Βασίλης Παλαιοκώστας: Ο «Έλληνας Ρομπέν των Δασών»

Βασίλης Παλαιοκώστας : Ο Έλληνας Ρομπέν των Δασών
Πηγή εικόνας : www.bbc.co.uk

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας μαζί με τον αδερφό του Νίκο απασχόλησαν τις ελληνικές αρχές επί σειρά ετών. Αιτία αποτελούσαν ληστείες, απαγωγές διακεκριμένων προσώπων, οπλοκατοχή και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ο Νίκος φυλακίστηκε και κρατείται ακόμα στις φυλακές. Ο Βασίλης όμως συνεχίζει να είναι ελεύθερος μετά την θεαματική του απόδραση. Στις συνειδήσεις αρκετών ανθρώπων ο Βασίλης Παλαιοκώστας, δεν έμεινε ως εγκληματίας αλλά ως λαϊκός ήρωας. Και αυτό γιατί βασικός άξονας των ενεργειών του, όπως υποστήριζε, ήταν το να κλέψει από όσους έχουν περίσσευμα και να δώσει σε όσους δεν είχαν τα βασικά.


Τα πρώτα χρόνια

Από πολύ νεαρή ηλικία ο Βασίλης Παλαιοκώστας άρχισε να εργάζεται. Δούλεψε για περίπου δύο χρόνια σε ένα τυροκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες του πατέρα του, ο Βασίλης ήταν ήσυχος και εσωστρεφής. Ωστόσο, μέσα σε αυτή την ησυχία και την εσωστρέφεια δημιουργήθηκε και μεγάλωνε όλο και περισσότερο ένα αίσθημα αδικίας που θα έπληττε στη συνέχεια την τάξη που πλουτίζει εις βάρος άλλων. Έτσι, κάποια στιγμή αναπόφευκτα, αποφάσισε να στραφεί εναντίον αυτής της τάξης. Τη δεκαετία του 1980 μαζί με τον αδερφό του, που προέρχονταν από ένα ανεπιτυχές πέρασμα στα καράβια ως εργάτης, γνωρίζουν και ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον διαβόητο εκείνη την εποχή, Κώστα Σαμαρά. Ο Κώστας Σαμαράς ήταν ένας μορφωμένος άνθρωπος που στη συνέχεια σχεδίασε με λεπτομέρεια τις ληστείες που ακολούθησαν.

Αρχικά «χτυπούσαν» σε κοσμηματοπωλεία ενώ στη συνέχεια σε Τράπεζες. Ο αστυνόμος Γραβάνης που είχε ασχοληθεί για αρκετά χρόνια με τις υποθέσεις του Παλαιοκώστα, εξηγεί ότι ένας από τους βασικούς ανασταλτικούς παράγοντες στη σύλληψη του, αποτέλεσε το γεγονός πως εκείνη την εποχή δεν υπήρχε διάθεση από την τοπική κοινωνία να βοηθήσει στη σύλληψη του. Αυτό συνέβη διότι ο ίδιος είχε ως μέλημα να μοιράζει τα χρήματα που έπαιρνε στην τοπική φτωχή κοινωνία. Έτσι ο Παλαιοκώστας προσέφερε σε μια τάξη με τις ενέργειες του και ο απλός κόσμος του παρείχε ένα λευκό εισιτήριο, αφού στο τέλος όλο αυτό θα τους ωφελούσε. Κάπως έτσι άρχισε ο ίδιος να αποκτά στις συνειδήσεις το ρόλο του «Έλληνα Ρομπέν των Δασών».


Η δεκαετία του 1990

Η δεκαετία του 1990 διακρίνεται από το ανθρωποκυνηγητό που ακολούθησε και από ένα συνεχές παιχνίδι γάτας και ποντικιού ανάμεσά στις αρχές και τον ίδιο. Τον Απρίλιο του 1990 ο Παλαιοκώστας συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να βοηθήσει τον αδερφό του να δραπετεύσει από τη φυλακή οδηγώντας ένα κλεμμένο όχημα. Η προσπάθεια του δεν πέτυχε και έτσι φυλακίστηκε και ο ίδιος στις φυλακές της Χαλκίδας. Από εκεί όμως δραπέτευσε τον Ιανουάριο του 1991 με ένα αυτοσχέδιο σχοινί από δεμένα σεντόνια. Ο αδερφός του Νίκος, αν και είχε καταδικαστεί για πληθώρα ληστειών, αποφυλακίζεται με εγγύηση. Τα δυο αδέρφια θα δημιουργήσουν μια ομάδα που θα απαρτίζεται από τους ιδίους, τον Κώστα Σαμαρά, τον Μιχάλη Μακρυγιάννη και  τον Παύλο Κερεμίδη.

Ο στόχος πλέον θα προσανατολιστεί στις τράπεζες οπού τα ποσά είναι ιλιγγιώδη. Η ομάδα διαπράττει 16 καταγεγραμμένες ληστείες σε πανελλαδικό επίπεδο. Τον Ιούνιο του 1992, οι ληστές σχεδίαζαν ένα τολμηρό εγχείρημα στην Καλαμπάκα, όταν αποφάσισαν να χτυπήσουν μια τράπεζα. Η τράπεζα ήταν σε πολύ μικρή απόσταση από το αστυνομικό τμήμα και οι ληστές είχαν σκοπό φυσικά να γελοιοποιήσουν τους αστυνομικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπήκαν λοιπόν μέσα στη τράπεζα και υπό την απειλή των οπλών κατάφεραν να αποσπάσουν ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσό (125 εκατομμύρια δραχμές) από το χρηματοκιβώτιο. Μαρτυρίες των κατοίκων λένε ότι στη διαδρομή της διαφυγής των δραστών και καθώς τους κυνηγούσαν τα περιπολικά, οι δράστες πετούσαν από το παράθυρο χαρτονομίσματα, γεμίζοντας τους δρόμους με τα κλεμμένα χρήματα της τράπεζας.  Το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν τελικά ανήκε σε έναν πολίτη. Αφού του το έκλεψαν, του το επέστρεψαν και μάλιστα με 150.000 δραχμές, ως αντάλλαγμα για την ακούσια βοήθειά του.

Βασίλης Παλαιοκώστας : Ο Έλληνας Ρομπέν των Δασών
Πηγή Εικόνας : NantiaReport

Ο Παλαιοκώστας και το μεγάλο κόλπο

Η δράση της συμμορίας οδήγησε τις τράπεζες να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας και να αντικαταστήσουν σταδιακά τα χρήματα με πιστωτικές κάρτες έτσι ώστε το απόθεμα ρευστού να μην είναι μεγάλο. Πράγματι αυτό λειτούργησε και οι ληστείες στις τράπεζες σταμάτησαν. Ωστόσο, ο Παλαιοκώστας στράφηκε σε μία άλλη λύση για να αποσπά μεγάλα ποσά. Ο επόμενος στόχος του ήταν ο Αλέξανδρος Χαΐτογλου που θα απήγαγε στις 15 Δεκεμβρίου του 1995. Ζήτησαν 260.000.000 δραχμές για να τον απελευθερώσουν. Ο Αλέξανδρος Χαΐτογλου ήταν τότε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Μακεδονικός Χαλβάς. Παράλληλα, ο αδερφός του, Κώστας Χαΐτογλου είχε πρόσφατα κερδίσει στο ΛΟΤΤΟ το ποσό των 160.000.000 εκατομμυρίων δραχμών.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Αλέξανδρος Χαΐτογλου αφήνεται ελεύθερος, με τους δράστες να παίρνουν τα λύτρα. Μετά την απελευθέρωσή του, ο Αλέξανδρος Χαΐτογλου είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» για τους απαγωγείς του:

«Μπορώ να πω ότι μου φέρθηκαν ανθρώπινα πάνω απ’ όλα και είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί τους ώρες ατελείωτες και να καταλάβω ότι πρόκειται για ανθρώπους ενήμερους για όλη την κατάσταση που επικρατεί εδώ στην Ελλάδα και μάλιστα θα έλεγα ότι είχαν και κάποιο επίπεδο σαν άνθρωποι γενικά».

Βασίλης Παλαιοκώστας : Ο Έλληνας Ρομπέν των Δασών
Πηγή Εικόνας : Νewsbeast

Ο Παλαιοκώστας αντιμέτωπος με το νόμο

Έχοντας φτάσει σε αυτό το σημείο, η ελληνική αστυνομία στην προσπάθεια της σύλληψης του Παλαιοκώστα, τον επικήρυξε με 250.000.000. Αυτό τον οδήγησε στο να μείνει για αρκετό καιρό στην αφάνεια ώστε να αποφύγει τη σύλληψη. Μαρτυρίες λένε ωστόσο ότι συνέχισε να συνδράμει οικονομικά σε κάποιους ανθρώπους. Ο πατέρας του μετέπειτα δήλωσε ότι ο Βασίλης βοηθούσε αρκετά συχνά αστέγους και ορφανά παιδιά οικονομικά. Ωστόσο, ένα τροχαίο ατύχημα του ιδίου θα οδηγήσει στη σύλληψη του. Στο αυτοκίνητο του βρέθηκαν όπλα, ασύρματοι και χρήματα.

Tον Ιούνιο του 2000 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 25 ετών για την απαγωγή Χαΐτογλου. Οδηγήθηκε έτσι στις φυλακές της Κέρκυρας για να εκτίσει την ποινή που του επιβλήθηκε. Ο αδερφός του Νίκος, επικηρυγμένος και αυτός, συνέχισε να ζει στη σκιά. Στη φυλακή συνειδητοποίησε ότι υπήρχαν πολλοί συγκρατούμενοι του χωρίς παπούτσια. Με τη βοήθεια ενός ιεροκήρυκα που τον επισκέπτονταν συνέλεξε και μοίρασε υποδήματα στους συγκρατούμενους του.

Το Μάιο του 2003, οι φρουροί των φυλακών βρήκαν ένα λεπτομερές σχέδιο της φυλακής στο κελί του, με απώτερο σκοπό την απόδραση του. Έτσι, στα πλαίσια της ανατροπής αυτής της απόδρασης, τον μετέφεραν κατευθείαν στην φυλακή υψίστης ασφαλείας, στον Κορυδαλλό. Ο Παλαιοκώστας στον Κορυδαλλό γνωρίζει τον περιβόητο Αλβανό εγκληματία Αλκέτ Ριζάι και άμεσα γίνονται πολύ καλοί φίλοι. Από κοινού λοιπόν οι βαρυποινίτες, θα σχεδιάσουν και θα εκτελέσουν μια κινηματογραφική διαφυγή που όμοια της δεν είχε υπάρξει.


Παλαιοκώστας: Η μεγάλη απόδραση

Στις 4 Ιουνίου του 2006, ένα ελικόπτερο που εκτελούσε αερομεταφορές αναψυχής για λογαριασμό της ελληνικής εταιρείας ενοικίασης Airlift απογειώνεται με δυο επιβάτες. Ο ένας από αυτούς, λίγα λεπτά αργότερα, σημαδεύει τον πιλότο με ένα όπλο. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ο Νίκος Παλαιοκώστας και είχε ως γνώμονα να βοηθήσει τον αδερφό του να δραπετεύσει.

Εντός ολίγων λεπτών, το ελικόπτερο βρίσκονταν πάνω από τις φυλακές Κορυδαλλού. Οι φρουροί υπέθεσαν ότι πρόκειται για μια επιθεώρηση, παρόλο που δεν είχαν ενημερωθεί για κάτι τέτοιο. Καθώς το ελικόπτερο πλησίαζε, ο πιλότος φώναξε προς τους φρουρούς ότι οι επιβάτες είναι οπλισμένοι. Σύντομα οι φύλακες αντιλήφθηκαν τι γινόταν, όμως ήταν ήδη αργά. Η επιχείρηση είχε ξεκινήσει και σύντομα οι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριζάι έτρεχαν προς το ελικόπτερο. Οι φύλακες, ανήμποροι να αποτρέψουν την απόδραση, παρακολουθούσαν την εξέλιξη της. Ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλκέτ Ριζάι ήταν ξανά ελεύθεροι.

Μετά από την κινηματογραφική αυτή απόδραση, ο Αλκέτ Ριζάι και ο Νίκος Παλαιοκώστας συνελήφθησαν αρκετά γρήγορα. Ο Βασίλης ωστόσο έμεινε ελεύθερος και συνέχισε να δρα. Στις 9 Ιουνίου του 2008 απήγαγε τον Γιώργο Μυλωνά, έναν δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα αλουμινίου που είχε εξοργίσει το λαό με τις πρακτικές που ακολουθούσε. Ο επιχειρηματίας κρατήθηκε από τον Παλαιοκώστα σε σπίτι – κρησφύγετο στη Σουρωτή για δύο εβδομάδες περίπου. Για να τον αφήσει ελεύθερο, ζήτησε πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ.

Όταν πήρε αυτό το ποσό, άφησε τον Μυλωνά να φύγει ελεύθερο χωρίς να του κάνει κανένα κακό. Όπως και στην περίπτωση του Χαΐτογλου, έτσι και ο Μυλωνάς είπε ότι οι απαγωγείς του ήταν ευγενικοί και του φέρονταν καλά. Δήλωσε μάλιστα ότι ο Παλαιοκώστας του αγόραζε και εφημερίδα. Λίγες μέρες αργότερα, οι αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν τον δράστη στο σπίτι όπου είχε κρατηθεί ο βιομήχανος. Έτσι, στις 2 Αυγούστου του 2008 μία ομάδα ειδικών δυνάμεων τον συνέλαβε. Ο Παλαιοκώστας είχε πιαστεί ξανά από τις ελληνικές αρχές και το αίσθημα δικαιοσύνης της Ελληνικής Αστυνομίας είχε αποκατασταθεί, προσωρινά ωστόσο.

Βασίλης Παλαιοκώστας : Ο Έλληνας Ρομπέν των Δασών
Πηγή Εικόνας : ToVima

Η μεγάλη απόδραση: Τhe sequel

Κατά την προδικαστική του ακρόαση στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2009, συγκεντρώθηκαν πολλοί άνθρωποι έξω από το δικαστήριο υποστηρίζοντας τον Παλαιοκώστα. Αγρότες, φοιτητές και αναρχικοί φώναζαν για «Λευτεριά στον Παλαιοκώστα». Ο ίδιος δήλωνε στο δικαστήριο «Έπαιξα και έχασα, η αστυνομία νίκησε». Έτσι, στάλθηκε πίσω στις φυλακές Κορυδαλλού μέχρι τη δίκη του, παρέα με τον Αλκέτ Ριζάι. Πολλοί ήταν αυτοί που πίστεψαν αυτή τη δήλωση και θρήνησαν το τέλος της αξιοσημείωτης πορείας του Βασίλη Παλαιοκώστα. Ωστόσο ο ίδιος δεν είχε πει την τελευταία του λέξη.

Στις 22 Φεβρουαρίου του 2009, μια μέρα πριν ξεκινήσει η δίκη του,  ο Βασίλης Παλαιοκώστας δραπετεύει ξανά από τις φυλακές Κορυδαλλού. Στο πλευρό του είναι και πάλι ο Αλκέτ Ριζάι και το μέσο της απόδρασης είναι και πάλι το ελικόπτερο. Αυτή τη φορά, μια γυναίκα είχε επιβιβαστεί σε ένα ενοικιαζόμενο ελικόπτερο της Interjet. Υπό την απειλή μια χειροβομβίδας, οδήγησε τον πιλότο στη φυλακή. Η γυναικά αυτή ήταν η σύντροφος του Ριζάι, Σούλα Μητροπία.

Στις 15:50, ένα ελικόπτερο προσγειώθηκε στην οροφή της πτέρυγας, και η Μητροπία έριξε ένα σχοινί προς το μέρος των Ριζάι και Παλαιοκώστα. Το ελικόπτερο απογειώθηκε και η απόδραση είχε στεφθεί με επιτυχία για ακόμα μια φορά. Οι κρατούμενοι που παρακολουθούσαν από την φυλακή πανηγύριζαν και οι φύλακες είχαν μείνει για ακόμα μια φορά εκτεθειμένοι.


«Μια φυσιολογική ζωή»

Φημολογείται ότι μετά την απόδραση έγινε μια ακόμη ληστεία από τους Παλαιοκώστα, Ριζάι και Μητρόπια, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί ότι ήταν αυτοί. Στις 31 Μαρτίου 2009, τρεις ληστές – δύο άνδρες και μία γυναίκα – λήστεψαν 250.000 ευρώ σε μια τράπεζα στα Τρίκαλα (πατρίδα και χώρος δράσης του Παλαιοκώστα για χρόνια). Λίγο αργότερα, ο Ριζάι και η Μητρόπια συνελήφθησαν. Η Μητρόπια καταδικάστηκε για πειρατεία του ελικοπτέρου και συνεργεία στην απόδραση, αν και εξακολουθεί να το αρνείται.

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας είναι ελεύθερος μέχρι και σήμερα. Μόλις πέρυσι εκδόθηκε η αυτοβιογραφία του με τίτλο «Μια φυσιολογική ζωή – Δράσεις και αποδράσεις ενός επικηρυγμένου» από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων. Στο βιβλίο αυτό, ο Παλαιοκώστας αποδέχεται τις ευθύνες για τα εγκλήματα που έχει κάνει δίνοντας και τις ανάλογες αιτιολογίες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ταυτόχρονα αποποιείται την ευθύνη που του έχει αποδώσει η Ελληνική Αστυνομία για πληθώρα εγκλημάτων αναφέροντας φυσικά και τις ανάλογες αποδείξεις.

Βασίλης Παλαιοκώστας : Ο Έλληνας Ρομπέν των Δασών
Πηγή Εικόνας : NantiaReport

 

Παρακάτω ακολουθεί βίντεο με τη στιγμή της απόδρασης του Βασίλη Παλαιοκώστα, το 2009.


 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο :

The Uncatchable ανακτήθηκε από www.bbc.co.uk Τελευταία προσπέλαση στις 27-4-2020

Η απαγωγή του Αλέξανδρου Χαΐτογλου που συγκλόνισε το πανελλήνιο το 1995 ανακτήθηκε από www.thetoc.gr Τελευταία προσπέλαση στις 27-4-2020

Η ζωή του Νίκου και Βασίλη Παλαιοκώστα ανακτήθηκε από www.kathimerini.gr Τελευταία προσπέλαση στις 27-4-2020

Ο Γ. Μυλωνάς για την πολύκροτη απαγωγή του ανακτήθηκε από tvxs.gr Τελευταία προσπέλαση στις 27-4-2020


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Μέμο

Φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ , με κλίση στην ιστορία και στον πολιτισμό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;