Xανς Άσπεργκερ: Ο ονοματοδότης του συνδρόμου Άσπεργκερ

Άσπεργκερ
Πηγή εικόνας: www.enlacejudio.com | Χανς Άσπεργκερ.

Ο Χανς Άσπεργκερ (Hans Asperger) γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου του 1906, σε ένα αγρόκτημα στο Χάουσμπρουν λίγο πιο έξω από την Βιέννη. Είχε δύο ακόμα μικρότερα αδέρφια, ενώ ο ίδιος ως παιδί, υπήρξε ιδιαίτερα μοναχικός. Το χάρισμα του στην γλώσσα φάνηκε από πολύ νωρίς, όταν έδειξε ουσιαστικό ενδιαφέρον για τον αυστριακό ποιητή, Φραντς Γκριλπάρτσερ, τον οποίο ανέφερε συνέχεια κατά την ελάχιστη επικοινωνία που είχε με τους συμμαθητές του. Λέγεται επίσης πως συνήθιζε να αναφέρεται σε λόγια που είχε πει ο ίδιος στο παρελθόν, καθώς και ότι μιλούσε για τον εαυτό του στο τρίτο ενικό πρόσωπο.


Οι σπουδές και τα πρώτα βήματα στην πορεία του

Ο Άσπεργκερ θα σπουδάσει ιατρική στην Βιέννη με μέντορα του τον καθηγητή Φράντζ Χάμπεργκερ. Την πρακτική του θα κάνει στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων, επίσης στην πόλη της Βιέννης, και το 1931 θα πάρει το πτυχίο του. Μόλις από την επόμενη χρονιά, το 1932, θα αναλάβει καθήκοντα διευθυντή στο τμήμα της ειδικής αγωγής στο Νοσοκομείο Παίδων. Κατά την διάρκεια της θητείας του εκεί, θα συνεργαστεί με την ταλαντούχα νοσοκόμα Viktorine Zak, μια από τις πρώτες νοσοκόμες που έφτιαχνε εξατομικευμένες δραστηριότητες με την επίδραση της μουσικής, του λόγου και της κίνησης για τα παιδιά με αυτισμό.

Άσπεργκερ
Πηγή εικόνας: www.nature.com.

Κατά τα τελευταία χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Χανς Άσπεγκερ επιτέλεσε στρατιωτικός γιατρός στη Κροατία και έχασε τον μικρότερο αδερφό του στη μάχη του Στάλινγκραντ. Εκείνα τα χρόνια, θα ανοίξει ένα σχολείο με την νοσοκόμα Ζακ, το οποίο όμως θα καταστραφεί από βομβαρδισμό. Η νοσοκόμα θα βρεθεί νεκρή και τα πρωτόλεια του Άσπεργκερ θα χαθούν.


Το σύνδρομο Άσπεργκερ

Το 1944, ο Άσπεργκερ δημοσιεύει μια έρευνα σχετική με τα συμπτώματα του αυτισμού, παρόμοια με αυτή που είχε κάνει η Ρωσίδα νευρολόγος Grunya Sukhareva το 1926. Σε έρευνα που έκανε σε 4 αγόρια, παρατήρησε συμπτώματα όπως η αδυναμία δημιουργίας στενών δεσμών, η μειωμένη ενσυναίσθηση, η τάση για μονόπλευρες συνομιλίες, η μεγάλη προσήλωση σε ένα αντικείμενο ενδιαφέροντος, καθώς και οι αδέξιες κινήσεις. Επιπρόσθετα, πολλά από τα παιδιά που είχαν την διάγνωση του αυτισμού, κατάφεραν να έχουν μια λειτουργική ζωή κατά την ενηλικίωση τους καθώς επίσης και μια εξαιρετικά πετυχημένη επαγγελματική πορεία.

Άσπεργκερ
Πηγή εικόνας: www.nytimes.com | Χανς Άσπεργκερ.

Σήμερα, το σύνδρομο Άσπεργκερ διακρίνεται με τα χαρακτηριστικά μιας στερεότυπης συμπεριφοράς, η οποία διακατέχεται από συγκεκριμένες συνήθειες, ενδιαφέροντα και δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση. Τα άτομα με Άσπεργκερ έχουν μέση ή υψηλή νοημοσύνη, ιδιαίτερα χαρίσματα ενώ μπορούν να αποκτούν την γνώση της γλώσσας χωρίς συγκεκριμένη δυσκολία. Ο βαθμός που εμφανίζονται τα χαρακτηριστικά διαφέρει ανάλογα με την μορφή της διαταραχής (ελαφριά έως βαριά) και με την κατάλληλη υποστήριξη, τα άτομα μπορούν να ζήσουν μια ανεξάρτητη και λειτουργική ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Χανς Άσπεργκερ, μετά την έκδοση του επιστημονικού του συγγράμματος που αφορούσε τα συμπτώματα του αυτισμού, θα λάβει επίσημη θέση καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Βιέννης. Παράλληλα, θα διοριστεί ως επικεφαλής της παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο, κατέχοντας αυτή την θέση για 20 χρόνια. Το 1977 ανακυρήσσεται λέκτορας.


Η συνεργασία του Άσπεργκερ με τους Ναζί και τα τελευταία χρόνια της ζωής τ0υ

Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας και τα αρχεία ασθενών που έφερε στο φως ο ιστορικός Χέρβιχ Τσεκ, ο Άσπεργκερ φαίνεται να συνεργαζόταν στενά με το πρόγραμμα ευθανασίας των ναζί. «Ο Άσπεργκερ φρόντισε να προσαρμοστεί στο καθεστώς των ναζί και ανταμείφθηκε για την πίστη του προωθώντας την καριέρα του» γράφει ο Τσεκ στο ιατρικό περιοδικό Molecular Autism. Όπως όλα δείχνουν, ο Άσπεργκερ υποστήριζε θερμά τις θεωρίες περί φυλετικής καθαρότητας και της γενικότερης ναζιστικής ιδεολογίας, ενώ από την άνοιξη του 1938 υπέγραφε τις διαγνώσεις του με τον χαιρετισμό «Χάιλ Χίτλερ».

Άσπεργκερ
Πηγή εικόνας: tidsskriftet.no.

Αμέσως μετά τη ναζιστική προσάρτηση της Αυστρίας το 1938, οι χαρακτηρισμοί που έδινε στα παιδιά με αυτισμό ήταν απεχθείς. Τα χαρακτήρισε στα γραπτά του ως απειλή για την κοινωνική ευρυθμία, άτομα που «θα παραμόνευαν στους δρόμους σαν γκροτέσκ φιγούρες», κακοποιά στοιχεία που θα έκανα αυτιστικές πράξεις κακίας, κάνοντας όλο και σκληρότερες δηλώσεις. Την ίδια εποχή, προσπαθούσε να προαχθεί ως αναπληρωτής καθηγητής. Λόγω των χαρακτηρισμών του, χιλιάδες υγιέστατα παιδιά στιγματίστηκαν και οδηγήθηκαν στον θάνατο με φριχτούς τρόπους.

Η ονομασία του συνδρόμου, μετά και την δημοσιοποίηση των παραπάνω στοιχείων και σύμφωνα με την κοινή γνώμη, θα έπρεπε να διαφοροποιηθεί. Όχι μόνο γιατί η ονοματοδοσία ενός συνδρόμου με το όνομα του επιστήμονα που ασχολήθηκε με αυτό, πρόκειται για μια τιμητική κίνηση την οποία ο Άσπεργκερ δεν στήριξε, αλλά και για ηθικούς λόγους που υπόκεινται στον σεβασμό των νεκρών παιδιών που χάθηκαν από δική του αναξιοπρέπεια και κερδοσκοπία.

Ο Χανς Άσπεργκερ πεθαίνει στις 21 Οκτωβρίου του 1980.


Ακολουθεί βίντεο σχετικά με την εμπλοκή του Άσπεργκερ με τους ναζί:

 


Πηγές:

Hans Asperger, ανακτήθηκε από en.wikipedia.org, τελευταία πρόσβαση 20/10/2020.

HANS ASPERGER, 1906-1980, ανακτήθηκε από blogs.uoregon.edu, τελευταία πρόσβαση 20/10/2020.

Χανς Άσπεργκερ, ανακτήθηκε από el.wikipedia.org, τελευταία πρόσβαση 20/10/2020.

In Memoriam: Χανς Άσπεργκερ, ανακτήθηκε από www.offlinepost.gr, τελευταία πρόσβαση 20/10/2020.

Ο Αυστριακός παιδίατρος Χανς Άσπεργκερ «συνεργάστηκε ενεργά» με τους ναζί σύμφωνα με νέα έρευνα, ανακτήθηκε από popaganda.gr, τελευταία πρόσβαση 20/10/2020.

Τι είναι το σύνδρομο Άσπεργκερ με το οποίο ζει (και) η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ανακτήθηκε από mikropragmata.lifo.gr, τελευταία πρόσβαση 20/10/2020.

Η ναζιστική θεωρία πίσω από το σύνδρομο Asperger, ανακτήθηκε από tvxs.gr, τελευταία πρόβαση 20/10/2020.

Χανς Άσπεργκερ, ανακτήθηκε από www.timesnews.gr, τελευταία πρόσβαση 20/10/2020.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λαμπρινή Σούλα

Πρώην μαθήτρια Μουσικού Σχολείου και νυν φοιτήτρια Θεατρολογίας. Αγαπάει την μουσική, τα βιβλία, το θέατρο, το σινεμά, την καλή παρέα, τις σοβαροχαζές συζητήσεις, τον ήλιο, την θάλασσα, τις γάτες και τα μπισκότα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;