Ταξίδι στο γνωστό – άγνωστο κόσμο των Illuminati

Όλοι κάπου, κάτι έχουμε ακούσει για τους «Πεφωτισμένους» ή αλλιώς Illuminati. Θα κάνουμε ένα ταξίδι στο γνωστό – άγνωστο κόσμο τους, προκειμένου να ανακαλύψουμε τι ισχύει και τι όχι. Έχουμε ακούσει για τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, πτώχευσης χωρών, δολοφονιών διασήμων και όχι μόνο. Πάντα κρύβεται κάτι σκοτεινό ή υπάρχει και μία δόση αλήθειας;


Η ίδρυση 

Το «Τάγμα των Πεφωτισμένων» ιδρύθηκε την 1η Μαΐου 1776 από τον Άνταμ Βάισχαουπτ, καθηγητή Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Ίνγκολσταντ, της Βαυαρίας. Μαζί του ως συνιδρυτές οι: Max Edler von Merz και Anton von Massenhausen.

Ως ψευδώνυμα πήραν τα ονόματα Τιβέριος και Αίαντας, με τον Βάισχαουπτ να είναι ο Σπάρτακος.

Σκοπός της ίδρυσης του τάγματος ήταν να υπηρετήσουν και να ανακαλύψουν την αληθινή γνώση που κρύβεται από τους κοινούς ανθρώπους και όχι να κυριαρχήσουν στον κόσμο. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξαν, ενώ πήγαν κόντρα και στην εκκλησία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Βάισχαουπτ πίστευε πως η κοινωνία δε θα έπρεπε πλέον να επηρεάζεται από τη θρησκεία. Ήθελε μια πολιτεία ελευθερίας και ηθικής ισότητας, όπου η γνώση δεν περιοριζόταν από θρησκευτικές προκαταλήψεις. Η ίδρυση των Illuminati δεν ήταν εύκολη υπόθεση, αλλά είχε σκοπό να τους εδραιώσει παγκοσμίως και τα κατάφερε.

Σύμφωνα με το National Geographic, ο Βάισχαουπτ ήταν Εβραίος που είχε αποσπαστεί το Χριστιανισμό και ήταν επηρεασμένος από τους Ελευθεροτέκτονες και τους φιλοσόφους του Γαλλικού Διαφωτισμού. Κυριαρχούσε ο συντηρητισμός και η ύλη που διδασκόταν – στο ελεγχόμενο από τους Ιησουΐτες – πανεπιστήμιο, όπου εργαζόταν ο Βάισχαουπτ και όπου ήταν σε στενό έλεγχο. Αυτό ήταν κάτι που τον ενοχλούσε και δεν ήταν αντίθετος με την εκκλησία, αλλά με την αυστηρότητα που υπήρχε.

Τα αρχικά μέλη της οργάνωσης ήταν μόλις 5, παρόλο που είχε μια ισχυρή μασονική βάση. Τα μέλη είχαν αποφασίσει να ονομάσουν την αδελφότητα Perfectibilists, ωστόσο το Illuminati, δηλαδή πεφωτισμένοι, θεώρησαν ότι αντικατόπτριζε καλύτερα τη δράση τους.

Σα σύμβολο της οργάνωσης επέλεξε την κουκουβάγια, σύμβολο της Μινέρβα, της θεάς της γνώσης των Ρωμαίων (αντίστοιχη της θεάς Αθηνάς των αρχαίων Ελλήνων). Η οργάνωση επέλεξε τη κουκουβάγια της θεάς Αθηνάς, καθώς συμβολίζει τη σοφία, αλλά έχει και τη δυνατότητα να βλέπει στο σκοτάδι.


 Η οργάνωση εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη

Οι Illuminati δεν έμειναν κρυφοί για πολύ καιρό και έτσι ξεκίνησαν οι φήμες για το ρόλο που έπαιζε το τάγμα. Μερικοί, μάλιστα, πίστευαν πως οι Illuminati ήταν πίσω από τις εξελίξεις στη Γαλλική Επανάσταση.

Το 1775 ο Βάισχαουπτ, σε ηλικία 27 ετών, έγινε Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Ίνγκολσταντ που ήταν κάτω από τον έλεγχο της Καθολικής εκκλησίας. Οι Ιερείς δυσαρεστήθηκαν που ο νεαρός αποκτούσε εξουσία και δύναμη. Έτσι, βρήκε την ευκαιρία να μεγαλώσει το τάγμα. Θεώρησε ότι αν συγκεντρώσει νέους που σκέφτονται ελεύθερα θα μπορούσε να καταστείλει την παντοδυναμία της Εκκλησίας. Από εκείνη τη στιγμή οι Illuminati δέχθηκαν χιλιάδες μέλη, χάρη στις Τεκτονικές Στοές που υπήρχαν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. 

Με τη βοήθεια του βαρώνου Αδόλφου Κνίγκε, η οργάνωση ξεπέρασε τα 2.000 μέλη, στη Βαυαρία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία κ.α.

Τα περισσότερα μέλη της αδελφότητας ήταν διανοούμενοι που προέρχονταν, φυσικά, από την ανώτερη τάξη. Από τα πιο γνωστά μέλη της ήταν ο πρίγκιπας του Σαλτσβούργου και ο Gottfried van Servieten, ο άρχοντας που υπηρετούσαν οι Μότσαρτ και ο Φραντς Γιόζεφ Χάυντν.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Βάισχαουπτ, προκειμένου να προστατέψει τους μαθητές του από τους Ιησουΐτες, ίδρυσε την «Ένωση της μυστικής γνώσης». Τους εξασφάλισε πρόσβαση στη σύγχρονη κριτική εκκλησιαστική λογοτεχνία.

Ο Βάισχαουπτ κατέγραψε τους λόγους για την ίδρυση της ένωσης στην επιστολή Pythagoras oder Betrachtungen über die geheime Welt und Regierungskunst (O Πυθαγόρας ή οι παρατηρήσεις σχετικά με το μυστικό κόσμο της Τέχνης της κυβέρνησης):

Όμως δύο γεγονότα στάθηκαν αποφασιστικά. Συμπεριλαμβανομένου του ότι εκείνο τον καιρό, το 1776 ένας αξιωματούχος στο Burghausen, με το όνομα Ecker είχε ιδρύσει μία στοά προσανατολισμένη στην αλχημεία που είχε αρχίσει να εξαπλώνεται τάχιστα. Ένα μέλος της έφτασε στο Ίνγκολσταντ για να κάνει γνωστή τη στοά και να προσελκύσει τους ευφυέστερους των σπουδαστών. Δυστυχώς, η εκλογή του αφορούσε ακριβώς αυτούς, τους οποίους κι εγώ είχα εντοπίσει. Η σκέψη ότι είχα χάσει με τέτοιο τρόπο τόσο ευέλπιδες νεαρούς και να τους βλέπω τώρα να πλησιάζουν την αλχημεία και παρόμοιες ανοησίες, ήταν για μένα μαρτυρικό και αβάσταχτο. Για το λόγο αυτό, πήγα και ζήτησα βοήθεια από ένα νέο, στον οποίο είχα απόλυτη εμπιστοσύνη. Και (αυτός) μου έδωσε κουράγιο να ασκήσω την επιρροή μου στους σπουδαστές και (να καταπολεμήσω) τις υπερβολές αυτές με ένα εμβόλιο που χορηγήθηκε μέσω της άμεσης ίδρυσης μιας ένωσης.


Η άνθηση και η πτώση

Αν και μυστικές αδελφότητες με το όνομα Illuminati εμφανίζονται κατά κύριο λόγο τους τελευταίους τρεις αιώνες, υπάρχουν αναφορές για ομάδες «Πεφωτισμένων» αρκετά νωρίτερα.

Κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα, εμφανίζονται στην Ισπανία οι οπαδοί μιας μυστικιστικής Χριστιανικής σέκτας που αυτοαποκαλούνται Alumbrados, δηλαδή Πεφωτισμένοι.

Οι Alumbrados πίστευαν ότι μπορούν με το μυστικισμό να φτάσουν στην τελειότητα και να επικοινωνήσουν με το Θεό. Απέρριπταν ως «περιττή» κάθε είδους εκκλησιαστική λατρεία, συμπεριλαμβανομένων και των Μυστηρίων, ενώ δεν ήταν λίγα τα μέλη της οργάνωσης που υποστήριζαν ότι έβλεπαν οράματα. Φυσικά, οι ισχυρισμοί αυτοί τράβηξαν το ενδιαφέρον της Ισπανικής Ιεράς Εξέτασης και από το 1529 και έπειτα η σέκτα διώκεται ανηλεώς.

Alumbrados

Το 1623 μέλη των Alumbrados φθάνουν στη Γαλλία από τη Σεβίλλη και προσπαθούν να προσηλυτίσουν νέους οπαδούς. Περιέργως τα καταφέρνουν, όταν ο εφημέριος του ναού του Αγίου Γεωργίου της Roye, στη Βόρεια Γαλλία, Pierre Guerin, εισχωρεί στις τάξεις τους. Οι Γάλλοι Πεφωτισμένοι γίνονται γνωστοί αρχικά ως Illumines («Πεφωτισμένοι» στα Γαλλικά) και στη συνέχεια καλούνται Guerinets, από το όνομα του νέου ηγέτη τους. Οι Guerinets βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στις επαρχίες Picardy και Flanders, όπου και προσηλυτίζουν αρκετά νέα μέλη. Η δράση τους όμως τελειώνει άδοξα γύρω στα 1635, μετά από μια σειρά διωγμών εναντίον τους.

Τον 16ο αιώνα μια ακόμα οργάνωση «Πεφωτισμένων» εμφανίζεται στην πιο απίθανη τοποθεσία που θα περίμενε κανείς: τα βουνά του… Αφγανιστάν! Ο λόγος για τους Roshaniya που ιδρύθηκαν από τον Ινδό Bayazid Ansari γύρω στο 1560. Η σέκτα είχε αρχικά ένα θρησκευτικό χαρακτήρα, με τους οπαδούς του Ansari να λατρεύουν το «Υπέρτατο Ον», το οποίο μπορούσε να τους χαρίσει τη Φώτιση. Απέρριπταν όλες τις θρησκείες ως λανθασμένες, ενώ θεωρούσαν πως όφειλαν να υπακούν μόνο τους ανώτερους τους στο τάγμα και όχι κάποιον μονάρχη. Ανέπτυξαν μάλιστα και τεχνικές για να αναγνωρίζονται τα μέλη του τάγματος μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας μια σειρά χειρονομιών και κινήσεων του σώματος.

Η ιδεολογία της σέκτας μετέτρεψε σταδιακά το χαρακτήρα της από αμιγώς θρησκευτικό σε στρατιωτικό – πολιτικό. Όλα τα μέλη εκπαιδεύονταν στη χρήση όπλων και στις τέχνες του πολέμου, ενώ άρχισαν να κυνηγούν με μίσος όσους δεν άνηκαν στο τάγμα.

Λίγο πριν τη διάλυση τους, έπρεπε να πάρουν κάποια μέτρα. Αρχικά, καθιέρωσαν τουλάχιστον έναν κρυπτογραφικό Κώδικα που θα τους επέτρεπε να επικοινωνούν με σχετική ασφάλεια. Ο Κώδικας αυτός συνίστατο από αντικατάσταση των 24 γραμμάτων του Λατινικού αλφαβήτου με αριθμούς, σύμφωνα με ένα προκαθορισμένο «κλειδί». Για παράδειγμα, το γράμμα Α συμβολίζεται με τον αριθμό 12, το γράμμα Β με το 11 κ.ο.κ. Φυσικά για κάποιον που είναι λάτρης ταινιών μυστηρίου και μυστικισμού, ο Κώδικας Ντα Βίντσι και τα Μάτια ερμητικά κλειστά μας δίνουν ένα δείγμα των Illuminati.

Πέρα από τη χρήση ψευδωνύμων, η οργάνωση χρησιμοποιούσε επίσης και αλλαγμένα τοπωνύμια, ώστε να μη γίνονται κατανοητά τα σχέδια της. Έτσι, στις επιστολές τους, η Βαυαρία γινόταν «Αχαΐα», η Γαλλία «Ιλλυρία», το Μόναχο «Αθήνα» κ.ο.κ. Μάλιστα, η μυστικοπάθεια των Πεφωτισμένων ήταν τέτοια που εφηύραν μέχρι και δικό τους ημερολόγιο!

Το 1784 ο Βαρόνος Von Knigge αποχωρεί από τους Illuminati, ένα από τα ισχυρότερα μέλη από οικονομικής και μασονικές άποψης. Αυτή ήταν και η αρχή του τέλους.

Το 1785 ο Βάισχαουπτ παραιτείται από τη θέση του κοσμήτορα στο Πανεπιστήμιο του Ίνγκολσταντ. Γνώριζε ότι το τέλος ήταν κοντά κι έτσι αυτοεξορίσθηκε από τη Βαυαρία, βρίσκοντας καταφύγιο στην πόλη Γκόθα της κεντρικής Γερμανίας. Μέχρι και το θάνατο του, το 1830, έγραφε βιβλία για τους Illuminati.

Το 1797 και το 1798 κυκλοφόρησαν δυο βιβλία που ισχυρίζονταν ότι η οργάνωση δεν είχε διαλυθεί ποτέ και συνέχιζε κρυφά τη δράση της. Μάλιστα, στα βιβλία αναφερόταν πως οι Πεφωτισμένοι ήταν υπεύθυνοι για το ξέσπασμα της Γαλλικής Επανάστασης.

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την οργάνωση έγιναν ιδιαίτερα γνωστές και στις ΗΠΑ, με τα μέλη της οργάνωσης να εξαπλώνονται και εκτός της ευρωπαϊκής ηπείρου.


Τι ισχύει σήμερα

Σήμερα υπάρχουν πολλές απόψεις, αν και μεγάλη μερίδα ατόμων θεωρεί ότι ακόμα υπάρχουν και κινούν τα νήματα παγκοσμίως. Κυρίως τα οικονομικά και πολιτικά. Με τους Illuminati έχουν συνδέσει άτομα Εβραϊκής καταγωγής, πολιτικούς με κύρος, ακόμα και διάσημους καλλιτέχνες.

Στο στόχαστρο έχουν μπει η Madonna, η Rihanna, ειδικά για τα προκλητικά βιντεοκλίπ, όπου μπορεί να εμφανιστούν μορφές τράγου, διαβήτη, σκακιέρας και φυσικά πυραμίδα ή αλλιώς the eye. Όλα τα παραπάνω είναι τα σύμβολα τους.

Τεκτονικές στοές υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στην Ελλάδα, τις οποίες θα τις βρείτε στο παρακάτω link: http://www.grandlodge.gr/tektonikes-stoes-w-50504.html.

Άλλες θεωρίες συνωμοσίας θεωρούν υπεύθυνους τους Illuminati για περίεργους θανάτους και γεωπολιτικά παιχνίδια. Μερικές από αυτές τις θεωρίες είναι η δολοφονία του Τζον Κένεντι, της Πριγκίπισσας Νταϊάνα, ακόμα και ο θάνατος του βασιλιά της ποπ Μάικλ Τζάκσον.

Αν παρατηρήσετε πάντως γύρω σας, όλο και κάπου θα παρατηρήσετε τα σύμβολα τους, είτε στις ταινίες, είτε στην καθημερινότητα σας.


Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα ντοκιμαντέρ με την ιστορία τους. 

https://www.youtube.com/watch?v=WFJcHtI-IcU

 

Info

www.wikipedia.com

www.grandlodge.gr

bigthink.com


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λένα Μπίρμπα

Καθαρόαιμη Υδροχόος,γεννημένη το 1991, γεμάτη τρέλα, δίψα για εξέλιξη, ενώ λατρεύω τους σκύλους και τα ταξίδια. Αν και πολυάσχολη, καθώς από την τοπογραφία πέρασα στη δημοσιογραφία και από εκεί στα ραδιόφωνα δεν έπαψα ποτέ να αγαπώ την αρθρογραφία....και αυτό συνεχίζω να κάνω....να ταξιδεύετε μέσα από τα άρθρα και τις σκέψεις μου. Have fun!!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;