Τιτανικός: Το πρώτο και τελευταίο ταξίδι

Τιτανικός
Πηγή εικόνας: sansimera.gr

Πολλοί είναι εκείνοι που δυστυχώς έχουν συνδέσει τον «Τιτανικό» με μια ιστορία αγάπης που δεν είχε αίσιο τέλος. Το συγκεκριμένο περιστατικό, όμως, κρύβει περισσότερα μελανά σημεία από όσα μπορούμε να φανταστούμε. Έχουν συμπληρωθεί ήδη 107 χρόνια από το ναυάγιο του γνωστού βρετανικού υπερωκεάνιου «Τιτανικός».  Στο παρθενικό του ταξίδι παρέσυρε στον υδάτινο τάφο του 1.513 ψυχές.


Η αρχή του τέλους

Στις 10 Απριλίου ξεκίνησε το πρώτο ταξίδι του από το λιμάνι του Southampton το πολλά υποσχόμενο υπερωκεάνιο «Τιτανικός». Προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη. Η πρώτη παρτίδα που επιβιβάστηκε στο πλοίο αποτελούταν από 2.224 άτομα. Ένα εισιτήριο πρώτης θέσης κόστιζε περίπου 100.000 δολάρια. Το πλοίο ήταν πλήρως επανδρωμένο, καθώς διέθετε γυμναστήριο, βιβλιοθήκες, πισίνα και υπερπολυτελή εστιατόρια. Οι καμπίνες του υπερωκεανίου θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελούσαν την επιτομή της κομψότητας και φυσικά της άνεσης. Ο Τιτανικός διέθετε 16 στεγανά διαμερίσματα. Μάλιστα, οι κατασκευαστές είχαν φροντίσει ώστε, εάν τα τέσσερα από αυτά γέμιζαν με νερό, το πλοίο να μη βυθιζόταν.

Δυστυχώς όμως, τα ξημερώματα της 15ης Απριλίου 1918, πέντε ημέρες μετά το ξεκίνημα του ταξιδιού, θα συμβεί μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ανθρώπινη ιστορία . Πιο συγκεκριμένα, 01:40 ώρα πλοίου, ο Τιτανικός βυθίζεται. Όσοι κατάφεραν να σωθούν χρεώθηκαν 1 δολάριο την λέξη για να στείλουν στους δικούς τους ανθρώπους τηλεγράφημα. Ένας επιβάτης ξόδεψε το τελευταίο του δολάριο για να τους στείλει την λέξη «SAFE» (ασφαλής). Αν και η κατασκευή του πλοίου είχε κοστίσει γύρω στα 7.000.000 δολάρια, δεν είχαν φροντίσει ώστε να κατέχουν αρκετές σωστικές λέμβους για όλους τους επιβάτες. Διέθεταν μόλις 1.178 σωστικές λέμβους την στιγμή που οι επιβάτες του Τιτανικού ήταν οι διπλάσιοι.

Αν και η αληθινή ιστορία του Τιτανικού κάθε άλλο παρά ρομαντική δεν είναι, η ομώνυμη ταινία κατάφερε να αποσπάσει χιλιάδες καλές κριτικές και αρκετά βραβεία. Σε έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους της καριέρας τους ο Leonardo DiCaprio (ως Jack Dawson) και η Kate Winslet (ως  Rose DeWitt Bukater) μας μεταφέρουν με επιτυχία σε εκείνη την τραγική βραδιά. Με αφορμή την αναζήτηση ενός περιδέραιου, η Rose ξεκινά να διηγείται το τρομερό αυτό ταξίδι και φυσικά τη σχέση που ανέπτυξε με τον Jack. Η σχέση αυτή πέρασε από πολλές δυσκολίες με αποκορύφωμα τη βύθιση του πλοίου.

Τιτανικός
Πηγή εικόνας: gorganews.gr

Τα σενάρια για την βύθιση του «Τιτανικός»

Η επικρατέστερη άποψη και αυτό που ολόκληρος ο κόσμος γνωρίζει για την βύθιση του υπερωκεάνιου είναι πως το τέλος ήλθε μόλις προσέκρουσε στο παγόβουνο. Η σύγκρουση πραγματοποιήθηκε στις 11:40 μ.μ. Οι βαρδιάνοι του τιτανικού δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν εγκαίρως το παγόβουνο και κατά συνέπεια να εκπέμψουν σήμα κινδύνου την κατάλληλη στιγμή. Αυτό οφείλεται στο ότι εμφανίζεται ένας περίεργος αντικατοπτρισμός στο κρύο νερό. Έτσι, μέχρι την στιγμή της σύγκρουσης το μόνο που έβλεπαν στο ραντάρ ήταν μια απέραντη και κρύα θάλασσα. Το παγόβουνο κατάφερε να περάσει μέσα σε 5 από τα 16 διαμερίσματα και να τα εκθέσει στη θάλασσα. Κατά τις 2:20 π.μ. το πλοίο σπάει σε δυο κομμάτια και αρχίζει να βυθίζεται με μεγαλύτερη ταχύτητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυστυχώς όμως, το ναυάγιο του υπερωκεάνιου δεν οφείλεται μόνο στην αδυναμία εντόπισης του παγόβουνου και στην σύγκρουση του πλοίου με αυτό. Ένας ακόμα παράγοντας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο είναι και η φωτιά που ξέσπασε στο λεβητοστάσιο του Τιτανικού. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Senan Molony η φωτιά ξεκίνησε όταν το καράβι έφυγε από το ναυπηγείο του Μπέλφαστ. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, το πλήρωμα θα μπορούσε να κατηγορηθεί για εγκληματική αμέλεια, καθώς είχε άπλετο χρόνο για να μπορέσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των επιβατών. Οι θερμοκρασίες στον Τιτανικό άγγιξαν τους 1.000 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί η γάστρα του υπερωκεάνιου και να συγκρουστεί με το παγόβουνο. Σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε την πρωτοχρονιά του 2017 φαίνονται τα σκούρα σημάδια που υπάρχουν στην δεξιά πλευρά του Τιτανικού που σύμφωνα με τον δημοσιογράφο προκλήθηκαν από την φωτιά!

Τιτανικός
Πηγή εικόνας: mixanitouxronou.com.cy

Οι επιζώντες και τα θύματα

Δυστυχώς πολλοί από τους επιβάτες του πλοίου βρήκαν τραγικό θάνατο στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού. Ανάμεσά τους βρίσκεται ολόκληρο το πλήρωμα του Τιτανικού, καθώς βυθίστηκαν μαζί με το υπερωκεάνιο για να δώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στους επιβάτες ώστε να αποβιβαστούν με ασφάλεια από το πλοίο. Ένα ακόμα τραγικό γεγονός είναι και ο θάνατος των μουσικών, οι οποίοι συνέχιζαν να παίζουν μουσική μέχρι να τους καταπιεί η θάλασσα. Εκτός όμως από τους ανθρώπους, μαρτυρικό θάνατο βρήκαν και 4 από τα έξι σκυλιά που επέβαιναν στο πλοίο. Το πρώτο ταξίδι του Τιτανικού αποτέλεσε πόλο έλξης για τους νεόνυμφους. Συγκεκριμένα, 26 ζευγάρια είχαν προγραμματίσει το ταξίδι του μέλιτος να γίνει στον Τιτανικό. Δυστυχώς όμως, δεν γνωρίζουμε πόσα από αυτά κατάφεραν να επιζήσουν.

Οι επιζώντες του δυστυχήματος μέσα από τις αφηγήσεις τους μας μεταφέρουν το κλίμα εκείνης της μοιραίας νύκτας. Η Eva Hart ήταν 7 ετών όταν βρισκόταν επιβάτης στο υπερωκεάνιο. Το συγκεκριμένο περιστατικό της στέρησε τον πατέρα της.

Ο ήχος των ανθρώπων που πνίγονται είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να σας περιγράψω ούτε εγώ, αλλά ούτε και κάποιος άλλος. Είναι ο πιο τρομακτικός ήχος και τον ακολουθεί μια φρικτή σιωπή.

Ανάμεσα στους επιζώντες είναι και ο Jack Thayer. Είναι ο άνθρωπος πάνω στον οποίο βασίστηκε ο χαρακτήρας του Leonardo DiCaprio στην ομώνυμη ταινία «Τιτανικός». Αν και η ταινία αφήνει να εννοηθεί οτι ο εν λόγω κύριος αφήνει την τελευταία του πνοή στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού, στην πραγματικότητα η ζωή του μετά το δυστύχημα πέρασε από σαράντα κύμματα. Έχασε τον πατέρα του αμέσως μετά το ναυάγιο, καθώς και δυο από τους έξι γιούς του. Μάλιστα, ο ίδιος βρέθηκε στο αυτοκίνητό του με κομμένο το λαιμό και τις φλέβες του.

Τιτανικός
Πηγή εικόνας: laphamsquarterly.org

Ένας από τους γενικούς κανόνες της εποχής που εφαρμόστηκε και στην περίπτωση του Τιτανικού ήταν να δίνεται προτεραιότητα στα γυναικόπαιδα. Εν ολίγοις, σε ένα περιστατικό όπως του Τιτανικού οι άντρες έχουν λιγότερες πιθανότητες να σωθούν, τη στιγμή μάλιστα που και οι σωστικές λέμβοι είναι περιορισμένες. Αυτό, όμως, δεν κράτησε πίσω τον Masabumi Hosono. Προκειμένου να σωθεί, ντύθηκε σαν γυναίκα για να επιβιβαστεί στις λέμβους. Βέβαια, η πράξη του αυτή του κόστισε την δουλειά, καθώς θεωρήθηκε δειλός που δεν πέθανε μαζί με τους υπόλοιπους άντρες. Ακόμη και μετά τον θάνατό του η οικογένειά του κράτησε αυτήν την ρετσινιά.


Ο Τιτανικός σήμερα

Από τη στιγμή της ανεύρεσης του Τιτανικού από τον Robert Ballard την 1η Σεπτεμβρίου του 1986 η όψη του υπερωκεάνιου έχει μεταβληθεί ριζικά. Δεν έχει καμία σχέση με το καράβι που ξεκίνησε από το λιμάνι του Southampton. Για το φαινόμενο αυτό ευθύνεται το βακτήριο Halomonas Titanicae το οποίο κατατρώει το σίδερο. Το συγκεκριμένο βακτήριο ήταν μάλιστα άγνωστο πριν γίνει το ναυάγιο του Τιτανικού. Καθημερινά καταναλώνει γύρω στα 45 κιλά. Φημολογείται μάλιστα ότι στα επόμενα 20 χρόνια δεν θα έχει μείνει τίποτα από το πλοίο. Επίσης, η εμφάνιση των δυτών επιβαρύνει την κατάσταση, αν και οι λάτρεις του ναυαγίου είναι εξαιρετικά προσεκτικοί.

Τιτανικός
Πηγή εικόνας: crashonline.gr

Αξιοσημείωτο αποτελεί επίσης και το σενάριο για τον Τιτανικό 2. Το συγκεκριμένο υπερωκεάνιο θα είναι πιστό αντίγραφο του πρώτου Τιτανικού και θα χρησιμοποιείται ως κρουαζιερόπλοιο. Θα ξεκινήσει το 2 εβδομάδων ταξίδι του το 2022 και ακόμα δεν έχουν βγει εισιτήρια προς πώληση. Η διαδρομή θα ξεκινάει από το Dubhai προς το Southampton και από εκεί θα ακολουθήσει την διαδρομή του πρώτου Τιτανικού. Η κατασκευή του κοστίζει γύρω στα 500.000.000  δολάρια. Επίσης διαθέτει 840 καμπίνες για πρώτη, δεύτερη και τρίτη θέση. Θα αποτελείται από 900 άτομα πλήρωμα και 2.400 επιβάτες. Εκεί που δεν θα μοιάζει τόσο με τον πρωτότυπο Τιτανικό είναι στον αριθμό σωστικών λέμβων, καθώς θα είναι αντίστοιχος με τον αριθμό των επιβατών. Ακολουθεί βίντεο με την ιστορία του Τιτανικού:


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Ντοκιμαντέρ ανατρέπει όσα γνωρίζαμε τόσα χρόνια για το ναυάγιο του Τιτανικού (2017). Ανακτήθηκε από https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/60989/ntokimanter-anatrepei-osa-gnorizame-tosa-xronia-gia-to-nayagio-toy-titanikoy (τελευταία πρόσβαση 7.04.2019)

Τα 40 πράγματα που ίσως δεν μάθατε ποτέ για τον Τιτανικό (2016). Ανακτήθηκε από https://www.protagon.gr/themata/flashback/ta-20-pragmata-pou-isws-den-mathate-pote-gia-ton-titaniko-48310 (τελευταία πρόσβαση 7.04.2019)

Παρθενέα-Γεωργάτσου Ο. 106 χρόνια στον βυθό του Ατλαντικού – Έτσι είναι σήμερα ο θρυλικός «Τιτανικός» (Pics & Vids). Ανακτήθηκε από https://menshouse.gr/istories/30540/105-chronia-ston-vytho-tou-atlantikou-etsi-ine-simera-o-thrylikos-titanikos-pics-vids (τελευταία πρόσβαση 7.04.2019)

Κάβουρας Χ. Ο αληθινός Τιτανικός δεν κέρδισε κανένα Όσκαρ (2018). Ανακτήθηκε από https://www.ratpack.gr/buzz/story/9204/o-alithinos-titanikos-den-kerdise-kanena-oskar (τελευταία πρόσβαση 7.04.2019)

Τιτανικός (ταινία, 1997). Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_(%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B1,_1997) (τελευταία πρόσβαση 7.04.2019)

Eva Hart Quotes. Ανακτήθηκε από https://www.azquotes.com/author/22202-Eva_Hart (τελευταία πρόσβαση 7.04.2019)

Τιτανικός. Ανακτήθηκε από  https://el.wikipedia.org/wiki/Τιτανικός (τελευταία πρόσβαση 7.04.2019)

Ο «Τιτανικός 2» ετοιμάζεται να σαλπάρει το 2022 για το παρθενικό του ταξίδι [βίντεο] (2018). Ανακτήθηκε από https://www.iefimerida.gr/news/453370/o-titanikos-2-etoimazetai-na-salparei-2022-gia-partheniko-toy-taxidi-vinteo (τελευταία πρόσβαση 7.04.2019)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαίρη Βολταίρου

Φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την ζωγραφική, βλέπω ταινίες & σειρές (ξένες ως επί το πλείστον) και λατρεύω την κλασσική λογοτεχνία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;