Τζον Γκαλιάνο: Ένας εκκεντρικός και αμφιλεγόμενος σχεδιαστής μόδας

Στις 28 Νοεμβρίου του 1960 γεννήθηκε ο Τζον Γκαλιάνο, ένα μοναδικό «φαινόμενο» στον καλλιτεχνικό χώρο της μόδας και της δημιουργίας. Αδιαμφισβήτητα, ο Τζον Γκαλιάνο αποτελεί έναν από τους κορυφαίους και περιζήτητους σχεδιαστές μόδας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εξέλιξη αποτελεί γι’ αυτόν την κινητήριο δύναμη της δημιουργίας και της έμπνευσής του. Η στασιμότητα, ισοδύναμη της απραξίας, οδηγεί στην οπισθοδρόμηση και τελικά στον «αφανισμό» της πρωτοπορίας. Άλλωστε, -όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο ίδιος- η μόδα είναι πάνω απ’ όλα μια τέχνη της αλλαγής. Με γνώμονα λοιπόν την αναζήτηση της καινοτομίας, κατάφερε να δημιουργήσει επαναστατικές εικόνες με δυναμισμό που καθήλωσαν τα βλέμματα και «αιχμαλώτισαν» το χώρο της απαιτητικής μόδας. Ο Τζον Γκαλιάνο μπορεί να «γεννά» την αμφισβήτηση μέσω της επαναστατικής του φύσης, ωστόσο ξέρει να καλλιεργεί και το μικρόβιο του θαυμασμού για το ταλέντο του. Η αστείρετη έμπνευση, η προοδευτική και επαναστατική του ύπαρξη, καθώς και οι πρωτοποριακές του δημιουργίες αποτελούν το τρίπτυχο της υπογραφής του παγκοσμίου φήμης σχεδιαστή, Τζον Γκαλιάνο.


Βιογραφικό σημείωμα

Τζον Γκαλιάνο.

Ο Τζον Γκαλιάνο γεννήθηκε στο Γιβραλτάρ, τόπο καταγωγής του πατέρα του, όπου έζησε μαζί με τον πατέρα και την Ισπανίδα μητέρα του, έως τα έξι του χρόνια. Έπειτα, μετακόμισαν οικογενειακώς στο Λονδίνο. Σε μεγαλύτερη ηλικία ξεκίνησε τις σπουδές του, ακολουθώντας τα χνάρια της τέχνης. Συγκεκριμένα, το 1981 σπούδασε στο κολλέγιο του Λονδίνου, Central Saint Martins College of Art and Design, κάνοντας τα πρώτα του δημιουργικά βήματα στο χώρο της μόδας. Παράλληλα με τις σπουδές του, ο Τζον Γκαλιάνο εργάστηκε ως ενδυματολόγος θεάτρου, ενώ επίσης βρέθηκε στο πλευρό του Τόμι Νάτερ, όπου εργάστηκε ως βοηθός του.

Η πρώτη του επίσημη και ολοκληρωμένη δημιουργία στο χώρο της μόδας έλαβε χώρα το 1984 στη διεξαγωγή της πτυχιακής του κολεξιόν. Δημιούργησε μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή κολεξιόν, με θέμα τη Γαλλική Επανάσταση, η οποία μαγνήτισε τα βλέμματα. Les Incroyables το όνομά της -οι Απίστευτοι, σε ελληνική μετάφραση- όπως απίστευτη ήταν και η πορεία της. Αποτέλεσμα αυτής της επιτυχίας είχε η αγορά, και κυρίως η πώληση ολόκληρης της κολεξιόν του από την αγγλική μπουτίκ, Browns.

Ήδη από το 1984, ο Τζον Γκαλιάνο παρουσίασε τα πρώτα δείγματα του δημιουργικού ταλέντου του, τόσο στη σχεδίαση, όσο και στην υλοποίηση πρωτότυπων σχεδίων μόδας. Η ανοδική του πορεία συνεχίστηκε, όταν το 1996 ανέλαβε σχεδιαστής στον περίφημο οίκο μόδας Ζιβανσί στη Γαλλία, μια χώρα που αποτέλεσε το νέο πεδίο δράσης και δημιουργίας του. Κομβικό σημείο στην καριέρα του Τζον Γκαλιάνο αποτέλεσε η ανάδειξη του ως καλλιτεχνικός διευθυντής του μεγαλου οίκου μόδας Dior το 1997. Ο Τζον Γκαλιάνο συνέβαλε εποικοδομητικά στην εξέλιξη του οίκου Dior, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε δημιουργικό επίπεδο. Άλλωστε, το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα του Γκαλιάνο ως σχεδιαστή είναι η ιδιαίτερη καλλιτεχνική και κυρίως θεατρική ματιά, με την οποία εμπλουτίζει τις επιδείξεις του. Κάθε νέα του επίδειξη αποτελεί και μια νέα νότα εντυπωσιασμού και πρωτοπορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχοντας κατακτήσει γνώση και εμπειρία, ο Τζον Γκαλιάνο κυκλοφόρησε και αυτούσια δική του κολεξιόν, που «έφερε» τη βαρύτητα της υπογραφής του.

Style is wearing an evening dress to McDonald’s, wearing heels to play football. It is personality, confidence and seduction.

                                                                                                   John Galliano. 


Από την «κορυφή» στην «κατάρρευση»

Η εποχή της απόλυτης καταξίωσης του Τζον Γκαλιάνο χαρακτηριζόταν από δόξα και φήμη. Κάθε επίδειξη υπό την επίβλεψή του αποτελούσε και μια νέα «θεατρική» παράσταση, ένα καθηλωτικό σόου, που ήταν αποδέκτης θαυμασμού και εκτίμησης στο πρόσωπο του σπουδαίου αυτού σχεδιαστή. Ο ίδιος, σε κάθε του εμφάνιση μαγνήτιζε τα βλέμματα με τις ιδιαίτερες στυλιστικές του επιλογές. Τα σχέδια των ρούχων του είναι συνδυασμός ποιότητας υφάσματος και εκλεπτυσμένου φινετσάτου σχεδίου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Τζον Γκαλιάνο διακρίθηκε με τον τίτλο του «Άγγλου Σχεδιαστή Μόδας της Χρονιάς» για τις χρονιές 1987, 1994, 1995 και 1997. Επίσης, τιμήθηκε με τη βράβευση του τίτλου ως Ταξιάρχης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και Λεγεώνα της Τιμής για την προσφορά του στον καλλιτεχνικό χώρο.
Λογότυπο της υπογραφής του σχεδιαστή.

Ωστόσο, γρήγορα ακολούθησε η απομυθοποίηση αυτού του ειδώλου. Το 2011 ο μεγάλος οίκος μόδας Dior, στον οποίο ο Τζον Γκαλιάνο είχε αναλάβει την καλλιτεχνική του διεύθυνση, τον απέλυσε εξαιτίας των δημόσιων δηλώσεων του. Συγκεκριμένα, το Φεβρουάριο του 2011 ο Τζον Γκαλιάνο βρέθηκε στη βεράντα του La Perle στο Παρίσι και έκανε κάποια απρεπή σχόλια στους περαστικούς, γεγονός που του απέδωσε την κατηγορία της ρατσιστικής και αντισημιτικής συμπεριφοράς. Ο ίδιος σε προσωπική του συνέντευξη απολογήθηκε για τις απρεπείς δηλώσεις του, αποδίδοντας τη συμπεριφορά του, στο πρόβλημα αλκολισμού που αντιμετώπιζε.

«Επαναλαμβάνω ότι δεν είμαι αντισημιτιστής και δεν είμαι ρατσιστής. Πραγματικά είχα πιάσει πάτο. Με είδατε έτσι σε αυτό το βίντεο λόγω των ουσιών. Δε θυμάμαι καν το περιστατικό. Δε μπορώ να πείσω κανέναν και ξέρω ότι κάποιοι δε θα με συγχωρέσουν ποτέ. Το καταλαβαίνω. Έχω κάνει βήματα για να προσεγγίσω άτομα που αναστάτωσα, να απολογηθώ. Είναι μέρος της διαδικασίας επανένταξής μου. Τα είχα όλα και δεν ήμουν ευτυχισμένος. Τώρα είμαι ευτυχισμένος».

Αποσπασματικό μέρος των δηλώσεων του Τζον Γκαλιάνο για το περιστατικό που τον έφθειρε, τόσο επαγγελματικά, όσο και προσωπικά.

Αυτό το περιστατικό αποτέλεσε μια βαθιά πληγή στη λαμπρή πορεία του Τζον Γκαλιάνο στο χώρο της μόδας. Ο αλκοολισμός τον εξουθένωσε σωματικά και ψυχικά, οδηγώντας τον στην κατάθλιψη, με αποτέλεσμα να στραφεί σε κέντρο αποτοξίνωσης, επιζητώντας την απεξάρτηση, και τελικά τη λύτρωσή του. Ο ίδιος δηλώνει ευτυχισμένος με το περιστατικό, που φαινομενικά ήταν καταστροφικό για την πορεία του, διότι του έδωσε το κίνητρο να δεί κατάματα το πρόβλημα υγείας του, ώστε να βρεί τη δύναμη να αναζητήσει τη σωτηρία. Ο σύντροφός του αποτέλεσε το πρόσωπο που στήριξε τον Τζον Γκαλιάνο και τον βοήθησε να ξεπεράσει τον αλκοολισμό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο ίδιος ο Τζον Γκαλιάνο: «Η δύναμή του είναι απίστευτη».


Η δυναμική του επιστροφή

Ένα δείγμα της δουλειάς του.

Ο Τζον Γκαλιάνο, έπειτα από την περιπέτεια της υγείας του που του στέρησε για κάποιο χρονικό διάστημα τη φήμη και τη δόξα που κάποτε κατείχε απλόχερα, επέστρεψε δυναμικά στο χώρο της μόδας, αναλαμβάνοντας την καλλιτεχνική διεύθυνση του ρωσικού οίκου αρωμάτων L’ Etoile.

Η επιστροφή του σηματοδότησε και μια νέα αρχή στην καριέρα του εξίσου σημαντική με την αρχική, αλλά με λιγότερο απερίσκεπτη ματιά. Ο Τζον Γκαλιάνο, αρκετά συντηρητικός στην τελευταία του εμφάνιση σε σχέση με την άλλοτε εκκεντρική του παρουσία, δηλώνει έτοιμος να αφήσει πίσω το παρελθόν που αμαύρωσε την καριέρα του και απομόνωσε την ύπαρξή του.

Με γνώμονα την πίστη του, μακριά από τις καταχρήσεις, υπόσχεται να επανέλθει στο χώρο της μόδας. Άλλωστε, ο Τζον Γκαλιάνο, πάντοτε θα αποτελεί μια υπογραφή συνοδευόμενη από μία διαχρονική εγγύηση ποιότητας και φινέτσας.

 

I believe in discipline, so I’m not the right person to cry about weakness and things like this, but maybe I’m not human.

 

                                                              John Galliano. 


Το βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζει την πολυσυζητημένη συνέντευξη του Τζον Γκαλιάνο, στην οποία αναλύει τα γεγονότα που του απέδωσαν την κατηγορία του ρατσιστή και αντισημιτιστή. 


Τέλος, στο ακόλουθο βίντεο παρουσιάζεται ένα από τα μοναδικά φαντασμαγορικά Fashion Show της χειμερινής κολεξιόν 2009-2010 με την υπογραφή του Τζον Γκαλιάνο, στο οποίο η θεατρική έμπνευση του Γκαλιάνο αιχμαλωτίζει και καθηλώνει κάθε λάτρη της μόδας.

Πηγές

https://el.wikipedia.org/wiki/

http://www.eirinika.gr/article

http://www.thetoc.gr/people-style/article


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νικαέλα Λουκέρη

Νικαέλα το όνομά μου και η ταυτότητα επικοινωνίας μου μαζί σας. Ζω και σπουδάζω στην Πάτρα στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής. Τα βήματα μου ακολουθούν την ρομαντική και ελεύθερη πλευρά της ζωής. Όταν οι σκέψεις χοροπηδούν ανεξέλεγκτα στο μυαλό μου, το χαρτί και η μουσική γίνονται η εκτόνωση μου. Χαίρομαι που θα μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζι σας! Αγαπημένο μου Quote: "Δεν είμαι αυτό που μου συμβαίνει, είμαι αυτό που επιλέγω να γίνω." Ραντεβού πίσω από τις λέξεις!! ;)

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;