Van Gogh: Ο ζωγράφος με το κομμένο αυτί

Βαν Γκογκ
Πηγή φωτογραφίας: www.history101.com

Ο εξπρεσιονιστής ζωγράφος Vincent Van Gogh είναι ένα από τα πρώτα ονόματα που έρχεται στο μυαλού κάποιου, όταν αναφερόμαστε στον τομέα της ζωγραφικής. Το γεγονός αυτό όμως δεν ίσχυε, όταν ο εν λόγω καλλιτέχνης βρισκόταν εν ζωή. Δυστυχώς, ο Van Gogh κατάφερε να πουλήσει μόνον έναν πίνακα όσο ζούσε.


Η ζωή του καλλιτέχνη σε αδρές γραμμές

O Van Gogh γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου του 1853. Καταγόταν από ένα μικρό Ολλανδικό χωριό, το Ζούντερτ (Zundert). Γονείς του ήταν ο εκκλησιαστικός Θεόδωρος Van Gogh και η Anna Cornelia Carbentus. Εξαιτίας της μητέρας του, η οποία αγαπούσε την ζωγραφική, ο μικρός Van Gogh θα αποκτήσει εκείνα τα ερεθίσματα που θα του επιτρέψουν στην συνέχεια να αναδειχθεί σε έναν κορυφαίο καλλιτέχνη. Επίσης, πήρε το όνομά του από τον παππού του. Πιο συγκεκριμένα, το όνομα αυτό είχε δωθεί αρχικά στο πρωτότοκο παιδί της οικογένειας, αλλά δυστυχώς απεβίωσε όντας βρέφος. Έτσι ο Vincent διαδέχθηκε τον πρωτότοκο αδελφό του, καθώς ήταν ο μεγαλύτερος από τα επτά αδέλφια του.

Από μικρή ηλικία ο καλλιτέχνης άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης και μελαγχολίας. Μέχρι να ανακαλύψει την κλίση του στην ζωγραφική, ασχολήθηκε με άλλους επαγγελματικούς τομείς, όπως έμπορος τέχνης, ιεροκήρυκας, θεολόγος και δάσκαλος. Το 1880, σε ηλικία 27 ετών, μετά από παρότρυνση του αδελφού του, Theo, ο οποίος τον στήριζε και βρισκόταν δίπλα του σε κάθε δυσκολία, αποφασίζει να ασχοληθεί με την ζωγραφική.

Έτσι το 1886, ξεκινάει την φοίτησή του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αμβέρσας. Βέβαια το γεγονός αυτό διακόπτεται πολύ σύντομα, καθώς ο Vincent αποβάλλεται. Αποφασίζει λοιπόν να μετακομίσει στο Παρίσι κοντά στον αδελφό του, ο οποίος ασχολούνταν με το εμπόριο έργων τέχνης. Μετά από δυο χρόνια μετακομίζει στην Προβηγκία. Εκεί έρχεται σε επαφή με τον Πωλ Γκώγκεν. Μάλιστα εκείνη την εποχή είναι που κόβει το αυτί του. Μετά το γεγονός αυτό, αφού τύλιξε την πληγή του, το έβαλε σε ένα κομμάτι χαρτί και το παρέδωσε σε μια πόρνη από τον οίκο ανοχής που επισκεπτόταν συχνά μαζί με τον Γκώγκεν.

Vincent Van Gogh
Πηγή φωτογραφίας: www.lifo.gr

Η ενασχόληση με την ζωγραφική

Η τέχνη για τον Vincent Van Gogh ήταν ένας τρόπος διαφυγής από τα προβλήματά του. Μέσα από την δουλειά του διακρίνουμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια. Όσo ο καλλιτέχνης διέμενε στην Ολλανδία, η αισθητική του φαίνεται ότι αντιτίθεται στο κατεστημένο της κοινωνίας εκείνης της εποχής. Ο Gogh φανταζόταν μια κοινωνία χωρίς αφεντικά, γεγονός που φαίνεται στα χρώματα που χρησιμοποιούσε, καθώς και στο θέμα που επέλεγε να σχεδιάσει κάθε φορά. Μέσα από τα έργα του ο Van Gogh έδωσε μια νέα ώθηση στα ρεύματα του εξπρεσιονισμού, του φωβισμού και της αφηρημένης τέχνης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έκφρασης του Van Gogh αποτελεί ο πίνακας με τίτλο «Οι πατατοφάγοι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Vincent Van Gogh
Πηγή φωτογραφίας: atexnos.gr

Βάζω την καρδιά μου και την ψυχή μου στα έργα μου, κι έχω χάσει το μισό μου μυαλό στην πορεία.

Στην αρχή της ενασχόλησής του με τον κόσμο της τέχνης, ο Van Gogh αφοσιώθηκε κυρίως στην αποτύπωση των διαφορετικών χρωμάτων που αποκτά ένα αντικείμενο, όταν πέφτει πάνω του το φως. Μέσω της ζωγραφικής, ο Vincent προσπαθεί να εκφράσει τα αισθήματά του. Το γεγονός αυτό θα το πετύχει με την εναλλαγή των χρωμάτων. Τα βασικά χρώματα της παλέτας του είναι το κίτρινο, το πράσινο και φυσικά το μπλε. Αξιοσημείωτες είναι όμως και οι συνθέσεις που πραγματοποιεί με βάση το κόκκινο χρώμα. Την εποχή όπου διέμενε στο Άρλ της Γαλλίας μάλιστα εξαιτίας της έντονης χρήσης των χρωμάτων φτάνει σε σημείο να αμφισβητήσει τον ιμπρεσιονισμό. Επίσης τότε είναι που ξεκινά να αποτυπώνει έμβια όντα στον καμβά του.

Εκείνη την περίοδο αρχίζει και χρησιμοποιεί νέες τεχνικές για να αποτυπώσει τα έργα του. Σημαντική είναι η γνωριμία του με τον πουαντιγισμό, δηλαδή με την ψευδαίσθηση που δημιουργείται στο ανθρώπινο μάτι, όταν έρχεται σε επαφή με τα διπλανά χρώματα. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιήθηκε στον πίνακά του με όνομα «Starry Night Over The Rhone». Εξίσου σημαντική είναι και η συνεχής κίνηση που δίνει στα έργα του. Αυτή πηγάζει από τη νέα φιλοσοφία ζωής που δημιουργείται στον καλλιτέχνη κατά τον εγκλεισμό του σε άσυλο.


Τα σενάρια για τον θάνατο του Vincent Van Gogh

O Van Gogh απεβίωσε από πυροβολισμό στο στομάχι στις 29 Ιουλίου 1890. Η επικρατέστερη άποψη είναι πως ο ζωγράφος αυτοπυροβολήθηκε στον αγρό του Όβερ συρ Ουάζ της Γαλλίας. Εξαιτίας της ψυχικής ασθένειας και της κατάθλιψης με την οποία ήταν αντιμέτωπος ήδη από μικρή ηλικία επεδίωξε με αυτόν τον τρόπο να απαλλαγεί από τα βάσανά του. Σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο για την εκδοχή αυτή αποτελεί επίσης και η εξομολόγηση του ίδιου του Vincent Van Gogh στο νεκροκρέβατό του λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

Η λιγότερο διαδεδομένη άποψη για τον θάνατό του υποστηρίζει ότι ο Vincent Van Gogh δεν αυτοκτόνησε! Αντιθέτως πυροβολήθηκε κατά λάθος από δύο αγόρια. Ο ειδικός ερευνητής Βίνσεντ ντι Μάγιο μάλιστα στο περιοδικό «Vanity Fair» απάντησε πως τα αποδεικτικά στοιχεία για το δεύτερο αυτό σενάριο έχουν αυξηθεί. Πιο συγκεκριμένα, κατά την διαμονή του στο πανδοχείο Ομπέρζ Ραβού, ο Van Gogh σε πολλούς από τους περιπάτους που διεξήγαγε ήταν αρκετές φορές συνοδευόμενος από δυο αγόρια. Όπως αναφέρεται και στο βιβλίο με τίτλο «Vincent Van Gogh: A life» οι δυο “κατηγορούμενοι” έπαιζαν με ένα χαλασμένο όπλο την ημέρα του ατυχήματος. Ο Gogh προσπάθησε να προστατέψει τα αγόρια, αναλαμβάνοντας ο ίδιος την ευθύνη για το ατύχημα.


Τα γνωστότερα έργα του καλλιτέχνη

Αν και η αναγνώριση του ζωγράφου ήρθε μετά το θάνατό του, στις μέρες μας το κόστος των έργων του αγγίζουν αρκετά εκατομμύρια δολάρια. Οι θαυμαστές του Ολλανδού καλλιτέχνη μπορούν να θαυμάσουν ένα μεγάλο μέρος της συλλογής του στο μουσείο Van Gogh στο Άμστερνταμ. Τρία από τα σημαντικότερα έργα του είναι τα εξής:

Vincent van Gogh
Πηγή φωτογραφίας: www.elculture.gr

The Starry Night

Ο συγκεκριμένος πίνακας είναι ελαιογραφία και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 1889. Απεικονίζει τη θέα που είχε ο καλλιτέχνης, όντας έγκλειστος στο άσυλο Σεν Ρεμί Ντε Προβάνς. Στον καμβά έχει αποτυπώσει το τοπίο, λίγο πριν ξημερώσει και για να τελειοποιήσει τον πίνακα του πρόσθεσε και το χωριό. Το έργο κοσμεί το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Νέα Υόρκη από το 1941.

Vincent Van Gogh
Πηγή φωτογραφίας: www.elculture.gr

Bedroom in Arles

Απεικονίζει το δωμάτιο του καλλιτέχνη στο Αρλ, όπου και πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, έργο του 1888. Μάλιστα ήταν τόσο ενθουσιασμένος με το δωμάτιο αυτό που αποφάσισε να δημιουργήσει δυο αντίγραφα του αρχικού πίνακα. Το πρωτότυπο βρίσκεται στο μουσείο Van Gogh στο Άμστερνταμ, ενώ το ένα αντίγραφο βρίσκεται στο Ινστιτούτο τέχνης και το δεύτερο στο Όρσε του Παρισιού.

Vincent Van Gogh
Πηγή φωτογραφίας: www.dailytvradio.gr

Vase with Fifteen Sunflowers

Πίνακας του 1888. Ο Van Gogh σχεδίασε το συγκεκριμένο έργο, όταν τα μοντέλα που είχε προσλάβει για να ζωγραφίσει, ακύρωσαν την εμφάνισή τους λόγω ζέστης. Ο Gogh σχεδίασε τέσσερις πίνακες με ηλιοτρόπια. Δυο από αυτούς κοσμούν ο ένας την πινακοθήκη στο Μοναχό και ο άλλος την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.


Ακολουθεί βίντεο με την ζωή του Van Gogh.

Πηγές

https://el.wikipedia.org/wiki/Βίνσεντ_βαν_Γκογκ

https://www.history101.com/vincent-van-gogh-lost-ear/

Ο μεγάλος ζωγράφος που όσο ζούσε πούλησε μόνο έναν πίνακα!

http://www.vggallery.com/photos/mother.htm

https://www.mixanitouxronou.gr/o-vinsent-van-gkogk-den-aftoktonise-enischiete-to-senario-oti-pirovolithike-kata-lathos-apo-dio-agoria-pou-kratousan-ena-chalasmeno-oplo/

https://el.wikipedia.org/wiki/Έναστρη_Νύχτα

«Η κρεβατοκάμαρα στην Αρλ» του Van Gogh διατίθεται προς ενοικίαση

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαίρη Βολταίρου

Φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την ζωγραφική, βλέπω ταινίες & σειρές (ξένες ως επί το πλείστον) και λατρεύω την κλασσική λογοτεχνία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;