Τζον Χάρβαρντ: Ο ιδρυτής του μεγαλύτερου πανεπιστημίου του κόσμου

Στις 26 Νοεμβρίου του 1607 γεννιέται ο Τζον Χάρβαρντ, ο άνθρωπος που ίδρυσε το κολέγιο Χάρβαρντ. Επρόκειτο για έναν πάστορα που αγαπούσε την εκπαίδευση και την μάθηση. Έδωσε όλη του την περιουσία στη μόρφωση και άφησε ένα σπουδαίο κληροδότημα. Δυστυχώς, έφυγε νωρίς από τη ζωή, σε ηλικία 31 ετών.

Πως, όμως, ξεκίνησε η δημιουργία του Χάρβαρντ;


Τα πρώτα χρόνια του νεαρού Τζον Χάρβαρντ

Γεννήθηκε το 1607 στη πόλη Southwark της Αγγλίας. Ο πατέρας του ήταν χασάπης και πήγαινε στην ίδια εκκλησία με τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Ο Τζον είχε συνολικά ακόμη 8 αδέρφια και έλαβε μια συντηρητική βρετανική ανατροφή. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, αποπληρώνοντας μάλιστα τα δίδακτρα μόνος του. Εκείνη την περίοδο οι θανατηφόρες ασθένειες ήταν συχνή αιτία απώλειας ανθρώπων. Ο Χάρβαρντ έχασε όλη του την οικογένεια βαθμιδόν από πανώλη, γεγονός που τον έκανε μοναδικό κληρονόμο της περιούσιας τους. Έτσι, είχε την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσει και να αγοράσει βιβλία που για την εποχή του ήταν δαπανηρά. Ο ίδιος έγινε πάστορας και επιθυμούσε να συμμετάσχει στη  μεταρρύθμιση της Αγγλικανικής Εκκλησίας.


Η μετάβαση στο Νέο Κόσμο της Αμερικής

Αφού ο Χάρβαρντ ολοκλήρωσε τις σπουδές του και παντρεύτηκε, μετακόμισε στην Αμερική. Εκείνη την εποχή, ο Νέος Κόσμος φάνταζε ιδανικός για τους Βρετανούς πάστορες, οι οποίοι είχαν ως στόχο να μιλήσουν για τη θρησκεία τους στις νέες πόλεις. Μάλιστα, η πλειοψηφία των αποφοίτων της Βρετανίας πήγαινε στην Αμερική, η οποία αναπτυσσόταν με βάση το αγγλικό μοντέλο. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Χάρβαρντ πούλησε σπίτια στην Αγγλία για να αγοράσει βιβλία, τα οποία θα τον βοηθούσαν στο έργο του στην Αμερική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

άγαλμα Τζον Χάρβαρντ στο χώρο του Πανεπιστημίου
Πηγή εικόνας: www.flickr.com

Ίδρυση του Κολεγίου Τζον Χάρβαρντ

Το 1637 φτάνει στη Μασαχουσέτη, όπου ιδρύει ένα κολέγιο, με στόχο να παρέχει ανώτερη εκπαίδευση στους κληρικούς του Νέου Κόσμου. Το 1638 πεθαίνει πρόωρα σε ηλικία 31 ετών από φυματίωση και αφήνει τη μισή του περιουσία στο κολέγιο. Υπήρξε ένας από τους πλουσιότερους πολίτες της κοινότητας του με κυβερνητικά προνόμια, καθώς και με εκτάσεις γης που έφταναν τα 120 στρέμματα. Η μισή του περιουσία πήγε στη γυναίκα του (παιδιά δεν είχε αποκτήσει) και η υπόλοιπη στο κολέγιο του Κέιμπριτζ. Μετά τη γενναία δωρεά, το κολέγιο φυσικά πήρε το όνομα του. Μαζί με την περιουσία, ο Χάρβαρντ άφησε και όλη του τη βιβλιοθήκη στο ίδρυμα, η οποία περιείχε 400 τόμους κλασικών συγγραμμάτων. Με τα χρήματα αυτά χτίστηκε το πρώτο βασικό οίκημα του κολεγίου, ενώ τα βιβλία δυστυχώς κάηκαν σε πυρκαγιά που ξέσπασε στο χώρο το 1764.

Πηγή εικόνας: wikipedia.org

Η ιστορία του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ

Το κολέγιο του Χάρβαρντ την πρώτη χρονιά λειτουργίας του είχε μόλις 9 φοιτητές. Το κολέγιο μετονομάστηκε σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο στο νέο Σύνταγμα της Μασαχουσέτης το 1780. Σήμερα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και διασημότερα πανεπιστήμια στον κόσμο. Μαζί με το Γέιλ και το Πρίστον σχηματίζει το «Big Three» της Αμερικής. Το καταπίστευμα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, το 1990, άγγιζε το ποσό των 25,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ, σήμερα, τα δίδακτρα του ποικίλουν ανάλογα με τις σπουδές που επιλέγει κάποιος να ακολουθήσει. Κατά μέσο όρο τα έξοδα διδάκτρων είναι περίπου 47,730 δολάρια.


Χάρβαρντ: Το πανεπιστήμιο των ηγετών και της ελίτ

Ο Τζον Χάρβαρντ επιθυμούσε να δημιουργήσει ένα ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα αποκλειστικά για ευκατάστατους άνδρες. Η επιθυμία του ενστερνίστηκε από πάρα πολλούς προέδρους του ιδρύματος, οι οποίοι δεν ήθελαν τις γυναίκες να φοιτούν στο Χάρβαρντ.

Στην ουσία, η πρώτη φορά που φοίτησαν γυναίκες στο κολέγιο Χάρβαρντ, ήταν το 1863. Μέχρι το 1870, το 70% των φοιτητών ήταν γυναίκες. Αυτό άλλαξε ριζικά μετά το 1872, όταν το Σύνταγμα της Μασαχουσέτης μετονομάζει το κολέγιο σε πανεπιστήμιο. Τότε, απαγορεύτηκε η είσοδος των γυναικών στο τμήμα. Όπως ήταν φυσικό, οι γυναίκες αρχίζουν καμπάνιες ενημέρωσης και απαιτούν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Ο Τσάρλς Γουίλιαμ Έλιοτ, τότε πρόεδρος του πανεπιστημίου, θεωρούσε την εκπαίδευση των γυναικών σημαντική. Πίστευε, ωστόσο, ότι το Χάρβαρντ ήταν το φυτώριο των ηγετικών προσώπων του έθνους και ότι οι γυναίκες δεν είχαν θέση εκεί.


Παράρτημα για γυναίκες: Κολέγιο Ράντκλιφ

Για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις των γυναικών, ιδρύεται το κολέγιο Ράντκλιφ. Επρόκειτο στην πραγματικότητα για παράρτημα του Χάρβαρντ, το οποίο όμως δεν είχε υποδομές, συλλόγους και έδινε μόνο ένα υποβαθμισμένο πιστοποιητικό παρακολούθησης! Το 1890 φοιτούσαν πάνω από 200 γυναίκες. Φυσικά, οι φοιτήτριες δεν είχαν τη δυνατότητα να συνεχίζουν τις σπουδές τους στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Πηγή εικόνας: www.radcliffe.harvard.edu

Οι γυναίκες στο Πανεπιστήμιο του Τζον Χάρβαρντ

Πολλές ήταν οι γυναίκες που έκαναν συνεχώς αιτήσεις για να τις δεχτούν στο πανεπιστήμιο, αλλά δεν τα κατάφερναν. Στο πλαίσιο αυτό, γυναίκες συμμετείχαν σε καμπάνιες ενημέρωσης για το αυθαίρετο δικαίωμα στην ανώτερη εκπαίδευση και έκαναν πορείες διαμαρτυρίας. Υπήρχαν πολλοί  καθηγητές του πανεπιστημίου που συμφωνούσαν με τη συμμετοχή των γυναικών στο πανεπιστήμιο. Ωστόσο, έχουν καταγραφεί ακόμη και πορείες ανδρών φοιτητών που θεωρούσαν κρίμα να καταλαμβάνονται οι θέσεις των ανδρών από τις γυναίκες! Μάλιστα, πρόεδροι των φοιτητικών συλλόγων δήλωναν ότι η εκδίωξη των γυναικών από το Χάρβαρντ γινόταν για να μην υποβαθμιστούν οι σπουδές τους. Εξάλλου εάν σπούδαζαν και δεν έκαναν παιδιά, τότε, σύμφωνα με εκείνους, θα αποτύχαιναν ως γυναίκες.


Μια γυναίκα φοιτήτρια στο Χάρβαρντ κατά λάθος!

Η πρώτη γυναίκα που πήρε πτυχίο από το Χάρβαρντ ήταν η Φε ντελ Μούντο από τις Φιλιππίνες. Αποφοίτησε από το τμήμα της Ιατρικής το 1940 και διέπρεψε ως παιδίατρος. Σήμερα, στις Φιλιππίνες, προς τιμήν της υπάρχει νοσοκομείο που φέρει το όνομα της. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η Φε ντελ Μούντο έγινε δεκτή στο πανεπιστήμιο κατά λάθος! Οι υπεύθυνοι δεν κατάλαβαν ότι το όνομα ήταν γυναικείο και η Φε σπούδασε μέσα σε ένα κλίμα άκρας επιθετικότητας και συνεχόμενων προσβολών.

Πηγή εικόνας: www.facebook.com/FPDJax

Επίσημα, αρχίζει να γίνεται δεκτός περιορισμένος αριθμών γυναικών από το 1945 και μετά. Με τους άνδρες συμφοιτητές τους να συμμετέχουν σε πορείες διαμαρτυρίας για υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών.

Το Χάρβαρντ σήμερα δεν χρειάζεται διαφήμιση! Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα παγκοσμίως με εξαίσιο ερευνητικό έργο. Κάποιοι ονειρεύονται να φοιτήσουν εκεί και άλλοι να διδάξουν. Αποτελεί το σημείο εκκίνησης που μπορεί να εκτινάξει την καριέρα κάποιου στα ύψη. Συνεχίζει να είναι φυτώριο ηγετών και για του λόγου το αληθές, ακολουθεί λίστα με προέδρους των ΗΠΑ που αποφοίτησαν από το Χάρβαρντ.

 • 1781 John Adams
 • 1787 Thomas Jefferson
 • 1822 John Quincy Adams
 • 1833 Andrew Jackson
 • 1872 Ulysses S. Grant
 • 1905 William Howard Taft
 • 1907 Woodrow Wilson
 • 1917 Herbert Hoover
 • 1919 Theodore Roosevelt
 • 1929 Franklin Delano Roosevelt
 • 1946 Dwight Eisenhower
 • 1956 John F. Kennedy
 • 2014 George H.W. Bush

Ακολουθεί βίντεο για το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

 

Πηγές

 • https://www.harvard.edu/ επίσημη ιστοσελίδα πανεπιστημίου τελευταία προβολή 17/11/2019
 • https://en.wikipedia.org/wiki/John_Harvard_(clergyman)τελευταία προβολή 17/11/2019
 • https://www.newsbeast.gr/portraita/arthro/760317/o-pastoras-tzon-harvard-pou-afise-klironomia-ena-kolegioτελευταία προβολή 17/11/2019
 • https://www.mixanitouxronou.gr/i-ekdioxi-ton-ginekon-apo-to-charvarnt-gia-na-min-ipovathmistoun-i-spoudes-ke-giati-an-den-kanoun-pedia-tha-apotichoun-os-ginekes/τελευταία προβολή 17/11/2019

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βάνα Σιέμου

Έχω σπουδάσει ελληνική και γαλλική φιλολογία. Ασχολούμαι εδω και χρόνια στο κομμάτι της ιδιωτικής μέσης και ξενόγλωσσης εκπαίδευσης. Λατρεύω τις ξένες γλώσσες, τη γνώση και η τελευταία μου αγάπη είναι η ψυχολογία όπου βρίσκομαι σε προπτυχιακό στάδιο !

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;