Τζιάκομο Καζανόβα: Ο εραστής με τις 122 κατακτήσεις

 

Τζιάκομο Καζανόβα

Η λέξη «Καζανόβα» χρησιμοποιείται στις μέρες μας, όταν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε κάποιον άνδρα, ο οποίος έχει ερωτικές σχέσεις με παραπάνω από μια γυναίκα. Ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός όμως πήρε υπόσταση από τον γυναικοκατακτητή και τυχοδιώχτη Τζιάκομο Καζανόβα. Ο εν λόγω κύριος κατάφερε να μαγνητίσει με την γοητεία του 122 γυναίκες. Παρ’ όλα αυτά, τρεις κοπέλες κατάφεραν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του και να τον κάνουν να τις ερωτευτεί παράφορα. Έφτασε μέχρι και σε σημείο να σκέφτεται την αυτοκτονία αφού το ενδιαφέρον του δεν έβρισκε ανταπόκριση.


Η ζωή του Τζιάκομο Καζανόβα

Ο Καζανόβα γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1725 στην Βενετία. Οι γονείς του τον εγκατέλειψαν σε νεαρή ακόμα ηλικία και έτσι τον μεγάλωσε η γιαγιά του. Σύμφωνα με τα απομνημονεύματά του, η πρώτη του σεξουαλική επαφή συνέβη στα 11 του χρόνια με την αδερφή ενός ιερέα. Ήταν ένας πολύ οξυδερκής νέος και κατάφερε να αποφοιτήσει από την νομική σχολή σε ηλικία 17 ετών. Ανεξάρτητα όμως από τις σπουδές του, δεν ασχολήθηκε με τα νομικά, αλλά με τον κλήρο. Δυστυχώς όμως αναγκάστηκε να βγάλει τα ράσα, όταν έγιναν γνωστές οι ερωτικές του περιπέτειες. Το ίδιο συνέβη και όταν στράφηκε προς τον στρατό.

Πέρα από την αγάπη του για το γυναικείο φύλο, ο Καζανόβα αγαπούσε και τον τζόγο. Φημολογείται μάλιστα ότι έχασε ένα ποσό αντίστοιχο με εκείνο του ενός εκατομμυρίου ευρώ σε μια νύχτα. Έτσι ο Τζιάκομο για να βελτιώσει την οικονομική του κατάσταση χρειάστηκε να ασχοληθεί με διάφορα επαγγέλματα. Πέρασε από τον χώρο της μουσικής, έγινε διπλωμάτης, βιβλιοθηκάριος, ποιητής, συγγραφέας και μάγος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την περίοδο που ασχολήθηκε με την μαγεία, παρουσίασε ένα ενδιαφέρον προς τον τεκτονισμό και έτσι μυήθηκε στον αποκρυφισμό. Πωλούσε ελιξήρια και χρησιμοποιούσε διάφορα τεχνάσματα για να εξαπατήσει τον κόσμο. Εξαιτίας αυτών των γεγονότων οδηγήθηκε σε δίκη με την κατηγορία της άσκησης μαγείας. Μέσα σε μισή ώρα ο κατηγορούμενος βρέθηκε ένοχος και οδηγήθηκε στην Μολυβένια φυλακή, μια φυλακή που στεγαζόταν μέσα στο παλάτι του Δόγη και ήταν φημισμένη για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης (1757 ή 1758). Αξίζει να αναφέρουμε εδώ, ότι ο πραγματικός λόγος που οδηγήθηκε σε δίκη ο Καζανόβα, ήταν για να ικανοποιηθεί ο εγωισμός των απατημένων συζύγων. Παρ’ όλα αυτά, όμως, θα καταφέρει να αποδράσει και να ξεφύγει στο Παρίσι.


Οι τρείς ερωτικές απογοητεύσεις

Τζιάκομο Καζανόβα
Πηγή φωτογραφίας: ramonchao.wordpress.com

Κάθε γυναίκα με απασχολεί για τρεις μέρες: τη μία μέρα για να την κατακτήσω, τη δεύτερη για να την ικανοποιήσω και την τρίτη για να την ξεχάσω.

Ένα από τα πράγματα για τα οποία ένιωθε υπερήφανος ο Καζανόβα, ήταν οι ερωτικές του επιδόσεις. Τις απέδιδε μάλιστα στην ποσότητα σοκολάτας που κατανάλωνε. Η πρώτη γυναίκα που δεν ανταποκρίθηκε στο ενδιαφέρον του Καζανόβα ήταν η Αντριάνα Φοσκαρίνι, μια Ιταλίδα 17 χρονών, παντρεμένη, την οποία γνώρισε στην Κέρκυρα το 1745. Ήταν η γυναίκα του sopracomito Βιτσέντζο Φοσκαρίνι. Το πάθος του ολοένα και μεγάλωνε, αλλά δυστυχώς η Αντριάνα έδειχνε να αδιαφορεί για εκείνον. Το γεγονός αυτό οδήγησε τον Καζανόβα στο να υιοθετήσει μια ακραία συμπεριφορά για να της κεντρίσει το ενδιαφέρον. Αυτό είχε ως συνέπεια να έρθει σε σύγκρουση με τον Daniele Dolfin, ο οποίος στο τέλος τον απεκύρηξε.

Δεύτερη γυναίκα που είπε «όχι» στον ακαταμάχητο Καζανόβα, ήταν η Γαλλίδα αυτοκράτειρα Ενριέτε. Η γνωριμία συνέβη το φθινόπωρο του 1749 και αμέσως η Ενριέτε έθεσε όρια στην σχέση τους, ζητώντας του να μην την ερωτευτεί. Ίσως αυτός να ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Καζανόβα δεν μπόρεσε να αντισταθεί και στο τέλος ενέδωσε. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η Ενριέτε τον παράτησε και δεν ξανα ασχολήθηκε μαζί του.

Τρίτη, αλλά ίσως και η πιο σημαντική από τις εν λόγω κυρίες, ήταν η Μαρία Ντε Σαρπιγιόν. Ήταν μια 17 χρονών πόρνη, η οποία τον βασάνισε τόσο πολύ, που του προκάλεσε κατάθλιψη. Σκεφτόταν μάλιστα και την αυτοκτονία ως έναν τρόπο διαφυγής από την ερωτική του απογοήτευση.

Οι αισθησιακές απολαύσεις ήταν το πρώτο μου μέλημα σ` όλη μου τη ζωή, για μένα τίποτε δεν ήταν πιο σημαντικό. Αισθανόμουν γεννημένος για το άλλο φύλο, γι` αυτό και πάντοτε το αγάπησα και, όσο μου ήταν δυνατό, φρόντισα να μ` αγαπήσει. Παράφορα αγάπησα και το καλό φαγητό και κυνήγησα με πάθος όλα τα αντικείμενα που έχουν προορισμό να κινούν την περιέργεια.


Τα τελευταία χρόνια της ζωής του

Τζιάκομο Καζανόβα
Πηγή φωτογραφίας: universoabierto.org

Προς το τέλος της ζωής του, ο Καζανόβα ήρθε σε επαφή με εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής. Όταν έφτασε στο Παρίσι πρόσθεσε στο όνομά του τον τίτλο «ιππότης de Seingalt». Σε ένα από τα ταξίδια του στην Ευρώπη γνώρισε την μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας. Επισκέφτηκε τον Ρουσσώ στο Μονμορανσύ, ενώ στο Φερνέ άνοιξε συζητήσεις φιλοσοφικού περιεχομένου με τον Βολταίρο. Τα τελευταία 14 χρόνια της ζωής του που παρέμεινε στο Παρίσι και δούλευε ως βιβλιοθηκάριος γνώρισε τον κόμη φον Βαλντστάιν στον πύργο τού Ντουξ στην Βοημία.

Ο Καζανόβα από μικρή ηλικία είχε συνηθίσει να περιτριγυρίζετε από κυρίες, γεγονός το οποίο άλλαξε προς το τέλος της ζωής του. Στα 45 του χρόνια, του ήταν πλέον δύσκολο να προσεγγίσει μια γυναίκα ερωτικά και έτσι αναγκάστηκε να πληρώνει για να έρθει σε σεξουαλική επαφή μαζί τους. Σε ηλικία 73 ετών, η μοναδική θηλυκή φιγούρα στη ζωή του είναι η σκυλίτσα του, Φινέτ. Θα αφήσει την τελευταία του πνοή στις 4 Ιουνίου 1798 στην Βοημία.

Τις πληροφορίες για τη ζωή του τις αντλούμε από τα απομνημονεύματα του με τίτλο «Histoire de ma vie», τα οποία έγραψε το 1794. Κατά πόσο τα λεγόμενά του αληθεύουν δεν το γνωρίζουμε, όμως κατάφερε μέσα από αυτά να διατηρήσει την φήμη του ως Δον Ζουάν, του μεγάλου γυναικοκατακτητή. Αναφέρεται στις ερωτικές του περιπέτειες, καθώς και στα κατορθώματα για τα οποία έγινε γνωστός. Μάλιστα εξηγεί πως ένας από τους κύριους λόγους που είχε τέτοια επιτυχία στο γυναικείο φύλο, ήταν το ότι δεν τις μεταχειρίζονταν σαν ένα κομμάτι κρέας. Τις θεωρούσε ισάξιες και αντλούσε τα 3/4 της δικιάς του ευχαρίστησης από την ικανοποίησή τους.


Ακολουθεί βίντεο για τη ζωή του Καζανόβα.

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/Τζάκομο_Καζανόβα

https://www.mixanitouxronou.gr/tziakomo-kazanova-o-diasimos-kardiokataktitis-paraligo-na-aftoktonisi-gia-mia-gineka-eno-meta-ta-45-tou-anagkastike-na-plironi-gia-na-kani-sex/

https://www.mixanitouxronou.gr/kazanovas-den-itan-mono-erastis-alla-ke-portofolas-ithopios-dimosiografos-ke-genikos-apateonas/

https://www.klik.gr/gr/el/prosopa/tzakomo-kazanoba-kathe-gunaika-me-apascholei-gia-treis-meres-2-2/

https://www.gnomikologikon.gr/authquotes.php?auth=3703

https://www.cretalive.gr/history/ma-poios-htan-aytos-o-kazanobas

Giacomo Casanova “El bibliotecario más seductor”


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαίρη Βολταίρου

Φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την ζωγραφική, βλέπω ταινίες & σειρές (ξένες ως επί το πλείστον) και λατρεύω την κλασσική λογοτεχνία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;