Σαρλ Ωγκυστέν ντε Κουλόμπ: Ο σπουδαίος φυσικός

Κουλόμπ
Πηγή εικόνας: www.biography.com (Photo: Bettmann / Contributor).

Ο Σαρλ Ωγκυστέν ντε Κουλόμπ (Charles Augustin de Coulomb) γεννήθηκε στις στις 14 Ιουνίου του 1736, στο Ανγκουλέμ της Γαλλίας. Ο πατέρας του, Χένρι, ήταν δικηγόρος και η μητέρα του, Κάθριν, ήταν γόνος ευκατάστατης αριστοκρατικής οικογένειας του Ανγκουλέμ. Σύντομα μετά την γέννηση του, αποφασίζουν να μετακομίσουν στο Παρίσι. Εκεί, θα σπουδάσει μαθηματικά στο Collège des Quatre-Nations.


Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του

Ο Κουλόμπ θα φοιτήσει στη στρατιωτική σχολή της πόλης Μεζιέρ, το 1759, από όπου και θα αποφοιτήσει, το 1761, έχοντας το δίπλωμα του στρατιωτικού μηχανικού. Από νωρίς ασχολείται με την κατασκευαστική σχεδίαση και την εδαφομηχανική. Στις αρχές του 1764 και για τα επόμενα 9 χρόνια, θα υπηρετήσει στην Καραϊβική, όντας υπεύθυνος για την κατασκευή των οχυρών της Μαρτινίκας. Το 1773 θα αρρωστήσει και θα επιστρέψει στο Παρίσι.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη γαλλική πρωτεύουσα, αρχίζει τις σπουδαιότερες έρευνές του πάνω στην μηχανική. Την ίδια χρονιά θα παρουσιάσει, στην Ακαδημία Επιστημών του Παρισιού, την πρώτη του εργασία με θέμα τα στατιστικά προβλήματα που εφαρμόζονται στην αρχιτεκτονική. Το 1774 γίνεται μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Παρισιού και μάλιστα θα βραβευθεί για μια εργασία του σχετικά με τις μαγνητικές πυξίδες.

Πηγή εικόνας: www.en.wikipedia.org.

Το 1779, πηγαίνει στο Ροσφόρ της Γαλλίας για να επιβλέψει την κατασκευή ενός οχυρού, εξ’ ολοκλήρου φτιαγμένο από ξύλο.  Κατά την διάρκεια του ταξιδιού του, ο Κουλόμπ θα αξιοποιήσει τα ναυπηγεία της περιοχής για την έρευνα του, σχετικά με την τριβή και την σκληρότητα των σκοινιών. Οι έρευνες αυτές θα αποφέρουν και την σημαντική δουλειά του, την «Θεωρία των Απλών Μηχανών», για την οποία θα πάρει το βραβείο Grand Prix από την Ακαδημία.


H συνέχεια της πορείας του και ο Νόμος Κουλόμπ

To 1781, o Κουλόμπ είχε οριστεί να δώσει αναφορά για την δυνατότητα επίτευξης ενός πλωτού καναλιού στη Βρετάνη. Καταδίκασε το σχέδιο αυτό ως ακριβό και ασύμφορο αλλά η γαλλική υπηρεσία είχε άλλη άποψη, με αποτέλεσμα να του επιβάλλουν προσωρινές κυρώσεις. Αγανακτισμένος πια, επαναπροσδιόρισε το σχέδιο του, ο οποίος όμως απορρίφθηκε. Όταν του ζητήθηκε να επανεκτιμήσει το έργο, έβγαλε τα ίδια πορίσματα. Μια ανεξάρτητη εξέταση απέδειξε τελικά πως είχε δίκιο και ανταμείφθηκε για τις προσπάθειές του. Ωστόσο, η εμπειρία αυτή τον πίκρανε και από εκείνη την στιγμή και έπειτα, αφιερώθηκε στην μελέτη της Φυσικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρία χρόνια μετά, το 1784, δημοσίευσε μια εργασία του σχετικά με την ελαστικότητα των καλωδίων που υποβάλλονται σε στρέψη. Η γνωστή αυτή έρευνά του σχετικά με τη στρεπτική ισορροπία, στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για να καθοριστεί η πυκνότητα της Γης. Κυρίως όμως έγινε η βάση για την μελέτη του ίδιου του Κουλόμπ, που την αξιοποίησε ως μέσο μέτρησης των δυνάμεων του ηλεκτρισμού και του μαγνητισμού που προκαλούνται από την τριβή. Μεταξύ του 1785 και του 1791, έγραψε επτά σημαντικές εργασίες αναφορικά με τον ηλεκτρισμό και τον μαγνητισμό.

Κουλόμπ
Πηγή εικόνας: www.efbookblog.blogspot.com.

Την ίδια περίοδο, εδραίωσε την θεωρία του, γνωστή ως Νόμος του Κουλόμπ. Ο νόμος ορίζει ότι το «κάθε σημειακό ηλεκτρικό φορτίο ασκεί δύναμη σε κάθε άλλο σημειακό ηλεκτρικό φορτίο. Το μέτρο της δύναμης είναι ανάλογο του γινομένου των φορτίων που αλληλεπιδρούν και αντίστροφα ανάλογο με το τετράγωνο της μεταξύ τους απόστασης».


Τα τελευταία χρόνια της ζωής του

Με την έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης, ο Κουλόμπ, μαζί με πολλούς αριστοκράτες της εποχής, εκδιώχθηκαν από την κυβέρνηση. To 1791 αποσύρθηκε από τον σχεδιασμό στρατιωτικών έργων και έζησε στο σπίτι του στο Μπλουά, πλήρως αφοσιωμένος στην επιστημονική έρευνα. Ερεύνησε το πάχος των υγρών και την ενέργεια των ανθρώπων, όπως αυτή επηρεάζεται από το φαγητό και το κλίμα.

Πέντε χρόνια πριν πεθάνει, έγινε πρύτανης του Ινστιτούτου της Γαλλίας. Ήταν πολυγραφότατος, δεν άφηνε ποτέ καμία ευκαιρία για έρευνα χωρίς να την αξιοποιήσει και η ενασχόλησή του με τον ηλεκτρισμό και τον μαγνητισμό, σε συνάρτηση με την διεξαγωγή πειραμάτων ακριβείας, ανήγαγε αυτό το μέρος της Φυσικής από παραδοσιακή φυσική φιλοσοφία σε θετική επιστήμη.

Ο Κουλόμπ αρρώστησε με πυρετό το καλοκαίρι του 1796 και πέθανε στο Παρίσι, στις 23 Αυγούστου του 1806.


Ακολουθεί μια σύνοψη της βιογραφίας του Σαρλ Ωγκυστέν ντε Κουλόμπ:


Πηγές

Charles de Coulomb, ανακτήθηκε από www.biography.com, τελευταία πρόσβαση 22/8/2021

Σαρλ-Ωγκυστέν ντε Κουλόμπ, ανακτήθηκε από www.el.wikipedia.org, τελευταία πρόσβαση 22/8/2021

Σαρλ Κουλόμπ, ανακτήθηκε από www.physics4u.gr, τελευταία πρόσβαση 22/8/2021

Charles-Augustin de Coulomb, ανακτήθηκε από www.britannica.com, τελευταία πρόσβαση 22/8/2021


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λαμπρινή Σούλα

Πρώην μαθήτρια Μουσικού Σχολείου και νυν φοιτήτρια Θεατρολογίας. Αγαπάει την μουσική, τα βιβλία, το θέατρο, το σινεμά, την καλή παρέα, τις σοβαροχαζές συζητήσεις, τον ήλιο, την θάλασσα, τις γάτες και τα μπισκότα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;