Τζακ Λόντον: Tο ανήσυχο πνεύμα ενός σημαντικού συγγραφέα

Πηγή εικόνας: www.sonomamag.com | Τζακ Λόντον.

Ο Τζακ Λόντον γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου του 1876 σε μια μικρή, φτωχική γειτονιά στο Σαν Φρανσίσκο της Αμερικής. Όταν η Φλώρα Γουέλμαν έμεινε έγκυος στον Τζακ, ο πατέρας του, Γουίλιαμ Τσάνεϋ, παρότρυνε την Φλώρα να σταματήσει την εγκυμοσύνη, καθώς ο ίδιος δεν επιθυμούσε να αποκτήσει παιδιά. Μάλιστα, η Φλώρα ούσα φοβισμένη και μόνο στην ιδέα της εγκατάλειψης από τον άντρα της, αποπειράθηκε να βάλει τέλος στην ζωή της. Ωστόσο, επρόκειτο για μια απόπειρα χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά, ο Τσάνεϋ την εγκατέλειψε και η Φλώρα παντρεύτηκε τον χήρο βετεράνο Τζον Λόντον, ο οποίος αναγνώρισε τελικά και τον γιό της Τζακ.


Τα πρώτα δύσκολα χρόνια της ζωής του

«Το να ρίχνεις ένα κόκαλο στο σκυλί δεν είναι φιλανθρωπία. Φιλανθρωπία είναι να μοιράζεσαι το κόκκαλο με το σκυλί όταν είσαι εξίσου πεινασμένος με το σκυλί».

Ο Λόντον πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Από πολύ μικρή ηλικία εργαζόταν στα εργοστάσια της περιοχής του προκειμένου να συνεισφέρει στο λιγοστό εισόδημα της οικογένειάς του. Ασχολήθηκε με όλες τις δουλειές που θα μπορούσε να βρει και ο κοινός τους στόχος, μαζί και της μητέρας του, ήταν να καταφέρει να έχει μια αξιοπρεπή εκπαίδευση. Ωστόσο, στα 15 του θα φύγει από το σπίτι και από εκεί και έπειτα θα ξεκινήσει μια περιπετειώδη και επικίνδυνη ζωή. Θα εμπλακεί με το εμπόριο μαύρου χρυσού, θα μπει φυλακή, θα ταξιδέψει με πλοία για κυνήγι φώκιας, ενώ θα μπει και φυλακή. Τελικά στα 19 του χρόνια, θα προαχθεί στην τελευταία τάξη του γυμνασίου.

Τζακ Λόντον
Πηγή εικόνας: london.sonoma.edu | Ο Τζακ Λόντον συγγράφοντας στην εξοχή, περί το 1916.

Παράλληλα με τις σπουδές του, δουλεύει και γράφει στο περιοδικό του σχολείου, ερευνώντας και μελετώντας σκληρά. Τελικά το καλοκαίρι του 1896 και έπειτα από ένα πυρετώδες τρίμηνο διαβάσματος, εισάγεται στο πανεπιστήμιου του Μπέρκλεϋ στην Καλιφόρνια. Μετά το πέρασμα του πρώτου εξαμήνου, ο Λόντον ήταν αναγκασμένος να εργάζεται το πρωί σε πλυντήρια και το βράδυ αφιερωνόταν στη συγγραφή. Η ρουτίνα του αυτή δεν του άφηνε χρονικά περιθώρια να παρακολουθεί τα μαθήματα της σχολής και έτσι εγκαταλείπει το πανεπιστήμιο, το 1897, χωρίς να έχει προλάβει να αποφοιτήσει.


Τα χρόνια του Τζακ Λόντον στον Κλοντάικ και τα πρώτα του βήματα στην συγγραφή

Το 1897, ο Λόντον μαζί με τον κουνιάδο του Τζέιμς Σέπαρντ, θα φύγουν στο Κλοντάικ με σκοπό να αναζητήσουν χρυσό. Εκεί, περισυλλέγει σημαντικό υλικό για πολλά από τα βιβλία του, με «Το Κάλεσμα της Άγριας Φύσης» να έχει τις μεγαλύτερες επιρροές από αυτή την περίοδο της ζωής του. ‘Ομως, πολύ σύντομα ο Λόντον, όπως και πολλοί άλλοι που είχαν αφιερωθεί τότε στην αναζήτηση χρυσού στη συγκεκριμένη περιοχή, θα αρρωστήσει σοβαρά εξαιτίας των συνθηκών διαβίωσης. Ο συγγραφέας θα χάσει τα τέσσερα μπροστινά του δόντια, ενώ θα εμφανίσει σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα, ενώ το δέρμα του αρχίζει να εμφανίζει έλκη. Χάρη στον Ιησουίτη ιερέα Ουΐλιαμ Τζατζ, ο Λόντον είχε τη φροντίδα που του χρειάστηκε για να αναρρώσει. Έτσι, φεύγει αιφνιδιαστικά από το Κλοντάικ, παίρνοντας μαζί του μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και εμπειρίες για το ξεκίνημα της συγγραφικής του καριέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζακ Λόντον
Πηγή εικόνας: www.apr.org | Ο Τζακ Λόντον στο γραφείο του.

«Δεν μπορείς να περιμένεις την έμπνευση. Πρέπει να τρέχεις ξοπίσω της με ένα ρόπαλο».

Έτσι, το 1898 ο Λόντον επιστρέφει στο Όκλαντ, ενδιαφερόμενος να εμπλακεί στον κύκλο των εκδόσεων της περιοχής. Έρχεται σε επαφή με την επιμελήτρια της βιβλιοθήκης Ίνα Κούλμπριθ, η οποία αργότερα θα κατέχει μια εξέχουσα θέση στους λογοτεχνικούς κύκλους της περιοχής, καθώς επίσης συναντά και τον ποιητή Τζωρτζ Στέρλινγκ, με τον οποίο θα αναπτύξουν μια βαθιά φιλία.


Η συγγραφική του καριέρα και η μετέπειτα ζωή του

Η συγκυρία πάνω στην οποία ξεκίνησε η επαγγελματική συγγραφική πορεία του Τζακ Λόντον, ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή. Για το πρώτο του διήγημα, «Πάνω στα ίχνη του ανθρώπου», θα εισπράξει, από το περιοδικό Overland Monthly, 5 δολάρια, ενώ όταν οι εκδόσεις Black Cat δημοσιεύσουν το διήγημα «Χίλιοι θάνατοι» θα εισπράξει το σημαντικό ποσό των 40 δολαρίων. Την εποχή εκείνη θα κάνει την εμφάνισή της μια νέα τυπογραφική τεχνολογία που μείωνε το κόστος της έκδοσης και αύξανε παράλληλα την παραγωγή. Έτσι, τα περιοδικά και τα αφηγήματα γίνονται περιζήτητα και δημοφιλή. Μόνο το 1900, ο Λόντον θα κερδίσει 2.500 δολάρια από την πώληση των αφηγημάτων του.

Τζακ Λόντον
Πηγή εικόνας: www.sfgate.com | Ο Τζακ Λόντον το 1916 (τον ίδιο χρόνο πεθαίνει).

Με το όνομα του να είναι πλέον ευρέως γνωστό στον κόσμο της εποχής, ο Λόντον θα γράψει για προσωπικότητες που είναι απόμακρες από τον έξω κόσμο, διακρίνονται για τον πρωτογονισμό τους και ακολουθούν έναν περιπετειώδη τρόπο ζωής. Παράλληλα, ακολουθεί πιστά τις πολιτικές του ιδεολογίες που αφορούσαν τον σοσιαλισμό, συμμετέχοντας σε πορείες και συγκεντρώσεις, εκφράζοντας συνεχώς τις θέσεις του και την ανάγκη του κόσμου για επανάσταση.

Το 1910 θα αγοράσει ένα αγρόκτημα στο Γκλεν Έλεν της Καλιφόρνια, με το οποίο θα δεθεί ιδιαιτέρως συναισθηματικά, παρά την ανικανότητα του να το συντηρήσει σωστά και να ανταποκριθεί στις ανάγκες του.


Η μετέπειτα του Τζακ Λόντον

«Ο σκοπός του ανθρώπου είναι να ζει, όχι να υπάρχει».

Ο Τζον παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε δύο παιδιά. Κατάφερε να εκδώσει πάνω από 50 βιβλία, μεταξύ αυτών τα: «Το κάλεσμα της άγριας φύσης», «Μάρτιν Ήντεν», «Ο θαλασσόλυκος», «Οι άνθρωποι της αβύσσου» και άλλα. Επίσης, δημιούργησε μια προσωπική βιβλιοθήκη με πάνω από 15.000 τίτλους, την οποία θεωρούσε τον προσωπικό του θησαυρό. Εκτός από την συγγραφή, αγαπούσε ιδιαίτερα την πυγμαχία, την ναυσιπλοΐα, την ιππασία και την κολύμβηση.

Τζακ Λόντον
Πηγή εικόνας: commons.wikimedia.org.

 

Ο Τζακ Λόντον πεθαίνει στις 22 Νοεμβρίου του 1916, σε ηλικία 40 ετών από τις διάφορες ασθένειες που τον ταλαιπωρούσαν, καθώς και από υπερβολική δόση φαρμάκων.

Θα αφήσει την ανήσυχη, περιπετειώδη ζωή του, μέσα στο ήρεμο, πολυαγαπημένο του αγρόκτημα.


Ακολουθεί βίντεο- ντοκιμαντέρ σχετικό με την ζωή του Τζακ Λόντον:

 


Πηγές:

Τζακ Λόντον. Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org (τελευταία πρόσβαση 20/11/20).

Τζακ Λόντον. Ανακτήθηκε από atexnos.gr (τελευταία πρόσβαση 20/11/20).

Τζακ Λόντον: Ο προφήτης της επανάστασης. Ανακτήθηκε από agonaskritis.gr (τελευταία πρόσβαση 20/11/20).

«Μη γελάτε! Ο Τζακ Λόντον είναι νεκρός!». Ανακτήθηκε από www.katiousa.gr (τελευταία πρόσβαση 20/11/20).

Jack London. Ανακτήθηκε από  www.gnomikologikon.gr (τελευταία πρόσβαση 20/11/20).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λαμπρινή Σούλα

Πρώην μαθήτρια Μουσικού Σχολείου και νυν φοιτήτρια Θεατρολογίας. Αγαπάει την μουσική, τα βιβλία, το θέατρο, το σινεμά, την καλή παρέα, τις σοβαροχαζές συζητήσεις, τον ήλιο, την θάλασσα, τις γάτες και τα μπισκότα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;