STAR WARS: Ένας Γαλαξιακός Κόσμος

STAR WARS

Στις 25 Μαΐου 1977, ο  George Walton Lucas (Τζορτζ Λούκας) παρουσίασε στις ΗΠΑ το «Star Wars», «Ο πόλεμος των άστρων», την τρίτη μέχρι τότε ταινία του! Όπως έχει πει και ο ίδιος, εμπνεύστηκε την ταινία παίρνοντας διάφορα στοιχεία από πολλούς σκηνοθέτες της εποχής και πίστευε πραγματικά στην επιτυχία της. Δεν υποστήριζαν το ίδιο, όμως, και τα μέλη της «20th century FOX» με αποτέλεσμα να έχει προταθεί πολλές φορές η διακοπή παραγωγής της. Παρ’όλα αυτά, η ταινία αυτή γνώρισε μεγάλη επιτυχία κερδίζοντας πολλά βραβεία και δημιουργώντας φανατικούς θαυμαστές σε όλον τον κόσμο. Βλέποντας την απήχηση αυτή, ο Λούκας δημιούργησε άλλες πέντε ταινίες. Το 1981, λοιπόν, η πρώτη ταινία μετονομάστηκε σε Star Wars  Episode IV: A new hope!

Ο κόσμος του Star Wars

Ένα μυθικό σύμπαν δημιουργείται και λίγοι μπορούν να φανταστούν τι τροπή θα πάρει! Τα γεγονότα του πολέμου των άστρων διαδραματίζονται σε έναν Γαλαξιακό κόσμο, όπου το χρονολογικό του  εύρος ξεκινάει από το 500 ΠΜΓ (Πριν τη Μάχη του Γιάβιν) έως το 100 ΜΜΓ (Μετά τη Μάχη του Γιάβιν). Χρησιμοποιούνται πολλά υπερφυσικά στοιχεία, όπως οι ιππότες και οι μάγισσες, αλλά πολλοί από τους χαρακτήρες είναι και άνθρωποι. Αν και  οι ταινίες  εξελίσσονται στο μέλλον, δεν χρησιμοποιούνται πολλά τεχνολογικά επιτεύγματα θέλοντας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Λούκας, να αναδείξουν το «αρχέγονο μέλλον».

STAR WARS

Η σειρά επεισοδίων του Star Wars

Το σημαντικότερο που πρέπει κανείς να καταλάβει για να αγαπήσει και να κατανοήσει το Star Wars είναι η σειρά με την οποία γίνονται τα γεγονότα. Χρονολογικά λοιπόν, οι ταινίες έχουν την εξής σειρά:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 1. Star Wars Episode I: The Phantom Menace (19/5/1999)
 2. Star Wars Episode II: Attack of the Clones (16/5/2002)
 3. Star Wars Episode III: Revenge of the Sith (19/5/2005)
 4. Star Wars Episode IV: A New Hope (25/5/ 1977)
 5. Star Wars Episode V :The Empire Strikes Back (21/5/1980)
 6. Star Wars Episode VI: Return of the Jedi (25/5/1983)
 7. Star Wars Episode VII: The Force Awakens (18/12/2015)

Στις δύο πρώτες τριλογίες, η κάθε ταινία  βγαίνει 3 χρόνια μετά την προηγούμενη. Επομένως, οι άλλες δύο ταινίες τις τελευταίας τριλογίας αναμένονται τον Δεκέμβριο του 2017 και τον Δεκέμβριο του 2019, αντίστοιχα!

STAR WARSΧρονολογικά, οι ταινίες λαμβάνουν χώρα σε ένα μικρό διάστημα, αφού αναφέρονται στα έτη από το 32 ΠΜΓ έως το 4 ΜΜΓ.  Αρχικά, ο Τζορτζ Λούκας δημιούργησε  ένα σενάριο που σκοπό είχε να διαδραματιστεί σε εννέα ταινίες. Τελικά, κατάφερε να υλοποιήσει μόνο τις έξι και οι υπόλοιπες θα κυκλοφορήσουν με άλλο συγγραφέα και άλλο σκηνοθέτη.

Η πρώτη τριλογία ταινιών αναφέρεται στην πτώση της παλαιάς Αυτοκρατορίας και στην άνοδο της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας, περιγράφοντας πως ο Άνακιν Σκαϊγουώκερ από Τζεντάι μετατρέπεται στον κακό της ιστορίας, τον Νταρθ Βέιντερ. Η δεύτερη από τις τρεις τριλογίες περιγράφει το Γαλαξιακό εμφύλιο πόλεμο μεταξύ της Αυτοκρατορίας και των Επαναστατών των οποίων ηγέτης είναι ο Λουκ Σκαϊγουώκερ, ο γιος του Νταρθ Βέιντερ! Ο Πόλεμος αυτός είναι ένα γεγονός που χρονολογικά διαδραματίζεται πριν την πρώτη ταινία. Στην έβδομη ταινία, βλέπουμε τους διαδόχους της κατεστραμμένης πλέον Γαλαξιακής αυτοκρατορίας να προσπαθούν να κυβερνήσουν, αλλά να βρίσκουν απέναντί τους άλλη μια ομάδα αντρών. Κοινός στόχος και των δύο αυτών ομάδων είναι να βρουν τον Λουκ Σκαϊγουώκερ.

Η Lucasfilm, πάντως, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει «ανθολόγιο ταινιών». Πρόκειται για ταινίες που θα είναι τοποθετημένες στον κόσμο του Star Wars, αλλά δεν θα αποτελούν συνέχεια της βασικής σειράς. Η πρώτη τέτοια ταινία κυκλοφόρησε 10 Δεκεμβρίου 2016 με τίτλο «Rogue One: A Star Wars Story» και τοποθετείται μεταξύ των επεισοδίων 3-4.

Εκτός από τις βασικές ταινίες τις σειράς, έχει κυκλοφορήσει και μια ταινία κινουμένων σχεδίων 3D Star Wars: The Clone Wars, η οποία όμως, αν και είχε τεράστια εμπορική επιτυχία, απέσπασε πολύ άσχημες κριτικές. Μετά από αυτήν ακολούθησε μια ολόκληρη σειρά κινουμένων σχεδίων 3D με τον ίδιο τίτλο, η οποία ήταν συνέχεια της. Η σειρά αυτή των 121 επεισοδίων είχε διάρκεια ζωής 5 χρόνων και έχει εξ’ ολοκλήρου δημιουργηθεί στον υπολογιστή!

STAR WARS

Από που επηρεάστηκε ο Τζορτζ Λούκας στη δημιουργία του Star Wars;

Μια τόσο διαφορετική παραγωγή δεν θα μπορούσε να μην έχει πάρει επιρροές από άλλες ταινίες που προηγήθηκαν. Ο Τζορτζ Λούκας εμπνεύστηκε την ταινία, μεταξύ άλλων, και από τον σκηνοθέτη Ακίρα Κουροσάβα. Παράλληλα, λέγεται πως είχε επηρεαστεί και από πολλές άλλες κινηματογραφικές δουλειές. Δύο από αυτές είναι το Flash Gordon και το Dersu Uzala.

Το Flash Gordon δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα, αφού, αρχικά, ο Λούκας  ήθελε να ασχοληθεί με αυτόν τον ήρωα. Στη συνέχεια, όμως, άλλαξε τα σχέδια του, αλλά δεν απέκλινε πολύ από αυτά, καθώς χρησιμοποίησε πολλά στοιχεία που ήταν βασισμένα στην προαναφερόμενη ταινία. Κάποια από αυτά είναι οι αυτοκρατορικές δυνάμεις και τα όπλα με ακτίνες, μια πόλη στο διάστημα που αρχικά κυβερνάται από κακούς, η μελαχρινή πριγκίπισσα, τα διαστημόπλοια, κ.α.STAR WARS

Το Dersu Uzala ήταν μια ταινία του Ακίρα Κουροσάβα και κυκλοφόρησε μόλις δύο χρόνια πριν από την πρώτη ταινία Star Wars. Υπάρχουν δύο σκηνές του Star Wars που φέρουν μια εντυπωσιακή ομοιότητα με σκηνές της ταινίας του Κουροσάβα. Η πρώτη είναι η σκηνή στο «A New Hope» όπου ο Luke Skywalker κοιτάζει τον ουρανό και βλέπει δύο ήλιους.  Αυτό το στιγμιότυπο θυμίζει το Dersu Uzala στη σκηνή που ο καπετάνιος βλέπει τον ήλιο να δύει και το φεγγάρι να ανατείλει ταυτόχρονα. Η δεύτερη είναι η σκηνή στο «The Empire Strikes Back» που η Han Solo χρησιμοποιεί το σπαθί του Luke μέσα στην χιονοθύελλα. Αυτό το στιγμιότυπο μοιάζει με εκείνο που ο Dersu στην ταινία του Κουροσάβα ψάχνει καταφύγιο, γιατί ο καπετάνιος έχει καταρρεύσει μέσα στην χιονοθύελλα.

STAR WARS

Πέραν από τις προαναφερθείσες, υπάρχουν δεκάδες κινηματογραφικές σκηνές που λέγεται πως ενέπνευσαν τον Λούκας να καταλήξει  στο τελικό αποτέλεσμα που έχει το Star Wars. Εκτός, όμως, από τον κινηματογράφο, την τιμητική τους είχαν και πολλά βιβλία, όπως το «The Lord of the Rings» του John Ronald Reuel Tolkien και το «The Hero with a Thousand Faces» του Joseph Campbell.

Χαρακτηριστικά στοιχεία που συνθέτουν το Star Wars

Όσο περίεργο και αν φανεί σε μερικούς, το Star Wars δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά και ως έργο όπερας. Ενώ έχει μέσα το ανεξήγητο μαγικό στοιχείο της «Δύναμης» που κάνει τους Τζεντάι ισχυρούς, παράλληλα συνδυάζει το ρομαντισμό και το δράμα σε απόλυτη αρμονία με τις άψογες κινήσεις των πρωταγωνιστών στις μάχες. Όλα αυτά είναι στοιχεία μιας όπερας! Εντύπωση κάνει και η έναρξη όλων των ταινιών Star Wars η οποία είναι κάθε φορά η ίδια και σε προϊδεάζει να ακούσεις κάποιο παραμύθι! «A long time ago, in a Galaxy far, far away…»   (Πολύ παλιά, σε ένα Γαλαξία πολύ, πολύ μακριά…)

Εφόσον το Star Wars αποτελεί ένα έργο όπερας, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί η μουσική του! Έχει χαρακτηριστεί από πολλούς, ως η ταινία με τα καλύτερα soundtrack όλων των εποχών. Ο John Williams, επηρεασμένος, σύμφωνα με πολλούς, από τον Wilhelm Richard Wagner, έδωσε τον καλύτερο του εαυτό και μάγεψε κοινό και κριτικούς, χαρίζοντας του, πολλά βραβεία για την μουσική αυτή επιμέλεια! Εξάλλου, όπως είπε και ο Λούκας:

Ο «Πόλεμος Των Άστρων » είναι μια ταινία που ακολουθεί τη μουσική και όχι το αντίστροφο.

Σημαντική είναι η έννοια της «Δύναμης» στις ταινίες του Star Wars. Είναι το στοιχείο που δίνει ισχύ στους Τζεντάι, αποτελεί ένα θρησκευτικό και φιλοσοφικό δόγμα και έχει δύο πλευρές: τη Σκοτεινή και τη Φωτεινή! Η πλευρά της δύναμης που χρησιμοποιεί το κάθε ον του δίνει και τις αντίστοιχες δυνάμεις. Οι κακοί τις ταινίας, οι Σιθ, χρησιμοποιούν την Σκοτεινή πλευρά της, ενώ, παράλληλα, ο μεγαλύτερος φόβος κάθε Τζεντάι είναι να μην παρασυρθεί από τη Σκοτεινή Δύναμη!

Χαρακτήρες του Star Wars

Οι χαρακτήρες της σειράς του Star Wars είναι άνθρωποι, μυθικά πλάσματα (π.χ νεράϊδες) και άλλα απροσδιόριστα όντα. Πρωταγωνιστές τις είναι:

 • Mark Richard Hamill (Λουκ Σκαϊγουώκερ)
 • Sir Alec Guinness (Όμπι-Ουάν Κενόμπι)
 • Harrison Ford (Χαν Σολο)
 • Peter Cushing (Διοικητής Γουίλχαφ Τάρκιν)
 • James Earl Jones (Νταρθ Βέιντερ Τζέιμς) φωνή
 • Carrie Frances Fisher (Λέια Οργκάνα)

STAR WARSΚάποιοι από τους παραπάνω ρόλους αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό. Λέγεται, μάλιστα, πως ο ρόλος του Χαν Σόλο αρχικά προοριζόταν να τελειώνει πριν την λήξη της πρώτης τριλογίας με το θάνατο του. Οι fan όμως της σειράς που λάτρεψαν γρήγορα αυτόν τον ήρωα ζήτησαν την παράτασή του και έτσι έγινε. Ο Χαν Σόλο πεθαίνει στο «Star Wars Episode VII: The Force Awakens», αφού μετά από μια μαχαιριά με φωτόσπαθο πέφτει στο χάσμα που βρίσκεται από κάτω. STAR WARS

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ένας από τους πιο αγαπημένους ρόλους του κοινού, ο Όμπι-Ουάν Κένομπι, δεν αγαπήθηκε ποτέ από τον πρωταγωνιστή του! Ο Guinness, αν και σε όλα τα γυρίσματα παρακινούσε όλους τους ηθοποιούς να δουλεύουν σκληρότερα και ο ίδιος είχε πάντα άψογη επαγγελματική συμπεριφορά, έχει δηλώσει σε συνέντευξή του πως ο ρόλος του είχε απλά μπανάλ ατάκες! Μάλιστα, είναι αυτός που ζήτησε και από το Λούκας να πεθάνει ο Όμπι-Ουάν Κένομπι, κάτι που αρχικά ο Λούκας είχε αρνηθεί, αφού σε δήλωση που είχε κάνει ανέφερε πως ο παραπάνω ηθοποιός δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος που θα έβαζε τέλος στην ζωή του Όμπι-Ουάν.

STAR WARSΤο Δεκέμβρη του 2016 η Carrie Frances Fisher, έφυγε από την ζωή. Αυτό, εκτός από λύπη στους ανθρώπους που την γνώρισαν και την αγάπησαν προκάλεσε και προβληματισμούς στην εταιρία παραγωγής της νέας τριλογίας. Το δίλημμα το οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι αν θα αντικαταστήσουν την ηθοποιό με κάποια άλλη ή αν θα καταφέρουν με την χρήση των SGI να φτιάξουν ένα ομοίωμα ίδιο με αυτό της Fisher και κατά πόσο αυτό θα είναι αληθοφανές.

Ο «Πόλεμος Των Άστρων» …  στον πραγματικό κόσμο

Η αγάπη του κόσμου για αυτόν τον γαλαξιακό μύθο δεν άργησε να φανεί! Μετά την προβολή της πρώτης ταινίας τα παιχνίδια αφιερωμένα στο Star Wars έκαναν την εμφάνιση τους! Κούκλες που απεικόνιζαν τον Νταρθ Βέιντερ, φωτόσπαθα αλλά και video games έγιναν ανάρπαστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Γύρω από το Star Wars έχει δημιουργηθεί ένας ολόκληρος κόσμος! Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που καθημερινά προσεύχονται στη «Δύναμη», φορούν τις στολές των πρωταγωνιστών, κυκλοφορούν πάντα με ένα φωτόσπαθο στο αυτοκίνητο και κάνουν μεγάλες προσπάθειες ώστε να γίνει η ίδρυση του πρώτου σχολείου-ακαδημίας που θα σε εκπαιδεύει για το πώς να γίνεις καλός Τζεντάι. Πριν λίγα χρόνια μάλιστα, ιδρύθηκε η πρώτη σχολή πολεμικών τεχνών, η οποία εκπαιδεύει τους μαθητές της για το πώς πρέπει να χρησιμοποιούν το φωτόσπαθο και ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνουν για να δημιουργηθεί η απόλυτη αρμονία ανάμεσα στο σώμα και το όπλο τους.

Τζενταϊσμός: μία νέα θρησκεία

STAR WARSΌταν η ζωή μιμείται την τέχνη! Είναι άγνωστο αν γράφοντας αυτό το σενάριο ο Τζορτζ Λούκας είχε στο μυαλό του την απίστευτη επιρροή που θα είχε στον κόσμο. Οι θαυμαστές της ταινίας δεν αρκέστηκαν απλώς στην κατασκευή και αγορά φωτόσπαθων ή στην χρήση βίντεο παιχνιδιών που ήταν βασισμένα στον Πόλεμο των άστρων, αλλά δημιούργησαν μια ολόκληρη θρησκεία! Οι αρχές του Τζενταϊσμού είναι αυτές που ο Λούκας ανέδειξε μέσω των ταινιών του. Τα μέλη της αποκαλούνται ιππότες Τζεντάι. Σκοπό έχουν την εξάπλωσή τους, την κατανόηση και χρήση της «Δύναμης» και την εξουδετέρωση όλων των Σιθ! Η πρώτη «εκκλησία» ιδρύθηκε το 2008 από τον Ντάνιελ Τζόουνς, ο οποίος ξεκίνησε και την καταγραφή των επίσημων γραφών της θρησκείας αυτής. Μια από αυτές είναι ότι κανείς Τζεντάι δεν επιτρέπεται να βγάλει την κουκούλα του σε δημόσιο χώρο. Σύμφωνα με επίσημες απογραφές των κρατών, στην Βρετανία υπάρχουν 400.000 πιστοί, ενώ στην Νέα Ζηλανδία ξεπερνάν το 1,5% του συνολικού πληθυσμού, παρόλο που το 2015 η κυβέρνηση της χώρας απέρριψε το αίτημα αναγνώρισης του Τζενταϊσμού, ως επίσημης θρησκείας. Κατά συνέπεια, δεν πήρε το δικαίωμα του αφορολόγητου που δικαιούνται όλες οι αναγνωρισμένες θρησκείες. Μέχρι στιγμής η θρησκεία αυτή έχει καταγραφεί σε πάνω από 15 χώρες στον κόσμο!

Βραβεία του Star Wars

STAR WARSΜια τέτοια σειρά δεν θα μπορούσε να μην βρεθεί υποψήφια για τα καλύτερα κινηματογραφικά βραβεία. Είχε συνολικά 25 υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ! Κέρδισε τα έντεκα με σημαντικότερα αυτό της καλύτερης μουσικής και των καλύτερων οπτικών εφέ! Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι διακρίσεις του στα  βραβεία Χρυσής Σφαίρας, BAFTA, Γκράμι, MTV και τα βραβεία Saturn Awards. Τέλος, μεγάλη επιτυχία είναι και η βράβευση του Λούκας από τον Barack Obama, για όσα ο Πόλεμος Των Άστρων έχει χαρίσει στην τέχνη!

Όποια και αν είναι η άποψη των κριτικών τέχνης για το σενάριο ή τα εφέ, η σειρά αυτή έχει αποδείξει πως δεν χρειάζεται κανένα βραβείο που να αποδεικνύει την μοναδικότητά της. Η αγάπη που έχει πάρει από τον κόσμο και η ιστορία που έχει χαράξει ακριβώς 40 χρόνια μετά την πρώτη προβολή την καθιστούν άξια ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Δεν άφησε πίσω απλά λίγες όμορφες σκηνές, αλλά έναν ολόκληρο κόσμο!

https://youtu.be/C-DeI3ohVbY

Πηγές: https://wikipedia.orghttp://starwars.wikia.com http://oodegr.co/index.htm  http://www.imdb.com/ http://www.cinemanews.gr/https://www.youtube.com

Ευχαριστούμε πολύ τον φίλο Γιώργο Καράμπελα για τα πολύτιμα σχόλιά του!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μπιμπούδη Γεωργία

Εγωίστρια, ονειροπόλα και νευρική, λατρεύω τη Σαμοθράκη, το μπέργκερ, τις νεράιδες και το τσίπουρο. Ζω για να τραγουδάω και να ζωγραφίζω και παθιάζομαι με τα βιβλία, φτάνοντας σε σημείο εθισμού!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;