Σαντάμ Χουσεΐν: Ένας δικτάτορας δυνατός ως το τέλος

Σαντάμ
Πηγή εικόνας: www.pinterest.com.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν γεννήθηκε στις 28 Απριλίου του 1937 στο Ιράκ. Χαρακτηρίστηκε από τους εχθρούς του, ως ο πιο βάρβαρος τύραννος που υπήρξε ποτέ. Το ψευδώνυμο του ήταν «ο τρελός της Μέσης Ανατολής». Η πολυτάραχη ζωή του δεν περιλάμβανε μόνο την εισβολή στο Κουβέιτ και τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο αλλά και αρκετές απόπειρες δολοφονίας εναντίον του, τις οποίες γλίτωνε κάθε φορά. Ένα παράδειγμα τέτοιων ενεργειών εναντίον του, ήταν αυτό του 1991,  με τις λεγόμενες «έξυπνες αμερικανικές βόμβες». Όλα αυτά ενίσχυσαν την πεποίθηση του, ότι ήταν ο ευνοούμενος του Θεού και πως είχε να εκπληρώσει ένα σημαντικό πεπρωμένο. Υποστήριζε μάλιστα πως είχε συγγενικές ρίζες με τον προφήτη Μωάμεθ. Για τον λόγο αυτό, είχε γράψει ένα μέρος του Κορανίου (600 σελίδες) με το ίδιο του το αίμα. Επιπλέον, έδινε κάθε έτος ένα λίτρο στην αιμοδοσία. Η ιστορία του Κορανίου είναι πέρα για πέρα αληθινή, καθώς το βιβλίο εκτίθεται σε μουσείο της Βαγδάτης.

«Εγκληματίας; Ναι. Δολοφόνος; Ναι. Χασάπης; Ναι. Αλλά ήταν δυνατός ως το τέλος». Πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας που επέβλεψε την εκτέλεση του δικτάτορα».


Τα δραματικά συμβάντα πριν τη γέννηση του Σαντάμ Χουσεΐν

Ο πατέρας και ο αδερφός του Σαντάμ Χουσεΐν πέθαναν από καρκίνο όταν εκείνος ήταν ακόμα στην κοιλιά της μητέρας του Subha Tulfan al -Mussallat. Αυτό το χτύπημα της μοίρας οδήγησε την μητέρα του σε μία απελπισμένη κίνηση, αφού η ίδια αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, ούσα έγκυος. Τελικά δεν τα κατάφερε και έτσι ο Σαντάμ γεννήθηκε.

Σαντάμ
Πηγή εικόνας: www.pinterest.com.

Η Subha όμως με κανένα τρόπο δεν ήθελα να δεθεί με το μωρό. Έτσι, τον μικρό πήρε ένας θείος του για να τον μεγαλώσει. Η μητέρα του στην συνέχεια ξαναπαντρεύτηκε και απέκτησε άλλα τρία αγόρια. Σε εκείνη την φάση, ο Σαντάμ επιστρέφει στην αγκαλιά της μάνας του. Ωστόσο, τα χρόνια κοντά στη μητέρα του δεν ήταν γαλήνια, αφού ο Ιμπραήμ Αλ Χασάν, ένας από τους αδερφούς του, τον κακοποιεί. Αυτή η κατάσταση δεν γίνεται ανεκτή για μεγάλο χρονικό διάστημα από τον Σαντάμ, παίρνοντας ο ίδιος την μεγάλη απόφαση, στην ηλικία των δέκα ετών, να εγκαταλείψει την οικογένεια του και να πάει να ζήσει στην Βαγδάτη με τον θείο του Khairallah Talfah.


Ο Khairallah Talfah ήταν ο άνθρωπος που του έσωσε την ζωή 

O Khairallah Talfah ήταν ο άνθρωπος που αποτέλεσε μια ιδεώδη πατρική φιγούρα για τον  Σαντάμ Χουσεΐν.Ο Khairalla ήταν ένας ευσεβής Σουνίτης, έχοντας υπηρετήσει στον Ιρακινό στρατό κατά την διάρκεια του Αγγλο-Ιρακινού πολέμου, το 1941. Αργότερα, ο Khairallah Talfah γίνεται δήμαρχος της Βαγδάτης. Εκείνο το διάστημα, ο Σαντάμ ανέρχεται στην εξουσία, μέχρι την περίοδο που ο Khairalla εμπλέκεται σε σκάνδαλα διαφθοράς. Έτσι, ο Σαντάμ αναγκάζεται να αποχωρήσει από τα καθήκοντα του στο δημαρχείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Η ακραία εθνικιστική ανατροφή 

Ο Σαντάμ Χουσεΐν φοίτησε σε εθνικιστικό γυμνάσιο της Βαγδάτης. Μετά την αποφοίτηση του, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Ιράκ, την οποία όμως ποτέ δεν θα τελειώσει, αφού το 1975, σε ηλικία 20 ετών, γίνεται μέλος του επαναστατικού παναραβικού κόμματος Baath. Η εθνικιστική ιδεολογία ήταν αυτή, με την οποία είχε γαλουχηθεί ως παιδί. Εξάλλου, δεν ήταν κρυφή η σχέση του θείου του με κάθε εθνικιστικό κόμμα και οπαδούς αυτών. Επιπλέον, ο Σταντάμ, την ίδια περίοδο, εργάζεται ως δάσκαλος της δευτεροβάθμιας Ιρακινής εκπαίδευσης.


Ένα συμβόλαιο θανάτου που ο Σαντάμ Χουσεΐν αποτυγχάνει να εκτελέσει

Χρονικά είναι η περίοδος που ο παναραβικός εθνικισμός ανθεί. Μαζί με αυτόν και ο εθνικισμός του Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, του δευτέρου προέδρου της Αιγύπτου, από το 1954 ως το 1970. Η δημοτικότητα του Νάσερ αυξήθηκε σε όλο τον αραβικό κόσμο, μετά την «Εθνικοποίηση του καναλιού του Σουέζ», καθώς και την πολιτική του νίκη στην «Κρίση του Σουέζ». Εκείνος ήταν που ξεκίνησε μια σειρά σημαντικών σοσιαλιστικών μέτρων και μεταρρυθμίσεων στην Αίγυπτο. Οι υποστηρικτές του είναι πάρα πολλοί και μέσα σε εκείνους συμπεριλήφθηκε και ο Σαντάμ Χουσεΐν. Ο Αντ-Αλ-Καρίμ  Κασάμ ( Ιρακινός ταξίαρχος και εθνικιστής) συμμαχεί με το Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα, ενάντια σε κάθε κίνηση του παναραβισμού. Ο Σαντάμ, έχοντας την εντολή του κόμματος Ba’ ath, σχεδιάζει να τον δολοφονήσει. Τελικά, το σχέδιο δολοφονίας αποτυγχάνει αλλά αυτή η ιστορία καθίσταται μέρος της δημόσιας εικόνας του για πολλά χρόνια.

Σαντάμ
Πηγή εικόνας: www.pinterest.com.

Η επιλογή του Σαντάμ Χουσεΐν ως δολοφόνου, είχε προκαλέσει έκπληξη, αφού έγκυρες μαρτυρίες ήθελαν να μην είχε την ανάλογη εκπαίδευση για μια τέτοια ενέργεια. Ο Σαντάμ, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια δολοφονίας του Αντ -Αλ-Καρίμ-Κασάμ, τραυματίζετε και δραπετεύει στη Συρία και κατόπιν στην Αίγυπτο. Εκεί, φοιτά στην Νομική Σχολή του Καΐρου, από το 1962 έως το 1963 και αργότερα στο Νομικό Κολέγιο της Βαγδάτης. Μετά την ανατροπή του κόμματος Baath, περνά αρκετά χρόνια στη φυλακή. Το 1968, ο ίδιος παίζει καθοριστικό ρόλο στην επάνοδο του Baath στην εξουσία. Έτσι, μαζί με τον αρχηγό του κράτους Αχμαντ-Χασάν -Αλ -Μπακρ κυβερνούν το Ιράκ. Παράλληλα, το 1972, σκηνοθετεί την εθνικοποίηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας στο Ιράκ.


Η άνοδός του στο πρωθυπουργικό αξιώμα

Το 1979 ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση. Αυτό θα οδηγήσει σε παραίτηση του Μπακρ και έτσι ο Σαντάμ θα γίνει πρόεδρος του Επαναστατικού Συμβουλίου Διοίκησης και Πρωθυπουργός. Ο Σαντάμ Χουσεΐν θα χρησιμοποιήσει εκτεταμένη μυστική αστυνόμευση για να καταστείλει κάθε εσωτερική αντίθεση, έτσι ώστε να επιτύχει την ηγεμονία στον Περσικό Κόλπο. Και πράγματι, τον Σεπτέμβριο του 1980, ξεκίνησε πόλεμο για τα  πετρελαϊκά πεδία του Ιράν. Ο πόλεμος αυτός είχε μεγάλο οικονομικό κόστος για το κράτος, αφού συνεχίστηκε ως το 1988, έχοντας όμως καμία πλευρά ως νικήτρια, αφού οι εμπλεκόμενες χώρες πραγματοποιούν απλά κατάπαυση του πυρός.


Ο πόλεμος του Κόλπου και η εισβολή στο Κουβέιτ θα στιγματίσουν τον Σαντάμ Χουσεΐν

Τον Αύγουστο του 1990, ο Σαντάμ, με την βοήθεια του Ιρακινού στρατού, καταλαμβάνει το Κουβέιτ, διότι τα πετρέλαια της περιοχής ήταν μείζονος σημασίας. Ωστόσο, αυτή η κίνηση πυροδοτεί παγκόσμια κατακραυγή και εμπορικό αποκλεισμό κατά του Ιράκ. Παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις από την ηγεσία των ΗΠΑ και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, για απόσυρση των δυνάμεων του από το Κουβέιτ, εκείνος δεν υπακούει. Ο «Πόλεμος του Κόλπου» ξεκινά στις 16 Ιανουαρίου 1991 και λήγει ενάμιση μήνα αργότερα, με ήττα του Ιράκ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναζωπύρωση εξεγέρσεων από Σιίτες και Κούρδους. Τα γεγονότα αυτά προκάλεσαν την φυγή χιλιάδων προσφύγων στα βόρεια σύνορα της χώρας. Πολλοί από αυτούς δολοφονήθηκαν ή φυλακίστηκαν στις απάνθρωπες φυλακές του καθεστώτος.

«Ο Σαντάμ Χουσεΐν επιτέθηκε στο Κουβέιτ το 1990 κατηγορώντας το πως ρίχνει τις τιμές του πετρελαίου. Στο οποίο φυσικά στηριζόταν όλη η οικονομία του Ιράκ».

Σαντάμ
Πηγή εικόνας: www.pinterest.com.

Η αντιαμερακινική στάση του Σαντάμ Χουσεΐν τον καθιστά σύμβολο σε όλο τον Αραβικό κόσμο

Ο Σαντάμ Χουσεΐν αναγκάζεται από τον ΟΗΕ να συμμορφωθεί και έτσι η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός γίνεται πραγματικότητα. Οι συμφωνίες ήταν πολλές και αρκετά απαιτητικές για την ιρανική πλευρά. Μεταξύ των συμφωνιών ήταν η απαγόρευση στο Ιράκ να παράγει ή να διαθέτει χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα. Φυσικό ήταν, οι κυρώσεις που επεβλήθησαν να προκαλέσουν σοβαρή αναστάτωση της οικονομίας. Η αντιαμερικανική στάση που συνέχιζε όμως να διατηρεί ο Σαντάμ, τον έκανε σύμβολο σε όλο τον Αραβικό κόσμο, αφού ήταν ο μόνος που αντιστεκόταν στο δάκτυλο που του κουνούσε η Αμερική.


Ο Σαντάμ Χουσεΐν συλλαμβάνεται στις 13 Δεκεμβρίου 2003

Μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και με την πτώση των Διδύμων πύργων, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως ο Σαντάμ Χουσεΐν δίνει χημικά και βιολογικά όπλα σε τρομοκρατικές ομάδες. Ο Σαντάμ Χουσεΐν συνεργάστηκε με τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ, έτσι ώστε αυτοί να ερευνήσουν την υπόθεση στο Ιράκ το 2002. Όμως, στην πορεία κάτι δεν προχώρησε κατά το αναμενόμενο, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, οδηγώντας στο τέλος της διπλωματίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Το 2003 ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους διέταξε την παραίτηση του Χουσεΐν και τη φυγή του από το Ιράκ. Εκείνος, όπως ήταν φυσικό, αρνήθηκε και έτσι οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Ιράκ στις 20 Μαρτίου 2003. Ο ίδιος ο Χουσεΐν αντιστάθηκε σθεναρά αλλά στις 9 Απριλίου η Βαγδάτη έπεσε, οδηγώντας τον σε φυγή, για να κρυφτεί. Οι γιοι του δολοφονήθηκαν από τα αμερικανικά στρατεύματα, ενώ εκείνος συνελήφθη στις 13 Δεκεμβρίου. Ήταν εμφανώς ταλαιπωρημένος και βρώμικος, αφού τον εντόπισαν σε υπόγειο κρησφύγετο, όπου διέμενε για καιρό, στο Tikrit.


Η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν 

Το 2005, ο Σαντάμ Χουσεΐν δικάστηκε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ιράκ. Η δίκη κράτησε εννέα μήνες, ενώ ο ίδιος πολλές φορές την διέκοψε,  λέγοντας πως η δίκη είναι στημένη, υποστηρίζοντας πως από πίσω κρύβονται αμερικάνικα συμφέροντα. Τον Δεκέμβριο του 2006 καταδικάστηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εκτελέστηκε δι’ απαγχονισμού.

Όταν τον οδήγησαν στην αίθουσα εκτέλεσης φορούσε τις χειροπέδες και κρατούσε το Κοράνι. Του διάβασαν το κατηγορητήριο ενώ εκείνος φώναζε: «Θάνατος στην Αμερική! Θάνατος στο Ισραήλ! Ζήτω η Παλαιστίνη! Όταν είδε την κρεμάλα αναφώνησε: Αυτό είναι για άνδρες»

Λίγο πριν πεθάνει απήγγειλε ένα κομμάτι από το κοράνι. Για την ιστορία πρέπει να πούμε πως ο μοχλός δεν λειτούργησε την πρώτη φορά.


Πρώην Αμερικανός πράκτορας υποστήριζε πως αν είχε παραμείνει στην εξουσία ο Χουσεΐν δεν θα υπήρχε το ISIS

Σύμφωνα με μαρτυρίες του Τζον Νίξον πρώην πράκτορα της CIA, εάν είχε παραμείνει στην εξουσία ο Σαντάμ Χουσεΐν, δεν θα υπήρχε ο ISIS. Η απέχθεια της Δύσης για τους ηγέτες της Μέσης Ανατολής οδήγησε στην ανισορροπία της. Ο Χουσεΐν ένιωθε, ότι οι εξτρεμιστικές ομάδες στο Ιράκ αποτελούσαν τη μέγιστη απειλή για την εξουσία του κι οι δυνάμεις ασφαλείας του εργάζονταν πυρετωδώς για να ξεριζώσουν τέτοιες απειλές. Αυτό επιβεβαίωσε και έκθεση του Βρετανικού κοινοβουλίου για τον πόλεμο του Ιράκ το 2003.


Το βιβλίο του Τζον Νίξον

Ο Τζον Νίξον στο βιβλίο του «Η ανάκριση του Σαντάμ Χουσεΐν» ανέφερε:

«Δεν είχε μια σχέση με τον (Οσάμα) Μπιν Λάντεν, και δεν είχε όπλα μαζικής καταστροφής … Δεν ήταν αποτελούσε απειλή».

Σαντάμ
Πηγή εικόνας: www.simonzohhadi.wordpress.com.| Το βιβλίο του Νίξον για τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Τζον Νίξον είχε γράψει στο βιβλίο του «Debriefing The President: The Interrogation Of Saddam Hussein» για τον Σαντάμ τα εξής:

«Το Ιράκ δεν είναι έθνος τρομοκρατών. Δεν είχε μια σχέση με τον (Οσάμα) Μπιν Λάντεν, και δεν είχε όπλα μαζικής καταστροφής … Δεν ήταν αποτελούσε απειλή για τις γειτονικές χώρες. Όμως ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους υποστήριζε ότι το Ιράκ ήθελε να επιτεθεί στον… μπαμπά του, τονίζοντας ότι διέθετε «όπλα μαζικής καταστροφής. Αγνοώντας τα λεγόμενά του, ζητήσαμε από τον Σαντάμ αν θα σκεφτόταν ποτέ τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής προληπτικά ενάντια στρατευμάτων των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία. Και απάντησε: «Ποτέ δεν ήμουν υπέρ της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής. Δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο. Να χρησιμοποιήσουμε τα χημικά όπλα ενάντια στον κόσμο; Υπάρχει κανείς σώας τας φρένας που θα έκανε κάτι τέτοιο; Ποιος θα χρησιμοποιούσε αυτά τα όπλα όταν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον μας; »


Μερικά άγνωστα στοιχεία αναφορικά με τον Σαντάμ Χουσεΐν:

  • Του άρεσαν οι ταινίες κατασκοπείας και παρακολουθούσε όλα τα Ιρακινά κανάλια αλλά και το CNN και το BBC. Επίσης λάτρευε τις ταινίες μυστηρίου, συνωμοσιών και δολοφονιών.
  • Δεν κοιμόταν ποτέ περισσότερο από 4-5 ώρες και, μόλις ξυπνούσε, πήγαινε να κολυμπήσει.
  • Μάγειρες από την Ευρώπη είχαν αναλάβει την διατροφή του. Αγαπούσε το ψάρι, τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως και το κρασί. Ωστόσο, το τελευταίο,  το έκρυβε επιμελώς, αφού ως μουσουλμάνος του απαγορευόταν το αλκοόλ.
  • Είχε πάθος για τα παπούτσια. Πολλά ακριβά ιταλικά ζευγάρια, επειδή ως τα δέκα του περπατούσε ξυπόλητος.
  • Παρείχε καθολική υγειονομική περίθαλψη, δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και ίσα δικαιώματα στις γυναίκες.

Ακολουθεί βίντεο από την δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν:

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν το άρθρο αυτό:

Η ανάκριση Σαντάμ: 10 χρόνια μετά την εκτέλεση του ένας πράκτορας της CIA αποκαλύπτει. Ανακτήθηκε από www.cnn.gr/kosmos. Τελευταία πρόσβαση στις 28/12/2020.

Saddam Hussein president of Iraq. Ανακτήθηκε από www.britannica.com. Τελευταία πρόσβαση στις 28/12/2020.

Roberts M.. (2006). Debriefing the President: The Interrogation of Saddam Hussein By John Nixon. (New York: Penguin Random House, Blue Rider
Press, 2016). Ανακτήθηκε από www.scholarcommons.usf.edu. Τελευταία πρόσβαση στις 28/12/2020.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φωτεινή Μακρή

Φωτεινή Μακρή: ᴘᴄ ɪɴᴛᴇʀɴᴇᴛ ᴛᴇᴄʜɴɪᴄɪᴀɴ ᴀɴᴅ ᴛᴇᴄʜ sᴜᴘᴘᴏʀᴛ. Είχε επιλεχθεί από τον Μάρκο Σαριμανώλη και πρώην πρόεδρο των Ελλήνων λογοτεχνών να συνεργαστεί μαζί του, το 2017 στο site του •www.grafomichani.com.Ως επί το πλείστον σατίριζε την πολιτική επικαιρότητα. Μεταξύ άλλων, από τον Σεπτέμβριο του 2017 συμμετέχει ενεργά στον τομέα της αρθρογραφίας στα εξής site: •www.grafomichani.com, •www.creteonair.eu,•www.enfo.gr, •www.maxmag.gr. Επιπλέον, έχει δική της σατιρική στήλη, με το όνομα «Οι γλωσσοκοπάνες», στο •www.mikrofwno.gr Από τον Αύγουστο του 2018 δημιουργεί τα «Daily Madness Stories», εικονογραφημένες, μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας, ενώ από το φθινόπωρο του 2020 ένα όνειρο της πήρε σάρκα και οστά, καθώς άρχισε να γράφει παιδικά παραμύθια για λογαριασμό του www.beastypress.com. Έτσι έγραψε το «Δεν ζεις χωρίς αγάπη» το 2020. Ενώ το 2021 το παραμύθι«Ο Bullys ήταν μπούλης». Και τα δύο παραμύθια εντάσονται στο Giving Sight the Project.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;