Τζακ ο Αντεροβγάλτης: Ο “φαντομάς” serial killer

1888 και ο διαβόητος “φαντομάς” serial killer, Τζακ ο Αντεροβγάλτης, ξαναχτυπά. Αυτή τη φορά, σκοτώνει με διαφορά ωρών το τρίτο και τέταρτο θύμα του. Όλες γυναίκες, όλες ιερόδουλες. Ποιος ήταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλης; Άνηκε σε κάποια μυστικιστική αίρεση; Είχε ιατρικές γνώσεις;

Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ίσως ήταν γυναίκα. Τι ισχύει όμως; Πού βρίσκεται η αλήθεια, ενός φακέλου που μένει ανοιχτός πάνω από έναν αιώνα;


Η αρχή του εγκλήματος

Η επιστολή της κολάσεως.

Τέλη του 19ου αιώνα και η Αγγλία δέχεται μεγάλες ροές μεταναστών. Ιρλανδοί και Εβραίοι από τη Ρωσία εισρέουν, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και της πορνείας. Ξαφνικά, το Ουάιτσαπελ του Λονδίνου απέκτησε τον δικό της serial killer, με την Σκότλαντ Γιάρντ να βρίσκεται μπροστά σε αποτρόπαια εγκλήματα. Δεν άργησε να έρθει και το ψευδώνυμο του δράστη. Τα μέσα ενημέρωσης και η Σκότλαντ Γιαρντ δέχτηκαν μια σειρά ενοχλητικών επιστολών, υπογεγραμμένες με το όνομα “Τζάκ”. Σε όλες, ο δράστης ανέλαβε την ευθύνη και μία από αυτές συνοδευόταν από ένα ανθρώπινο νεφρό. Παραλήπτης της τελευταίας ήταν ο Τζωρτζ Λασκ της Επιτροπής της ομάδας επαγρύπνησης του Ουάιτσαπελ.

Ο Τζακ σκότωνε ιερόδουλες. Οι ειδικοί θεωρούν πως είχε χειρουργικές γνώσεις, καθώς τους έκοβε το λαιμό μετά θάνατον, προκειμένου να μην λερώσει το αίμα τον τόπο του εγκλήματος. Επίσης, τις ακρωτηρίαζε και αφαιρούσε τη μήτρα, έκοβε τα έντερα και σε ένα από τα θύματα του αφαίρεσε τον ένα νεφρό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιερόδουλες που δολοφόνησε ήταν μεταξύ 40 και 50 ετών. Ίσως και ο ίδιος να είχε κοινά βιώματα και να ήθελε να τις εξευτελίσει καθώς ίσως να του θύμιζαν τη μητέρα του. Οι αρχές είχαν πέντε επιβεβαιωμένα θύματα του, καθώς είχε παραδεχτεί τις πράξεις του στις επιστολές. Σύμφωνα με ανεπίσημα έγραφα, ο αριθμός των θυμάτων ξεπερνούσε τα επτά. Μία από αυτές, η Μάρθα Τάμπραμ, η οποία δολοφονήθηκε την Τρίτη 7 Αυγούστου 1888 με παρόμοιο τρόπο.


Τα θύματα

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο δολοφόνος πρέπει να ήταν τύπος μοναχικός, που περιοδικά κυριευόταν από ανθρωποκτονική ή ερωτική μανία. Οι πέντε γυναίκες που επίσημα θεωρούνται θύματα του Αντεροβγάλτη ήταν όπως είπαμε ιερόδουλες μέσης ηλικίας. Η αστυνομία απέδωσε επίσημα σ’ αυτόν μόλις 5 δολοφονίες: Των Μέρι Αν Νίκολς, Άνι Τσάπμαν, Ελίζαμπεθ Στράιντ, Κάθριν Έντοους και Μάρι Τζέιν Κέλι. Οι υποθέσεις που «έκλεισαν» με το κωδικό όνομα «Jack the Ripper» σε αυτό του θύτη –γνωστά και ως «Canonical five».

1ο θύμα: Μέρι Αν Νίκολς

Η Μέρι Αν Νίκολς ήταν το πρώτο θύμα του Τζακ. Βρέθηκε στις 31 Αυγούστου του 1888 στο δρόμο Buck’s Row, ο οποίος μετονομάστηκε σε «Durward Street» λόγω της κακής φήμης που απέκτησε. Ήταν 43 ετών και μητέρα πέντε παιδιών. Βρέθηκε στο δρόμο, με ανεβασμένη τη φούστα, κομμένο το λαιμό και ανοιγμένη την κοιλιά της, με τα όργανά της να κρέμονται. Ο ιατροδικαστής κατέλειξε στο συμπέρασμα, πως ο θάνατος είχε επέλθει από στραγγαλισμό, αν και είχε πολλαπλές μαχαιριές σε όλο της το κορμί.

2ο θύμα: Άνι Τσάπμαν

Εννέα μέρες μετά το πρώτο του θύμα, στον αιματηρό κατάλογο του Τζάκ του Αντεροβγάλτη προστέθηκε η Άνι Τσάπμαν. Το πτώμα της εντόπισε ένας άντρας ονόματι John Davis στην είσοδο του σπιτιού του. Ήταν 8 Σεπτεμβρίου 1888. Ήταν αλκοολική ιερόδουλη, χωρισμένη και μητέρα τριών παιδιών. Είχε τα ίδια θανάσιμα και βάναυσα τραύματα με το προηγούμενο θύμα του. Σε αυτή την περίπτωση, ο Τζακ είχε αφαιρέσει τη μήτρα και την ουροδόχο κύστη.

3ο θύμα: Ελίζαμπεθ Στράιντ

 Το τρίτο του θύμα βρέθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1888. Ήταν η 43χρονη Σουηδή ιερόδουλη Ελίζαμπεθ Στράιντ. Όσον αφορά τη Στράιντ, ο δράστης φαίνεται να μην πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του. Της είχε κόψει το λαιμό και την άφησε να αιμορραγήσει μέχρι θανάτου. Μάρτυρες την είδαν το ίδιο βράδυ να φλερτάρει με έναν γοητευτικό άντρα. Το γεγονός ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τον ακρωτηριασμό σημαίνει ή ότι κάποιος τον διέκοψε ή ότι στράφηκε αλλού η προσοχή του.

4ο θύμα:  Κάθριν Έντοους

 Μόλις μία ώρα μετά την ανεύρεση του τρίτου θύματος, βρέθηκε το κατακρεουργημένο σώμα της Κάθριν Έντοους. Στο θύμα αυτό, ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης έβγαλε όλη του τη μανία. Ο λαιμός της και οι φλέβες της είχαν σχιστεί, τα βλέφαρά της είχαν αφαιρεθεί όπως και δέρμα του προσώπου της. Επίσης ο δολοφόνος είχε αφαιρέσει τα νεφρά της και είχε κόψει τα έντερα της με χειρουργική ακρίβεια.

5ο θύμα: Μέρι Τζέιν Κέλι

Το πέμπτο θύμα βρέθηκε στις 9 Νοεμβρίου. Ήταν η μικρότερη ηλικιακά ιερόδουλη που δολοφόνησε, μόλις 25 ετών. Ήταν η Ιρλανδή Μέρι Τζέιν Κέλι. Εικάζεται ότι ήταν από τις πιο ωραίες κοπέλες της εποχής. Ο τύπος την αποκαλούσε «Ginger» και «Fair Emma». Ήταν το μοναδικό θύμα που βρέθηκε δολοφονημένο στο σπίτι του που χρησιμοποιούσε ως πορνείο και όχι στο δρόμο. Η Μέρι Τζέιν βρισκόταν γυμνή στο κρεβάτι της, με το πρόσωπό της να μην αναγνωρίζεται. Ήταν ο πιο φρικτός ακρωτηριασμός. Είχε ακρωτηριάσει όλα τα άκρα και τα όργανα και τα είχε σκορπίσει σε όλο το δωμάτιο. Οι περιγραφές είναι τρομακτικές. Ήταν σχεδόν αγνώριστη. Αίμα και όργανα παντού.


Οι εικασίες της Αστυνομίας

Κυκλοφόρησαν διάφορες θεωρίες σχετικά με την ταυτότητα του Τζακ του Αντεροβγάλτη. Ο ερευνητής Macnaghten της Σκότλαντ Γιαρντ πίστευε ότι ήταν ο γιατρός Montague John Druitt, τα ίχνη του οποίου εξαφανίστηκαν μετά τον τελευταίο φόνο του Τζακ του Αντεροβγάλτη. Το πτώμα του γιατρού εντοπίστηκε ένα μήνα μετά στον ποταμό Τάμεση. Οι βασικοί ύποπτοι πίσω από τις άγριες δολοφονίες του Γουάιτ Τσάπελ υπήρξαν έξι: ο χειρουργός Γουίλιαμ Γκαλ, ο καλλιτέχνης Ουόλτερ Σίκερτ, ο κατασκευαστής παπουτσιών Τζον Πίζερ, ο κουρέας Τζορτζ Τσάπμαν, ο κομμωτής Άαρον Κοσμίνσκι και ο Δούκας του Κλάρενς, Εδουάρδος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, επρόκειτο για έναν άνδρα λευκό, μετρίου αναστήματος, ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών και πιθανότατα ανύπαντρο. Χαρακτηριστικό του Τζακ ήταν το γεγονός πως σκότωνε μόνο τα Σαββατοκύριακα, πράγμα που έκανε την αστυνομία να υποθέσει πως τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας εργαζόταν. Επίσης θεωρούσαν ότι είχε προβλήματα στύσης, από τα οποία πήγαζε το μίσος του για τις γυναίκες που παρείχαν σεξ. Αυτή η άποψη ενισχύθηκε γιατί καμία από τις πόρνες δεν είχε βιαστεί πριν ή μετά θάνατον.

126 χρόνια μετά, η εσάρπα της Κάθριν Έντοους που φυλασσόταν στο Εγκληματολογικό Μουσείο της Σκότλαντ Γιαρντ, ζητήθηκε για ανάλυση προκειμένου να εντοπιστεί πάνω σ’ αυτή ξένο DNA.

Η εσάρπα βρισκόταν στη νόμιμη κατοχή της οικογενείας του θύματος, όταν ο 48χρονος επιχειρηματίας Ράσελ Έντουαρντς προσφέρθηκε να την αγοράσει έναντι αδράς αμοιβής. Το 2014, σε συνεργασία με τον διάσημο γενετιστή βιολόγο δρ. Τζάρι Λουέλεν, κατάφερε, αναλύοντας την εσάρπα, να ταυτοποιήσει -εκτός από το DNA της Έντοους- και γενετικό υλικό ενός από τους έξι αρχικούς ύποπτους, αυτό του Πολωνού κομμωτή Άαρον Κοσμίνσκι.

Από τις έρευνες προκύπτει πως ο «Τζακ» ήταν 23 ετών. Ζούσε με τα τρία του αδέρφια στην οδό Γκρίνφιλτ του Γουάιτ Τσάπελ, 200 μόλις μέτρα από το σημείο που βρέθηκε το πτώμα της Ελίζαμπεθ Στράιντ.

Χάρτης φόνων.

Το πιο σοκαριστικό ήταν πως στο χάρτη της αστυνομίας που απεικόνιζε τα σημεία εύρεσης των θυμάτων σχηματιζόταν ένα επιβλητικό «Κ». Ο Κοσμίνσκι πέθανε το 1919 σε ηλικία 53 ετών από γάγγραινα στο Leavesden Asylum.

Τον Μάιο του 2006, τεστ DNA που έγινε σε δείγμα σάλιου, το οποίο εντοπίστηκε στα γραμματόσημα των επιστολών, έδειξαν πως πρόκειται για γυναίκα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ήταν γυναίκα δολοφόνος, αν και η αφαίρεση της μήτρας από τα θύματα είναι ένα στοιχείο.


Η δράση του Τζακ του Αντεροβγάλτη αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον κινηματογράφο, το θέατρο και τη μουσική.

Το πιο πολυδιαβασμένο είναι ένα μυθιστόρημα τρόμου, γραμμένο από τη Μαίρη Μπέλοκ Λόουντς με τίτλο «Ο Ένοικος» («The Lodger», 1913), που μετα­φέρθηκε πολλές φορές στον κινηματο­γράφο, με πρώτο διδάξαντα τον Άλφρεντ Χίτσκοκ («The Lodger: A Story of the London Fog», 1927).

Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης έγινε όπερα («The Lodger»), μιούζικαλ, τηλεοπτική σειρά και βιντεοπαιχνίδι, ενώ γνωστά ονόματα της ροκ μουσικής εμπνεύστηκαν από την υπόθεση, όπως ο Μπομπ Ντίλαν («Tombstone Blues», 1965), οι Judas Priest («Ripper», 1976), οι Motorhead («Jack the Ripper»,1992), ο Νικ Κέιβ («Jack the Ripper», 1992) και ο Μόρισεϊ («Jack the Ripper», 1993).

Κυκλοφορούν πολλά ντοκιμαντέρ με τη ζωή και τη δράση αυτού του στυγερού δολοφόνου. Ένα από αυτά μπορείτε να τα παρακολουθήσετε παρακάτω. Άραγε, παραμένει ακόμα ανοιχτός ο φάκελος του; Υπήρξε ο πρώτος τέλειος εγκληματίας χωρίς να βρεθεί ποτέ;

 

Info

el.wikipedia.org

Homepage

allthatsinteresting.com

www.sansimera.gr/articles/982

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λένα Μπίρμπα

Καθαρόαιμη Υδροχόος,γεννημένη το 1991, γεμάτη τρέλα, δίψα για εξέλιξη, ενώ λατρεύω τους σκύλους και τα ταξίδια. Αν και πολυάσχολη, καθώς από την τοπογραφία πέρασα στη δημοσιογραφία και από εκεί στα ραδιόφωνα δεν έπαψα ποτέ να αγαπώ την αρθρογραφία....και αυτό συνεχίζω να κάνω....να ταξιδεύετε μέσα από τα άρθρα και τις σκέψεις μου. Have fun!!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;