Στρουμφ: Τα αγαπημένα καρτούν της δεκαετίας του 1980

Στρουμφ
Πηγή εικόνας: es.funpop.com

Τα Στρουμφ (Smurfs) είναι δημιούργημα του Βέλγου καρτουνίστα Pierre Culliford (1928 – 1992) που έγινε όμως πιο γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε, δηλαδή ως Peyo. Η παρθενική τους εμφάνιση έγινε στις 23 Οκτωβρίου 1958 στο άλμπουμ «La Flûte à Six Schtroumpfs». Πολύ σύντομα τα μικρά μπλε ανθρωπάκια αγαπήθηκαν πολύ και  έγιναν δημοφιλή! Έμειναν όμως περισσότερο γνωστά με το γαλλικό τους όνομα, δηλαδή  «Schtroumpfs».


Τα Στρουμφ είναι μικρά μπλε ανθρωπάκια που ζούνε σε σπιτάκια μανιταριών

Στρουμφ
Πηγή εικόνας: imdb.com

Τα Στρουμφ είναι, σύμφωνα με τον Peyo, μπλε μικρά ανθρωποειδή τα οποία ζουν σ’ένα μικρό χωριό από σπίτια μανιταριών, κρυμμένα μέσα στο δάσος. Ανατομικά δεν είναι πιο ψηλά από το ύψος τριών μήλων το ένα πάνω στο άλλο, δηλαδή περίπου 3 ίντσες. Το 2011 στην ταινία «The Smurfs» αναφέρθηκε πως είναι 7,5 ίντσες. Το σώμα τους έχει το σχήμα αχλαδιού. ενώ το κεφάλι τους είναι ωοειδές. Τα πόδια τους είναι ελαστικά, έτσι ώστε να  μπορούν να αναπηδούν, τα χέρια είναι ευκίνητα και έχουν μια μικρή φουντωτή ουρά κολλημένη στον πισινό τους. Σύμφωνα με την Sony Pictures και την ταινία, τα Στρουμφ μπορούν να τρέξουν δέκα πόδια το δευτερόλεπτο με κάθετα άλματα των 4 – 12 ιντσών.

Τα Στρουμφ γεννιούνται κατά κύριο λόγο αρσενικά, αλλά υπάρχουν ελάχιστα θηλυκά. Δεν αναπαράγονται με φυσικό τρόπο, αλλά σύμφωνα με τον Peyo τα φέρνει ένας πελαργός στο στρουμφοχωριό από μια άγνωστη τοποθεσία. Τα αρσενικά Στρουμφ είναι σχετικά φαλακρά, δεν έχουν μούσι ή μουστάκι, με εξαίρεση τον Μπαμπαστρούμφ (Papa Smurf) που είναι το σύμβολο της σοφίας και έχει μια λευκή γενειάδα με μουστάκι. Όλα φορούν έναν λευκό σκούφο και ένα λευκό παντελόνι που μοιάζει αρκετά με καλσόν, με εξαίρεση τον αρχηγό τους που φοράει κόκκινα.

Γερνούν πιο αργά σε σχέση με τους ανθρώπους και ζουν περισσότερο. Ένα στρουμφάκι, όταν φτάσει την ηλικία των εκατό ετών, θεωρείται ενήλικας με πνευματική ωριμότητα, ενώ τα νεαρά Στρουμφ συμπεριφέρονται ως μικρά παιδάκια. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως δεν φτάνουν τα χίλια έτη, με εξαίρεση τον Μπαμπαστρούμφ που το κατάφερε. Αυτό οφείλεται σ’ένα μαγικό κουτί που περιέχει έναν κρύσταλλο (Long Life Stone) που επιτρέπει την μακροζωία στα μικρά μπλε ανθρωπάκια.

Τρώνε λαχανικά και φρούτα και σε σπάνιες περιπτώσεις κάποια από αυτά τρώνε χοτ ντοκ. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη τους παίζουν τα φυτά Sarsaparrilla και Smurfberries. Οι μάγοι τα αναζητούν μανιωδώς, όπως ο Δρακουμέλ, γιατί είναι μέρος μιας μυστικής μαγικής φόρμουλας, η οποία μπορεί να μετατρέψει οποιοδήποτε μέταλλο σε χρυσό. Επίσης σύμφωνα με τον Peyo, το μπλε τους χρώμα θεραπεύει κάθε ανθρώπινη ασθένεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στρουμφ
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Είναι ανέμελα και τραγουδούν όταν είναι ευτυχισμένα!

Τα Στρούμφ λειτουργούν με μια παιδική αφέλεια και ξεγνοιασιά. Αυτό διακρίνεται ξεκάθαρα σε όλες τις ιστορίες κόμικς και κινουμένων σχεδίων. Όπως για παράδειγμα, όταν τα στρουμφάκια αιχμαλωτίζουν ένα μολυσμένο Στρούμφ και το φέρνουν στο εργαστήριο του Μπαμπαστρούμφ, που είναι και ο μόνος που αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η αφέλεια διακατέχει και τον ίδιο τον Μπαμπαστρούμφ, παρά το σοφό του μυαλό. Σε μια ιστορία, στο στρουμφοχωριό επικρατεί μεγάλη αναταραχή, αλλά εκείνος δεν έχει πάρει είδηση, αφού είναι απασχολημένος στο εργαστήριο του. Τέλος, πάντα τα στρουμφάκια την πατάνε από τον πλακαδόρο Στρούμφ Jokey, ο οποίος φαίνεται πως φέρνει ένα δώρο. αλλά επί της ουσίας το δώρο εκρήγνυται.

Τα Στρουμφ, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ενηλιώνονται γύρω στα 100 έτη, είναι ορκισμένοι εργένηδες, ενώ ο Μπαμπαστρούμφ είναι περίπου 542 χρόνων. Είναι επίσημα ο αρχηγός και η πατρική φιγούρα για τους υπόλοιπους και είναι ο μόνος που χρησιμοποιεί τις ικανότητες του, την σοφία και την εξυπνάδα του για το γενικό καλό. Κάθε στρουμφάκι έχει ένα όνομα αντάξιο των ικανοτήτων και του ταλέντου του και παίζει ένα διαφορετικό ρόλο στο στρουμφοχωριό. Για παράδειγμα, ο Σπιρτούλης (Brainy) είναι ο ξερόλας που βοηθάει τον Μπαμπαστρούμφ, αλλά δεν τα πολυκαταφέρνει. Απαγγέλει ποιήματα και προκαλεί συνεχώς μπελάδες. Αντίστοιχα, υπάρχει ο Ξεφτέρης, ο Γκρινιάρης κτλ. Οι γάμοι μεταξύ τους είναι πολύ σπάνιοι.


Το στρουμφοχωριό έχει εκατό μοναδικά Στρουμφ

Στρουμφ
Πηγή εικόνας: popculture.com

Η κοινότητα τους αποτελείται από εκατό στρουμφάκια. Τα 98 είναι αρσενικά, ηλικιακά περίπου 150 χρονών, τρία μωρά Στρουμφ περίπου 50 ετών, ο Μπαμπαστρούμφ, η Sassette που είναι ένα θηλυκό μωρό με πορτοκαλί μαλλιά, ο Wild Στρουμφ που είναι αρσενικό, χάθηκε κατά λάθος στο δάσος και τον μεγάλωσαν σκίουροι. Υπάρχει επίσης, η Nanny, η γιαγιά Στρουμφ και η Στρουμφίτα. Η γλώσσα που μιλάνε είναι μια παραλλαγή της ανθρώπινης. Χρησιμοποιούν την λέξη Στρουμφ μπροστά από κάθε ρήμα και αντικείμενο και την καταλαβαίνουν μόνο εκείνα. Αγαπούν τον χορό και σε κάθε γιορτινή περίσταση χορεύουν. Απολαμβάνουν το ίδιο τα σπορ, την τέχνη και το να τραγουδούν το στρουμφοτραγούδι τους όταν είναι ευτυχισμένα. Το αξιακό τους σύστημα συνδέεται με τον παράδεισο και την κόλαση και είναι υπέρμαχοι του καλού!


Οι πιο βασικοί χαρακτήρες των Στρουμφ

Στρουμφ
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Στρουμφίτα (Smurfette): Είναι ένα θηλυκό Στρουμφ και μία εκ των πρωταγωνιστών του διάσημου κόμικ. Δημιουργήθηκε από τον κακό μάγο Δρακουμέλ (Gargamel) για να κατασκοπεύει τα στρουμφάκια και να δημιουργεί προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισε να ενταχθεί στην κοινότητα τους και από κακιά μελαχροινή να μεταλλαχθεί σε καλή ξανθιά στρουμφίτα. Στο κεφάλι της έχει έναν λευκό σκούφο, ένα λευκό φόρεμα και λευκά τακούνια. Είναι αντικείμενο πόθου όλου του στρουμφοχωριού.

Στρουμφ
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Μπαμπαστρούμφ (Papa Smurf): Ο Peyo θέλει να είναι παραπάνω από 546 ετών και είναι το γηραιότερο στρουμφάκι που υπάρχει, ο αρχηγός τους και ο σοφός του χωριού. Παρά την ηλικία του είναι πάρα πολύ ενεργητικός και εργάζεται για το γενικό καλό. Έχει μουστάκι, λευκή γενειάδα και είναι το μοναδικό Στρουμφ με κόκκινο καπέλο και παντελόνι. Διασφαλίζει την ασφάλεια και τον σεβασμό μεταξύ των Στρουμφ.

Στρουμφ
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Σπιρτούλης (Brainy Smurf): Θεωρεί τον εαυτό του το εξυπνότερο στρουμφάκι, αλλά παρά τις γνώσεις που διαθέτει, δημιουργεί πάντα προβλήματα. Ο μοναδικός που φοράει μεγάλα γυαλιά οράσεως. Είναι ο ξερόλας που βοηθάει τον Μπαμπαστρούμφ, αλλά δεν τα πολυκαταφέρνει. Απαγγέλει ποιήματα και προκαλεί συνεχώς μπελάδες.

Στρουμφ
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Γκρινιάρης (Grouchy Smurf): Μπορεί να γκρινιάζει και να παραπονιέται για τα πάντα συνεχώς, αλλά κατά βάθος είναι ένας καλός παρατηρητής με καλοσύνη, ακόμη και όταν δεν έχει ενεργό ρόλο στην ιστορία. Θέλει όλοι να είναι ευτυχισμένοι, χωρίς προβλήματα. Η φράση χάρη στην οποία έγινε γνωστός είναι: «I HATE» που στα ελληνικά παραφράστηκε ως «μου την δίνει». Παρά το νευριασμένο πρόσωπο του φαίνεται πως είναι πολύ συμπαθής για το μωρό και για τα νεαρά Στρουμφ.

Στρουμφ
Πηγή εικόνας: hobbydb.com

Σκουντούφλης (Clumsy Smurf): Σκοντάφτει συνεχώς πάνω σε Στρουμφ και πράγματα με αποτέλεσμα να προκαλεί καταστροφές. Σε κάποιες επικίνδυνες καταστάσεις επιδεικνύει γενναιότητα. Είναι αξιοσημείωτος για τα φαρδιά ρούχα του και το καπέλο του κρέμεται ως το πρόσθιο μέρος του προσώπου του και φτάνει ως τα φρύδια του.

Στρούμφ
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Χουζούρης (Lazy Smurf): Το στρουμφάκι που βαριέται την ζωή του και το μόνο που θέλει είναι να κοιμάται. Κάτι που συνήθως προκαλεί προβλήματα όταν το στρουμφοχωριό βρίσκεται σε κίνδυνο. Τον συναντάμε πάντοτε νυσταγμένο, νωθρό, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι φιλικός, πιστός και με καλούς τρόπους.

Στρούμφ
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Ξεφτέρης (Handy Smurf): Ο μηχανικός του χωριού, ο οποίος είναι πάρα πολύ επινοητικός και δημιουργικός. Πολλές φορές χάρη στις πατέντες του έχει σώσει τα υπόλοιπα στρουμφάκια. Φοράει μια βαθιά μπλε χρώματος φόρμα και έχει ένα μολυβάκι στο αυτί του.

Στρούμφ
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Μάγειρας (Chef Smurf): Είναι ο σεφ του στρουμφοχωριού. Γνωρίζει πάρα πολλές συνταγές και μαγειρεύει καταπληκτικά πιάτα. Φοράει πάντοτε το καπέλο και την ποδιά των σεφ. Τις λιχουδιές που φτιάχνει τις μοιράζεται με όλο το χωριό και φυσικά και με τον εαυτό του.

Στρούμφ
Πηγή εικόνας: smurfsfanon.fandom.com

Λιχούδης (Greedy Smurf): Είναι το πιο κοιλιόδουλο στρουμφάκι. Τρελαίνεται για γλυκά και η αδυναμία του είναι τα κεικ. Συχνά τον συγχέουν με τον μάγειρα, αλλά είναι δύο διαφορετικά πρόσωπα. Συνήθως βλέπουμε να τον κυνηγάει ο μάγειρας, γιατί κλέβει γλυκά και φαγητά. Φοράει μια πετσέτα γύρω από τον λαιμό του για να είναι πάντοτε ετοιμοπολέμος για φαγητό.

Στρούμφ
Πηγή εικόνας: smurfsfanon.fandom.com

Δρακουμέλ (Gargamel): Είναι ο κακός μάγος που έχει σκοπό της ζωής του να εξολοθρεύσει το στρουμφοχωριό. Γι’ αυτό τον λόγο δημιούργησε και την στρουμφίτα, αλλά στην πορεία εκείνη πήρε το μέρος των Στρουμφ και έγινε υπέρμαχος του καλού. Έχει μια γάτα, την Ψιψινέλ ( Azrael) που την κακομεταχειρίζεται.

Είναι αδύνατον να αναλυθούν πλήρως όλοι,  οπότε οι ακόλουθοι χαρακτήρες του κόμικ απλώς θα αναφερθούν. Έτσι, στο στρουμφοχωριό υπάρχουν και οι: Μελένιος, Χαχανούλης, Ντορεμί, Προκόπης, Μουντζούρης, Κηπουρός, Ξύπνιος, Άγριος, Κοτσιδούλα, Λουλούκος κτλ.


Πέντε πράγματα που δεν γνώριζες για τα Στρουμφ

Στρούμφ
Πηγή εικόνας: pinterest.com
 1. Στο Facebook είχε δημιουργηθεί ένα παιχνίδι το «The Smurfs & Co». Στις 3 Ιουλίου 2013 αντικαταστάθηκε από το «The Smurfs & Co: Spellbound».
 2. H έμπνευση για αυτό το καταπληκτικό καρτούν προήλθε κατά την διάρκεια του δείπνου ανάμεσα στον Peyo και σε ένα Βέλγο φίλο του. Ο Βέλγος καρτουνίστας André Franquin δεν μπορούσε να θυμηθεί την λέξη salt (αλάτι) και ζήτησε το schtroumf. Και κάπως έτσι «εγεννήθησαν» τα Στρουμφ!
 3. Τα λευκά σκουφάκια που φοράνε τα μπλε ανθρωπάκια δεν είναι αποκύημα της φαντασίας του δημιουργού, αλλά τα καπέλα της Φρυγίας και σύμβολο της ελευθερίας.
 4. Όταν τα Στρουμφ πνίγονται, το χρώμα τους μετατρέπεται σε μωβ. Αυτό είναι ξεκάθαρο σε ένα επεισόδιο που βλέπουμε ένα στρουμφάκι να κρατάει την αναπνοή του και από μπλε να γίνεται μωβ.
 5. Επειδή στο στρουμφοχωριό επικρατεί κοινοκτημοσύνη, κάποιοι κατηγόρησαν τον δημιουργό για μαρξιστική ουτοπία την οποία προσπάθησε να περάσει εντέχνως μέσα από ένα αλληγορικό παραμύθι. Ο Peyo απάντησε πως τέτοιου είδους κατηγορίες δεν είναι σοβαρές και δεν έχουν ουδεμία σχέση με το όραμα που είχε για τα Στρουμφ.

Τα Στρουμφ τιμήθηκαν πολλές φορές και κέρδισαν βραβεία Emmy!

Το 1965 για πρώτη φορά εμφανίστηκαν σε ασπρόμαυρη ταινία κινουμένων σχεδίων με τίτλο «Οι περιπέτειες των Στρούμφ» στα θέατρα του Βελγίου. Στην τηλεόραση όμως, προβλήθηκαν μόλις το 1981 ως καρτούν με ημέρα προβολής αποκλειστικά το Σάββατο από την Hannaa Barbera Productions σε συνεργασία με την S.A.R.L. Τα Στρουμφ προτάθηκαν οκτώ φορές για τα βραβεία Emmy (Daytime Emmy) και κέρδισαν τις τρεις:

 • 1983: Daytime Emmy Awards με βραβείο Emmy – Outstanding Children’s Entertainment Series και με παραγωγούς τους William Hanna, Joseph Barbera και Gerard Baldwin.
 • 1984: Daytime Emmy Awards με βραβείο Emmy – Outstanding Children’s Entertainment Series και με παραγωγούς τους William Hanna, Joseph Barbera και Gerard Baldwin.
 • 1987: Βραβείο Humanitas στην κατηγορία παιδικά κινούμενα σχέδια και το πήραν οι John Loy και ο Alan Burnett.

Τα στρουμφάκια έγιναν ταινία 3D animation το 2011

To 2011 τα Στρουμφ έγιναν ταινία 3D animation, με σενάριο βασισμένο στο βιβλίο κόμικ του Peyo και με τίτλο «The Smurfs». Σκηνοθετήθηκε από τον Raja Gosnell και μεγάλα κινηματογραφικά αστέρια του Χόλυγουντ δάνεισαν τις φωνές τους, όπως οι Katty Perry, George Lopez, Alan Cumming, Hank Azaria κτλ. Η εισπρακτική επιτυχία που έκαναν ήταν τεράστια και έφτασε στα 500 εκατομμύρια δολλάρια μόνο σε δύο ημέρες στο διάστημα μεταξύ 23 και 25 Σεπτεμβρίου 2011. Το σίκουελ «The Smurfs 2» κυκλοφόρησε στις 31 Ιουλίου 2013. Πήρε πάρα πολύ καλές κριτικές από ειδικούς, αλλά και από το κοινό.

Ο Roger Moore του Orlando Sentinel έδωσε δύο αστέρια και δήλωσε: «Τα καλά νέα σχετικά με την 3D ταινία κινουμένων σχεδίων των Στρουμφ,είναι πως δεν είναι τα κοινωνικά Στρουμφ της δεκαετίας του 1980 που θυμόμαστε από την τηλεόραση. Είναι πάρα πολύ φιλικά προς τα παιδιά και τους ενήλικες».


Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκαν την Τετάρτη 2 Μαΐου 1984 από το κανάλι της ΕΡΤ. Τις φωνές τους τότε, δάνεισαν οι ηθοποιοί: Σοφοκλής Πέππας (Μπαμπαστρούμφ), Νίκος Σκιαδάς (Δρακουμέλ), Μαρία Κωνσταντάρου (Στρουμφίτα), Αννέτα Παπαθανασίου (Σπιρτούλης) κτλ. Αφηγήτρια η Χαρά Τσακίρη.

Ακολουθεί βίντεο ντοκιμαντέρ με την ιστορία των Στρουμφ!


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

 • Smurfs (race). Ανακτήθηκε από https://smurfs.fandom.com/wiki/Smurfs_(race). Τελευταία προσπέλαση στις 23-6-2019.
 • Conradt S. (2009).  10 Smurfy Facts About the Smurfs. Ανακτήθηκε από http://mentalfloss.com/article/23055/facts-about-the-smurfs. Τελευταία προσπέλαση στις 23-6-2019.
 • The Smurfs. Ανακτήθηκε από https://en.wikipedia.org/wiki/The_Smurfs. Τελευταία προσπέλαση στις 23-6-2019.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φωτεινή Μακρή

Φωτεινή Μακρή: ᴘᴄ ɪɴᴛᴇʀɴᴇᴛ ᴛᴇᴄʜɴɪᴄɪᴀɴ ᴀɴᴅ ᴛᴇᴄʜ sᴜᴘᴘᴏʀᴛ. Είχε επιλεχθεί από τον Μάρκο Σαριμανώλη και πρώην πρόεδρο των Ελλήνων λογοτεχνών να συνεργαστεί μαζί του, το 2017 στο site του •www.grafomichani.com.Ως επί το πλείστον σατίριζε την πολιτική επικαιρότητα. Μεταξύ άλλων, από τον Σεπτέμβριο του 2017 συμμετέχει ενεργά στον τομέα της αρθρογραφίας στα εξής site: •www.grafomichani.com, •www.creteonair.eu,•www.enfo.gr, •www.maxmag.gr. Επιπλέον, έχει δική της σατιρική στήλη, με το όνομα «Οι γλωσσοκοπάνες», στο •www.mikrofwno.gr Από τον Αύγουστο του 2018 δημιουργεί τα «Daily Madness Stories», εικονογραφημένες, μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας, ενώ από το φθινόπωρο του 2020 ένα όνειρο της πήρε σάρκα και οστά, καθώς άρχισε να γράφει παιδικά παραμύθια για λογαριασμό του www.beastypress.com. Έτσι έγραψε το «Δεν ζεις χωρίς αγάπη» το 2020. Ενώ το 2021 το παραμύθι«Ο Bullys ήταν μπούλης». Και τα δύο παραμύθια εντάσονται στο Giving Sight the Project.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;