Βασίλης Τσιβιλίκας: Ένας λάτρης του θεάτρου

Βασίλης Τσιβιλίκας
Πηγή εικόνας: comicstrades.wordpress.com

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας ήταν ένας ηθοποιός που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε μέσα από τις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Ο ίδιος, όμως, αγάπησε περισσότερο το θέατρο και είχε συνεχή παρουσία με θεατρικά έργα, κυρίως κωμωδίες, μέχρι και το τέλος της ζωής του.


Η καταγωγή του Βασίλη Τσιβιλίκα

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας είχε καταγωγή από τα χωριά Δομνίστα και Μεγάλο Χωριό, που βρίσκονται στην Ευρυτανία. Γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1942. Ο πατέρας του ήταν καταστηματάρχης, πράγμα το οποίο εξασφάλιζε στην οικογένειά του μια άνετη ζωή. Αγαπούσε, όμως και το θέατρο, πράγμα που πέρασε και στην οικογένειά του. Ο Βασίλης ήταν το πρώτο από τα τρία παιδιά της οικογένειας. Ακολούθησαν δύο κορίτσια. Η αδελφή του, Ελένη Τσιβιλίκα, είναι σημαντική αρχαιολόγος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, με σπουδαίο ανασκαφικό έργο στην Κρήτη και τις Κυκλάδες.


Οι σπουδές του Βασίλη Τσιβιλίκα και η είσοδος στην υποκριτική

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας αγαπούσε τα γράμματα, τον αθλητισμό και ήταν επιμελής μαθητής.

Βασίληης Τσιβιλίκας
Πηγή εικόνας: nonews-news.blogspot.com

Τα σχολικά του χρόνια τα πέρασε στο Αμερικάνικο Κολέγιο της Θεσσαλονίκης “Anatolia”. Οι καθηγητές του είδαν από νωρίς την κλίση που είχε προς το θέατρο. Τον παρότρυναν, λοιπόν, να ασχοληθεί με την υποκριτική, αρχικά συμμετέχοντας στην θεατρική ομάδα του σχολείου.

Μόλις τέλειωσε τις σπουδές του στο κολέγιο Anatolia, έδωσε εξετάσεις και πέρασε στην σχολή της Αγγλικής Φιλολογίας στην Θεσσαλονίκη. Γρήγορα, όμως, κατάλαβε ποια ήταν η πραγματική του επιθυμία και εγκατέλειψε την Αγγλική Φιλολογία για να κατέβει στην Αθήνα, ώστε να ξεκινήσει πλέον να ασχολείται επαγγελματικά με την υποκριτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη του προσπάθεια ήταν να εισαχθεί στο Θέατρο Τέχνης, κάτι το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς δεν έγινε δεκτός εκεί. Τελικά, σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη.


Ο Βασίλης Τσιβιλίκας στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση

Η πρώτη εμφάνιση του Βασίλη Τσιβιλίκα στο θέατρο ήταν το 1965 στη Νέα Ιωνία. Δυο χρόνια μετά, το 1967, ο Κάρολος Κουν καλεί τον Τσιβιλίκα στο Θέατρο Τέχνης. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 αρχίζει να ασχολείται με την επιθεώρηση και στα μέσα της δεκαετίας του 1970 ασχολήθηκε και με την πρόζα.

Η δεκαετία του 1970 ήταν σημαντική για τον Βασίλη Τσιβιλίκα, καθώς εκείνη ήταν και η περίοδος κατά την οποία έκανε και την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο. Η πρώτη ταινία στην οποία συμμετείχε ήταν το 1970 «Η θεία μου η χίπισσα» του Αλέκου Σακελάριου, δίπλα στην Ρένα Βλαχοπούλου.

Βασίλης Τσιβιλίκας
Πηγή εικόνας: www.arcadia938.gr

Αυτή ήταν και η ταινία που τον καθιέρωσε. Ακολούθησαν δεκάδες ταινίες, στις οποίες συμμετείχε, και οι οποίες όλες τους έγιναν επιτυχίες. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουμε τις ταινίες: «Ο κατεργάρης» το 1971, «Ζητείται επειγόντως γαμπρός» επίσης το 1971, «Ο κύριος σταθμάρχης» το 1972, «Ο μάγκας με το τρίκυκλο» το 1972 και «Η Ρένα είναι οφ-σάιντ» επίσης το 1972.

Σημαντική ήταν και η παρουσία του Βασίλη Τσιβιλίκα στην τηλεόραση, ένα μέσο που δεν το προτιμούν οι άνθρωποι του θεάτρου. Μεταξύ άλλων, έχει εμφανιστεί στις παρακάτω σειρές: «Το θέατρο της Δευτέρας» το 1970, «Αξιωματικός υπηρεσίας» το 1972, «Εν τούτω Νίκα» το 1973, «Βίβα Κατερίνα» 1973, «Ατσίδες» το 1976, «1000 χρόνια πριν» το 1977, «Βράδια επιθεώρησης» το 1984 και «Μπέιμπι Στάιλ» το 2001.

Λίγο καιρό πριν φύγει από την ζωή, είχε δεχτεί μια πρόταση για να συμμετέχει στην τηλεοπτική εκπομπή Dancing With The Stars, την οποία συζητούσε, αλλά δεν πρόλαβε να την υλοποιήσει.

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας αγάπησε το θέατρο με όλη του την ψυχή. Μέχρι την τελευταία του μέρα έπαιζε στο θέατρο. Η τελευταία παράσταση, στην οποία συμμετείχε, ήταν «Η Ζωή ποδήλατο».


Βασίλης Τσιβιλίκας και Αλίκη

Βασιλης Τσιβιλίκας
Πηγή εικόνας: www.fthis.gr | Ο Βασίλης Τσιβιλίκας με την σύζυγό του, Αλίκη, σε βραδινή έξοδο.

Η γυναίκα της ζωής του Βασίλη Τσιβιλίκα ήταν η Αλίκη, δικηγόρος και νομικός. Μείνανε μαζί 45 χρόνια και αποκτήσανε δύο παιδιά, ένα αγόρι, τον Γιάννη κι ένα κορίτσι, την Έλλη. Οι γονείς της Αλίκης δεν ήταν θετικοί σε αυτή την σχέση των δύο νέων και γι’ αυτό αρνήθηκαν να δώσουν την ευχή του για τον γάμο του Βασίλη και της Αλίκης. Όταν συνέβη αυτό, ο Βασίλης αρχικά απείλησε ότι θα πάρει την Αλίκη και τελικά την έκλεψε.

Βασίλης Τσιβιλίκας
Πηγή εικόνας: www.gossip-tv.gr | Φωτογραφίες από στιγμές του ζευγαριού. Από αριστερά: 1)Αλίκη και Βασίλης σε νεαρή ηλικία, 2)Στα γενέθλια του γιου τους, Γιάννη, 3)Στιγμή από τον γάμο τους με κουμπάρο τον ηθοποιό, Γιώργο Μιχαλακόπουλο.

Τον Δεκέμβριο του 2005 ο Βασίλης και η Αλίκη εμφανίστηκαν μαζί σε μια εορταστική εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου στον ΑΝΤ1. Καθώς ήταν μαζί πολλά χρόνια και ήταν ένα πολύ αγαπημένο ζευγάρι, όπως ήταν φυσικό, τους ρωτήσανε ποιο είναι το μυστικό για έναν επιτυχημένο γάμο. Για εκείνους το μυστικό ήταν η καλή εξήγηση από την αρχή, πέρα φυσικά από το να είσαι ερωτευμένος.

«Αλλά να μην μπερδεύεσαι από τον έρωτα, και να καταλάβεις πως αυτό που έχεις από εδώ και στο εξής, είναι ένα τραίνο που πηγαίνει. Και να μην έχεις πολλές σκέψεις μέσα σου, γιατί θα τις βρεις μπροστά σου! Ευτυχήσαμε γιατί καταφέραμε να εξηγηθούμε, και πολλές φορές εξηγηθήκαμε μέχρι κόντρας!» είχε πει ο Βασίλης Τσιβιλίκας.

Η Αλίκη είχε πει στον Βασίλη:

«Άμα ξανάρθεις στη ζωή, είπαμε θα ξαναγαπήσεις εμένα!»

Η απάντηση του Βασίλη ήταν:

«Αν σε βρω… βέβαια! Να κρατάς αυτό…!» και της έδωσε ένα λουλούδι.

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας αγαπούσε πολύ την οικογένειά του. Η οικογένεια ήταν πάντα στην πρώτη θέση στην καρδιά του και μετά ακολουθούσε το θέατρο, παρόλο που το θέατρο μπορεί να του στερούσε οικογενειακές στιγμές. Ο ίδιος σε μια συνέντευξή του αναφέρει την προσωπική του εμπειρία:

Το θέατρο μου στέρησε στιγμές από την οικογένεια. Όταν εγώ έφευγα το πρωί στις 7 και επέστρεφα στις 4 το άλλο πρωί, το ωράριο αυτό δεν μου επέτρεπε να βρίσκομαι στο σπίτι. Δεν θυμάμαι Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά να βρέθηκα σπίτι μου. Ανήμερα την Πρωτοχρονιά ο γιος μου ήπιε ένα μπουκάλι νέφτι κι εγώ ήμουν στη σκηνή. Πήγε στο Νοσοκομείο Παίδων κι εγώ έπαιζα.


Το ξαφνικό τέλος του Βασίλη Τσιβιλίκα

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας συμμετείχε στην θεατρική παράσταση «Η Ζωή ποδήλατο». Μέχρι τότε δεν είχε παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα υγείας που να ενέπνεε ανησυχία. Στις 29 Φεβρουαρίου το 2012 ένιωσε κάποια ενόχληση στην καρδιά του. Η ενόχληση αυτή ήταν τόσο έντονη και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του σε νοσοκομείο. Κατά την διακομιδή του στο Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο, λίγο μετά τις 7:00 το πρωί, άφησε την τελευταία του πνοή. Είχε πάθει έμφραγμα. Μέσα στο ασθενοφόρο έγιναν προσπάθειες για την επαναφορά του, αλλά και από τους γιατρούς του νοσοκομείου, για 40 λεπτά περίπου, χωρίς όμως να καταφέρουν να τον επαναφέρουν στην ζωή.

Βασίλης Τσιβιλίκας
Πηγή εικόνας: www.iliaoikonomia.gr

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας πέθανε στα 70 του χρόνια, βυθίζοντας τον καλλιτεχνικό, και όχι μόνο, κόσμο στην θλίψη γι’ αυτή την μεγάλη απώλεια.


Στο παρκάτω video βλέπουμε την τελευταία συνέντευξη του Βασίλη Τσιβιλίκα στην εκπομπή «Πρωινή Μελέτη» στο κανάλι STAR. Έγινε λίγες μέρες πριν τον ξαφνικό του θάνατο και δεν προβλήθηκε ποτέ στην τηλεόραση.


Πηγές

  • Βασίλης Τσιβιλίκας, Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/ Τελευταία πρόσβαση 19-2-20
  • Έσβησε η σύζυγος του Βασίλη Τσιβιλίκα δύο χρόνια μετά το θάνατό του – Ήταν 45 χρόνια μαζί, Ανακτήθηκε από https://www.iefimerida.gr/ Τελευταία πρόσβαση 19-2-20
  • Ποιος ήταν ο Βασίλης Τσιβιλίκας (2012). Ανακτήθηκε από https://www.newsbeast.gr/ Τελευταία πρόσβαση 19-2-20
  • Νάτσιος, Β. (2018). Αλίκη & Βασίλης Τσιβιλίκας: Αγάπη αιώνια… Ανακτήθηκε από https://cosmopoliti.com/ Τελευταία πρόσβαση 19-2-20
  • Ο μεγάλος ηθοποιός Βασίλης Τσιβιλίκας σε φωτό και βίντεο (2012). Ανακτήθηκε από https://www.newsbomb.gr/ Τελευταία πρόσβαση 19-2-20
  • Βασίλης Τσιβιλίκας, Ανακτήθηκε από https://www.wikiwand.com/ Τελευταία πρόσβαση 19-2-20
  • Αφιέρωμα στη ζωή του Βασίλη Τσιβιλίκα, Ανακτήθηκε από https://www.gossip-tv.gr/ Τελευταία πρόσβαση 19-2-20
  • Βασίλης Τσιβιλίκας, Ανακτήθηκε από https://www.sansimera.gr/ Τελευταία πρόσβαση 19-2-20
  • Πέθανε ο Βασίλης Τσιβιλίκας (2012). Ανακτήθηκε από https://www.tovima.gr/ Τελευταία πρόσβαση 19-2-20

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνα Αναστασιάδη

Ονομάζομαι Κωνσταντίνα Αναστασιάδη. Έχω σπουδάσει νηπιαγωγός και από μικρή μου άρεσε να γράφω. Στο ελεύθερό μου χρόνο μου αρέσει να διαβάζω, είμαι μέλος πολιτιστικών συλλόγων για την εκμάθηση παραδοσιακών χoρών και ασχολούμαι και με τις πολεμικές τέχνες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;