Τσέζαρε Λομπρόζο: Ο θεμελιωτής της εγκληματολογίας

Λομπρόζο
Πηγή φωτογραφίας: it.wikiquote.org

Ο Τσέζαρε Λομπρόζο αποτελεί ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά, πάνω στα οποία στηρίχθηκε η επιστήμη της εγκληματολογίας. Μέσα από τις μελέτες του, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εγκληματίες ήταν άνθρωποι άρρωστοι. Δεν ευθύνονταν αυτοί καθαυτοί για τις πράξεις τους, καθώς αποτελούσαν μια ανωμαλία της φύσης. Στο βασικότερο έργο του «Ο Εγκληματίας άνθρωπος» εκφράζει τις απόψεις του, ενώ αναγνωρίζει κάποια κοινά χαρακτηριστικά στους εγκληματίες. Αν και ένα μεγάλο μέρος των μελετών του έχουν απορριφθεί, ο Ιταλός ανθρωπολόγος δεν παύει να είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην επιστήμη της βιολογίας και της εγκληματολογίας.

Δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα γεννημένοι εγκληματίες. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι ελαττωματικοί, που γίνονται μετά εγκληματίες.


Η ζωή του Τσέζαρε Λομπρόζο σε αδρές γραμμές

Ο Τσέζαρε Λομπρόζο γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 1835 σε μια πόλη της Ιταλίας, την Βερόνα. Καταγόταν από μια αρκετά εύπορη οικογένεια Εβραίων. Πήρε μέρος στον αυστροιταλικό πόλεμο του 1859, ως στρατιωτικός ιατρός. Εκεί, μάλιστα, αφού μελέτησε τους στρατιώτες κατέληξε και στα ανθρωπολογικά του συμπεράσματα περί κοινών χαρακτηριστικών των εγκληματιών. Προτού, όμως, καταταγεί στον στρατό είχε τελειώσει την ιατρική σχολή στο πανεπιστήμιο της Παβίας. Κατάφερε μάλιστα να αναλάβει την διεύθυνση του ψυχιατρικού νοσοκομείου του Πάβαρο το 1871. Στην συνέχεια κατέληξε να παραδίδει μαθήματα στο ίδιο πανεπιστήμιο, όπου είχε φοιτήσει, ως ιατροδικαστής και ψυχολόγος. Συνέχισε την διδασκαλία του και στο πανεπιστήμιο του Τορίνου.

Πέραν όμως από την καριέρα του ως ενός από τους σπουδαιότερους εγκληματολόγους, είχε και επιτυχία στην οικογενειακή του ζωή. Παντρεύτηκε την Νίνα ντε Μπενεντέτι στις 10 Απριλίου του 1870 και μαζί επέκτησαν 5 παιδιά. Η κόρη του Τζίνα Λομπρόζο, το δεύτερο κατά σειρά παιδί του, ανέλαβε να γράψει  την βιογραφία του. Θα αφήσει τη τελευταία του πνοή στις 19 Οκτωβρίου 1909 σε ηλικία 74 ετών.


Εγκληματικό μυαλό

Ο Τσέζαρε Λομπρόζο προσπάθησε να βρει μια κοινή οδό ανάμεσα στα πνευματικά και τα σωματικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων. Κατά τα πρώτα χρόνια της ιατρικής του καριέρας μεταφέρθηκε στην Λομβαρδία. Εκεί τύπωσε με δικά του έξοδα φυλλάδια, στα οποία προειδοποιούσε τους κατοίκους της περιοχής, σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν, ώστε να προφυλαχτούν από ορισμένες ασθένειες. Εκείνη την περίοδο εξέφρασε ένα ενδιαφέρον για τα περιθωριοποιημένα στρώματα, όπως είναι οι φτωχοί και οι παράφρονες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως στρατιωτικός γιατρός στην Καλαβρία επικεντρώθηκε στην μελέτη των τατουάζ 3000 στρατιωτών. Τα τατουάζ παρατήρησε ότι δεν ήταν όλα τα ίδια. Μάλιστα, σκοπός τους ήταν να προσδιορίσουν έναν έντιμο από έναν άτιμο στρατιώτη. Τότε, ο Τσέζαρε Λομπρόζο συνειδητοποίησε ότι πέραν από τα τατουάζ χρειάζονταν να κατονομάσει και ορισμένα χαρακτηριστικά στην εμφάνιση του ατόμου, που θα επαρκούσαν για να χαρακτηριστεί εγκληματίας. Έτσι, ξεκίνησε τις μελέτες του, εξετάζοντας στην αρχή πτώματα πολέμου. Επικεντρώθηκε στο σχήμα που είχε το κρανίο για να αιτιολογήσει τις πράξεις των κακοποιών.

Τσέζαρε Λομπρόζο
Πηγή φωτογραφίας: www.psicoactiva.com

Πράγματι, τα συμπεράσματα της έρευνας του Λομπρόζο είχαν τα αποτελέσματα που περίμενε. Κατάφερε να βρει εκείνον τον κοινό παρονομαστή ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του κρανίου και στις εγκληματικές ενέργειες. Μάλιστα χώρισε τους εγκληματίες σε 4 κατηγορίες:

  • Τους εκ γενετής
  • Τους ψυχοπαθείς
  •  Εκείνους που προκύπτουν από τις περιστάσεις
  •  Τους εγκληματίες από πάθος

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε είναι ότι οι εγκληματικές ενέργειες και η γενικότερη τάση του ανθρώπου να τείνει προς το έγκλημα μπορούν να εντοπιστούν στο γενετικό μας υλικό (DNA). Παράλληλα, τόνισε ότι οι κακοποιοί μπορούν να αναγνωριστούν με βάση την εμφάνιση τους, όπως είναι το σχήμα του κρανίου τους και από ορισμένα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Ο εγκληματίας είναι άγριος, που παραπλανήθηκε μέσα στον πολιτισμό μας.


Ο Εγκληματίας άνθρωπος

Τις ιδέες του Λομπρόζο πάνω στην εγκληματολογία διατυπώνει στο βιβλίο του και γνωστότερο έργο του «Ο Εγκληματίας άνθρωπος». Το συγκεκριμένο βιβλίο δημοσιεύθηκε το 1876. H πεποίθησή του σχετικά με τον εκ γενετή εγκληματία κατάφερε να μεταβάλλει ριζικά τις αντιλήψεις για την εγκληματολογική ανθρωπολογία. Συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κυρίως στην συμπεριφορά των φυτών και των ζώων, στο κατά πόσον είναι δυνατόν το εγκληματικό «χάρισμα» να κληρονομηθεί, στις φυλές των αγρίων, στην παραβατικότητα της παιδικής ηλικίας, στην επίδραση που ασκούσε η φύση πάνω στο άτομο και στα αποτελέσματα που είχε το ποινικό δίκαιο στον εγκληματία.

Λομπρόζο
Πηγή φωτογραφίας: christospanos.com

Βασίστηκε σε ορισμένες θεωρίες του Δαρβίνου. Ο Λομπρόζο υποστήριξε ότι το έγκλημα οφείλεται σε αταβισμό. Στην επιστροφή του ανθρώπου, δηλαδή, στην πρωτόγονη φύση του. Καταλόγιζε, λοιπόν, στον εγκληματία μειωμένη ευθύνη για τις πράξεις του, καθώς δεν ευθύνονταν ο ίδιος αποκλειστικά για αυτές. Έχοντας προβεί σε μελέτη των πτωμάτων πρώην εγκληματιών, καθώς και σε εξέταση κρατούμενων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κακοποιά στοιχεία παρουσίαζαν αρκετές διαφορές με τους φυσιολογικούς ανθρώπους. Προσπάθησε να υποστηρίξει την θέση του σχετικά με την κληρονομικότητα της εγκληματικής συμπεριφοράς, έτσι ώστε να μπορέσει να δικαιολογήσει τα κοινά εξωτερικά χαρακτηριστικά των εγκληματιών. Προσπάθησε, μάλιστα, να διαχωρίσει τα χαρακτηριστικά της εμφάνισης των κακοποιών με βάση τον τύπου του εγκλήματος που είχαν διαπράξει.

Η θεωρία του Λομπρόζο για τον εκ γενετή εγκληματία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Αν και διατυπώθηκε στις αρχές τότε της εγκληματολογικής ανθρωπολογίας, κατάφερε να μετακινήσει το ενδιαφέρον της από τον χώρο της φύσης, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν η εγκληματική κατάσταση να βασιστεί σε κοινά χαρακτηριστικά. Αντιθέτως, οι κακοποιοί οφείλουν την ύπαρξή τους στο οικογενειακό τους περιβάλλον, ενώ μπορεί να αποτελούν και αποτέλεσμα των κοινωνικών συγκυριών.


Ακολουθεί βίντεο με τις θεωρίες του Τσέζαρε Λομπρόζο.


Πηγές

Τσέζαρε Λομπρόζο. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/Τσέζαρε_Λομπρόζο (τελευταία πρόσβαση 16/10/2019)

ΛΟΜΠΡΟΖΟ Τσεζάρε. Ανακτήθηκε από: https://www.kaktos.gr/ΛΟΜΠΡΟΖΟ-Τσεζάρε (τελευταία πρόσβαση 16/10/2019)

Ο ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Ανακτήθηκε από: https://www.politeianet.gr/books/9789603824732-lombroso-cesare-kaktos-o-egklimatias-anthropos-200160 (τελευταία πρόσβαση 16/10/2019)

Αποφθέγματα – Γνωμικά – Ρήσεις Τσέζαρε Λομπρόζο. Ανακτήθηκε από: https://www.sansimera.gr/quotes/authors/261 (τελευταία πρόσβαση 16/10/2019)

Σταματίου Ε. Όταν ο εγκληματίας αναγνωριζόταν από το μέγεθος της μύτης του (15/04/2016). Ανακτήθηκε από: http://www.reporter.com.cy/technology/article/55266/ (τελευταία πρόσβαση 16/10/2019)

«O Εγκληματίας Άνθρωπος» (2017). Ανακτήθηκε από: https://christospanos.com/2017/03/30/o-εγκληματίας-άνθρωπος/ (τελευταία πρόσβαση 16/10/2019)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαίρη Βολταίρου

Φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την ζωγραφική, βλέπω ταινίες & σειρές (ξένες ως επί το πλείστον) και λατρεύω την κλασσική λογοτεχνία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;