήθηκαν πρώτη φορά σε ένα υπόγειο στέκι καλλιτεχνών, στην Ομόνοια. Ο Ζαννίνο γοητεύτηκε αμέσως από την παρουσία της Τζένης. Από τις συζητήσεις τους, έμαθε ότι ήταν δευτεροετής φοιτήτρια σε θεατρική σχολή ενώ φιλοξενούνταν σε φιλικό σπίτι στο Φάληρο. Την επόμενη ημέρα, ρώτησε έναν συνάδελφό του για περισσότερες πληροφορίες για την κοπέλα.

Οι έρευνες του Ζαννίνο έφεραν στο φως δυσάρεστες πληροφορίες. Η κοπέλα είχε πέσει στα δίχτυα ενός επιχειρηματία που την εξαπατούσε. Η ίδια πίστευε πως θα ξεκινήσει να εργάζεται σαν ηθοποιός ενώ εκείνος την προόριζε για κονσομασιόν σε μαγαζιά της νύχτας. Ο Ζαννίνο θύμωσε πολύ και αποφάσισε να σώσει την κοπέλα από τον υπόκοσμο. Τη μετέφερε σε δικό του φιλικό σπίτι, την απομάκρυνε από τον επιχειρηματία ενώ την έθεσε υπό την προστασία του. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι δύο νέοι άρχισαν να δένονται και σύντομα έγιναν ζευγάρι.

Πηγή εικόνας: thecaller.gr | Ο Ζαννίνο και η αγαπημένη του, Τζένη.
Πηγή εικόνας: thecaller.gr | Ο Ζαννίνο και η αγαπημένη του, Τζένη.

Κατηγορούμενος για απαγωγή

Το νεαρό ζευγάρι όμως έμελλε να έχει νέες περιπέτειες. Ένα πρωί που ο Ζαννίνο καθόταν σε ένα καφενείο, τον πλησίασαν δύο αστυνομικοί. Του ζήτησαν να τους ακολουθήσει στο τμήμα, καθώς μια κυρία τον κατηγορούσε ότι είχε απαγάγει την κόρη της. Ο καλλιτέχνης ενημέρωσε αμέσως τον διοικητή του στο στρατό. Ο διοικητής γνώριζε προσωπικά τη Τζένη και της είχε επιτρέψει να μένει κοντά στην οικογένειά του μέχρι να απολυθεί ο αγαπημένος της.

Στο αστυνομικό τμήμα, ο Ζαννίνο ήρθε αντιμέτωπος με μια έξαλλη ηλικιωμένη γυναίκα και την κλαίουσα αγαπημένη του. Η ηλικιωμένη γυναίκα (που απεδείχθη θεία της κοπέλας) επέμενε η Τζένη να την ακολουθήσει. Όταν η τελευταία ρωτήθηκε από τον αστυνομικό με ποιον ήθελε να πάει, εκείνη απάντησε «Με τον άντρα μου». Στο μεταξύ κατέφθασαν και άνθρωποι από το στρατόπεδο του καλλιτέχνη για βοήθεια. Κάτω απ’αυτές τις συνθήκες, η ηλικιωμένη γυναίκα άφησε την ανηψιά της ελεύθερη. Ο Ζαννίνο πήρε τη Τζένη σπίτι του. Οι δύο καλλιτέχνες δε χώρισαν ποτέ. Παντρεύτηκαν κι έφεραν τον κόσμο την κόρη τους. Η κόρη τους είναι η γνωστή ηθοποιός και τραγουδίστρια, Σόφη Ζαννίνου που συνέχισε το όνομα του πατέρα της.

Πηγή εικόνας: kidmama.gr | Σόφη Ζαννίνου.
Πηγή εικόνας: kidmama.gr | Σόφη Ζαννίνου, κόρη του Ζαννίνο.

Η σπουδαία καριέρα του Ζαννίνο

Ο Ζαννίνο, παρά τα αρχικά προβλήματα στην προσωπική του ζωή, έζησε μια ζωή με οικογενειακή ηρεμία και ευτυχία αλλά και με σπουδαία καριέρα. Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν το 1956, στην ταινία «Ο δράκος». Πιο γνωστός ξεκίνησε να γίνεται, τη δεκαετία του 1960 κυρίως από τους δεύτερους ρόλους που έπαιζε στο πλευρό του Θανάση Βέγγου.

Πηγή εικόνας: athensvoice.gr | Ο Ζαννίνο και ο Θανάσης Βέγγος.
Πηγή εικόνας: athensvoice.gr | Ο Ζαννίνο στην ταινία: «Θου Βου Φανερός Πράκτωρ 000».

Όμως ο Ζαννίνο δεν είχε λαμπρή καριέρα μόνο εντός Ελλάδος. Το 1978, θα παίξει στην αμερικάνικη ταινία «Το εξπρές του Μεσονυχτίου» ρόλο αστυνομικού ντετέκτιβ. Λέγεται ότι στην αμερικάνικη αυτή ταινία, ο ηθοποιός έπαθε έμφραγμα από την πίεση των γυρισμάτων. Η σπουδαία καριέρα του Ζαννίνο συνεχίστηκε ως το τέλος της ζωής του, με εμφανίσεις στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Οι ρόλοι του συνήθως ήταν χαρακτηριστικοί και ο ίδιος έμεινε αξέχαστος λόγω του ότι ήταν σωματώδης με αδρά χαρακτηριστικά και βροντερή φωνή. Ο Ζαννίνο επίσης ήταν ένας από τους μέντορες του Χάρρυ Κλυνν για την ανάδειξή του στο θέατρο.

Στον κινηματογράφο έπαιξε σε εκατοντάδες ταινίες ως δευτεραγωνιστής, γεγονός που τον καθιστά από τους πιο παραγωγικούς ηθοποιούς. Οι πιο γνωστές ταινίες που εμφανίστηκε είναι οι εξής: Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες (1960), Τύφλα να χει ο Μάρλον Μπράντο (1963), Λόλα (1964), Είναι ένας τρελός, τρελός, τρελός Βέγγος (1965), Θου Βου Φανερός Πράκτωρ 000 (1967), Ένας άφραγκος Ωνάσης, Ένα ασύλληπτο κορόιδο, Θου Βου Φαλακρός Πράκτωρ: Επιχείρησις Γης Μαδιάμ (1969), Οι γενναίοι του Βορρά (1970), Το εξπρές του Μεσονυχτίου (1978). Παράλληλα πραγματοποίησε εμφανίσεις και σε τηλεοπτικές σειρές την περίοδο 1972 – 1992 σε πομπούς της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης.

Πηγή εικόνας: ellinikoskinimatografos.gr | Ο Ζαννίνο στην ταινία «Ένα ασύλληπτο κορόιδο».
Πηγή εικόνας: ellinikoskinimatografos.gr | Ο Ζαννίνο στην ταινία «Ένα ασύλληπτο κορόιδο».

Το τέλος του καλλιτέχνη

Ο Ζαννίνο αγαπούσε την τέχνη του και την υπηρέτησε ως το τέλος της ζωής του με τη συνέπεια, την ταπεινότητα και την αρχοντιά που τον διέκρινε. Η κόρη του, Σόφη Ζαννίνου ακολούθησε κι αυτή καλλιτεχνική πορεία στην ηθοποιία και το τραγούδι, όπως και η τραγουδίστρια εγγονή του, Φιόνα Τζαβάρα. Ο Ζαννίνο φαίνεται πόσο αγαπούσε τη δουλειά του και πόσο επαγγελματίας ήταν από τις συμβουλές που έδωσε στην κόρη του, Σόφη, όπως τις έχει μεταφέρει η ίδια:

«Σε αυτήν τη δουλειά δεν πρέπει να πεις ποτέ τη λέξη κρυώνω, πεινάω, νυστάζω. Μόνο ο θάνατος δικαιολογεί την όποια απουσία από το καθήκον που έχεις ως ηθοποιός να εμφανίζεσαι στην παράσταση, και τη συνέπεια, την ακρίβεια και τον επαγγελματισμό σου οφείλεις πάντοτε να τα επιδεικνύεις».

Ο ίδιος ο ηθοποιός τήρησε την αρχή του. Την καριέρα του διέκοψε μόνο ο θάνατός του. Ο Ζαννίνο «έφυγε» στις 27 Μαΐου 1995, σε ηλικία 71 ετών μετά από έμφραγμα. Κηδεύτηκε στο νεκροταφείο της Κηφισιάς. Την ίδια χρονιά πέθανε και η σύζυγός του. Ούτε ο θάνατος κατάφερε να τους χωρίσει. Αυτή ήταν η διακριτική πλην επιτυχημένη ζωή ενός σπουδαίου ηθοποιού…

Πηγή εικόνας: news247.gr | Η χαρακτηριστική τρομακτική έκφραση του Ζαννίνο.
Πηγή εικόνας: news247.gr | Η χαρακτηριστική τρομακτική έκφραση του Ζαννίνο.

Παρακάτω ακολουθεί βίντεο με ολιγόλεπτο αφιέρωμα στον Ζαννίνο σε τηλεοπτική εκπομπή.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Ζαννίνο. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%96%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%AF%CE%BD%CE%BF
(τελευταία σύνδεση: 13/5/2020)

Ζαννίνο, ο ηθοποιός που έσωσε τη γυναίκα του από τον υπόκοσμο και κατηγορήθηκε ότι την έκλεψε! Ανακτήθηκε από:
https://www.mixanitouxronou.gr/ta-vaftisia-tou-ithopiou-zannino-apo-ton-attik-ke-sillipsi-tou-tin-katigoria-oti-eklepse-ti-gineka-tou/
(τελευταία σύνδεση: 13/5/2020)

Σαν σήμερα πέθανε ο Ζαννίνο, ο δημοφιλής ηθοποιός με τις ποντιακές ρίζες. Ανακτήθηκε από:
http://www.pontos-news.gr/article/150613/san-simera-pethane-o-zannino-o-dimofilis-ithopoios-me-tis-pontiakes-rizes
(τελευταία σύνδεση: 13/5/2020)

Καφέ Αμάν και Καφέ Σαντάν στην Ελλάδα και την Κρήτη (Μέρος Α’). Ανακτήθηκε από:

Καφέ Αμάν και Καφέ Σαντάν στην Ελλάδα και την Κρήτη (Μέρος Α’)


(τελευταία σύνδεση: 13/5/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Μπαλάσης

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα. Απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αγάπη για τη γραφή, τα βιβλία, τη μουσική, το ποδόσφαιρο μα πάνω απ'όλα την ιστορία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;