Thomas Burberry: Ο εμπνευστής της καμπαρντίνας

SHARE

 Burberry - Cover - MaxMagFeatures

Ο Βρετανός δημιουργός Thomas Burberry γεννήθηκε το 1835 σε ένα μικρό χωριό του Surrey. Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε έξι παιδιά. Παρότι ξεκίνησε από σχετικά φτωχική οικογένεια, κατάφερε, με όπλο τη φαντασία και την εφευρετικότητά του, να δημιουργήσει ένα brand, που σήμερα είναι συνώνυμο με τη Μεγάλη Βρετανία. Αυτή είναι η ζωή του εμπνευστή της διαχρονικής καμπαρντίνας!


Το πρώτο κατάστημα στο Basingstoke

 

Ο Thomas Burberry γεννήθηκε στο Brockham Green του Surrey, στην Αγγλία του 1835. Το ημερολόγιο έδειχνε  27 Αυγούστου. Ο πατέρας του ήταν αγρότης και οπωροπώλης, με αποτέλεσμα ο Burberry να μην έχει και τόσο εύπορα παιδικά χρόνια.

Burberry - Basingstoke Shop

Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του Brockham Green Village και στη συνέχεια πήγε ως μαθητευόμενος σε έναν έμπορο υφασμάτων της περιοχής. Πολύ σύντομα, όμως, το 1857 και ενώ είχε την ηλικία των 22 ετών μόλις, ο Burberry άνοιξε το δικό του κατάστημα εμπορίας ειδών ρουχισμού. Βρισκόταν στο Basingstoke, μια επαρχιακή πόλη της Βικτωριανής Αγγλίας, μόλις 4500 κατοίκων. Ο Burberry, απ’ ο,τι φαίνεται, είχε καλή εμπορική αντίληψη, αφού είχε την ικανότητα να αναγνωρίζει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και πιο συγκεκριμένα των αγροτών. Σύμφωνα με στοιχεία της περιόδου, μέχρι το 1861, δηλαδή σε διάστημα τεσσάρων ετών από την έναρξη της επιχείρησής του, ο Burberry απασχολούσε στο κατάστημα αυτό επτά άνδρες και επτά γυναίκες υπαλλήλους, καθώς και τρία νεαρά παιδιά για τα θελήματα και τις παραδόσεις.


Η Καινοτομία της Gabardine

 

Με τη δύναμη που του έδινε η μέχρι τότε επιτυχία, ο Thomas Burberry άρχισε τότε να ασχολείται με την έρευνα και τους πειραματισμούς με διάφορα υλικά. Στόχος του ήταν να δημιουργήσει υφάσματα που θα ήταν αδιάβροχα και κατάλληλα να ντύσουν τους πελάτες του, οι οποίοι απολάμβαναν βόλτες στην εξοχή και τις ιδιαίτερα δημοφιλείς και διαδεδομένες για την εποχή δραστηριότητες της υπαίθρου, όπως το ψάρεμα, το κυνήγι και η ιππασία.

Advertisement

Η επιχείρησή του αναπτύχθηκε ακόμα περισσότερο, χαρίζοντάς του αρκετά χρήματα. Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 1871, ο Thomas Burberry περιγράφεται ως ένας «υφασματέμπορος και κατασκευαστής, που έχει στη δούλεψή του 70 χέρια». Τα κέρδη από την επαγγελματική του επιτυχία τού επιτρέπουν την αγορά ενός κτήματος και σπιτιού στο Basingstoke, συνολικής έκτασης 160 εκταρίων, στο οποίο απασχολούσε επίσης ένα μεγάλο αριθμό υπηρετών, αλλά και μια γκουβερνάντα, που φρόντιζε τα έξι του παιδιά.

Burberry - Gabardine

Το 1880, η έρευνά του απέδωσε καρπούς. Η εφευρετικότητα και τα σχέδιά του οδήγησαν στη δημιουργία ενός καινοτόμου υφάσματος, που ανέπνεε, ήταν αδιάβροχο και ανθεκτικό απέναντι σε σκισίματα. Το όνομά του; Gabardine! Το υλικό από το οποίο δημιουργήθηκε το ύφασμα ήταν ελαφρύ και αεριζόμενο, αλλά ταυτόχρονα προστάτευε αυτόν που το φορούσε από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Η εταιρεία του επεκτάθηκε με το άνοιγμα ενός καταστήματος στο Haymarket του Λονδίνου το 1891 και μερικών ακόμα στο Reading, το Manchester, το Liverpool και το Winchester. Τα προϊόντα του, επίσης, πωλούνταν σε χιλιάδες καταστήματα, ενώ σύντομα ακολούθησαν και εξαγωγές, με υποκαταστήματα στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και το Μπουένος Άιρες.


The Trench Coat

 

Burberry Equestrian Knight Logo

To 1901 δημιουργήθηκε το λογότυπο με τον ιππέα και προστέθηκε στα αθλητικά ρούχα, τα αδιάβροχα και τα γενικότερα στη σειρά που σήμερα χαρακτηρίζουμε ως casual wear. Σημαντικό ρόλο για την πορεία του Οίκου Burberry ‘s έπαιζαν σχεδόν από την αρχή οι σημαντικοί άνθρωποι της εποχής που τον προτιμούσαν. Ο ίδιος ο Thomas Burberry συνειδητοποίησε από πολύ νωρίς ότι η προώθηση και η δημοσιότητα που θα λάμβαναν οι δημιουργίες του ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος για την επιτυχία του brand. Έτσι, το 1911 έντυσε τον Roald Amundsen, τον πρώτο άνθρωπο που έφτασε στο Νότιο Πόλο, αλλά και τον Ernest Shackleton, που ηγήθηκε της αποστολής με σκοπό να διασχίσουν την Ανταρκτική.

Advertisement

Burberry - The Trench CoatΤο 1914, το Γραφείο Πολέμου της Μεγάλης Βρετανίας ανέθεσε στον Burberry να προσαρμόσει το παλτό των αξιωματικών, ώστε να ταιριάζει περισσότερο με τις συνθήκες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του παλτό που σήμερα γνωρίζουμε ως καμπαρντίνα (trench coat). Επίσης, φρόντισε ο Lord Kitchener και ο Lord Baden-Powell να φορέσουν τα αδιάβροχά του στις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις. Μετά το τέλος του πολέμου, η καμπαρντίνα είχε γίνει πλέον μόδα και το 1924 το διάσημο καρό του Burberry’s σχεδιάστηκε και χρησιμοποιήθηκε ως φόδρα, κάνοντας την καμπαρντίνα Burberry’s όπως την ξέρουμε σήμερα.


Burberry’s After Thomas Burberry

Ο Thomas Burberry αποσύρθηκε από το τιμόνι του Οίκου του το 1917 και εγκαταστάθηκε στο Abbot’s Court, κοντά στο Weymouth του Dorset. Απείχε εντελώς από τα οινοπνευματώδη ποτά και ήταν φανατικός πολέμιος του καπνίσματος tobacco. Όντας αφοσιωμένος Βαπτιστής, του άρεσε να κάνει συναντήσεις για προσευχή κάθε πρωί.Burberry - Hook Residence

Το 1920, υπό τη διεύθυνση των γιων του, Arthur και Thomas, η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο, ως Burberry’s Limited. Λίγο αργότερα, το σήμα κατατεθέν πλέον του brand, το διάσημο καρό, αναγνωρίστηκε ως εμπορικό σήμα και χρησιμοποιήθηκε στις φόδρες όλων των παλτό.

Εννέα χρόνια μετά την απόσυρσή του, στις 4 Απριλίου του 1926, ο Thomas Burberry πεθαίνει στο σπίτι του στο Hook, κοντά στο Basingstoke, σε ηλικία 90 ετών. Τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν γίνει γνωστά στο ευρύ κοινό.


Burberry . . . Prorsum*

 

Burberry - CampaignΤο 1955, η εταιρεία εξαγοράστηκε από τα Great Universal Stores. Τη δεκαετία που ακολούθησε το καρό του Burberry’s έγινε απίστευτα δημοφιλές, με αποκορύφωμα τη δεκαετία του ’70, όταν η εταιρεία έγινε συνώνυμο των Βρετανών. Κατά τη δεκαετία του 1990, ο Οίκος πέρασε μια μικρή κρίση, αφού οι “chavs” (οπαδοί των ποδοσφαιρικών ομάδων του Αγγλικού πρωταθλήματος) φορούσαν απομιμήσεις ρούχων και φουλαριών του brand για να κρύβουν τα πρόσωπά τους κατά τις ποδοσφαιρικές τους…κοκορομαχίες. Το 1997, υπό τη διοίκηση της Rose Marie Bravo,  ο Οίκος μπήκε στη διαδικασία να επαναπροσδιορίσει το στυλ του, ξεκινώντας με μια διαφημιστική καμπάνια με τη βοήθεια του γνωστού φωτογράφου Mario Testino, αλλά και με την αναδιαμόρφωση του καταστήματος του Λονδίνου. Την τελευταία δεκαετία, η εταιρεία ενίσχυσε το sex appeal της, με διαφημιστικές καμπάνιες στις οποίες πρωταγωνιστούσαν η Kate Moss, η Lily Donaldson, ο George Craig, η Agyness Deyn, η Cara Delevigne, η Emma Watson και η Rosie Huntington-Whitley.

Advertisement

“The Tale of Thomas Burberry”

 

Την 1η Νοεμβρίου του 2016, η εταιρεία Burberry δημιούργησε ένα σποτ με τίτλο “The Tale of Thomas Burberry”, με αφορμή τη Χριστουγεννιάτικη καμπάνια του Οίκου και την επέτειο των 160 χρόνων από την ίδρυσή του. Το βίντεο αυτό μοιάζει λιγότερο με διαφημιστικό και περισσότερο με ταινία μικρού μήκους για τη ζωή του ιδρυτή του brand. Εμπνέεται από τα επιτεύγματα και αναπαριστά γεγονότα-κλειδιά από τη ζωή και την ιστορία του Burberry. Σε σενάριο του υποψήφιου για Όσκαρ Matt Charman και σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ Asif Kapadia, δε θα μπορούσε παρά να μοιάζει με trailer για κάποια επερχόμενη ταινία. Αυτό, δυστυχώς, δεν είναι στα άμεσα σχέδιά τους, χωρίς, όμως, και να το αποκλείουν ως ενδεχόμενο.

Στο ρόλο του Thomas Burberry βλέπουμε τον υπέροχο Domnhall Gleeson (The Revenant, Harry Potter, Ex Machina), με τον Dominic West (The Affair, Mona Lisa Smile, Chicago) στο ρόλο του του Shackleton, τη Sienna Miller (The Girl, Alfie, Foxcatcher, American Sniper) ως τη σύζυγο του Burberry, Sara, και τη Lily James (Downton Abbey, Cinderella, War and Peace) ως Betty Dawson, ρόλο βασισμένο στην Betty Kirby-Green, που το 1937 επιχείρησε να σπάσει το ρεκόρ, πετώντας από την Αγγλία στο Cape Town και πάλι πίσω, μέσα σε 48 ώρες. Εκτός από την ενδυμασία της, η εταιρεία Burberry χρηματοδότησε και το ελικόπτερό της. Δείτε το short film που ακολουθεί καθώς και το βίντεο με τα behind the scenes και τα σχόλια των συντελεστών.

*Η λέξη “prorsum” είναι λατινική και σημαίνει forward. Στο υπο-brand του Burberry’s με την συγκεκριμένη επωνυμία, χρησιμοποιείται για να ξεχωρίσει τη σειρά των μη-κλασσικών ρούχων και αξεσουάρ του Οίκου. 

Πηγές: en.wikipedia.org | historyhouse.co.uk | gq-magazine.co.uk | catwalkyourself.com |  youtube.com

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Πειραιώτισα με καταγωγή από την Κρήτη, γεννημένη πριν από περίπου ένα τέταρτο του αιώνα (του 20ού τσεκαρισμένο, αν και απίστευτο καμιά φορά!) και λάτρης της Jane Austen! Marketer, fashion lover, TV junky, βιβλιοφάγος, παιδί των 90s και γενικότερα ονειροπόλος, καθότι Ιχθύς!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG