Βανέσσα Μέι: Με ένα δοξάρι σαν μαγικό ραβδί

Βανέσσα Μέι
Πηγή εικόνας: www.mpoufakos.com

Η Βανέσσα Mέι είναι παγκοσμίου φήμης πρωτοπόρος βιολονίστρια του μουσικού είδους «fusion». Είναι η πρώτη βιολονίστρια στον κόσμο που καινοτόμησε συνδυάζοντας με εκπληκτική άνεση και πρωτοτυπία την κλασική μουσική με την ποπ. Παίζοντας πιάνο και βιολί από την ηλικία των τεσσάρων ετών, χαρακτηρίστηκε από πολλούς παιδί θαύμα και, αν και πλέον έχει διανύσει τέσσερεις δεκαετίες από την ζωή της, εξακολουθεί να κάνει θαύματα στις μουσικές σκηνές του κόσμου. Η Μέι είναι μία καλλιτέχνης με έντονη και επιβλητική παρουσία επί σκηνής. Αέρινη, άνετη και αισθησιακή, μαγεύει τα πλήθη, όχι μόνο για την μοναδική μουσική της, αλλά και για την ξεχωριστή Ανατολίτικη ομορφιά της.

«Έχω περάσει και από την αμιγώς κλασική μουσική αλλά και από τα ροκ συγκροτήματα και έχω λατρέψει τους αστέρες της ποπ. Απλώς, κάποια στιγμή αποφάσισα να εκφράσω την γενιά μου και έτσι έγινε. Τα εκατομμύρια παιδιά που μαθαίνουν κλασική μουσική σε όλο τον κόσμο δεν είναι κλεισμένα σε ένα δωμάτιο, κάνοντας εξάσκηση 24 ώρες το 24ωρο. Αγαπάνε την κλασική μουσική αλλά αγαπάνε και τις βόλτες, τα πάρτι, τα clubs, τους σύγχρονους ήχους. Αυτό ακριβώς εκφράζει η μουσική μου. Την ανάγκη να πάρουμε μαζί μας, όπου και αν πάμε, αυτό που αγαπάμε. Μια μίξη ήχων και εικόνων. Ναι, κάποιοι με ελαφρά σηκωμένη τη μύτη είπαν ότι αυτό που κάνω είναι «crossover», μια εκλαϊκευμένη κλασική μουσική. Για μένα δεν είναι έτσι. Είναι η ζωή μου γεμάτη εμπειρίες. Είναι το σημειωματάριό μου γεμάτο αλήθειες. Τα κονσέρτα μου δεν έχουν καμιά σχέση με ωδεία. Είναι κάτι ανάμεσα σε φαντασμαγορικές παραστάσεις, αντάξιες ροκ συναυλιών και συναισθηματικές εξομολογήσεις ερωτευμένων σε ένα πάρκο μιας μεγαλούπολης.»

Βανέσσα Μέι – Από την συνέντευξη στη Δώρα ΑμαραντίδουΕφημερίδα «Το Ποντίκι» (05.09.2011).

Βανέσσα Μέι
Πηγή εικόνας: www.flickr.com

Σιγκαπούρη – Λονδίνο

Advertisements
Ad 14

Η Βανέσσα Μέι γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1978 στην Σιγκαπούρη από Σιγκαπουριανή μητέρα, την Πάμελα Σέι Λουάνγκ Ταν και Ταϊλανδό πατέρα, τον Βοραπόνγκ Βανακορν. Όταν η Βανέσσα ήταν μόλις δύο ετών, οι γονείς της χώρισαν και πολύ σύντομα η μητέρα της ξαναπαντρεύτηκε τον Βρετανό Γκράχαμ Νίκολσον, διακεκριμένο δικηγόρο σε ένα από τα πιο γνωστά δικηγορικά γραφεία της Αγγλίας. Σε ηλικία τεσσάρων ετών, η Βανέσσα, μετακόμισε στο Λονδίνο μαζί με την μητέρα της και τον δεύτερο σύζυγό της, ο οποίος την υιοθέτησε και η ίδια έλαβε την Βρετανική υπηκοότητα.

Η Βανέσσα από την ηλικία των τεσσάρων ετών είχε ήδη αρχίσει να παίζει πιάνο και βιολί. Η επιρροή της μητέρας της ήταν έντονη στην ενασχόλησή της με την μουσική, καθώς και η ίδια είναι μουσικός. Το βιολί ωστόσο κέρδισε περισσότερο το ενδιαφέρον του κοριτσιού. Η ίδια η Βανέσσα Μέι, θα δήλωνε αργότερα πως επηρεάστηκε και εμπνεύστηκε και από την ημέρα των γενεθλίων της, η οποία είναι ίδια με αυτή του μεγάλου και διάσημου Ιταλού βιολιστή Νικολό Παγκανίνι, αν και τους δυο τους τούς χώριζαν 196 χρόνια. Ο πατριός της επίσης, Γκράχαμ Νίκολσον, διακρίνοντας το ταλέντο του κοριτσιού, την ενθάρρυνε διαρκώς, φροντίζοντας από κοινού με την μητέρα της για τις άρτιες σπουδές της και δίνοντάς της την δυνατότητα να εξασκείται απερίσπαστη.

Βανέσσα Μέι
Πηγή εικόνας: www.enikos.gr

Πριν τα δέκα της κιόλας χρόνια  η μικρή βιολονίστρια θέλησε να σπουδάσει περαιτέρω μουσική και βιολί στο Πεκίνο, όπου και πήγε για κάποιο διάστημα με την συνοδεία της μητέρας της. Επιστρέφοντας στο Λονδίνο συμμετείχε στην Φιλαρμονική του Λονδίνου, στα δέκα της μόλις χρόνια, και αργότερα στο Royal College of Music. Ωστόσο η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε μπροστά σε ευρύ κοινό ήταν σε μια εντυπωσιακή δεξίωση στο Φεστιβάλ Schleswig Holstein στη Γερμανία, το 1988.

Ήδη από την εφηβική της ηλικία είχε αναπτύξει την ικανότητα της να εναλλάσσει κλασικές μουσικές των προηγούμενων αιώνων με σύγχρονες μελωδίες, όπως Τζαζ. Το υψηλής τεχνολογίας ηλεκτρικό βιολί της την βοήθησε να εκφράσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πρωτότυπη και καινοτόμο μουσική της, δημιουργώντας έτσι ένα δικό της μοναδικό στυλ που, η ίδια η Μέι, περιέγραψε ως συγχώνευση techno και ακουστικής για βιολί (techno-acoustic fusion).

Βανέσσα Μέι
Πηγή εικόνας: www.enikos.gr

Το 1990 έγινε η ηχογράφηση του πρώτου της άλμπουμ με τον τίτλο «Violin». Το άλμπουμ κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα, το 1991, οπότε ήταν μια χρονιά αφιερωμένη στον Μότσαρτ, τιμώντας τον θάνατό του. Τα δικαιώματα του συγκεκριμένου άλμπουμ, η Μέι, τα παραχώρησε στην «Εθνική Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης του Παιδιού». Το 1992, στα δεκατέσσερά της χρόνια, είχε κιόλας υπογράψει συμβόλαιο με μια από τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρίες και την ίδια χρονιά είχε καταφέρει να δημιουργήσει τον τρίτο της δίσκο ερμηνεύοντας Μπετόβεν και Τσαϊκόφσκι. Η Βανέσσα Μέι, εκείνη την εποχή έγινε η νεαρότερη σολίστ στον κόσμο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες, και οι μουσικόφιλοι του είδους, και όχι μόνο, μιλούσαν εντυπωσιασμένοι για ένα παιδί θαύμα.

 

Βανέσσα Μέι
Πηγή εικόνας: www.cgce.net

«Λολίτα με βιολί»

Η Βανέσσα Μέι πολύ σύντομα, μετά τα πρώτα τρία άλμπουμ της, κατέκτησε τον κόσμο του θεάματος. Η σκηνή και τα φώτα έμοιαζαν να είναι ο φυσικός της χώρος και οι κάμερες την κυνηγούσαν κυριολεκτικά παντού, εντός και εκτός σκηνής, για να εξασφαλίσουν ένα εντυπωσιακό πλάνο ή αντίστοιχα μια φωτογραφία της. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ήταν δύσκολο, καθώς η ίδια υπήρξε πάντα ιδιαίτερα φωτογενής και εξαιρετικά άνετη με την παρουσία της σε κάθε της έκφανση.

Η φυσική της ομορφιά, οι ενδυματολογικές επιλογές και κυρίως η καταιγιστική της παρουσία την έκαναν, αν και μικρόσωμη, να γεμίζει τις σκηνές πληθωρικά. Με χορευτικές κινήσεις και εκφράσεις που ακολουθούν απόλυτα τον ρυθμό του βολιού της από παιδί, που ξεκίνησε την καριέρα της και συμμετείχε στις πρώτες της παραστάσεις, έως και σήμερα, καταφέρνει να κρατά τα βλέμματα και τα αυτιά αφοσιωμένα πάνω της. Η Βανέσσα Μέι είναι μια εξαιρετικά ταλαντούχος μουσικός αλλά και μια θεαματική παρουσία, συνάμα, που γνωρίζει την αξία της και ξέρει πως να μαγεύει τον κόσμο αλλά και να μαγεύεται από αυτόν, λαμβάνοντας έμπνευση από τα πάντα γύρω της.

Διαβάστε επίσης  Joan Crawford: Η γλυκιά(;) μαμά του Χόλιγουντ
Βανέσσα Μέι
Πηγή εικόνας: www.dailymail.co.uk

Οι δημοσιογράφοι, την εποχή που η ίδια έλαμπε περισσότερο από ποτέ – νέα, φρέσκια, ορμητική και εξωτική μέσα στην μοναδικότητά της – την χαρακτήρισαν «Λολίτα με βιολί». Η έντονα αισθησιακή, μάλλον σέξι, παρουσία της και το νεαρό της ηλικίας της φαίνεται πως τους ενέπνευσε αυτόν τον, κάπως, αμφιλεγόμενο χαρακτηρισμό.

Η Μέι κυκλοφόρησε το 1995 το πρώτο της άλμπουμ σε ποπ στυλ με τίτλο «The Violin Player», το οποίο την «εκτόξευσε» στην κορυφή και την έκανε γνωστή διεθνώς. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς πραγματοποίησε περιοδεία σε 34 πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, με τις συναυλίες της να έχουν τεράστια επιτυχία. Ακολούθησαν πολλές αναφορές στο όνομά της και εμφανίσεις της σε τηλεοπτικές εκπομπές, στην χώρα της και παγκοσμίως, καθώς και αρκετές συμμετοχές σε ροκ φεστιβάλ. Το 1997 εμφανίστηκε στο άλμπουμ της Τζάνετ Τζάκσον «The Velvet Rope» παίζοντας σόλο βιολί στο ομώνυμο τραγούδι. Τον Νοέμβριο του 1998, η Βανέσσα Μέι, συγκέντρωσε επάνω της την προσοχή και του κόσμου της μόδας, με την συμμετοχή της σε επίδειξη μόδας στο Παρίσι φορώντας γαμήλιο φόρεμα του σχεδιαστή Ζαν Πωλ Γκοτιέ. Την τριετία 1996 – 1999 κυκλοφόρησαν τέσσερα εξαιρετικά επιτυχημένα άλμπουμ της: «The Classical Album 1», Storm», «China girl», «The Classical Album 2» και «The Original Four Seasons – The Classical Album 3». Τον Ιούνιο του 1999 έπαιξε στις συναυλίες του Michael Jackson & Friends στη Σεούλ και στο Μόναχο.

Πηγή εικόνας: teleshow.wp.pl

Στις 7 Μαρτίου του 2002, κατά τη διάρκεια των τελετών έναρξης των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων, παρουσίασε μια παραλλαγή του έργου «Τέσσερεις εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι με τρομερή επιτυχία.  Τον Απρίλιο του 2006, η Βανέσσα Μέι κατατάχθηκε στη λίστα πλουσίων των Sunday Times ως η πλουσιότερη νεαρή διασκεδαστής κάτω των 30 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας εκτιμώμενη περιουσία περί τα 32 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας.

Πηγή εικόνας: www.vanessamaeofficial.com

Το 2017, ο ραδιοφωνικός σταθμός ClassicFM, για τα 25 χρόνια λειτουργίας του, δημιούργησε μια λίστα με τα 300 κλασικά άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Η Βανέσσα Μέι μπήκε τρεις φορές στην συγκεκριμένη λίστα. Συγκεκριμένα το «Classical Album 1» έφτασε στην θέση 244, το άλμπουμ «Storm» στην θέση 135 και το άλμπουμ «The Violin Player», με το οποίο έκανε το ντεμπούτο της, στην 76η θέση με τις περισσότερες πωλήσεις. Ο ιστότοπος του ραδιοφωνικού σταθμού ισχυρίζεται ότι οι συνολικές πωλήσεις των παραπάνω άλμπουμ καθιστούν την Μέι ως «την σόλο βιολονίστρια με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην λίστα κατάταξης».


Η Βανέσσα Μέι πέραν από την μουσική

Το βιολί δεν είναι η μόνη ασχολία της, διάσημης εδώ και χρόνια, Μέι. Από νεαρή ηλικία συμμετείχε σε διάφορες δράσεις και ανέπτυξε ποικίλα ενδιαφέροντα. Σε ηλικία 16 ετών, σημείωσε ρεκόρ ως η νεότερη στον κόσμο που απηύθυνε λόγο στις ενώσεις των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ και έγινε η πρώτη μουσικός που εμφανίστηκε ποτέ στην εκπομπή του Σερ Ντέιβιντ Φροστ, Sunday political magazine στην τηλεόραση του BBC.

Βανέσσα Μέι
Πηγή εικόνας: www.newsbeast.gr

Έτρεξε, επίσης, ως λαμπαδηδρόμος όταν η Ολυμπιακή φλόγα περνούσε από το Λονδίνο καθ’ οδόν προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Η Βανέσσα Μέι έχει υποστηρίξει διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο και έχει επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις των δράσεών τους στην Κένυα και την Καμπότζη. Έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκστρατείες και έχει δώσει πολλές παραστάσεις για τη συγκέντρωση χρημάτων, για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Επίσης συνεργάστηκε με τον Ερυθρό Σταυρό. Τον Ιούνιο του 2015, εντάχθηκε στην οργάνωση Cruelty Free International ως παγκόσμια πρεσβευτής τους, συμμετέχοντας στην εκστρατεία για να αποτραπεί η χρήση των ζώων σε πειράματα.  Η αγάπη της για τα ζώα είναι μεγάλη και μάλιστα, πριν λίγα χρόνια, συμμετείχε και στο ελληνικό σποτάκι της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης.

Στο πεδίο του κινηματογράφου έχει συνεισφέρει σε μια σειρά από κινηματογραφικά έργα. Έχοντας γυρίσει τη δική της βουβή ταινία, βασισμένη στη μουσική από το άλμπουμ της The Original Four Seasons, συνέχισε να συνεργάζεται με τη Walt Disney Pictures στη μουσική της ταινίας Mulan.

Βανέσσα Μέι
Πηγή εικόνας: www.youtube.com

Δοκιμάζοντας τον εαυτό της και στην υποκριτική, πήρε τον πρώτο της ρόλο και συμμετείχε στα γυρίσματα μιας πλούσιας, νέας παραγωγής του κλασικού έργου Arabian Nights για το ABC, ενώ ηχογράφησε το κομμάτι Roxane’s Veil, που της έγραψε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου για το άλμπουμ της Choreography, το οποίο αργότερα χρησιμοποιήθηκε στο soundtrack άλμπουμ της ταινίας του Όλιβερ Στόουν Alexander.

Βανέσσα Μέι
Πηγή εικόνας: www.youtube.com

Η Βανέσσα Μέι, επιπλέον, ήταν το θέμα ενός εξαιρετικά αναγνωρισμένου επιστημονικού ντοκιμαντέρ του BBC που ανέλυε την συσχέτιση  φύσης – ανατροφής και το ρόλο που μπορεί να έχουν αυτά τα στοιχεία στην εξέλιξη ενός παιδιού με ιδιαίτερο ταλέντο. Η ίδια, επίσης, διακρίθηκε ως κριτής στο επιτυχημένο ψυχαγωγικό πρόγραμμα Popstar της ITV στο Opera Star.

Στον χώρο της μόδας, πέραν από την συμμετοχή της στην εβδομάδα μόδας του Παρισιού, όπου εξέπληξε τους θεατές φορώντας νυφικό σχεδιασμένο από τον Ζαν Πωλ Γκοτιέ, η Βανέσσα Μέι ψηφίστηκε ως μία από τους «50 πιο όμορφους ανθρώπους στον κόσμο» από το περιοδικό People, ως μια από τους «100 πιο όμορφους ανθρώπους» από το περιοδικό Now και μία από τις «100 πιο σέξι γυναίκες στον κόσμο» από το FHM, αντίστοιχα. Εμφανίστηκε, επιπλέον σε μερικά από τα πιο διάσημα περιοδικά στον κόσμο και έχει συνεργαστεί με τους πιο γνωστούς φωτογράφους διεθνώς, ενώ έλαβε μέρος με επιτυχία στην παγκόσμια διαφημιστική καμπάνια του The Mandarin Oriental Hotel Group.

Βανέσσα Μέι
Πηγή εικόνας: www.avopolis.gr

Το δεύτερο μεγάλο πάθος της Μέι ήταν πάντα το σκι και, καθώς ήταν Ταϊλανδέζικης καταγωγής, έγινε δεκτή από την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Ταϊλάνδης για να εκπροσωπήσει την χώρα. Η Βανέσσα Μέι είναι πλέον Ολυμπιονίκης, αφού προκρίθηκε και συμμετείχε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014. Υπήρξε επίσης επίτιμη καλεσμένη στο πρώτο δείπνο του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και διορίστηκε ως εμπειρογνώμονας πολιτισμού στη ΔΟΕ για την ανάπτυξη της Ολυμπιακής πολιτικής.

Διαβάστε επίσης  Το αντισυλληπτικό χάπι και το κίνημα απελευθέρωσης
Βανέσσα Μέι
Πηγή εικόνας: www.bangkokpost.com

Η εμπλοκή της Βανέσσα Μέι σε σκάνδαλο αγώνων σκι

Το σκί, η Βανέσσα Μέι το αγάπησε από πολύ μικρή. Η πρώτη επαφή με το άθλημα έγινε όταν ήταν τεσσάρων ετών και ήταν μια παράλληλη, με την μουσική, ενασχόληση. Στα 14 της χρόνια ονειρευόταν να γίνει επαγγελματίας σκιέρ, ωστόσο είχε ήδη χαράξει μια μεγάλη διαδρομή μαζί με το βιολί της και δεν θα μπορούσε να το αφήσει. Το 2009 ήρθε πιο κοντά στο όνειρό της, όταν εγκαταστάθηκε στο Ελβετικό αλπικό θέρετρο Zermatt.

Το 2010 εξέπληξε τους πάντες όταν δήλωσε στην εφημερίδα «The Telegraph» πως: «Είμαι Βρετανίδα, και ρεαλιστικά δεν υπάρχει περίπτωση να εκπροσωπήσω τη χώρα μου, αλλά επειδή ο φυσικός μου πατέρας είναι Ταϊλανδός, με δέχτηκαν να εκπροσωπήσω την Ταϊλάνδη στους Ολυμπιακούς αγώνες». Η Μέι είχε κατοχυρώσει την εγγραφή της ως Ταϊλανδή αλπική σκιέρ στους Ολυμπιακού αγώνες του 2014 στο Σότσι.

Είχε προηγηθεί, μετά από αίτημα της Ολυμπιακής επιτροπής της Ταϊλάνδης και των εκπροσώπων της Βανέσσα Μέι, η διοργάνωση αγώνα γιγαντιαίου σλάλομ από το Alpine Ski Club Triglav στις 18 και 19 Ιανουαρίου 2014 στο Krvavec της Σλοβενίας. Αυτός ο αγώνας ήταν η τελευταία ευκαιρία για την Βανέσσα Μέι να επιτύχει το σκορ που αναγνωρίζεται από την Διεθνή Ομοσπονδία Σκι (FIS) για να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Φεβρουαρίου του 2014. Η Βανέσσα Μέι κατάφερε να προκριθεί κερδίζοντας την συμμετοχή της. Η Μέι συμμετείχε στους αγώνας ως Βανέσα Βανακόρν, αλλάζοντας το επώνυμό της με αυτό του Ταϊλανδού βιολογικού της πατέρα. Αν και δεν κατάφερε να κερδίσει κάποιο μετάλλιο ή να τερματίσει σε κάποια θέση υψηλής κατάταξης – ήταν η τελευταία από τους 67 δρομείς που τερμάτισαν, αν και άλλοι 23 δρομείς δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον αγώνα – η χαρά της που πραγματοποίησε ένα μεγάλο της όνειρο ήταν απερίγραπτη.

Βανέσσα Μέι
Πηγή εικόνας: theviolinchannel.com

Λίγους μήνες αργότερα, όμως, τον Ιούλιο του 2014, και κατόπιν καταγγελιών, ξέσπασε σκάνδαλο σχετικά με την διοργάνωση των αγώνων στην Σλοβενία, που προηγήθηκαν τον Ολυμπιακών αγώνων και καθόρισαν τους προκριθέντες. Σύμφωνα με την έρευνα οι διοργανωτές των αγώνων στην Σλοβενία είχαν μειώσει το σκορ για την πρόκριση από 269,44 που ήταν καθορισμένο σε 131,15 και μάλιστα τέσσερεις διοργανωτές τέθηκαν σε αργία και τετραετή αποκλεισμό (Ban) από την Σλοβένικη Ομοσπονδία Σκι, με την κατηγορία αλλοίωσης των αποτελεσμάτων και συγκεκριμένα για την ομάδα της Ταϊλάνδης. Οι εξελίξεις έδειχναν πλέον ξεκάθαρα εμπλοκή της Βανέσσα Μέι στο σκάνδαλο.  Στην Βανέσσα Μέι επιβλήθηκε ποινή τετραετούς αποκλεισμού. Η ίδια εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «Ο αποκλεισμός είναι μια ανοησία. Θα προσφύγουμε στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο».

Ακολούθησε η συνεδρίαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκι,  στις 18 Νοεμβρίου του 2014, κατά την οποία αποφασίστηκε η ακύρωση των αποτελεσμάτων και εξεδώθει ένα δελτίο τύπου λέγοντας ότι «Η Vanessa Vanakorn (THA) που συμμετείχε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι 2014 δεν προκρίθηκε πραγματικά και δεν έπρεπε να έχει συμμετάσχει στους Αγώνες του Σότσι 2014».

Στις 19 Ιουνίου 2015, το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο, όμως, ακύρωσε τον τετραετή αποκλεισμό της Vanessa Vanakorn, λέγοντας πως δεν υπήρχαν στοιχεία ότι η ίδια είχε ανάμειξη στην αλλοίωση των αποτελεσμάτων στους αγώνες της Σλοβενίας και της επιδίκασε ένα χρηματικό ποσό. Αν και η υπόθεση δεν ξεκαθάρισε ποτέ, και δεν αποδείχθηκαν οι κατηγορίες εναντίον της Βανέσσα, οι αμφιβολίες παρέμειναν για κάποιο καιρό. Όμως, τον Ιανουάριο του 2016 η φήμη της τιμής της Βανέσσα Μέι αποκαταστάθηκε όταν, πλέον επίσημα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επιβεβαίωσε, ότι η Βανέσσα Μέι μπορεί να ονομαστεί Ολυμπιονίκης.


Τα δύσκολα παιδικά χρόνια της μεγάλης βιολονίστριας

Η ζωή της Βανέσσα Μέι μοιάζει παραμυθένια, ωστόσο τα φαινόμενα, τις πιο πολλές φορές, απατούν. Η ίδια έχει διαγράψει μια πολύ μεγάλη και θαυμαστή πορεία στην ζωή της και σίγουρα αξίζει όσα απολαμβάνει, γιατί τα έχει κερδίσει μόνης της, με την δύναμη και το ταλέντο της. Το ξεκίνημά της, ωστόσο, όταν ακόμη ήταν παιδί ήταν και το πιο δύσκολο κομμάτι αυτής της μαγικής πορείας. Η ίδια η Μέι προκάλεσε σοκ όταν δήλωσε για την βασανιστική παιδική της ηλικία και την σχέση με την μητέρα της, η οποία ήταν πάντοτε τρομερά απαιτητική και πολύ αυστηρή μαζί της.

Βανέσσα Μέι
Πηγή εικόνας: www.binged.com

Στα 35 της χρόνια, η Μέι, ανέφερε σε συνέντευξή της στην Daily Mail ότι η μητέρα της τη χτυπούσε και την ανάγκαζε να την προσκυνά για να ζητήσει συγχώρεση. Της απαγόρευε να ζει φυσιολογικά ως παιδί και την πίεζε να εξασκείται συνεχώς στο βιολί. Δεν της επέτρεπε να βγει από το σπίτι μόνη της, παρά μόνο όταν έκλεισε τα 20 χρόνια της. Δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Είχα βρεθεί μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους στη σκηνή και σε εκατομμύρια τηλεθεατές, αλλά δεν ήξερα πώς να περάσω απέναντι το δρόμο {..}Δεν έστρωνα ποτέ το κρεβάτι μου, δεν έφτιαχνα το πρωινό μου, δεν περπατούσα μόνη μου στο δρόμο. Όλα ήταν έτσι σχεδιασμένα ώστε να επικεντρωθώ στην καριέρα μου και στο βιολί. Μπορεί κάποιος να με πει είτε κακομαθημένη, είτε παγιδευμένη{..}Μου έλεγε ότι θα αποκτούσα καλό σύζυγο μόνο αν ήμουν επιτυχημένη, και ότι οι δάσκαλοι της μουσικής μου, θα με χαστούκιζαν στο πρόσωπο αν δεν έβαζα όλο μου το είναι στο παίξιμο μου{…} Ήθελε να σταματήσω το σκι, με το οποίο είμαι παθιασμένη, γιατί πίστευε ότι ήταν πολύ επικίνδυνο για την καριέρα μου».

Η μητέρα της Μέι είχε την διαχείριση των οικονομικών της και ουσιαστικά λειτουργούσε ως μάνατζέρ της μέχρι που η Βανέσσα έγινε 20 ετών, οπότε και την απέλυσε, το 1999. Για πολλά χρόνια, μητέρα και κόρη, δεν αντάλλαξαν ούτε λέξη και δεν συναντιόταν. Σαν ξένες, ζούσε η κάθε μία την ζωή της. Η σχέση των δύο γυναικών αποκαταστάθηκε με αφορμή την συμμετοχή της Βανέσσα στους Ολυμπιακούς αγώνες, όταν η μητέρα της τής έστειλε ένα sms για να της ευχηθεί καλή επιτυχία.

Διαβάστε επίσης  Αλέξης Μινωτής: «Το αρχαίο δράμα είναι ένα αιώνιο παρόν»
Βανέσσα Μέι
Πηγή εικόνας: www.dailymail.co.uk / Η Βανέσσα Μέι με την μητέρα της.

Η Μέι πλέον είναι αποφασισμένη να μην επαναλάβει τα λάθη της μητέρας της και έχει απόλυτες απόψεις σχετικά με την ανατροφή των παιδιών.

«Πιστεύω ότι όταν κάνεις παιδιά, υπάρχει ένα ορισμένο σημείο – όριο που πρέπει να σταματήσεις να τα πιέζεις. Ελπίζω και προσεύχομαι, ότι αν κάποτε έχω δικά μου παιδιά, θα καταλάβω εγκαίρως πότε είναι αυτό το όριο.

Βανέσσα Μέι
Πηγή εικόνας: www.buro247.me

Η αγάπη για την Ελλάδα

Με πρώτο το βιολί «Gizmo», όπως το ονόμασε, του Guadagnini, κατασκευασμένο το 1761, και αγορασμένο σε δημοπρασία από τους γονείς της, και αρκετά ηλεκτρικά βιολιά, η Βανέσσα Μέι ταξιδεύει στον κόσμο και μας ταξιδεύει όλους με την μουσική της. Ανάμεσα στα μουσικά ταξίδια της, στάθηκε αρκετές φορές στην Ελλάδα, που όπως έχει δηλώσει αγαπά ιδιαίτερα. Τελευταία φορά που επισκέφτηκε την χώρα μας, ήταν τον Οκτώβριο του 2017 και αν και, αυτόν τον καιρό, έχει σταματήσει τα tours της, λόγω της πανδημίας, σίγουρα θα την ξαναδούμε σε κάποια εμφάνισή της, μόλις της δοθεί η ευκαιρία, καθώς, στις συνεντεύξεις της, μιλά πάντα ένθερμα για τους Έλληνες και την Ελλάδα:

Βανέσσα Μέι
Πηγ’η εικόνας: www.facebook.com

«Ο ενθουσιασμός που διακατέχει τους Έλληνες κυριαρχεί ακόμη και όταν κάθονται σε μια κερκίδα. Υπάρχει ζεστασιά και επικοινωνία μεταξύ μας. Έχω καλή χημεία με όσους έρχονται να με ακούσουν. Σε κάποιες από τις συναυλίες μου είχα πάρα πολλά ανκόρ. Υπάρχει πιο όμορφο κομπλιμέντο για έναν καλλιτέχνη;»

«Το πάθος! Οι Έλληνες είναι τόσο ζεστοί και ταυτοχρόνως τόσο δεκτικοί. Τους θαυμάζω. Με την έναρξη του σόου, σαν να μην έχει για εκείνους σημασία τι συμβαίνει στην πραγματική ζωή τους και με μιας γίνονται μέρος της παράστασης. Ξεχνούν για λίγο τα προβλήματά τους και απολαμβάνουν στο έπακρο την ψυχαγωγία τους. Το ελληνικό κοινό δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο στον κόσμο!»

Βανέσσα Μέι
Πηγή εικόνας: www.facebook.com

«Ο ήλιος αλλά και η εσωστρέφειά σας που δεν τη συναντά κανείς εύκολα σε άλλα μέρη του κόσμου».

«Το κλίμα, ο ρομαντισμός και η κουλτούρα ενός αρχαίου πολιτισμού. Την ώρα που παίζω μουσική στο Ηρώδειο και αισθάνομαι το αεράκι να με διαπερνά, διακατέχομαι από συγκίνηση λες και δίνεται ένα άτυπο ραντεβού με τους Έλληνες θεούς. Ο Απόλλωνας, ο θεός της μουσικής, μας συνεπαίρνει όλους. Την πρώτη φορά που έπαιξα στην Ελλάδα και έστρεψα το βλέμμα μου προς τον Παρθενώνα μαγεύτηκα. Ακόμη μαγεύομαι. Είναι σαν να διαπερνά το κορμί μου ηλεκτρικό ρεύμα. Αισθάνομαι τέτοια δόνηση και ένταση που λες και τα χέρια μου κυλούν στο βιολί από μόνα τους. Μαγικό!»

Βανέσσα Μέι
Πηγή εικόνας: whyathens.com

Η Βανέσσα Μέι  είναι ίσως από τους λίγους ανθρώπους που αξίζουν τον τίτλο «Σταρ». Είναι μια πραγματική σταρ, ένα λαμπερό αστέρι, και ίσως δεν είναι τυχαίο, που ένας αστεροειδής που ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο του 1990, φέρει το όνομά της. Είναι ο «10313 Vanessa-Mae» Βανέσα Μέι.


Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε στιγμιότυπα από την πρώτη επίσκεψη της Βανέσσα Μέι στην Ελλάδα το 1999.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Vanessa-Mae – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση:www.vanessamaeofficial.com – Τελευταία πρόσβαση 24/10/2021

Βανέσσα Μέι – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: el.wikipedia.org – Τελευταία πρόσβαση 24/10/2021

Vanessa-Mae – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: en.wikipedia.org – Τελευταία πρόσβαση 24/10/2021

Vanessa-Mae: Pop Violinist Performs In New York City, U.S.A., 1995 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.youtube.com – Τελευταία πρόσβαση 24/10/2021

Βανέσα Μέι: «Ο ήχος του βιολιού είναι η ζωή μου» – Δώρα Αμαραντίδου 05.09.2011 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.topontiki.gr – Τελευταία πρόσβαση 24/10/2021

Η φρικτή ζωή της Βανέσα Μέι – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.enikos.gr – Τελευταία πρόσβαση 24/10/2021

The heart-breaking moment I realised my mother had cut me off forever, by violin virtuoso Vanessa-Mae – Nikki Murfitt – 7-8-2008 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.dailymail.co.uk – Τελευταία πρόσβαση 24/10/2021

Η Βανέσσα Μέι κάνει εκστρατεία για τα αδέσποτα της Ελλάδας – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.tilestwra.com – Τελευταία πρόσβαση 24/10/2021

Η Vanessa Mae είναι ηθοποιός. Βανέσα Μέι – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: ilovs.ru – Τελευταία πρόσβαση 24/10/2021

7+1 άγνωστες στιγμές της Βανέσα Μέι -Λίγο πριν την εμφάνισή της στο Ηρώδειο [εικόνες & βίντεο] – 7/8/2017 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.iefimerida.gr – Τελευταία πρόσβαση 24/10/2021

Βανέσα Μέι: «Την πρώτη φορά που έπαιξα στην Ελλάδα και έστρεψα το βλέμμα μου προς τον Παρθενώνα…» – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.gossip-tv.gr -Τελευταία πρόσβαση 24/10/2021

Γεννήθηκα και ζω στο Βόλο. Σπούδασα δημοσιογραφία και η γραφή είναι η μεγάλη μου αγάπη. Τα βιβλία και οι βόλτες στην πόλη και στην φύση, γεμίζουν ευχάριστα τον ελεύθερό μου χρόνο. Οι άνθρωποι είναι πάντα έμπνευση για μένα και θεωρώ πως τα πάντα γύρω μας, ακόμη και τα πιο απλά, μπορούν να μας διδάξουν, αρκεί να τα παρατηρούμε από κάθε οπτική.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

 Πηνελόπη Αλεξίου: Στα χνάρια της ποιητικής συλλογής “Πένθιμη Γη”

Η Πηνελόπη Αλεξίου, κοινωνική ανθρωπολόγος και ποιήτρια, συστήνεται στο λογοτεχνικό
Η Ναυμαχία της Έλλης

Η Ναυμαχία της Έλλης

Τον Δεκέμβριο του 1912 έλαβε χώρα η Ναυμαχία της Έλλης