YouTube: Η απόλυτη μηχανή αναζήτησης βίντεο παγκοσμίως

Πηγή φωτογραφίας: www.myzerone.com

Τρεις πρώην υπάλληλοι της PayPal, ο Chad Meredith Hurley, ο Steve Chen και ο Jawed Karim έχουν μια καινοτόμο ιδέα: Τον διαμοιρασμό βίντεο μέσω ενός site, το You Tube. Η έμπνευση προέρχεται από την ανάγκη του Chad Hurley και των άλλων, να λύσουν ένα σοβαρό πρόβλημα της εποχής: Όλοι έχουν ψηφιακή κάμερα και βίντεο στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή τους αλλά κανένας δεν μπορεί να τα μοιραστεί με άλλους (παρά μόνο μέσω e-mail).

Εαν είχαμε συνειδητοποιήσει πόση απάτη κρύβεται πίσω από το διαδίκτυο, δεν θα είχαμε ξεκινήσει ποτέ την υλοποίηση της ιδέας. Ήταν οι συγκυρίες που βοήθησαν: Όταν εμφανίστηκαν τα ευρωζωνικά δίκτυα, οι άνθρωποι είχαν τις κατάλληλες συσκευές στα χέρια τους. Ήμασταν στην κατάλληλη θέση την σωστή ώρα!, θα πει ο Hurley το 2017 σε συνέντευξη του.


Chad Hurley: Εάν δεν υπήρχε η Google να στηρίξει την πλατφόρμα, το You Tube δεν θα ήταν εδώ!

You Tube
Πηγή φωτογραφίας: www.www.chartwellspeakers.com

O Chad Hurley (24/1/1977) αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Pennsylvania με Bachelor στις καλές τέχνες. Παρ’ όλα αυτά, η τεχνολογία ήταν η μεγάλη του αγάπη και η ενασχόληση μαζί της ξεκίνησε από τα πρώιμα εφηβικά του χρόνια. Μετά την αποφοίτηση, εργάστηκε στο e-bay PayPal και μάλιστα ήταν εκείνος που σχέδιασε το αρχικό logo της PayPal.

Ήμουν ένα παιδί που διάβαζε, ερευνούσε τα πράγματα και είχε ιδεολογία. Αλλά με μια ιδιαίτερη περιέργεια για τα πράγματα, αγαπούσα την τέχνη και καθώς μεγάλωνα συνειδητοποίησα πως δεν έπρεπε να γίνω μηχανικός, αλλά κάποιος που θα είχε ιδέες. Έπρεπε να δημιουργήσω κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει άλλους ανθρώπους να συσχετιστούν μεταξύ τους. Chad Meredith Hurley, Co – founder CEO You Tube.


Steve Chen: Είπα τώρα ή ποτέ!

You Tube
Πηγή φωτογραφίας: www.ipadconverterspace.blogspot.com

Ο Steve Chen (18/8/1978) απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Illinois σπούδασε Computer Science. Εργάστηκε και εκείνος στην PayPal, όπου γνώρισε τον Chad Meredith Hurley και τον Jawed Karim. Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί πως το περιοδικό Asian Scientist τον κατέταξε μέσα στους καλύτερους Ασιάτες τεχνολόγους επιστήμονες μέσα στο 2011.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν έφυγα από την PayPal είχα πει ή τώρα θα συμβεί ή ποτέ. Ήμουν νέος, δεν είχα οικογένεια και παιδιά. Όταν ξεκίνησε το YouTube δημιουργήθηκαν ερωτηματικά σχετικά με το πως θέλαμε να είναι. Και η πλατφόρμα δεν είχε μηχανή αναζήτησης και σκεφτόμασταν τι χρειάζεται για να ανέβει ένα βίντεο την πρώτη ημέρα, την πρώτη εβδομάδα και τον πρώτο χρόνο.

Steve Chen, Co – founder CEO YouTube.


Jawed Karim: Το YouTube έχει δυο πλευρές!

You Tube
Πηγή φωτογραφίας: www.famousbirthdays.com

Ο Jawed Karim (28/10/1979) αποφοίτησε και εκείνος από το Πανεπιστήμιο του Illinois από το τμήμα Computer Science, όπως και ο Steve Chen. Την εποχή που εργαζόταν στην PayPal πήρε Master στο Computer Science από το πανεπιστήμιο του Stanford! Ήταν μάλιστα ο πρώτος που ανέβασε βίντεο στο You Tube στις 23 Απριλίου 2005, με τίτλο: «Εγώ, στον ζωολογικό κήπο».

Πιθανόν οι περισσότεροι να έχετε μια σχέση αγάπης – μίσους με το You Tube σωστά; Γιατί από την μια πλευρά έχετε περάσει ατελείωτα βράδια στο YouTube, παρακολουθώντας πολλά ξεκαρδιστικά βίντεο. Από την άλλη πλευρά αυτό σημαίνει πως έχετε σπαταλήσει ατελείωτα βράδυα στο YouTube. Δώστε μου την ευκαιρία να ζητήσω συγνώμη που κατέστρεψα την GPA σας. (Grade Point Average).

Jawed Karim, Co – founder CEO YouTube.


Και όμως αρχική ιδέα για το YouTube ήταν μια Online ιστοσελίδα γνωριμιών

Ο Jawed Karim είχε δηλώσει πως η έμπνευση ήρθε, όταν το στήθος της Pop τραγουδίστριας Janet Jackson είχε αποκαλυφθεί καταλάθος πάνω στην σκηνή του Super Bowl το 2004. Ενώ ο Chad Hurley μαζί με τον Steve Chen υποστήριζαν πως η αρχική ιδέα για το You Tube περιελάμβανε μια «βίντεο εκδοχή online υπηρεσίας γνωριμιών». Ήδη από το 2000, υπήρχε η ιστοσελίδα γνωριμιών «Hot or Not», στην οποία οι χρήστες αντάλλασαν φωτογραφίες μεταξύ τους. Το site είχε μια μηχανή αναζήτησης και ερωτικού ταιριάσματος με το όνομα «Meet Me» με τεράστια απήχηση και επιτυχία. Βαθιά επηρεσμένοι από το «Hot or Not» προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια διαφορετική εκδοχή!


Το domain name www.youtube.com

You Tube
Πηγή φωτογραφίας: www.newpost.gr

Στις 14 Φεβρουαρίου 2005 το domain name www.youtube.com ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά. Το πρώτο βίντεο που συγκέντρωσε 1.000.000 views ήταν μια διαφήμιση της Nike με τον Ronaldinho, τον Νοέμβριο του 2005. Το site αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα τον Ιούλιο του 2006, όταν ανακοίνωσε πως παραπάνω από 65.000 νέα βίντεο ανέβαιναν πλέον σε καθημερινή βάση. Η ραγδαία εξέλιξη που είχε οδήγησε στην πώληση του τον Νοέμβριο του 2006 στην Google για US$ 1,6 δις.

Την εποχή που έδωσα το YouTube ήθελα να ασχοληθώ με άλλες προκλήσεις, πίστευα πως το YouTube ήταν σε καλά χέρια, το είδα επιχειρηματικά και δεν υπήρχαν αμφιβολίες ότι αυτό ήταν το σωστό.

Chad Hurley, Co – founder CEO YouTube.


Τι ακριβώς όμως είναι το YouTube;

Οι χρήστες αφού εγγραφούν, μπορούν να ανεβάσουν, να παρακολουθήσουν, να μοιραστούν, να προσθέσουν στην λίστα αγαπημένων τους, να γράψουν ένα σχόλιο, να αναφέρουν και να γίνουν συνδρομητές βίντεο. Το περιεχόμενο περιλαμβάνει βίντεο κλιπ, show  τηλεόρασης, μουσικά βίντεο, ντοκιμαντέρ, ηχογραφήσεις, τρέιλερ, στριμάρισμα, βίντεο μπλόγκινκ, πρωτότυπα βίντεο, εκπαιδευτικά κτλ. Οι χρήστες που δεν κάνουν εγγραφή μπορούν μόνο να παρακολουθήσουν τα βίντεο και τίποτα από τα παραπάνω.


You Tube και Google AdSense

Το You Tube βγάζει χρήματα από το Google AdSense, ένα πρόγραμμα με διαφημίσεις που στοχεύει σε συγκεκριμένο κοινό και περιεχόμενο. Υπάρχει όμως και το You Tune Premium, το οποίο είναι ελεύθερο από διαφημίσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η πλατφόρμα ξεκίνησε με βίντεο σε AV1 format και σήμερα έφτασε να χρησιμοποιεί VP9 και H. 264/MPEG-4AVC. Τον Αύγουστο του 2018, καταχωρήθηκε ως η δεύτερη πιο δημοφιλής ιστοσελίδα σε ολόκληρο τον κόσμο σύμφωνα με την Alexa (η Εταιρία που μετρά την επισκεψιμότητα των ιστοσελίδων του διαδικτύου και έχει βάση το San Francisco).


Μεταφόρτωση Βίντεο

You Tube
Πηγή φωτογραφίας: www.youtube.com

Τα πρώτα χρόνια το YouTube επέτρεπε την μεταφόρτωση βίντεο διάρκειας με limit τα δέκα λεπτά. Το 2010 τα δέκα λεπτά γίνανε 15. Σήμερα το Guidelines δίνει την δυνατότητα για 12 ώρες, όπως επίσης και τα live streams. Τα οποία απαιτούν ο χρήστης να έχει κινητό και έναν πιστοποιημένο λογαριασμό. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι speech recognition. Το format μπορεί να είναι AVI, MP4, MPEG-PS, QuickTime File και FLV. Επίσης επιτρέπει την εύκολη μεταφόρτωση από κινητό τηλέφωνο.


Live streaming

You Tube
Πηγή φωτογραφίας: /www.lightcast.com

Τον Σεπτέμβριο του 2010 το ΥοuTube πειραματίστηκε με το Live streaming infrastructure (ζωντανή μετάδοση). Τον Απρίλιο του 2011 η πλατφόρμα ανακοίνωσε την δημιουργία του YouTube Live. Το limitation ήταν 5 ζωντανές μεταδόσεις και σε broadcasting πραγματικού χρόνου, όπως ήταν για παράδειγμα οι Ολυμπιακοί αγώνες του Λονδίνου το 2012. Το 2013 οι ζωντανές μεταδόσεις από πιστοποιημένους χρήστες έφτασαν τους 1000 εγγεγραμένους χρήστες. Αλλά τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους το limitation αποσύρθηκε. Σήμερα live streams μπορούν να ανέβουν με 4K resolution, στα 60 fps και να υποστηρίξουν τεχνολογία 360ο βίντεο.


Δέκα συνθήκες που δεν γνώριζες για το You Tube!

 • Κάθε λεπτό παραπάνω από 100 ώρες βίντεο μεταφορτώνονται στο You Tube.
 • Έχει ένα δις χρήστες.
 • Το μουσικό βίντεο «PSY – GANGNAM STYLE» ήταν τόσο δημοφιλές σε σημείο να
  «σπάσει» τον μετρητή επισκεψιμότητας της πλατφόρμας.
 • Μπορείς να πλοηγηθείς, δίνοντας σου την δυνατότητα 75 γλωσσών.
 • Το YouTube έχει ένα τηλεοπτικό στούντιο στο Los Angeles και το οποίο μπορείς να το χρησιμοποιήσεις, εφόσον έχεις 10.000 εγγεγραμένους χρήστες.
 • Το παλιότερο βίντεο που έχει μεταφορτωθεί χρονολογείται από 1894.
 • Το YouTube είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης μετά το Google, καλύτερη από το Bing και το Yahoo.
 • Τα πρώτα «στρατηγικά γραφεία» ήταν ακριβώς πάνω από μια πιτσαρία – Ιαπωνέζικο εστιατόριο στο San Mateo στην Καλιφόρνια.
 • Το βίντεο με τα περισσότερα dislike ήταν το «Baby» του τραγουδιστή Justin Bieber με 4.400.000 δεν μου αρέσει.
 • Το πιο δημοφιλές βίντεο είναι το «πως να φιλήσετε».

Οι κριτικές για το YouTube

Το 2006 το Time Magazine ανέφερε το YouTube ως το πρόσωπο της χρονιάς. Η εφημερίδα Wall Street και η New York Times γράψανε πολύ θετικές κριτικές για το δημοσιευμένο περιεχόμενο του YouTube το 2006 σχετικά με το πως αυτό επιδρά στους δημιουργούς και στην επικοινωνία. Το περιοδικό PC World ανέφερε το YouTube ως το ένατο από τα δέκα καλύτερα προιόντα του 2006. Το 2007 το Sports Illustrated και το Dime Magazine γράψανε πολύ θετικές κριτικές σχετικά μ’ ένα βίντεο με τίτλο: «The Ultimate Pistol Pete Maravich MIX».


Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του YouTube

Σύμφωνα με τον Chris Anderson, η κεφαλή του TED (Technology, Entertainment, Design), ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει το δικό του μοναδικό «ενσύρματο δίκτυο». Αυτό μπορεί πολύ εύκολα να αποκωδικοποιήσει ένα βίντεο υψηλής ευκρίνειας σε αντίθεση με το γραπτό λόγο. Η Khan Academy (εκπαιδευτικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2008 και βοηθά Online φοιτητές) ξεκίνησε μέσω του YouTube, δημιουργώντας μικρά βίντεο υπό την μορφή μαθήματος. Ο Michael Noer, διοικητικό στέλεχος του Forbes, χαρακτήρισε την Khan Academy ως «το μεγαλύτερο σχολείο στον κόσμο». Ο Noer υποστήριξε πως η κοινωνία, αλλά και η τεχνολογία είναι έτοιμη, να υποστηρίξει την διαδικτυακή μάθηση, μέσω δημιουργίας και διανομής περιεχομένου, χαμηλού κόστους φορητών συσκευών. Βεβαιότατα, το YouTube ώθησε εκπαιδευτικά ιδρύματα και καθηγητές, να χρησιμοποιούν YouTube βίντεο, για την εκπαίδευση ή την επαγγελματική εξέλιξη των καθηγητών.


YouTube: Ένα κανάλι όπου μετράει συνήθως η ποσότητα και όχι η ποιότητα

Το 2009 το YouTube συμπεριλήφθηκε στην λίστα του Entertainment Weekly, με τα «100 καλύτερα». Αλλά και με μια επιδοκιμασία πως είναι ένα ασφαλές σπίτι για γάτες που παίζουν πιάνο, γκάφες επωνύμων και υπερβολικά playback. Ο δημοσιογράφος Michael Learmonth δήλωσε πως το διαδίκτυο είχε πλέον σκοτώσει και επαναπροσδιορίσει την έννοια της ποιότητας. Ο ιδρυτής της GroupM, της μεγαλύτερης εταιρίας διαφημιστικών ΜΜΕ, έγραψε πως τελικά υπάρχει μεγαλύτερη πριμοδότηση προς την δημοφιλία και όχι ως προς το κύρος. Το 2012, η κεφαλή του στρατηγικού σχεδιασμού του YouTube, o Ben Relles, έγραψε πως τα πιο Viral βίντεο ήταν σκηνοθετημένες παραγωγές, τα οποία όμως γίνανε δημοφιλή τυχαία. Ενώ ο Willow Scobie, παραδέχθηκε πως το YouTube είναι σημαντικό για την ανθρωπότητα. Απόδειξη της μεταμορφωτικής εμπειρίας είναι πως κάποιοι άνθρωποι έχουν ταυτότητα ως YouTubers. Δηλαδή αυτοί που έχουν το δικό τους ιντερνετικό κανάλι.


Αρνητική επίδραση

You Tube
Πηγή φωτογραφίας: uhudshop.blogspot.com

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, βίντεο που διεγείρουν ή τρομάζουν παιδιά, ήταν αυτά που είχαν μεγάλη επισκεψιμότητα. Ορισμένοι YouTubers, δημιουργούσαν αρνητικό περιεχόμενο και χρησιμοποιούν τον αλγόριθμο της πλατφόρμας για να έχουν περισσότερες προβολές. Χωρίς να υπολογίζουν την απειλή ή την σωματική ακεραιότητα των θεατών. Άλλα βίντεο πάλι, ενθαρύνουν τους χρήστες να αυτοτραυματιστούν ή να έχουν μια συμπεριφορά μη κοινωνικά αποδεκτή. Ή εξευτελίζουν ή προτρέπουν προς βίαιες πράξεις.


Πως να κερδίσεις χρήματα μέσα από το You Tube

 1. Δημιούργησε το δικό σου κανάλι.
 2. Ανέβασε βίντεο με συγκεκριμένη θεματολογία.
 3. Κέρδισε το κοινό σου. Να είσαι αυθεντικός.
 4. Νομισματοποίησε τα βίντεο σου και επέτρεψε στο YouTube να προσθέσει διαφημίσεις στα βίντεο σου.
 5. Εγκαταστάτησε το Google AdSense.
 6. Έλεγχε τον πίνακα με τα στατιστικά.
 7. Γίνε συνέταιρος του You Tube.

Το YouTube είναι εν κατακλείδι ένα από τα πιο σημαντικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα διαχείρισης πληροφορίας και εικόνας με βαθιά επιρροή. Και όπως λέει και η Lindsey Stirling: Το πιο σπουδαίο πράγμα με το YouTube είναι πως δεν έχει φύλακες. Κανείς δεν περιμένει να σου πει πως είσαι ή δεν είσαι αρκετά καλός. Μόνο το κοινό σου…

Ακολουθεί βίντεο με την σύντομη ιστορία της δημιουργίας του YouTube!

Πηγές

YouTube. Ανακτήθηκε από wikipedia. Τελευταία προσπέλαση στις 11/2/2019.

History Of You Tube. Ανακτήθηκε από wikipedia. Τελευταία προσπέλαση στις 11/2/2019.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φωτεινή Μακρή

Φωτεινή Μακρή: ᴘᴄ ɪɴᴛᴇʀɴᴇᴛ ᴛᴇᴄʜɴɪᴄɪᴀɴ ᴀɴᴅ ᴛᴇᴄʜ sᴜᴘᴘᴏʀᴛ. Είχε επιλεχθεί από τον Μάρκο Σαριμανώλη και πρώην πρόεδρο των Ελλήνων λογοτεχνών να συνεργαστεί μαζί του, το 2017 στο site του •www.grafomichani.com.Ως επί το πλείστον σατίριζε την πολιτική επικαιρότητα. Μεταξύ άλλων, από τον Σεπτέμβριο του 2017 συμμετέχει ενεργά στον τομέα της αρθρογραφίας στα εξής site: •www.grafomichani.com, •www.creteonair.eu,•www.enfo.gr, •www.maxmag.gr. Επιπλέον, έχει δική της σατιρική στήλη, με το όνομα «Οι γλωσσοκοπάνες», στο •www.mikrofwno.gr Από τον Αύγουστο του 2018 δημιουργεί τα «Daily Madness Stories», εικονογραφημένες, μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας, ενώ από το φθινόπωρο του 2020 ένα όνειρο της πήρε σάρκα και οστά, καθώς άρχισε να γράφει παιδικά παραμύθια για λογαριασμό του www.beastypress.com. Έτσι έγραψε το «Δεν ζεις χωρίς αγάπη» το 2020. Ενώ το 2021 το παραμύθι«Ο Bullys ήταν μπούλης». Και τα δύο παραμύθια εντάσονται στο Giving Sight the Project.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;