Shuggie Bain: Ο μεγάλος νικητής του Man Booker Prize 2020

Πηγή: columbiajournal.org

Στο βιβλίο του Douglas Stuart «Shuggie Bain», απονεμήθηκε το Man Booker Prize 2020.Ο Douglas Stuart είναι ένας γνωστός σχεδιαστής μόδας και το «Shuggie Bain»,το οποίο εκδόθηκε το Φεβρουάριο του 2020 ,είναι το πρώτο του βιβλίο.

Η βράβευσή του έγινε στις 19 Νοεμβρίου, σε μια διαφορετική τελετή λόγω του καθολικού lockdown που έχει επιβληθεί, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλά άλλα κράτη του κόσμου. Παρευρισκόμενοι ήταν μόνο ο παρουσιαστής του BBC John Wilson , η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Margaret Busby, η περσινή νικήτρια Bernardine Evaristo και η ορχήστρα CHINEKE!, τηρώντας πάντα όλα τα μέτρα ασφαλείας. Μέσω βιντεοκλήσης συμμετείχαν και οι προηγούμενοι νικητές Kazuo Ishiguro και Margaret Atwood, η Δούκισσα της Κορνουάλης, ο Barack Obama, καθώς και οι έξι υποψήφιοι συγγραφείς.

Η Margaret Busby παρουσίασε το «Shuggie Bain» ως ένα βιβλίο προορισμένο για να γίνει κλασικό, λόγω των έντονων χαρακτήρων και του τρόπου που προβάλλει τους κατοίκους και τα πιστεύω μιας μικρής κοινωνίας και σημείωσε ότι η απόφαση δεν ήταν δύσκολη, καθώς ήταν ομόφωνη και πήρε μόνο μια ώρα συζήτησης.

 

Shuggie Bain

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Πηγή: independent.co.uk

Το «Shuggie Bain» διηγείται την ιστορία του μικρού Shuggie και της οικογένειας Bean σε μια μικρή πόλη κοντά στη Γλασκώβη, την δεκαετία του ’80, τα χρόνια της σκληρής νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής της Θάτσερ. Η ιστορία ξεκινά όταν ο πατέρας του Shuggie εγκαταλείπει την οικογένεια για μια άλλη γυναίκα, κάτι που οδηγεί την μητέρα του, Agnes, να βρει παρηγοριά στο αλκοόλ και να εθιστεί σε αυτό. Ο εθισμός της Agnes στο αλκοόλ, την κάνει αυτοκαταστροφική και επηρεάζει αρνητικά την σχέση της με τα παιδιά της, που αρχίζουν να απομακρύνονται από αυτήν, και με τους υπόλοιπους κατοίκους της πόλης οι οποίοι την κακολογούν και την κατακρίνουν. Ο μόνος που της μένει πιστός είναι ο Shuggie, ο οποίος καθημερινά προσπαθεί να την φροντίσει και να την απομακρύνει από αυτό, χωρίς επιτυχία. Αλλά, προσπαθώντας να σώσει την μητέρα του εκείνος αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τα δικά του προβλήματα μόνος του, χωρίς κανέναν να τα μοιραστεί.

Τα λόγια της προέδρου της κριτικής επιτροπής, είναι απολύτως σωστά και εύστοχα καθώς οποιοσδήποτε θα μπορούσε να τα εντοπίσει σε αυτήν την ιστορία. Ο Douglas Stuart καταφέρνει να παρουσιάσει τις επιπτώσεις ενός εθισμού στον ίδιο τον πάσχοντα και στον περίγυρο του, ειδικά σε μία μονογονεϊκή εργατική οικογένεια που όλα τα μέλη της πρέπει να κάνουν θυσίες για να μπορούν να επιβιώσουν. Επίσης, προβάλλει και τη δύναμη των προκαταλήψεων, οι οποίες κυριαρχούν στις μικρές κοινωνίες και πως μπορούν να περιθωριοποιήσουν άτομα τα οποία χρειάζονται την υποστήριξη των συνανθρώπων τους περισσότερο. Όμως, το κυριότερο θέμα που θίγει είναι η πρόωρη ενηλικίωση ενός παιδιού για μπορέσει να φροντίσει τον εαυτό του και την οικογένεια του που τον έχει ανάγκη.

Όλα αυτά που διηγείται το «Shuggie Bain» μπορούν να εντοπιστούν και στην ζωή του ίδιου του συγγραφέα. Γεννημένος το 1976 στη Γλασκώβη, μεγαλώνει σε μια μονογονεϊκή οικογένεια μαζί με τα δύο αδέλφια του καθώς ο πατέρας τους τους είχε εγκαταλείψει. Η μητέρα του ήταν επίσης αλκοολική και πέθανε από τις συνέπειες του εθισμού της, όταν ο συγγραφέας ήταν δεκαέξι χρονών. Με αυτό του βιβλίο, το οποίο αφιέρωσε στην μητέρα του, ήθελε να παρουσιάσει τη σχέση του μαζί της και πως ο αλκοολισμός την οδήγησε στον θάνατο, δείχνοντας όμως και την εξέλιξη του ως σπουδαίο σχεδιαστή μόδας και πλέον ως βραβευμένο συγγραφέα και ευτυχισμένο με τον σύζυγο του, πράγματα για τα οποία η μητέρα του θα ήταν περήφανη, όπως πιστεύει ο ίδιος.

Το βιβλίο «Shuggie Bain» θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» το 2021.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννα Σταθάκη

Ονομάζομαι Άννα και είμαι 20 χρονών. Σπουδάζω Ιστορία και Αρχαιολογία στο ΑΠΘ. Μου αρέσει πολύ να διαβάζω βιβλία , να πηγαίνω στο θέατρο και στο σινεμά και να επισκέπτομαι μουσεία τέχνης και αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;