Star Wars: Η ιστορία των ιπποτών Jedi

jedi Star Wars

Το σύμπαν των ταινιών Star Wars εμπλουτίζεται για ακόμη μια φορά με την όγδοη ταινία The Last Jedi, που βγαίνει στους κινηματογράφους στις 14 Δεκεμβρίου, με όλους τους φαν του είδους να περιμένουν τη συνέχεια με κομμένη την ανάσα. Ήδη με το τέλος της προηγούμενης ταινίας, άπειρες θεωρίες εμφανίζονται καθημερινά στο ίντερνετ, καθώς η αιώνια πάλη μεταξύ Jedi και Sith φαίνεται να αναζωπυρώνεται για ακόμη μια φορά. Ενώ ο αινιγματικός τίτλος, που μπορεί να σημαίνει είτε ο τελευταίος, είτε οι τελευταίοι Jedi, υπόσχεται ενδεχομένως την αναβίωση του τάγματος.


Το τάγμα των Jedi 

jedi Star Wars

Τι είναι όμως το τάγμα των Jedi, και πως έφτασε να θεωρείται μέχρι και επίσημη θρησκεία στις μέρες μας; Η ευφυέστατη ιδέα του δημιουργού του σύμπαντος των Star Wars, George Lucas, βασίστηκε αρχικά στην απλή διαμάχη μεταξύ καλού και κακού. Το σύμπαν λοιπόν, διέπεται από τη Δύναμη (Force), η οποία έχει μια φωτεινή και μια σκοτεινή πλευρά.

Το τάγμα των Jedi είναι μια αρχαία μοναστική οργάνωση, που έχει ως στόχο να διαφυλάξει την ειρήνη και την ισορροπία στο γαλαξία, χρησιμοποιώντας τη φωτεινή πλευρά της Δύναμης. Για χίλες γενιές, οι Jedi ήταν οι φύλακες της δυκαιοσύνης στη Γαλαξιακή Δημοκρατία. Το σύστημα διοίκησης των Jedi αποτελoύταν από ένα ανώτατο συμβούλιο, που απαρτιζόταν από 12 masters. Στη βάση του τάγματος, στον πλανήτη Coruscant, όπου βρίσκεται και ο πρώτος ναός, οι χιλιάδες ιππότες Jedi εκπαιδεύονταν από νεαρή ηλικία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

H εκπαίδευσή τους ήταν από τις σημαντικότερες παραδόσεις του τάγματος, καθώς οι νεαροί padawan, όπως αποκαλούνται οι μαθητευόμενοι Jedi, μάθαιναν να χρησιμοποιούν τη Δύναμη, και παράλληλα να συμμορφώνονται βάσει του κανόνα ηθικής των Jedi. Βασικότερη αρχή αυτού του κώδικα είναι να μην ενδίδει κανείς σε συναισθήματα οργής και φόβου, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη σκοτεινή πλευρά. Για αυτόν το λόγο άλλωστε, οι ιππότες Jedi δε μπορούσαν να δημιουργούν συναισθηματικούς δεσμούς, όπως η οικογένεια και οι ερωτικές σχέσεις.  Αυτό βέβαια, δε σήμαινε πως δεν ένιωθαν συμπόνια για άλλους, αντιθέτως θεωρούσαν κάθε μορφή ζωής σημαντική. Για να κατανοήσουμε περισσότερο τη φιλοσοφία των Jedi, αρκεί να διαβάσουμε ένα απόσπασμα από τον κώδικα:

Δεν υπάρχει συναίσθημα, υπάρχει ειρήνη

Δεν υπάρχει άγνοια, υπάρχει γνώση.

Δεν υπάρχει πάθος, υπάρχει ηρεμία.

Δεν υπάρχει χάος, υπάρχει αρμονία.

Δεν υπάρχει θάνατος, υπάρχει η Δύναμη. 

Μετά θάνατον, οι Jedi άφηναν τα φυσικά τους σώματα και ενώνονταν με τη Δύναμη, φτάνοντας έτσι στο υψηλότερο επίπεδο. Έχοντας όλα τα χαρακτηριστικά θρησκείας ο Τζενταϊσμός, όπως ονομάζεται, δε θα μπορούσε να μην έχει προφητεία για κάποιον Εκλεκτό. Σε αυτή την περίπτωση, ο Εκλεκτός θα είναι αυτός που θα καταστρέψει μια για πάντα τους Sith, επαναφέροντας έτσι την απόλυτη ισορροπία στη Δύναμη.


Οι Sith 

Στον αντίποδα των Jedi, βρίσκονταν οι Sith, οι οποίοι ήταν πρώην Jedi ή padawan, που παρασύρθηκαν από τη σκοτεινή πλευρά της Δύναμης. Με οδηγό το μίσος τους, οι Sith χρησιμοποιούσαν τη Δύναμη, για να αποκτήσουν ότι ήθελαν, αδιαφορώντας για οποιονδήποτε άλλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της λογικής των Sith, αντανακλάται στον κανόνα των δύο: Σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή, μπορούν να υπάρχουν μόνο δύο. Ένας δάσκαλος και ένας μαθητευόμενος, και ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει ο μαθητευόμενος τον τίτλο του master, ήταν να σκοτώσει το δάσκαλό του. Βασικός στόχος των Sith, ήταν να καταλύσουν τη Γαλαξιακή Δημοκρατία και να αφανίσουν το τάγμα των Jedi.


Anakin Skywalker

Star Wars

Star Wars: Ιδιαίτερη περίπτωση ιππότη Jedi αποτελεί ένας από τους βασικότερους πρωταγωνιστές των ταινιών Star Wars, o Anakin Skywalker, γνωστός αργότερα ως Darth Vader.

Ο Αnakin, γεννηθήκε στον πλανήτη Tatooine, όπου έζησε τα πρώτα χρόνια του ως σκλάβος. Αφού  ελευθερώθηκε από τους Jedi, εκπαιδεύτηκε απο τον Obi Wan Kenobi. O Anakin, αν και είχε ξεπεράσει το όριο ηλικίας, που ξεκινούν την εκπαίδευση οι padawan, κέρδισε αμέσως το ενδιαφέρον των Jedi, λόγω των απίστευτων ικανοτήτων του, και μάλιστα πίστευαν πως αυτός θα ήταν ο Εκλεκτός. Όμως, παρά το χάρισμά του, ο Anakin είχε πολύ θυμό μέσα του και μια επαναστατική φύση που τον έκανε να έρχεται συχνά σε ρήξη με τους υπόλοιπους Jedi. Ερωτεύτηκε την Padme, μια γερουσιαστή από τον πλανήτη Naboo, την οποία παντρεύτηκε κρυφά. Όταν η Padme έμεινε έγκυος, ο Anakin είδε σε όραμα, πως θα πεθάνει, και φοβούμενος για τη ζωή της, στράφηκε στον Darth Sidious, επικεφαλής των Sith, για βοήθεια. Εκείνος προσφέρθηκε να τον βοηθήσει, μόνο αν ο Anakin γινόταν μαθητευόμενός του. Έτσι ο Anakin, πρόδωσε τους Jedi, και έγινε ο Darth Vader. Η τραγική ειρωνία είναι βέβαια, πως ο ίδιος, ποτισμένος από το μίσος του,  οδήγησε στο τέλος της ζωής της αγαπημένης του.

Star Wars


Star Wars: Ο πόλεμος των κλώνων

Βρισκόμαστε στα τελευταία χρόνια της Γαλαξιακής Δημοκρατίας, όπου η πολιτική κρίση είναι εμφανής, καθώς ολοένα και περισσότερα συστήματα αυτονομούνται και στρέφονται εναντίον της Γερουσίας, προφανώς υποκινούμενα από κάποιον με καίρια θέση. Για να αποφευχθεί η κρίση, οι Jedi αναλαμβάνουν αρχηγικές θέσεις στο δημοκρατικό στρατό, ο οποίος αποτελείται από κλώνους.

Ο λεγόμενος πόλεμος των κλώνων δεν άργησε να ξεσπάσει, όταν ένας Sith Lord, ο Count Dooku με τον General Grievous, συμμάχησαν με τα αυτονομημένα συστήματα και επιτέθηκαν ανοιχτά εναντίον της Δημοκρατίας. Ο πόλεμος αυτός διήρκησε τρία χρόνια, κι οδήγησε στο τέλος της Γαλαξιακής Δημοκρατίας.


Ο αφανισμός των Jedi jedi

Ο πραγματικός υποκινητής βέβαια, πίσω από τον πόλεμο των κλώνων και την επανάσταση των πλανητικών συστημάτων, ήταν ο Darth Sidious, ο οποίος ξεγέλασε τους Jedi, από τη θέση του γερουσιαστή, και κατάφερε να γίνει ανώτατος καγκελάριος, συγκεντώνοντας όλες τις εξουσίες στο πρόσωπό του, και καταλύοντας έτσι όλους τους δημοκρατικούς θεσμούς. Αργότερα, με το νέο μαθητευόμενο του, τον Darth Vader, εξόντωσαν όλους τους Jedi, εφαρμόζοντας την εντολή 66, ένα κρυφό πρωτόκολο, που έκανε όλους τους κλώνους του στρατού να στραφούν εναντίον των Jedi. Οι μόνοι που κατάφεραν να γλυτώσουν ήταν o Yoda και ο Obi Wan.


H ελπίδα

Με τη Γαλαξιακή Δημοκρατία να έχει διαλυθεί, ο Darth Sidious εγκαθιδρύει μια Αυτοκρατορία, και μαζί με τον Darth Vader ετοιμάζουν ένα υπερόπλο σε μέγεθος φεγγαριού, το Death Star, το οποίο είναι ικανό να αφανίσει έναν ολόκληρο πλανήτη.

Η ελπίδα, όμως, για το τάγμα των Jedi δεν έχει χαθεί εντελώς, γιατί από τον έρωτα του Anakin και της Padme γεννήθηκαν δύο παιδιά, ο Luke και η Leia. H Leia οργανώνεται στην αντίσταση κατά της αυτοκρατορίας και ο Luke μεγαλώνει κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Obi Wan. Όταν ο μέντορας του πεθαίνει σε μια σύγκρουση με τον Darth Vader, o Luke πηγαίνει να βρει τον Yoda, για να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του ως jedi, και έτσι να αντιμετωπίσει τον πατέρα του, αλλά και τον Darth Sidious.

Στην τελική σύγκρουση, ο Darth Vader, που ακόμα αντιμάχεται μέσα του το καλό και το κακό, συνειδητοποιεί το λάθος του, και βοηθάει τον Luke να νικήσουν τον Darth Sidious, φέρνοντας έτσι, λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, ισορροπία στη Δύναμη.


Επανεμφάνιση των Sith

H ιστορία βέβαια, δεν τελειώνει εδώ, καθώς με την περσινή ταινία του J.J Abrams The Force Awakens, η ισορροπία διαταράσσεται για ακόμα μια φορά.

Βρισκόμαστε είκοσι περίπου χρόνια μετά το θάνατο του Darth Vader, όταν ο εγγονός του, Kylo Ren, γιος της Leia και του Han Solo, έχει επηρεαστεί απο τον Snok, ο οποίος του μαθαίνει τη σκοτεινή πλευρά της Δύναμης και ξαναδιαλύει το νεοσύστατο τάγμα των Jedi. O Luke εξαφανίζεται και ο γαλαξίας βυθίζεται -ακόμα μια φορά- στον τρόμο μιας φασιστικής αυτοκρατορίας.

Και εκεί που δείχνουν πως όλα έχουν χαθεί, εμφανίζεται η Rey, μια κοπέλα που έχει έντονη τη Δύναμη μέσα της. Η Ray ίσως είναι η μόνη ελπίδα απέναντι στον Kylo Ren. Η τελευταία ταινία τελειώνει με την Rey να βρίσκει τον Luke στα χαλάσματα του πρώτου ναού των Jedi, προσφέροντάς του το φωτόσπαθό του.

Θα τη βοηθήσει ο Luke; Υπάρχουν άραγε ακόμα ψήγματα της φωτεινής πλευράς στη ψυχή του Kylo Ren; Ποια είναι η Rey, και μήπως είναι και αυτή επιρρεπής στη σκοτεινή πλευρά; Ποιος είναι ο Snok; Αυτά, και άλλα πολλά ερωτήματα θα απαντηθούν στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 14 του μηνός. Ως τότε…

Star Wars: May the force be with you! 


Παρακολουθήστε ένα βίντεο που περικλείει μια σύντομη περίληψη ολόκληρης της ιστορίας των Star Wars, από την αρχή, μέχρι και σήμερα.

 

Πηγές

http://starwars.wikia.com/wiki/Main_Page

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δέσποινα Χατζηεμμανουήλ

Γεννήθηκα και σπούδασα στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσα ιστορικό αρχαιολογικό, αλλά με κέρδισε η μεγάλη μου αγάπη που είναι το θέατρο. Κάθε φορά που δηλώνω ηθοποιός, ένα Όσκαρ πέφτει από το ράφι του...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;