Σίλβια Πάνκχερστ: Η γυναίκα που πάλεψε για τις γυναίκες

Σίλβια Πανκχερστ
Πηγή φωτογραφίας: gr.pinterest.com

Η Σίλβια Πάνκχερστ έγινε κυρίως γνωστή για την έντονη πολιτική της δράση. Άλλωστε κάτι τέτοιο ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα συνέβαινε, αν λάβουμε υπόψιν μας την εξίσου σημαντική δραστηριοποίηση των γονέων της στον ίδιο χώρο. Η Πάνκχερστ αγωνίστηκε σκληρά και με περίσσιο πάθος για να αναγνωριστεί η θέση των γυναικών στην πολιτική.

Ήταν ένα από τα πιο ριζοσπαστικά μέλη του κινήματος των «Σουφραζέτων» γεγονός που την έφερε πολλές φορές αντιμέτωπη με τις αρχές. Ο αγώνας της, όμως, δεν πραγματοποιήθηκε μόνο στις χώρες της Δύσης, αντίθετα, συνέχισε το έργο της και στην Αιθιοπία. Ο δυναμισμός της σε μια εποχή που απέτρεπε τις γυναίκες να έχουν λόγο σε τέτοια ζητήματα και η μεγάλη της μαχητικότητα για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου ήταν λίγα από εκείνα τα χαρακτηριστικά που έκαναν τον αυτοκράτορα της Αιθιοπίας να της προτείνει να περάσει εκεί τα τελευταία χρόνια της ζωής της.


Τα παιδικά χρόνια της Σίλβια Πάνκχερστ

Η Σίλβια Πάνκχερστ γεννήθηκε στις 5 Μαϊου του 1882 στην περιοχή του Μάντσεστερ της Αγγλίας. Γονείς της ήταν ο δρ. Ρίτσαρντ Πάνκχερστ και η Έμελιν Πάνκχερστ. Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο τους ήταν από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του «Ανεξάρτητου Εργατικού Κόμματος» και φυσικά ήταν υπερασπιστές των γυναικείων δικαιωμάτων. Επιπλέον, είχε και δύο μικρότερες αδερφές, την Αντέλα και Κρίσταμπελ, οι οποίες επίσης δραστηριοποιήθηκαν έντονα μέσω του κινήματος των «Σουφραζέτων».

Σίλβια Πάνκχερστ
Πηγή φωτογραφίας: www.thoughtco.com

Η οικογένεια της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μεσοαστική, καθώς οι γονείς της ήταν αρκετά εύποροι. Κατά τα πρώτα χρόνια της τα μαθήματα πραγματοποιούνταν στο σπίτι. Όταν την ρωτούσε κάποιος τι θα ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει εκείνη αποκρινόταν πως ονειρευόταν να γίνει καλλιτέχνης. Μάλιστα, ήταν τόσο καλή, που είχε καταφέρει να κερδίσει υποτροφίες από τις Καλλιτεχνικές Ακαδημίες του Μάντσεστερ, της Βενετίας και του Κένσινγκτον.


Η πολιτική της δράση

Το 1903 η μητέρα της μαζί με την αδερφή της, Κρίσταμπελ, θα ιδρύσουν την «Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών». Το ενδιαφέρον της ένωσης εστιαζόταν κυρίως στην καθιέρωση της γυναικείας ψήφου, αλλά και στην υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων. Το 1906 η Σίλβια Πάνκχερστ άρχισε και η ίδια να δραστηριοποιείται εκεί. Τον ίδιο χρόνο θα φυλακιστεί για πρώτη φορά. Αιτία για αυτό το γεγονός ήταν η έντονη διαμαρτυρία της έξω από κάποιο δικαστήριο. Εκεί απαγόρευαν ρητά στις κατηγορούμενες γυναίκες να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ενώπιον της δικαιοσύνης. Φυσικά, αυτή ήταν η πρώτη από μια σειρά συλλήψεων που ακολούθησαν. Μάλιστα, η Πανκχερστ ήταν τόσο αφοσιωμένη στα πιστεύω της που δεν δίστασε να πραγματοποιήσει και απεργίες πείνας και δίψας. Οι αρχές, όμως, πάντα την ελευθέρωναν, προκειμένου να μην ξεψυχήσει στα χέρια τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οχτώ χρόνια αργότερα, η Σίλβια Πάνκχερστ θα φύγει από την εν λόγω ένωση. Ένας από τους λόγους που την ώθησαν στο να λάβει μια τόσο σημαντική απόφαση ήταν ο διαπληκτισμός ανάμεσα σε εκείνη, την μητέρα της και τις αδερφές της. Δεν μπορούσε να χωνέψει ότι τα πιο κοντινά της πρόσωπα ήταν φιλικά διακείμενα ως προς το ξέσπασμα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

Στη συνέχεια, δημιούργησε την «Ομοσπονδία των Σουφραζέτων Ανατολικού Λονδίνου». Οι ιδέες της πλέον διακατέχονταν από μια έντονη αντιπολεμική αύρα σε συνδυασμό με το πνεύμα που προέβαλε η Οχτωβριανή επανάσταση. Η Σίλβια Πάνκχερστ ήταν ηγετική φιγούρα στην καμπάνια «Κάτω τα χέρια από τη Ρωσία», ήρθε σε ρήξη με τον Λένιν, ενώ στην συνέχεια υποστήριξε αριστερούς κομμουνιστές, όπως τον Άντον Πάννεκουκ.

Θα αγωνιστώ κατά του καπιταλισμού, όσο και αν με σκοτώνει. Είναι λάθος, άνθρωποι όπως εσύ, να είναι βολεμένοι και καλά ταϊσμένοι, ενώ τριγύρω σου οι άνθρωποι να πεθαίνουν της πείνας.


Η εφημερίδα «Workers’ Dreadnought»

Σίλβια Πάνκχερστ
Πηγή φωτογραφίας: www.counterfire.org

Στις 8 Μαρτίου του 1914 η Σίλβια Πάνκχερστ θα αναλάβει την διεύθυνση της εφημερίδας «Women’s Dreadnought» η οποία στην συνέχεια μετονομάστηκε σε «The workers’ dreadnought». Το συγκεκριμένο έντυπο, μάλιστα, θα συσταθεί για λογαριασμό της «Ομοσπονδίας των Σουφραζετών του Ανατολικού Λονδίνου». Έξι χρόνια μετά, θα δημοσιεύσει στην εφημερίδα ένα γράμμα από κάποιον Άγγλο ναύτη. Το γράμμα αυτό είχε την μορφή μαρτυρίας, στο οποίο ο συγγραφέας του εξιστορούσε μερικά από τα παράπονά του. Το κείμενο αναφερόταν στις αντιδράσεις ορισμένων Άγγλων ναυτών σχετικά με ένα καράβι, το οποίο είχε στόχο να ταχθεί υπέρ των δράσεων των δυτικών κατά της νεοσύστατης σοβιετικής εξουσίας, παρακινώντας τους να πάρουν το μέρος του κόκκινου στρατού.

Μετά την δημοσίευση του άρθρου ζητήθηκε από την Πάνκχερστ να αποκαλύψει την πηγή της. Φυσικά εκείνη αρνήθηκε, γεγονός που την έφερε για ακόμα μια φορά στο κατώφλι των φυλακών. Μετά την αποφυλάκισή της βοήθησε στην δημιουργία του Κ.Κ. Βρετανίας. Ένα χρόνο αργότερα, όμως, το 1921 θα διαγραφεί, επειδή δεν δέχτηκε να εντάξει την εφημερίδα στην σφαίρα του κόμματος.


Τα τελευταία χρόνια της Σίλβια Πάνκχερστ και το ταξίδι στην Αιθιοπία

Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1920, αρχές του 1930, η Σίλβια θα πάρει ξεχωριστό δρόμο από τον κομμουνισμό και θα εστιάσει το ενδιαφέρον της σε αντιπολεμικά ζητήματα. Το 1927 θα φέρει στον κόσμο τον μονάκριβο γιό της Ρίτσαρντ. Στο πλευρό της είχε πάντα τον άντρα της, Σίλβιο Κόριο, ο οποίος συνέβαλε στο να βοηθήσουν τους αντιφασίστες πρόσφυγες που κατέφθαναν στην περιοχή. Κομβικό σημείο, όμως, στην όλη ιστορία ήταν η εμπλοκή της Αιθιοπίας στα σχέδια της Φασιστικής Ιταλίας.

Η Σίλβια Πάνκχερστ δεν έμεινε άπραγη. Προσπάθησε να υποστηρίξει τον αυτοκράτορα της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ και τους κατοίκους της, έχοντας ως όπλο το «χαρτί» . Συντάσσει το 1936 την εφημερίδα «Νέοι Καιροί και Αιθιοπικά νέα», η οποία θα συνεχίσει να υπάρχει για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Ως συνέπεια αυτού του γεγονότος τα μέσα ενημέρωσης όταν ήθελαν να αναφερθούν στο πρόσωπό της έκαναν λόγο για το «Σπαθί του Τύπου». Παρ’ όλα αυτά, όμως, η Πάνκχερστ δεν είχε ως όραμα μόνο μια ελεύθερη Αιθιοπία. Επιχείρησε να συλλέξει χρήματα, προκειμένου να μπορέσει να χτίσει ένα νοσοκομείο στην περιοχή με στόχο την περίθαλψη των κατοίκων της. Επιπλέον, κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια, ώστε να μην γίνει η Αιθιοπία μια χώρα που θα εξαρτιόταν αποκλειστικά από τις βρετανικές δυνάμεις.

Το 1954 ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας θα την προσκαλέσει να γίνει μόνιμος κάτοικος της περιοχής. Εκείνη, έχοντας πλέον χάσει τον άντρα της, θα δεχθεί. Θα ξεκινήσει την έκδοση του περιοδικού «Ethiopia Observer», το οποίο ως βασικό περιεχόμενο είχε την εξέλιξη της χώρας μετά τον αγώνα. Δυστυχώς, όμως, έξι χρόνια αργότερα, στις 27 Σεπτεμβρίου του 1960, θα αφήσει την τελευταία της πνοή. Για την σπουδαία συνεισφορά της προς τον λαό της Αιθιοπίας θάφτηκε με δημόσια δαπάνη, ενώ ο αυτοκράτορας την τίμησε, τιτλοφορώντας την ως  «επίτιμη Αιθιοπίδα».


Ακολουθεί βίντεο που αναφέρεται στην ζωή της Σίλβιας Πάνκχερστ.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

K. Connelly (7/3/2014): Journalism from below: 100th anniversary of the Workers’ Dreadnought. Ανακτήθηκε από: https://www.counterfire.org/women-s-liberation/17080-journalism-from-below-100th-anniversary-of-the-workers-dreadnought (τελευταία πρόσβαση 3/5/2020)

Workers’ Dreadnought. Ανακτήθηκε από: https://en.wikipedia.org/wiki/Workers%27_Dreadnought (τελευταία πρόσβαση 3/5/2020)

Εστέλ Σύλβια Πάνκχερστ (5 Μαΐου, 1882 – 27 Σεπτεμβρίου, 1960) (29/7/2015). Ανακτήθηκε από: http://www.nostimonimar.gr/%ce%b5%cf%83%cf%84%ce%ad%ce%bb-%cf%83%cf%8d%ce%bb%ce%b2%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%ac%ce%bd%ce%ba%cf%87%ce%b5%cf%81%cf%83%cf%84-5-%ce%bc%ce%b1%ce%90%ce%bf%cf%85-1882-27-%cf%83%ce%b5%cf%80%cf%84/ (τελευταία πρόσβαση 3/5/2020)

Ε. Καλτσάς  (19/4/2020): Σύλβια Πάνκχερστ: Η μελλοντική κοινωνία. Ανακτήθηκε από: https://www.alerta.gr/archives/3237 (τελευταία πρόσβαση 3/5/2020)

Σίλβια Πάνκχερστ, σουφραζέτα για το δικαίωμα ψήφου στο Ηνωμένο Βασίλειο, και διακεκριμένη κομμουνίστρια (4/5/2017). Ανακτήθηκε από: https://www.timesnews.gr/%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B2%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%BA%CF%87%CE%B5%CF%81%CF%83%CF%84-%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%86%CF%81%CE%B1%CE%B6%CE%AD%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B9/ (τελευταία πρόσβαση 3/5/2020)

Σύλβια Πάνκχερστ – Από το Λένιν στο Χαϊλέ Σελασιέ (27/9/2019). Ανακτήθηκε από: http://www.katiousa.gr/istoria/prosopa-istoria/sylvia-pankcherst-apo-to-lenin-sto-chaile-selasie/ (τελευταία πρόσβαση 3/5/2020)

Σίλβια Πάνκχερστ. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%AF%CE%BB%CE%B2%CE%B9%CE%B1_%CE%A0%CE%AC%CE%BD%CE%BA%CF%87%CE%B5%CF%81%CF%83%CF%84 (τελευταία πρόσβαση 3/5/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαίρη Βολταίρου

Φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την ζωγραφική, βλέπω ταινίες & σειρές (ξένες ως επί το πλείστον) και λατρεύω την κλασσική λογοτεχνία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;