St. Patrick’s Day: η πιο πράσινη ημέρα του χρόνου

SHARE

Μακάρι ο δρόμος να σηκωθεί για να σε συναντήσει, ο άνεμος να είναι πάντα με το μέρος σου, ο ήλιος να σε φωτίζει δυνατός και η βροχή να πέφτει ήρεμα πάνω σου. Και μέχρι να ξαναβρεθούμε, μακάρι ο Θεός να σε κρατάει στο κέντρο του χεριού Του                               

Ιρλανδική ευχή

Η ημέρα της 17ης Μαρτίου ή αλλιώς St. Patrick’s Day (Ημέρα του Αγίου Πατρικίου) για πολλούς σημαίνει: έξοδος, ποτά και ξενύχτι. Από πού ξεκίνησε όμως αυτή η παράδοση και τι αντιπροσωπεύει; Έχει σίγουρα σχέση με τη θρησκεία και δεν περικλύει μόνο γιορτές, αλλά και πολύ πόνο και δυσκολίες. Στην ιστορία αυτή έχουμε να κάνουμε με απαγωγές, μεταναστεύσεις, παρομοιώσεις και πολλούς σύγχρονους εορτασμούς ανά τον κόσμο.


Άγιος Πατρίκιος

St. PatrickΟ Maewyn Succat, όπως ονομαζόταν κανονικά ο Άγιος Πατρίκιος, είχε ρωμαική καταγωγή και γεννήθηκε στην Βρετανία, στα τέλη του 4ου αιώνα. Ήταν στην ηλικία των 16 ετών, όταν Ιρλανδοί πειρατές τον απήγαγαν και τον πούλησαν ως σκλάβο. Σε όλα τα χρόνια της αιχμαλωσίας του, ο Άγιος δεν σταμάτησε στιγμή να πιστεύει στον Θεό και να προσεύχεται για την επιστροφή στην πατρίδα και στην οικογένειά του. Όπως ανέφερε αργότερα, ήταν ο Θεός που του υπέδειξε τον τρόπο να δραπετεύσει και να γυρίσει στη Βρετανία. Κατάφερε να μπει κρυφά σε ένα πειρατικό πλοίο και να επιστρέψει στην οικογένειά του.

Στη Βρετανία πλέον, βρήκε καταφύγιο σε ένα μοναστήρι και στη συνέχεια έγινε ιερέας, παίρνοντας το όνομα Πατρίκιος. Ένα επόμενο όνειρο ήταν αυτό που θα του υποδείκνυε οτι έπρεπε να επιστρέψει στην Ιρλανδία και να μιλήσει στους ανθρώπους της για τον Θεό. Πιστεύεται πως ακόμη και την ημέρα της Κρίσεως, εκείνος είναι που θα κατατάξει τους Ιρλανδούς, για τον αν θα μεταβούν στον Παράδεισο ή στην Κόλαση.

Advertisement

Τα σύμβολα της ημέρας

St. PatrickΟ Άγιος Πατρίκιος είναι στενά συνδεδεμένος με το τριφύλλι. Αυτό συμβαίνει διότι, στην προσπάθειά του να εξηγήσει στους παγανιστές το πώς μπορεί ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα να είναι ταυτόχρονα μια αλλά και τρεις διαφορετικές οντότητες,  χρησιμοποιούσε το συγκεκριμένο φυτό. Έτσι από εκείνη την εποχή, αλλά μέχρι και σήμερα, πιστεύεται πως το τριφύλλι -και ειδικά το τετράφυλλο- φέρνει μεγάλη τύχη.

Παρά το συγκεκριμένο φυτό και το χρώμα που επιλέγεται να πλαισιώνει συνήθως τον Άγιο, δεν ήταν το πράσινο το χρώμα που χρησιμοποιήθηκε εξαρχής, αλλά το μπλέ. Υπάρχει μάλιστα μια συγκεκριμένη απόχρωση: το μπλε του Αγίου Πατρικίου. Οι Ιρλανδοί αυτονομιστές, στα μέσα του 18ου αιώνα άρχισαν να χρησιμοποιούν σαν σύμβολό τους το τριφύλλι και έκτοτε το πράσινο καθιερώθηκε στις παρελάσεις για τη συγκεκριμένη ημέρα.

Μια ακόμη πράσινη συνήθεια αποτελεί η μπύρα Guinness, της οποίας οι πωλήσεις ξεπερνούν τα 13 εκατομμύρια, στις 17 Μαρτίου κάθε έτους.

Ο ποταμός του Σικάγο βάφεται πράσινος με φυτικά χρώματα για πέντε ώρες τη συγκεκριμένη ημέρα, ενώ, σύμφωνα με την παράδοση, ο πρόεδρος της Ιρλανδίας χαρίζει ένα κρυστάλλινο κύπελο με τριφύλλια στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο το πράσινο χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη ημέρα είναι τα ξωτικά και η αθανασία, την οποία αντιπροσωπεύουν. Σύμφωνα με την ιρλανδική παράδοση, τα ξωτικά φυλούν μπαούλα γεμάτα με χρυσάφι, στην άκρη των ουράνιων τόξων.


Ήθη και έθιμα

Η ημέρα του Αγίου Πατρικίου καθιερώθηκε, το 1903, να γιορτάζεται κάθε χρόνο και η πλειοψηφία των Ιρλανδών πηγαίνει στην εκκλησία το πρωινό της 17ης Μαρτίου. Στις αρχές του 17ου αιώνα ανακυρήχθηκε αργία, η οποία τηρείται από την Καθολική, την Αγγλικανική, την Ορθόδοξη και την Λουθηρανική Εκκλησία.

Advertisement

St. Patrick

Από τα τέλη του 1700 πραγματοποιούνται παρελάσεις στην Νέα Υόρκη από ανθρώπους με ιρλανδική καταγωγή και όχι μόνο. Οι Αμερικάνοι με ιρλανδική καταγωγή, ανέρχονται στα 33,3 εκατομμύρια, ενω 16 Πολιτείες των ΗΠΑ, ονομάζονται Δουβλίνο. Σε όλο τον κόσμο γίνονται φεστιβάλ, αλλά και πάρτυ με παραδοσιακή κέλτικη μουσική.

Η επέτειος αυτή έχει οριστεί να γιορτάζεται κάθε 17 Μαρτίου, καθώς την ημέρα εκείνη απεβίωσε ο Άγιος Πατρίκιος. Οι Καθολικοί υποστηρίζουν πως η ημέρα θανάτου ενός Αγίου είναι και η ημέρα εισόδου του στον Παράδεισο.

Ενδιαφέρον γεγονός είναι πως μέχρι και το 1970, στο πλαίσιο της γενικής αργίας -λόγω της συγκεκριμένης ημέρας- όλα τα μαγαζία παρέμεναν κλειστά και κανείς δεν επιτρεπόταν να εργαστεί. Από τη στιγμή όμως που καθιερώθηκε σαν Εθνική εορτή,  υπήρξε μεταβολή του Νόμου και επιτράπηκε στις παμπ να ανοίγουν για τους εορτασμούς. Δεν είναι λίγοι αυτοί που κατακρίνουν το γεγονός οτι η γιορτή αυτή εμπορευματοποιείται.

Μακάρι η στέγη πάνω απ’ το κεφάλι μας να μην πέσει ποτέ και μακάρι εμείς, οι φίλοι που μαζευόμαστε κάτω απ’ αυτήν, ποτέ να μη χαθούμε. 

Ιρλανδική ευχή


Παρακάτω παρατίθεται ένα βίντεο από τις παρελάσεις την ημέρα του Αγίου Πατρικίου στο Δουβλίνο:

Πηγές:

https://www.ireland.anglican.org/index.php?do=news&newsid=3496?do=news&newsid=3496

https://www.youtube.com/watch?v=LmNc-NTfmPc

https://www.youtube.com/watch?v=L2KEX_VhEjs

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Είμαι φοιτήτρια στην Θεολογική Σχολή Αθηνών και λατρεύω την αρθρογραφία και τις γάτες! Μέσα από την στήλη των Αφιερωμάτων, δημιουργείται ένα ταξίδι με προορισμό την ουσιαστική γνώση σπουδαίων προσωπικοτήτων. Ευελπιστώ μαζί, να μάθουμε πολλά!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG